Hoe weet je of je zwanger bent? Merk je meteen dat je zwanger bent? Wat zijn de zwangerschapssymptomen en zwangerschapsverschijnselen? Het eerste echte duidelijke teken is natuurlijk de uitblijvende menstruatie. Maar soms merken vrouwen echter ook al voor die tijd aan hun lichaam dat ze zwanger zijn. Vooral vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest weten vaak zelf al wat er aan de hand is, nog vóór ze de uitslag van de zwangerschapstest hebben gezien. In dit hele vroege stadium van een zwangerschap is er misschien al wat te merken van zwangerschapskwalen en zwangerschapsklachten. Hieronder een lijstje met tekenen die er op zouden kunnen wijzen dat je zwanger bent.
Eerste zwangerschapssymptomen op een rijtje
1. Misselijkheid
Sommige vrouwen hebben hier vrijwel direct na de bevruchting al last van, anderen zullen er negen maanden lang geen last van hebben: zwangerschapsmisselijkheid! En niet alleen ‘s ochtends. Vooral bij het ruiken van bepaalde etensgeurtjes kan het op komen zetten. Je bent – ook als je niet misselijk bent – in de zwangerschap gevoeliger voor geuren en smaken dan anders.
2. Innestelingsbloeding
Een paar dagen na de ovulatie, als het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand nestelt kun je last hebben van een innestelingsbloeding. Je merkt daar niet altijd iets van, maar soms wordt er daarbij een adertje geraakt en verlies je een heel klein beetje bloed. Sommige vrouwen voelen ook een lichte kramp in de baarmoeder.
3. Gevoelige of gespannen borsten – donkere tepels
Eén van de eerste zwangerschapssympomen zijn wel veranderende borsten. Al in het begin van de zwangerschap zijn je borsten wellicht wat meer gespannen dan anders of zelfs wat pijnlijker. Om straks goed voorbereid te zijn op het geven van borstvoeding raken je borsten beter doorbloed en zullen ze flink groeien tijdens de zwangerschap. Ook de tepels veranderen. De tepels worden door veranderend pigment donkerder.
4. Zwangerschapsvermoeidheid
Vermoeidheid is een van de meest gehoorde klachten in het begin van de zwangerschap. Het lichaam is hard aan het werk om het kindje te laten groeien en je eigen lichaam daarvoor in de beste omstandigheden te brengen. Dat kost een hoop energie!
5. Andere stemming of stemmingswisselingen
Een andere gemoedstoestand dan anders kan een teken zijn dat je zwanger bent. Vrouwen zijn vaak wat emotioneler, of juist chagrijnig en snel geirriteerd, of er is sprake van stemmingswisselingen. Veel vrouwen kunnen het aan hun “gemoed” voelen in welk deel van de menstruatiecyclus ze zitten, dat heb je te danken aan alle hormonen die meespelen. In het begin van de zwangerschap (en ook net na de bevalling!) speelt dit helemaal mee.
6. Duizelig, veel plassen en afscheiding
Ook dit zijn allemaal verschijnselen waar vrouwen die net zwanger zijn aan gemerkt hebben dat hun lichaam anders dan anders reageerde. Kijk voor meer uitleg over deze en andere symptomen ook eens op onze pagina over zwangerschapskwaaltjes.
7. Overtijd zijn
Overtijd zijn wil zeggen dat je menstruatie niet komt op het moment dat je die verwacht. Sommige vrouwen menstrueren heel regelmatig, bij anderen is dat wat minder makkelijk te bepalen. Er zijn ook andere redenen waarom je niet of wat later dan normaal ongesteld wordt, maar als je graag zwanger wilt worden ben je die laatste paar dagen in aanloop aar je ongesteldheid misschien wat extra gespannen omdat je wilt weten of het deze keer gelukt is. Zeker bij een volgende zwangerschap merken vrouwen ook al voordat ze overtijd zijn de zwangerschapssymptomen op en is het uitblijven van de menstruatie alleen nog maar een bevestiging.
Zwangerschapstest
Op de eerste dag nadat je ongesteld had moeten worden kun je zelf al een zwangerschapstest doen. Als de test negatief is wil dat niet perse zeggen dat je niet zwanger bent. Blijft de menstruatie uit probeer het dan na
een aantal dagen gewoon opnieuw. Het grappige is dat als de test wel positief is je gelijk al meer dan een maand zwanger bent! Het eitje is bevrucht ergens in het midden van je menstruatieperiode, zo’n twee weken voor de verwachte menstruatiedatum. Als je overtijd blijkt te zijn is het vruchtje dus al zo’n twee weken “oud”, maar de zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de datum van je laatste menstruatie en is dus dan al één maand.
Lees ook: bereken wanneer de bevruchting waarschijnlijk heeft plaatsgevonden.
Hormonen en veranderingen in je lichaam
Hierboven gaven we een opsomming van veranderingen die in je lichaam kunnen optreden aan de hand van de zwangerschapshormonen. Echter, ook in de normale menstruatiecyclus heb je meer of minder last van veranderingen in je lichaam onder invloed van hormonen. Het duidelijkste teken dat je zwanger bent is nog altijd het uitblijven van de menstruatie, en als je helemaal zeker wilt zijn, doe een zwangerschapstest. Blijven de klachten en weet je niet of je zwanger bent, ga even langs je huisarts.