Oei wat spannend, de eerste schooldag! Hoewel je kleuter al een flinke meid of kerel begint te worden, is het een stap waar je als ouder misschien best een beetje moeite mee hebt. En dat is ook logisch. Je vraagt je van alles af. Zal mijn kind de basisschool die we hebben gekozen wel leuk vinden? Zal hij wel vriendjes kunnen maken? Vindt hij de juf wel lief? Zal hij goed mee kunnen komen met de andere kinderen? Je zult je kind toch een beetje los moeten laten en dat is voor zowel ouder als kind best eng. Hoe kunnen jullie je nu het beste voorbereiden op de basisschool?
Wendagen
De meeste basisscholen kennen zogeheten “wendagen”. Vaak zijn dit vijf dagdelen waarop ouder en kind rustig kunnen kennismaken met de school. Je kunt dan het gebouw verkennen, de juf of meester ontmoeten en alvast de andere kinderen leren kennen.
Als ouder mag je een poosje bij je kind in de klas blijven zodat je ziet wat zich daar allemaal afspeelt. Dat poosje wordt dan steeds iets afgebouwd zodat je kind er steeds beter aan went dat hij zonder jou in de klas zit. Probeer je onvermijdelijke vertrek niet te lang te rekken, want dan kan je kind gaan denken dat het afscheid iets ergs is. Vertel hem duidelijk wie hem wanneer komt ophalen, zodat hij weet waar hij aan toe is. Het kan zijn dat er even wat traantjes vloeien, maar de kans is groot dat je kind snel wordt afgeleid door de gang van zaken in de klas. Het verdriet is nooit van lange duur.
Overigens hebben de meeste scholen geen wendagen meer in de laatste weken voor de zomervakantie, omdat de groep er na de vakantie weer heel anders uit zal zien.
Basisonderwijs Nederland
Meestal gaat een kind vlak na zijn vierde verjaardag voor het eerst naar de basisschool. Dat is trouwens niet vereist: in Nederland zijn kinderen pas leerplichtig wanneer ze vijf zijn geworden.
Tot 1986 gingen kleuters trouwens eerst twee jaar naar een aparte kleuterschool. Daarna gingen ze naar de lagere school, waar ze leerden lezen en schrijven in de eerste klas, te vergelijken met de huidige groep drie van de basisschool.
Tegenwoordig vormen de kleuterschool en de lagere school een geheel, hoewel de vaak gecombineerde groepen 1 en 2 meestal nog wel een aparte groep vormen binnen de school. Een kleuter van vier jaar begint in groep 1 (of groep 0 wanneer er een apart instroomklasje wordt gemaakt voor kinderen die net vier zijn geworden)
De eerste schooldag
Het is zover: de eerste echte schooldag. Verschillende spulletjes moeten mee, zoals een tasje met gymkleertjes, een broodtrommel met boterhammetjes en natuurlijk een te gekke rugzak. En liefst ook wat reservekleertjes, mocht er eens een keer een “ongelukje” gebeuren. Misschien is het leuk om nog even een foto te maken, als aandenken aan de grote dag. En dan naar school!
Omdat je kleuter al een aantal keren heeft meegedraaid, is het allemaal niet zo eng meer. Hij weet al waar de wc is en wie hij de eerste tijd kan vragen om mee te gaan. Hij heeft al gezien dat het spelen op de basisschool heel anders gaat dan hij gewend was. Maar daar gaat hij veel van leren en van leren word je slim! En voor de nieuwe kleuters gelden in het begin nog versoepelde regels, zodat ze zich rustig thuis kunnen gaan voelen. Zo burgert je kind ongemerkt volledig in. Hij is nu echt helemaal peuter-af!
TIPS voor als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat
- Vertel je kind al ruim voor de wen-dagen wat over de basisschool. Geef hem niet de indruk dat school eng is, maar vertel hem op een rustige manier wat hij allemaal kan verwachten. Als hij oudere broertjes of zusjes heeft, leg hem dan duidelijk uit dat die niet bij hem in de klas zullen zitten. Fiets of loop samen een aantal keren naar de school toe, zodat je kind de route leert kennen.
- Op scholen is vaak een bepaald beleid over hoofdluis, weet jij al hoe of wat? Zijn er controles? Moet je je kind direct ophalen als er luizen geconstateerd zijn of mag de schooldag gewoon worden uitgezeten?
- Koop samen de spulletjes die je kleuter nodig heeft voor school. Let er daarbij op dat hij die spullen zelf kan openen en sluiten, zodat hij niet telkens de juf hoeft te vragen. Laat hem thuis oefenen met de spulletjes en vertel hem dat hij een grote jongen is wanneer hij zelf iets kan.
- Voorzie de kleertjes van merkjes en de spullen van etiketjes.
- Geef je kind niet meer eten mee dan hij normaal gesproken thuis opeet. Geef hem voedsel dat hij zelfstandig op kan eten zodat de juf hem niet hoeft te helpen.
- Wil je achteraf horen hoe hij of zij het heeft gehad? Probeer deze alternatieven voor de vraag “Hoe was het op school?” (als je meer wilt horen dan alleen “leuk” of “stom” …)
- Als je kind in het begin erg moe is, laat hem dan een dag(deel) thuis. Als hij vier is, is hij nog niet leerplichtig. Heeft hij het nodig om uit te slapen, laat hem dan lekker rusten.