Om mee te kunnen komen in de huidige maatschappij wordt er van kinderen veel verwacht. Heb je het idee dat je kind moeite heeft op school of in het dagelijks functioneren en merk je dat je kind hieronder lijdt? Een orthopedagoog kan je kind helpen om weer aansluiting te vinden. Maar ook kan hij jullie als ouders helpen bij opvoedingsproblemen. In dit artikel lees je wat een orthopedagoog is en wat hij precies doet. Lees je mee?
Wat is een orthopedagoog?
Een orthopedagoog is iemand die universitair opgeleid is als gedragswetenschapper. Orthopedagogiek is een specialisatie van de studie pedagogiek en richt zich op ontwikkelings-, opvoedings- of gedragsproblemen, of een combinatie van deze. Een orthopedagoog, ook wel opvoedkundige genoemd, kijkt naar het gehele plaatje. Niet alleen is het kind zelf belangrijk maar ook de omgeving waarin een kind opgroeit.
Wat doet een orthopedagoog?
Een orthopedagoog begeleidt kinderen en hun ouders als er zich problemen voordoen bij de ontwikkeling van het kind of in de opvoeding. Dit doet hij aan de hand van observatie en onderzoek. Hierna wordt overgegaan op behandeling en/of begeleiding. Je kunt hierbij denken aan problemen zoals;
- Een mentale of fysieke beperking;
- Leerproblemen;
- Gedragsproblemen of;
- Een vervelende thuissituatie.
Onderzoek en diagnostiek
Een eerste afspraak bij een orthopedagoog begint dus met een onderzoek om te achterhalen wat de oorzaak van het probleem is. Wanneer je kind ook in behandeling is bij andere specialisten, is het mogelijk dat de orthopedagoog ook contact met hen opneemt. Zo krijgt hij een zo compleet mogelijk beeld van de situatie. Het onderzoek vindt plaats aan de hand van vragenlijsten, gesprekken en observatie. Soms is het nodig om ook de school- of thuissituatie te onderzoeken.
Een orthopedagoog kan verschillende onderzoeken doen zoals een dyslexie- en/ of dyscalculatie onderzoek. Maar ook onderzoeken naar ontwikkelingsstoornissen zoals ASS, AD(H)D, PDD-NOS EN MCDD. Daarnaast kunnen verschillende intelligentietesten worden afgenomen om te bepalen of een kind bijvoorbeeld hoogbegaafd is.
Behandeling
Aan de hand van de uitkomst van de afgenomen onderzoeken wordt een behandelplan opgesteld of wordt je kind doorverwezen. Dit behandelplan kan alleen gericht zijn op het kind, maar soms worden de school en de ouders hier ook bij betrokken. Uiteraard wordt dit behandelplan met alle betrokkenen doorgesproken. Een succesvolle behandeling valt of staat met de medewerking van de omgeving. Een behandeling kan bestaan uit een aantal gesprekken, aangevuld met verschillende huiswerkopdrachten. Een andere optie is bijvoorbeeld speltherapie.
Een orthopedagoog zal bij opvoedkundige problemen, ook de ouders opdrachten en adviezen geven om de opvoeding beter aan te laten sluiten bij de behoeften van het kind. De behandeling zal worden afgerond als er duidelijk verbetering te zien is. En/ of wanneer jij als ouder het gevoel hebt voldoende kennis te hebben vergaard om je kind zelf te kunnen begeleiden. Soms is het nodig om na een periode weer terug te keren naar de orthopedagoog. Één enkele behandeling kan dan al voldoende zijn.
Wie kan bij een orthopedagoog terecht?
Je kunt dus bij een verscheidenheid aan problemen waar je mogelijk tegenaan loopt bij een orthopedagoog terecht. Herken je jouw kind in één of meerdere onderstaande gedragingen en kun je wel wat hulp gebruiken dan kun je contact opnemen met een geschikte instantie in de buurt:
- Gedragsproblemen
- Sociale vaardigheden
- Bij vragen over en/of problemen hebben bij de opvoeding
- Wanneer je kind weinig zelfvertrouwen heeft, onzeker is en hierdoor een laag zelfbeeld heeft
- Als je kind zich somber voelt, gespannen is en hierdoor slecht slaapt.
- Wanneer je kind veel piekert en tegen alles opziet
- Als je kind problemen heeft met zindelijk worden
- Als je kind zich angstig voelt
- Wanneer je kind zich slecht kan concentreren waardoor er leerproblemen ontstaan
- Wanneer een hele hoge of juist lage intelligentie problemen geeft
- Als je kind een verstoord eetpatroon heeft
- Bij onduidelijke lichamelijke klachten
- Als je kind last heeft van nare of schokkende (verlies)ervaringen
- Als je kind extreem perfectionistisch is
Verschil orthopedagoog en psycholoog
Het belangrijkste verschil tussen een psycholoog en orthopedagoog is dat een psycholoog zich meer richt op het individu en een orthopedagoog kijkt naar het hele (opvoedings)systeem. Sommige problemen zijn al aanwezig, maar hoe de omgeving hiermee omgaat is belangrijk in hoe er met de problematiek omgegaan wordt. De orthopedagoog neemt alle betrokkenen mee in de behandeling en past hier de interventie op toe.
Vergoeding en verwijzing
Therapie voor kinderen wordt sinds 2015 vaak door de gemeente geregeld en betaald. Heb je een verwijzing van de huisarts of het consultatiebureau dan wordt de hulp vaak volledig vergoed. Mits de door jouw gekozen instantie een contract heeft met de gemeente! Sommige instanties hebben dit, anderen hebben dit niet. Check dit dus wel van te voren als je een orthopedagoog op het oog hebt. Sommige soorten therapie kunnen ook onder de aanvullende zorgverzekering vallen. Dat betekent dat gemeente hier niet verantwoordelijk voor is. De therapeut van je keuze zal je ook altijd kunnen vertellen of hij door een zorgverzekeraar wordt vergoed.
Bronnen: Psyned, Wijzer over de basisschool, Werkwijze, Allekindertherapeuten.nl