Zelfstandig spelen is een belangrijke vaardigheid voor kinderen. Het bevordert hun creativiteit en probleemoplossend vermogen. En niet geheel onbelangrijk, het geeft jou de kans om even je handen vrij te hebben. Maar welk speelgoed is nou écht leuk en blijft ook na de eerste vijf minuten nog interessant? In dit artikel zetten we de beste keuzes op een rij waar kinderen in alle leeftijdscategorieën gegarandeerd blij van worden!
Speelgoed om mee te bouwen
De meeste kinderen houden van bouwen. Daarom zijn bouwsets in elke vorm en maat al jaren favoriet. Het daagt kinderen uit en stimuleert hun verbeelding. Ze kunnen hun eigen wereld bouwen en verhalen verzinnen. Daarnaast stimuleert het de fijne motoriek.
Houten constructiespeelgoed, zoals Kapla is vaak het eerste bouwspeelgoed waarmee kinderen in aanraking komen. Maar ook LEGO, DUPLO en Playmobil blijven favoriet bij verschillende leeftijdsgroepen. Maar er is ook tal van ander erg leuk speelgoed bij Tokkelientje te vinden waar kinderen mee kunnen bouwen, dat zeker de moeite waard is!
Speelgoed dat de hersenen stimuleert
Puzzels vind je in alle soorten en maten en thema’s. Er zijn uitdagende opties voor iedere leeftijdsgroep. Puzzelen is niet alleen leuk maar verbetert ook de concentratie en het logisch denken. Houdt jouw kind ervan om uitgedaagd te worden? Kijk dan ook eens naar breinbrekers zoals Rubik’s kubussen of spelletjes zoals SmartGames. Dit type spellen daagt kinderen uit om creatieve oplossingen te vinden, wat hun probleemoplossend vermogen versterkt.
Zelfstandig spelen: kies voor creatief speelgoed
Sommige kinderen houden ervan om creatief bezig te zijn. Het prikkelt hun fantasie en geeft ze de kans om iets unieks te maken, waar ze daarna trots op kunnen zijn. Bovendien is het heel goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Creatief bezig zijn kan bijvoorbeeld met klei, verf en knutselsets. Er zijn tal van merken die een breed scala aan verschillende sets en materialen aanbieden, waarmee jouw kind zijn eigen kunstwerken kan maken. Is je kind al wat ouder dan zijn sieraden sets, strijkkralen of modelbouwkits, leuke opties.
Verkleden en rollenspel
De meeste kinderen vinden het super leuk om in de huid van een ander te kruipen. Hiervoor is verschillend speelgoed op de markt. Daarbij kun je denken aan verkleedsets. Deze zijn er in alle soorten en maten. Maar ook aan speelgoed zoals: keukentjes, winkeltjes, poppenhuizen, dierensets, dokterssets, een timmertafel et cetera. Rollenspellen helpen kinderen om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en hun verbeeldingskracht te prikkelen.
Zelfstandig spelen met buitenspeelgoed
Buitenspelen is een must! Frisse lucht en actief bezig zijn is heel gezond en zorgt ervoor dat kinderen hun energie kwijt kunnen. Vaak spelen kinderen ‘samen’ buiten maar zelfstandig buiten spelen kan ook prima met het juiste speelgoed. Hierbij kun je denken aan een trampoline, skateboard, schommel, zandbak, een step, een klimrek, een fiets et cetera. Dit soort speelgoed gaat vaak lang mee en draagt bij aan hun ontwikkeling op het gebied van motoriek en balans.
Interactief speelgoed
Schermtijd is vaak een gevoelig onderwerp en uiteraard wil je niet dat je kind de hele dag met zijn neus in een scherm zit. Maar toch kan ook dit soort speelgoed een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jouw kind. Denk aan interactieve spellen die rekenen, taal of logisch denken stimuleren. Of aan spraakgestuurde poppen en robots of smartwatches waarop je kind niet alleen leert klokkijken, maar ook spelletjes kan spelen. Uiteraard blijft het wel belangrijk dat dit soort spellen worden afgewisseld met fysieke en creatieve activiteiten. Hier kun je duidelijke afspraken over maken.
Educatief speelgoed
Speelgoed dat steeds populairder wordt, is speelgoed dat kinderen spelenderwijs leert over wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Het idee erachter is dat kinderen leren door te experimenteren en ontdekken, zonder dat het voelt alsof ze aan het leren zijn. Dit soort speelgoed is er voor alle leeftijdsgroepen. Denk hierbij aan bouwsets waarbij kinderen hun eigen robot kunnen programmeren, knikkerbanen waarmee ze kunnen experimenteren met zwaartekracht, of laboratoriumsets met buisjes en pipetjes waarmee kinderen slijm kunnen maken of kristallen kunnen kweken.
Tips voor ouders
Kortom, om je kind zelfstandig te leren spelen is het belangrijk om te weten waar jouw kind van houdt. Op die manier kan je het juiste speelgoed aan bieden. Daarnaast helpt het om een vaste speelplek te creëren waar je kind zich veilig en comfortabel voelt. En vergeet niet je kind aan te moedigen of een setje in de juiste richting te geven.
*Dit artikel bevat gesponsorde content