De berenklauw groeit overal in Nederland. Het sap van deze venijnige plant kan lelijke brandwonden veroorzaken. Het is daarom goed om als ouder te weten hoe de plant eruitziet en wat je kunt doen als je kind toch per ongeluk een berenklauw heeft aangeraakt. Je leest het in dit artikel.
Wat is berenklauw?
Met zijn witte bloemetjes en groene blaadjes lijkt de berenklauw een onschuldige plant. Maar de brandhaartjes die op de stengels en bladeren zitten kunnen voor flink wat ellende zorgen. Als je ze aanraakt, kun je flinke brandwonden en zwellingen krijgen. De berenklauw heeft grote, klauwvormige bladeren en witte bloemen die als een paraplu of scherm uitwaaien. Zo’n bloemenscherm kan tot 50 cm groot zijn. De plant kan tussen de negentig en honderdvijftig centimeter lang worden. De reuzenvariant wordt zelfs vijf meter hoog. Deze reuzenberenklauw heeft rood gevlekte stengels.
De plant heeft ruwe haartjes. Hij bloeit van juni tot oktober. Meestal groeit de plant op stikstofrijke, vochtige grond. Meestal vind je hem op grasland, stukjes bos, langs de sloot of tussen het onkruid. De berenklauw komt overal in Nederland voor. Je ziet hem in natuurgebieden, maar ook in de berm langs de autoweg.
Symptomen aanraken berenklauw
Het sap van de berenklauw heeft een fototoxische werking. Dat betekent dat de huid na aanraking met het sap erg gevoelig is voor zonlicht. Als je kind lekker buiten aan het spelen is, lijken de grote, hoge bladeren een ideale verstopplek. Je kind zal niet gelijk merken dat de berenklauw schadelijk is.
Pas na 24-48 uur ontstaan rode, jeukende vlekken. Deze veranderen enkele uren later in een ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze ontsteking kan lijken op een echte brandwond. Na een tot twee weken genezen deze wonden. Na genezing kan de huid bruiner gekleurd blijven. Als het sap in de ogen komt, kan dit tijdelijke of soms blijvende blindheid veroorzaken.
Wat moet je doen als je kind berenklauw heeft aangeraakt?
- Was de huid meteen met lauw water en zeep.
- Zijn de ogen in contact gekomen met berenklauw? Spoel ze dan uit met veel water. Ga daarna gelijk naar de huisarts om de ogen van je kind te laten controleren.
- Zorg dat je kind niet wordt blootgesteld aan UV-licht, dit is zonlicht of zonnebanklicht. Het is dus verstandig om je kind even binnen te houden, of in ieder geval bij het naar buiten gaan de huid goed af te dekken met kleding. De kans dat er dan blaren ontstaan is een stuk kleiner.
- Als er een klein blaartje ontstaat dat nauwelijks pijn doet, kun je dit zelf verzorgen. Spoel goed met lauw water en dek het blaartje af met niet-klevend verband. Soms is een pleister al genoeg. Dek de huid af met kleding, zodat er geen zonlicht bij kan komen.
- Is het sap in de mond van je kind terecht gekomen? Ga dan naar de spoedeisende hulp.
- Blijf de huid minstens een week lang goed afdekken en vermijd de zon.
- Als je kind toch blaren krijgt of een groot deel van de huid in contact is geweest met de berenklauw, raadpleeg dan de huisarts.
Problemen met berenklauw voorkomen
- Het is verstandig om je kind te leren hoe berenklauw eruitziet. Als je hem zelf ziet staan, waarschuw je kinderen dan. Laat ze nooit fluitjes of blaaspijpjes maken met de holle stengel van de plant.
- Heb je berenklauw gezien vlakbij de kinderspeelplaats? Waarschuw dan de lokale plantsoenendienst. Die kunnen de plant weghalen.
- Staat de plant in je eigen tuin? Haal hem dan liever weg. Niet wegmaaien, want dan komt de plant juist sneller terug. Trek de plant tot de wortel eruit. Gebruik daarbij stevige handschoenen en dikke kleding, het liefst meerdere lagen. Soms kan het sap namelijk door dunne kleding heen gaan. Regenkleding houdt dit goed tegen. Een veiligheidsbril is ook verstandig, zeker omdat het sap schade kan veroorzaken als het in je ogen komt.
- Als je met je kinderen op stap gaat, is het verstandig om ze daar goed op te kleden. Kleren die de hals, armen en benen bedekken kunnen een hoop schade voorkomen.
Bronnen: Rodekruis.nl, brandwonden.be