Als je zwanger zou raken, heb je dan een voorkeur voor een jongen of een meisje? Als het maar gezond is, zeggen veel ouders. Een enorm cliché, maar daarom niet minder waar. Toch hebben ouders soms om wat voor reden dan ook een (lichte) voorkeur, al lijkt het een taboe om dit uit te spreken. Maar wat kun je er aan doen om te zorgen dat je zwanger raakt van een meisje of juist van een jongen? Kun je het geslacht van je baby vóór de conceptie beïnvloeden?
Het antwoord is ja, in het laboratorium kan dat met 100% zekerheid. Maar dat wordt in Nederland alleen toegestaan als er een medische indicatie is. Bijvoorbeeld als er een ernstige erfelijke aandoening in de familie is die alleen jongens treft. Is dat niet het geval en probeer je gewoon op een natuurlijk manier zonder medische bemoeienis zwanger te raken, dan kun je wél proberen om het geslacht van je baby vooraf te beïnvloeden en daarmee de kansen op een jongens- of meisjesbaby te verhogen.
Geslacht van je baby vooraf beïnvloeden
Hoe kun je voor de zwangerschap het geslacht van je baby beïnvloeden? Het is mogelijk om in een laboratorium de zaadjes te scheiden in vrouwelijke (X-chromosoom) en mannelijke (Y-chromosoom) zaadcellen. Om ethische redenen wordt dat in Nederland en België in principe niet toegestaan, tenzij er zwaarwegende medische redenen zijn. Bijvoorbeeld een ernstige erfelijke afwijking die alleen jongens treft. In dat geval zijn er natuurlijk wel allerlei mogelijkheden voor prenataal diagnostisch onderzoek in genderklinieken, en is het ook mogelijk om met honderd procent zekerheid te zorgen voor een kind van een bepaald geslacht. Komt er in jullie familie een ernstige erfelijke aandoening voor, ga in dat geval eerst eens met de huisarts praten.
Voor stellen zonder medische problemen die gewoon graag een lief kindje willen, maar met een lichte voorkeur voor het ene of het andere geslacht, zijn er wel wat methodes buiten het lab om. Deze methodes zijn verre van waterdicht, maar toch het proberen waard.
Hoe kun je bij een normale, niet kunstmatige bevruchting proberen om het geslacht van de baby te beïnvloeden? We besparen je de ergste bakerpraatjes en bijgeloof. Het proberen waard zijn onderstaande tips. Wij geven echter geen garanties!
Timing van de bevruchting (Shettles methode)
Een methode waarbij je het geslacht van de baby kunt beïnvloeden is de zogenaamde “Shettles methode”. Deze methode gaat uit van de snelheid waarin beide soorten zaadcellen zich voortbewegen en de timing van de geslachtsgemeenschap.
Mannelijke zaadcellen zijn sneller, en zullen de eicel eerder bereiken dan de vrouwelijke zaadcellen. De vrouwelijke zaadcellen zijn daarentegen weer sterker, en leven langer.
Hoe ging dat ook alweer met zaadcellen, eicellen en de bevruchting? Zaadcellen blijven gemiddeld zo’n 2-3 dagen leven, soms zelfs een week. In de 12 uur na de eisprong is de kans dat de eicel bevrucht wordt het grootst.
Vrouwelijke zaadcellen, nodig om een meisje te verwekken, bevatten een X-chromosoom. De mannelijke tegenhangers dragen juist een Y-chromosoom. Die laatste is veel lichter en kleiner dan het X-chromosoom: mannelijke zaadcellen bewegen dus sneller, en zullen de eicel eerder bereiken dan de vrouwelijke zaadcellen. De vrouwelijke zaadcellen zijn daarentegen weer sterker, en leven dus langer.
Het idee is nu om te zorgen dat wanneer het eitje klaar is om bevrucht te worden, er vooral zaadcellen met het geslacht van je voorkeur in de buurt zijn. Wil je graag zwanger worden van een jongen dan is het zaak te vrijen op het moment rond de eisprong. Het sperma bevat dan wel ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijke zaadcellen, maar de mannelijke zaadcellen zullen het winnen omdat ze zich sneller voortbewegen en eerder bij de eicel zullen aankomen.
Wil je liever een meisje dan moet je juist seks hebben in de week voor de eisprong, tot een dag of 3 van te voren en de 2 tot 3 dagen vlak voor de verwachte eisprong juist niet meer. Het idee is dat van alle zaadcellen uit de zaadlozing van een paar dagen terug er vooral veel vrouwelijke zaadcellen zijn overgebleven om de eicel te bevruchten.
Omgeving van de eicel en zaadcellen veranderen
Het geslacht van de baby kun je ook beïnvloeden door het verhogen van de zuurgraad van de vagina. Dit schijnt de kans op een meisje te vergroten. De sterkere vrouwelijke zaadcellen hebben meer kans te overleven in het zuurdere milieu dan de mannelijke zaadcellen.
Hoe zorg je nu voor een zuurder of minder zuur milieu in je vagina? Het schijnt dat tijdens een orgasme van de vrouw er een stofje vrijkomt dat zorgt voor een minder zuur milieu. Maar vooral ook bepaalt je voedingspatroon hoe de chemische samenstelling van de omgeving van de geslachtsorganen er uit ziet.
Voeding – speciaal jongensdieet of meisjesdieet
Een bepaald dieet kan de chemische samenstelling van het milieu in het ovarium, de vagina, de baarmoeder en de eileider veranderen, zodat vrouwelijke of juist mannelijke zaadcellen meer kans hebben bij de eicel te komen. Ook wordt met het dieet de ontvankelijkheid van de eicel voor vrouwelijke of juist mannelijke zaadcellen vergroot.
Je kunt het geslacht van de baby dus beïnvloeden, als je je een tijd lang voordat je bevrucht raakt aan het “jongensdieet” of het “meisjesdieet” houdt.
Heel kort samengevat houdt het voedingsvoorschrift het volgende in:
- Wil je graag zwanger worden van een meisje? Dan moet je vooral veel calcium en magnesium eten, en minder kalium en natrium. Dus veel melk, bijvoorbeeld, veel groene bladgroenten, maar weinig zout. Ook voedingssupplementen maken deel uit van het dieet.
- Wil je liever een jongen, dan geldt het omgekeerd. Dus meer zout en minder calcium en magnesium.
Let natuurlijk wél altijd goed op dat je voedingspatroon gezond blijft, dat is het belangrijkste. Je dient met het dieet te stoppen zodra de bevruchting een feit is. Het geslacht is dan een feit en het belangrijkste is nu om te zorgen voor goede voeding voor de groei van een gezonde baby.
De combinatie van dieet en timing
Met name de combinatie van timing van de bevruchting én het aanpassen van het milieu in de vrouwelijke geslachtsdelen door middel van voeding, schijnt goede kansen te geven op een kind van het gewenst geslacht. Gender Consult heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot een slagingspercentage van 80 procent. Deze methode is ook te combineren met IVF en IUI.
Tot slot
Heb je om de een of andere (niet zwaarwegend medische) reden een lichte voorkeur voor een jongen of een meisje, dan kun je de kans van 50 procent die je hebt een kind van het gewenste geslacht te krijgen proberen te verhogen. Al heb je zeker geen 100% garantie. Of je om deze kans te vergroten echt een streng dieet voor over hebt of de spontaniteit van de seks wilt vergeten moet eenieder maar voor zichzelf beslissen.
Bron: www.genderconsult.nl