Nederland staat er bekend om; de vele soorten broodbeleg. Wat eten we een brood met zijn allen! De meeste Nederlanders eten nog steeds twee keer per dag een broodmaaltijd. Met name het beleg bepaalt of een broodmaaltijd gezond is of niet. Voor een kind in de groei is het helemaal belangrijk dat een maaltijd voldoende voedingsstoffen bevat. Dus wat kies je als je voor dat enorme assortiment broodbeleg staat in de supermarkt? Hieronder vind je heel veel inspiratie voor gezond broodbeleg. Lees je mee?!
Soorten gezond broodbeleg
Er zijn ontelbaar veel soorten broodbeleg. Daarom hebben we ze hieronder verdeeld in categorieën. Zo kun je snel naar jouw favoriete categorie scrollen en je laten verrassen door superlekker en gezond broodbeleg.
Gezond broodbeleg: fruit
Natuurlijk kennen we allemaal appel of perenstroop voor op je brood. Dit is beiden gezond broodbeleg, maar wist je dat een banaan op brood ook ontzettend lekker is? Of wat dacht je van het klassieke beschuitje met aardbeien? Met fruit kun je eindeloos variëren op brood. Voor je kind kun je fruit het best prakken op brood zodat het beter blijft plakken. Naast aardbeien en banaan kun je ook denken aan kiwi of zelfgemaakte appelmoes. In het kort:
- Appel / perenstroop
- Banaan
- Aardbeien
- Kiwi
- Zelfgemaakte appelmoes
Gezond broodbeleg: groente
Het klinkt misschien wat gek maar ook groenten kun je prima als broodbeleg gebruiken. Denk dan aan een heerlijke spread van wortel of pompoen, maar ook een mousse van doperwtjes en munt doet het goed. Avocado is door zijn textuur uitermate geschikt als broodbeleg. Waarschijnlijk vindt je kind die oranje en groene kleur alleen maar heel leuk op zijn saaie bruine boterham. Een andere favoriete en zeer bekend is pesto. Pesto is heerlijk op brood met een tomaatje. Je kunt pesto makkelijk zelf maken of in de supermarkt kopen. In het kort:
- Wortel spread
- Pompoen spread
- Mousse van doperwtjes en munt
- Avocado
- Pesto
- Tomaat
- Bieten spread
Peulvruchten
Het meest bekende peulvruchten broodbeleg is hummus. Met hummus kun je echt oneindig variëren. In de supermarkt staan zeker zes soorten hummus en je kunt ze ook nog eens heel makkelijk zelf maken. Let erop wanneer je hummus in de supermarkt koopt, dat er niet te veel toevoegingen zoals zout en suiker inzitten. Dit is per merk afhankelijk. Als je zelf humus wilt maken kun je je natuurlijk laten inspireren door de smaken van de supermarkt en dan eindeloos variëren met je eigen creativiteit.
Zoetigheid
Veel bekend zoet broodbeleg kent inmiddels ook een gezondere variant. Zo is er 100% natuurlijke pindakaas, pure hagelslag met natuurlijke zoetstoffen en jam met minder suiker. Vaak vind je in het schap van de supermarkt waar ook de glutenvrije producten staan meer soorten broodbeleg. Dit broodbeleg is meestal een gezondere variant doordat er minder toevoegingen in zitten. Bij ons thuis is carobpasta een hit. Dit is chocopasta gemaakt van carobbonen en bevat minder suiker dan traditionele chocoladepasta. In het kort:
- 100% pindakaas
- Pure hagelslag met minder suiker
- Carobpasta
- Jam zelf maken of een variant met minder toegevoegde suiker
Noten/pinda’s
Niet alleen kun je pasta maken van pinda’s, maar ook amandelen, cashewnoten, hazelnoten en pompoenpitten lenen zich prima voor het maken van een pasta. Als je je een beetje verdiept in de verschillende notenpasta’s gaat er echt een wereld voor je open. Er zijn inmiddels talloze combinaties van verschillende notenpasta’s op de markt. Notenpasta’s zijn een supergezond alternatief voor ander zoet broodbeleg. In het kort:
- Amandelpasta
- Hazelnootpasta
- Pompoenpittenpasta
- Cashewnotenpasta
- Gemengde notenpasta
Ei
Een gekookt eitje op zondag is bij veel gezinnen een vast onderdeel op de ontbijttafel. Met ei kun je echter eindeloos variëren waardoor het echt niet alleen bij ei op zondag hoeft te blijven. Je kunt denken aan een roerei, een gebakken ei of gepocheerd ei. Ze zijn allemaal even lekker als gezond broodbeleg op toast of brood. Eieren leveren eiwitten voor je kind en zijn behoorlijk voedzaam. In het kort:
- Gekookt ei
- Gebakken ei
- Gepocheerd ei
- Roerei
Zuivel
Natuurlijk kent iedereen een lekker plak kaas op zijn brood. Nu is kaas niet direct ongezond, maar variëren is altijd beter. Je kunt daarom ook denken aan hüttenkäse, kwark, zuivelspread of ricotta. Al deze varianten zijn in de supermarkt te koop. Wist je dat kwark en honing ook een zalige combinatie is? Je kunt koeienkaas ook afwisselen met geitenkaas. Geitenkaas is niet per definitie gezonder dan koeienkaas, maar voor de meeste mensen wel makkelijker te verteren. In het kort:
- Hüttenkäse
- Kwark (en honing)
- Zuivelspread
- Ricotta
- Geitenkaas
Vis
Niks lekkerders dan een broodje verse makreel of zoute haring. Bij ons thuis een steevast ritueel als we naar de markt gaan. Vis staat bekend om zijn gezonde vetten en draagt daarom bij aan een gezond voedingspatroon. Het is wel verstandig om goed op te letten welke vis je koopt. Zo is overbevissing een steeds groter wordend probleem. Op de verpakking van vis staat vaak een msc keurmerk. Je weet dan dat de vis op een verantwoorde(re) manier gevangen is. In het kort:
- Makreel
- Zoute haring
- Zalm
Vegetarisch of vegan broodbeleg
Persoonlijk geef ik niet de voorkeur aan vlees op brood, maar wanneer je dit met mate doet, is het niet ongezond. Je kunt ook kiezen voor een vegetarische of veganistische variant. Er zijn veel vleesvervangers die erg lijken op echt vlees zoals vegetarische smeerworst, boterhamworst of filet americain. Bij al deze vervangers moet je erop letten dat er niet teveel zout in zit omdat dit, zeker voor een kind, niet gezond is. In het kort:
- Vegetarische smeerworst (beter dan echte smeerworst omdat daar teveel vitamine A in zit)
- Vegetarische filet americain (beter dan echte filet americain omdat dit geen rauw vlees bevat)
- Vegetarische boterhamworst
- Vegetarische kipfilet
Bijzondere, maar heel gezonde combinaties
Bovenstaande ideeën voor gezond broodbeleg kun je ook combineren zodat het beleg nog gezonder wordt. Wist je bijvoorbeeld dat als je pindakaas met banaan mixt, het ijzer uit de pindakaas extra goed wordt opgenomen. Een andere geweldige combinatie is chocolade met avocado. Wanneer je de chocolade met avocado in de blender stopt en een beetje vanille en honing toevoegt, heb jij een heerlijke en gezonde chocoladepasta.
Fruit kun je goed prakken op brood, maar ook heel goed combineren door er een overheerlijke fruitspread van te maken. Het voordeel is dat deze fruitspread veel gezonder is dan jam omdat jam over het algemeen veel suikers bevat. In het kort:
- Pindakaas met banaan
- Cacao met avocado
- Fruitspread van verschillende soorten zomerfruit
Bronnen: Gezondetenvoorjekind.nl, De Hippe Vegetariër, Project gezond,