Een huisdier is een geweldig maatje voor kinderen in alle leeftijden. Het is hartstikke leuk om een gezellige viervoeter of een knabbelend knaagdier in huis te hebben. Een echte toevoeging voor het gezin. Maar het hebben van een huisdier biedt je kleuter, schoolkind en puber nog veel meer dan alleen gezelschap.
Voordelen van een huisdier voor de ontwikkeling van een kind
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien met huisdieren daar van profiteren in hun eigen ontwikkeling(*). Het hebben van een huisdier is de perfecte manier om jouw zoon of dochter wat verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen. Zo’n huisdier moet tenslotte elke dag goed verzorgd worden. Denk aan uitlaten, een schoon hok, eten, spelen… en natuurlijk is het dier daarbij afhankelijk van zijn verzorger. Dit geeft je kind verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen. Het kind dat van zijn huisdier houdt zal oog hebben voor de behoeften van dit dier, en zal zo ook zijn emotionele intelligentie en empathie beter ontwikkelen.
Natuurlijk moeten kinderen wel goed begeleid worden bij die verzorging. Leer ze hoe ze op een goede manier met het dier moeten omgaan en het moeten verzorgen, en help ze herinneren als ze het een keer vergeten.
Kinderen met een huisdier zijn weerbaarder, hebben meer zelfvertrouwen, meer empathie en meer verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast zijn ze als volwassene vaak sociaal vaardiger.
Naast het helpen aanleren van verantwoordelijkheid bij kinderen zijn huisdieren ook goed voor het stimuleren van sociale vaardigheden en de taalontwikkeling. Kinderen voelen zich vaak veiliger in de nabijheid van een huisdier. Net als je peuter vroeger misschien troost zocht bij en praatte tegen zijn knuffels, hebben wat grotere kinderen enorm veel steun aan een lief huisdier. Ze zullen daar eerder tegen durven praten en hun gevoelens durven uiten. Er is bijvoorbeeld ook onderzocht dat voorlezen aan een huisdier kinderen helpt om beter te leren lezen. Een huisdier is een lieve en vooral niet zo kritische toehoorder waar je kind zich prettig bij voelt.
Het hebben van een huisdier zou bovendien stressverlagend werken. Ook is onderzocht dat kinderen die opgroeien in de omgeving van een huisdier juist door blootstelling aan allergenen minder last krijgen van eczeem, astma en allergieën.
Tot slot, het kind leert met het hebben en houden van een huisdier over leven en dood. Superleuk en spannend om te zien hoe de kat een nestje krijgt. Maar ook ziektes en dood komen op hun pad. Ook geliefde en goed verzorgde huisdieren gaan een keer dood. Dat is niet leuk, maar hoort er ook bij; “better to have loved and lost than…”
Welk huisdier voor je kind
Dat het hebben van een huisdier leuk is voor je kind en ook goed voor zijn ontwikkeling, daar is men het wel over eens. Maar wat past er het beste bij jouw kind en bij het gezin? Welk huisdier kies je? Wij hebben de 7 populairste huisdieren voor kinderen op een rijtje gezet.
Goudvis
Zeker voor wat jongere kinderen is een goudvis een perfect huisdier. Niet alleen is dit visje leuk om naar te kijken, maar er moet ook goed voor worden gezorgd. Het voordeel is wel, dat goudvissen redelijk eenvoudig zijn om te onderhouden. Eens per dag eten en af en toe de kom verschonen, en je kunt je vis prima aan de zorgen van de buurvrouw overlaten als je eens een tijdje op vakantie wilt. Met een goudvis heeft je kind een leuk huisdier, maar ben je als ouder niet veel tijd of kosten kwijt aan het onderhouden ervan. Een goudvis in een kom heeft een levensverwachting van 1 tot 3 jaar.
-> Lees ook: een goudvis als huisdier, dit moet je allemaal weten.
Hond
Een hond is toch wel een van de leukste huisdieren die er zijn voor kinderen. Een hond kan een echt kameraadje vormen, een hond trekt echt naar zijn baasjes toe. Je kind kan er mee spelen, lekker buiten samen rennen, knuffelen, pootjes leren geven en noem maar op.
Let er wel op, een hond onderhouden en verzorgen kost veel tijd en energie en kennis. Daarnaast moet een hond iedere dag meerdere keren uitgelaten worden en heeft aandacht nodig. Ook met vakanties zul je rekening moeten houden, je kunt je hond niet zomaar overal mee naar toe nemen. Zorg ervoor dat jouw kinderen hier echt klaar voor zijn en dat niet alleen je kind maar ook de rest van het gezin achter de beslissing staat om een hond in huis te nemen. Een hond gaat als het goed is jaren mee, en doe je ook niet zomaar weg als het toch tegen blijkt te vallen.
Wil jij een puppy voor het gezin? Super schattig natuurlijk, maar houd in het begin rekening met slapeloze nachten en het africhten van de pup. Hier moet je echt de tijd voor nemen.
-> Lees ook: een hond als huisdier, dit moet je allemaal weten
Kat
Ook een kat kan een echt vriendje worden voor je kind en een gezellig onderdeel van het huishouden vormen. In tegenstelling tot een hond gaat de kat wat meer zijn eigen gang en kan beter tegen alleen thuis zijn, ook tijdens korte vakantieperiodes – mits er natuurlijk wel iemand komt om af en toe eten en een schone bak te geven. Wat niet wil zeggen dat katten niet gesteld zijn op aandacht, graag spelen met mensen en lekker op schoot komen liggen. Een kat is relatief eenvoudig om te verzorgen en onderhouden. Een tot twee keer per dag eten en drinken klaarzetten, de kattenbak verschonen. Een kind kan de was doen!
Bedenk dat ook een kat wel 18 jaar kan worden. Kittens zijn natuurlijk heel “cute” en vaak lekker speels. Wil je voorkomen dat een kitten in zijn eentje te veel “kattenkwaad” gaat uithalen in huis, neem er dan twee. Zeker jonge katjes spelen graag met elkaar. Heb je liever een wat oudere poes of kater, ga dan ook zeker eens in een asiel kijken naar een lief beestje dat nog een baasje zoekt.
-> Lees ook: een kat als huisdier, dit moet je allemaal weten
Konijn of cavia
Van dwergkonijntjes tot Vlaamse reuzen, ze zijn allemaal even zacht en, als ze goed tam zijn, lekker aaibaar. Een voordeel van konijnen is dat je het hokje buiten kan zetten en binnenshuis geen last hebt van een vervelende geur of haren. Konijnen kunnen natuurlijk af en toe ook los lopen, binnen in de huiskamer of in een ren op het grasveld in de tuin. Konijnen zijn groepsdieren, wat betekent dat als het kan je beter twee of meer konijnen kunt nemen.
Het hok hoeft maar ééns per week te worden verschoond. Konijnen worden meestal minder oud dan katten en honden, zo’n 6 tot 10, max 14 jaar. Het nadeel van de meeste knaagdieren (prooidieren) ten opzichte van honden en katten is dat ze wat sneller bang worden, en bij onhandig vastpakken bijvoorbeeld kunnen gaan bijten.
Let op bij al te jonge kinderen: als je kind nog niet handig genoeg is kan een konijn, cavia of hamster snel iets breken als het per ongeluk valt. Ook houden veel knaagdieren er niet echt van om veel opgetild en rondgedragen te worden.
Cavia’s zijn leuke huisdieren voor kinderen. Net zoals konijnen zijn cavia’s eenvoudig in het onderhoud en kunnen zij gewoon in een hokje buiten lopen. Wist je dat konijnen en cavia’s goed met elkaar in een hok kunnen? Ook cavia’s hebben graag een maatje. Koop er dus minimaal twee.
-> Lees ook: een konijn of cavia als huisdier, dit moet je allemaal weten
Hamster
Zo’n grappige kleine hamster in een hok vol met leuke speeltjes is ook een superleuk huisdier voor je kind. Een hamster hoeft maar eens per dag eten en kan leuke trucjes doen met speciale speeltjes voor hamsters. Het is een leuk huisdier voor kinderen vanaf een jaar of 5 à 6. Is jouw kind een moeilijke slaper? Zet het hokje dan niet op de slaapkamer, want hamsters zijn nachtdieren en erg actief. De levensverwachting van een hamster is zo’n 2 tot 3 jaar, een beetje afhankelijk van de soort.
-> Lees ook: een hamster als huisdier, dit moet je allemaal weten
Tamme rat
Een intelligent, nieuwsgierig en speels knaagdier dat wat beter tegen een stootje kan dan is de tamme rat. Zoals de naam al zegt zijn ze goed tam te maken. Je kunt ze leren zindelijk worden en op je schouder te zitten, vinden het leuk om opgepakt te worden. Het dier leeft graag samen met soortgenoten, dus schaf en meer dan één aan. Ze worden ongeveer twee jaar oud. Zorg er wel voor dat er genoeg te ontdekken en te doen valt in de kooi of daarbuiten, want het zijn ondernemende diertjes.
-> Lees ook: een rat als huisdier, dit moet je allemaal weten
Vogel
Een vrolijk fluitend vogeltje is een toevoeging aan ieder huishouden. Het leuke aan bijvoorbeeld een parkiet of (dwerg)papegaai is dat ze hand tam te maken zijn. Ze kunnen even uit de kooi, gezellig op de schouder mee liften en door de kamer vliegen. Papegaaien en parkietjes staan er ook om bekend dat ze kunnen leren “praten” en ze vinden het fijn om over hun koppie te worden gekrabbeld. Als je kind het beestje zo ver krijgt dat het tam wordt en woordjes nazegt is dat natuurlijk helemaal top. Grasparkieten leven zo’n 8 tot 10 jaar.
-> Lees ook: een vogel als huisdier, dit moet je allemaal weten
Bezint eer ge begint
Voor je overgaat tot aanschaf van een huisdier, weet zeker dat dit is wat jullie als gezin willen en dat je er goed voor kan en wil zorgen. Een dier is geen speelgoed maar een leven wezen: dat doe je niet zomaar weer weg als het in het gebruik tegenvalt. Misschien kun je, voor je overgaat tot de aanschaf van bijvoorbeeld een eigen hond of kat, eerst even “proefdraaien” met een oppashuisdier of je kind laten logeren bij een familielid met een dergelijk dier.
Realiseer je ook dat een huisdier geld kost. Denk aan de eenmalige aanschaf van het dier zelf en spullen als een hok of mandje, maar ook gedurende zijn hele leven kosten voor voer, stro, kattenbakkorrels en dierenarts (castratie/sterilisatie, inentingen, behandeling bij ziekte of verwondingen en meer).
Weet je welk dier je wilt? Ga op onderzoek uit, zoek een kindvriendelijk ras of soort, bekijk in het asiel of bij de kweker goed welk dier zich vriendelijk en niet bang naar de kinderen toe gedraagt.
Conclusie
Het kiezen van een huisdier dient zorgvuldig te gebeuren, het gaat om de aanschaf van een levend dier. De voordelen van het hebben van een huisdier voor kinderen zijn legio. Goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van onder meer verantwoordelijkheidsgevoel, zelfvertrouwen en empathie bij opgroeiende kinderen. Bovendien is het ook nog eens gezellig, een beest in huis.
Bronnen: www.mdpi.com onderzoek uit 2017,dierenverblijf.com, ikwilkonijnen.nl, ikwilcavias.nl, petsplace, oudervannature.nl, licg.nl