Voor gezinnen is de auto toch wel het meest comfortabele vervoermiddel. Maar hoe zorg je ervoor dat je je kinderen in de auto op een veilige manier vervoert? Wat is het beste autostoeltje? Wat is Isofix en i-Size? En alles wat je nog meer moet weten over je kinderen in de auto, lees je hier.
Kinderen in de auto vervoeren: zo doe je het veilig
Om je kind of baby veilig te kunnen vervoeren, moet je eerst eens kritisch naar jullie auto kijken. Zit alles er nog op en aan? Werkt alles nog of is de auto toe aan een onderhoudsbeurt? Misschien is het wel tijd voor een nieuwe auto vanwege gezinsuitbreiding. Allemaal belangrijke punten om even onder de loep te nemen.
In Nederland moeten kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter, in een goedgekeurd autostoeltje worden vervoerd. Dit geldt niet alleen voor achterin de auto maar ook wanneer je kind voorin zit. Dit klinkt allemaal voor de hand liggend maar uit onderzoek is gebleken dat 84% van de kinderen en baby’s niet op de juiste manier worden vervoerd.
Dit ligt voornamelijk aan het onjuist installeren van de autostoel of het niet goed vastzetten van de kinderen in de stoel. Problemen die vaak voorkomen zijn: een gedraaide gordel, te losse riempjes of het niet goed vastklikken van de gordel. Nog vaker worden kinderen in de auto op een onveilige manier vervoerd wanneer ze door iemand anders dan de ouders worden meegenomen. Leg daarom altijd goed uit hoe het moet, als je kind bijvoorbeeld een dagje op pad gaat met opa en oma.
Ga goed verzekerd de weg op!
Ga je een nieuwe auto aanschaffen of heb je een auto, kijk dan ook eens goed naar je autoverzekering. Een goede passende verzekering is echt een must-have als je je kind in de auto op een veilige manier wilt vervoeren. En dit geldt niet alleen voor je kinderen maar ook voor jezelf!
Inzittenden van een auto zijn namelijk bij een ongeluk niet standaard verzekerd tegen financiële schade of letselschade. Het is daarom belangrijk om te checken of je autoverzekering de dekking ‘schadeverzekering inzittende’ heeft. Deze dekking vergoed de eventuele letselschade, materiële schade of gevolgschade voor de inzittende ten tijde van een ongeval. Wel een veilig idee om dit goed geregeld te hebben!
Zo’n verzekering kost ongeveer €3,- tot €4,- per maand. Maar prijzen en voorwaarden kunnen erg verschillen per verzekeraar. Vergelijk daarom altijd meerdere verzekeraars. Het verzekeren vergelijken kun je bijvoorbeeld doen bij Geld.nl. Wanneer je dit jaarlijks doet kan dit geld besparen tegen vaak betere voorwaarden.
Wat heb je nodig om kinderen in de auto veilig te vervoeren?
Vliegen termen als Isofix, Europese keurmerken en i-Size je om de oren maar heb je nog geen idee wat er mee wordt bedoeld en wat je ermee moet? Wij vertellen je wat je nodig hebt om jouw kind in de auto veilig te vervoeren.
Een autostoeltje
Wanneer je op zoek gaat naar een autostoeltje is het belangrijk dat de stoel voldoet aan een Europees keurmerk. De twee onderstaande keurmerken zijn goedgekeurd hier in Nederland.
- De nieuwste i-Size goedkeuring ECE-R129. Stoeltjes met dit keurmerk, verkrijgbaar sinds 2013, zijn ingedeeld op basis van de lengte van een kind.
- De oudere ECE-R44-norm. Stoeltjes met dit keurmerk zijn ingedeeld op basis van het gewicht van een kind. Autostoeltjes met dit keurmerk worden sinds 2019 niet meer gemaakt maar mogen nog wel worden gebruikt.
Waar moet je op letten bij het kopen van een autostoeltje?
De meeste autostoeltjes hebben tegenwoordig een Isofix bevestigingssysteem. Sinds 2006 wordt het Isofix systeem geplaatst door autofabrikanten en sinds eind 2012 is het ook daadwerkelijk verplicht. Heeft jouw auto een Isofix systeem, let dan goed op. Niet elk stoeltje met Isofix past in iedere auto. Er zijn stoeltjes met een universeel systeem maar ook met een systeem dat alleen geschikt is voor bepaalde typen auto’s. Heb je een auto zonder dit systeem, dan moet je het autostoeltje vastzetten met de gordel.
Er zijn verschillende autostoeltjes. Zo heb je babyautostoeltjes, kinder autostoeltjes en zitverhogers. Je kind wordt natuurlijk steeds groter dus het is belangrijk dat je regelmatig checkt of het stoeltje dat je hebt nog wel geschikt is om je kind in de auto veilig mee te vervoeren. Is je kind de 1.35 meter gepasseerd dan kun je gewoon de autogordel gebruiken en is een speciaal stoeltje niet meer nodig.
Gebruikstips autostoeltjes
Zoals je hebt kunnen lezen, is het incorrect installeren of bevestigen van het autostoeltje één van de meest voorkomende problemen wanneer we het hebben over het veilig vervoeren van kinderen in de auto. Met deze tips kan het bijna niet fout gaan:
- Verdiep je goed in de instructievideo of gebruiksaanwijzing van het stoeltje dat je hebt gekocht.
- Heb je het autostoeltje bevestigd let er dan op dat de stoel goed vastzit. Test dit even door te proberen om de stoel heen en weer te schuiven. Er mag iets beweging in zitten maar dit moet minimaal zijn.
- Let op de kleding van je kind. In de zomer draagt je kind uiteraard een stuk minder kleding dan in de winter. Pas de riempjes van de autostoel hierop aan. Er mag niet meer dan 1 vinger ruimte zijn.
- Heb je een ongeluk gehad met de auto? Ook dan is het belangrijk een nieuwe stoel aan te schaffen. Een autostoeltje kan namelijk van binnen beschadigd zijn en zal je kind niet optimaal meer beschermen bij een mogelijk volgend ongeval.
Extra tips om je kind in de auto te vervoeren op een veilige manier
Naast regels wat betreft de autostoel en het bevestigen hiervan, zijn er ook nog wat extra tips die je kunt opvolgen. Niet verplicht maar wel aan te raden zijn onderstaande adviezen:
- Gebruik geen gordelverlenger: gordelverlengers zijn niet getest op kwaliteit, gebruik ze dus niet om de autostoel van je kind te bevestigen. Lukt het niet om het autostoeltje te bevestigen omdat de gordel te kort is, laat dan een nieuwe goedgekeurde gordel plaatsen.
- Achterstevoren: een baby/ dreumes moet tot minimaal 15 maanden achterstevoren worden vervoerd. Dus met zijn gezicht richting de achterbank. Neem je je baby mee voorin de auto, doe dit dan ook achterstevoren en zorg ten allen tijden dat de airbag is uitgeschakeld.
- Airbag uitschakelen: het advies is ook om kinderen jonger dan 12 jaar, niet te vervoeren met een ingeschakelde airbag voor zich. Is er geen mogelijkheid deze uitschakelen, zet dat de autostoel zo ver mogelijk naar achteren.
- Bij voorkeur op de achterbank: het is veiliger om je baby of kind op de achterbank van de auto te vervoeren. Voorin mag dus wel maar achterin heeft de voorkeur.
- Drie kinderen: vervoer je drie kinderen op de achterbank, let er dan op dat er ook drie driepuntsgordels zijn.
- Autogordels: vervoer nooit meer mensen dan dat er autogordels aanwezig zijn.
- Kinderslot: zorg dat het kinderslot op de deur zit op de plek waar jouw kind zit. Kinderen die bij de handgreep kunnen, vinden het net iets te leuk om eraan te gaan zitten met als gevolg openzwaaiende deuren.
Bronnen: rijksoverheid.nl, ANWB, veiligheid.nl
*Dit artikel bevat gesponsorde content