Is er een kleine op komst en sta je te popelen een babykamer in te richten? Kleuren uitzoeken,
accessoires verzamelen, meubeltjes kopen; superleuk en ook nog eens heel dankbaar om te doen. Het is immers de eerste kamer van je kindje, en die kamer moet helemaal perfect passen bij je baby. Niet iedereen heeft een balzaal als kinderkamer. De meeste huizen moeten het doen met een relatief kleine oppervlakte. Maar geen nood! Ook op een klein oppervlakte richt je een leuke en gezellige babykamer in. Hoe? Met dit stappenplan!
Bepaal het thema of de stijl van de babykamer
Iedere inrichting, of het nu van een grote of kleine kamer is, begint met het kiezen van een stijl of thema. Kies je voor een bepaalde interieurstijl, zoals een landelijke babykamer, of ga je voor een thema, zoals een sprookjeskamer? Wordt het een echte jongens- of meisjes kamer, of ga je liever voor een gender neutrale look? Het kiezen van een stijl of thema helpt bij het kaderen van de inrichting en maakt het winkelen gemakkelijker.
Weet je nog niet zo goed wat je graag wilt? Maak dan een moodboard. Dat kan digitaal met afbeeldingen van internet of fysiek met plaatjes van leuke babykamer ideeën uit tijdschriften en folders. Is je moodboard vol, dan zie je al snel wat er voor jou echt uitspringt. Dat geldt niet alleen voor het thema, maar ook voor de kleur(en) en meubelstijl. En dat komt weer goed van pas bij de volgende stappen.
Maak een plattegrond van de babykamer
Je wil graag alle meubels kwijt in de babykamer, maar je wil niet steeds je voeten of schenen stoten, en al helemaal niet struikelen met je kindje op je arm. Het is dus belangrijk voldoende loopruimte te houden waarin jij je veilig kunt bewegen (dus zet het vloerkleedje goed vast, of haal hem weg!). Teken op schaal de oppervlakte van de kamer, en teken hierop alle meubels die je graag in de babykamer wil. Past alles en heb je nog voldoende bewegingsruimte? Niets meer aan doen! Wordt het allemaal wat krap? Kijk dan naar wat je echt nodig hebt in de kamer, en wat ook ergens anders kan staan, bijvoorbeeld op de gang of in de ouderlijke slaapkamer. Of combineer meubels: je kunt een ladekast bijvoorbeeld goed gebruiken als commode en opbergruimte tegelijk.
Kies voor lichte kleuren
De volgende stap is de keuze voor de kleuren. Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken. Bovendien kunnen donkere kleuren, net zoals een bonte kleurenverzameling, de ruimte ook drukker maken. Lichte kleuren maken een kamer juist optisch groter. Kies voor een zacht kleurenpalet van twee of drie kleuren, of voor één kleur waarvan je verschillende tinten van licht naar donkerder kiest. Grotere oppervlaktes zoals de muren en het plafond geef je een lichte tint, daarna werk je verder met iets donkerdere tinten voor onder meer de raambekleding, de meubels en eventueel een vloerkleedje. Kleuraccenten kunnen prima in de vorm van bijvoorbeeld accessoires, zolang je ze maar goed verdeeld over de ruimte.
Kies voor ‘zwevend’
‘Zwevende’ meubels, die dus niet op de grond staan maar aan de muur hangen, geven meer
bewegingsruimte omdat je niet met je voeten tegen de rand of de poten stoot. Bovendien benut je door dingen aan de muur te bevestigen nog een ruimte in de babykamer: de hoogte. Een hoge kledingkast bijvoorbeeld, of plankjes aan de muur zorgen er voor dat er meer vloerruimte overblijft en je toch voldoende opbergruimte hebt.
Kies voor het juiste licht
Natuurlijk daglicht heeft een frisse, ruimtelijke uitstraling. Kies dus voor raambekleding die het raam niet bedekt als hij open is. Rolgordijnen of plisségordijnen bijvoorbeeld, die je boven het raam monteert. Verstandig is te kiezen voor verduisterende gordijnen. Een helemaal donkere kamer helpt je kindje bij het opbouwen van een goed slaapritme. Voor elektrisch licht is dimbare verlichting een verstandige keuze. Met dimbare verlichting bepaal je, ongeacht het moment van de dag, zelf de hoeveelheid licht. Praktisch en helder licht als je kindje wakker is en je hem verschoont, wissel je af met gedimd sfeerlicht als jij je kindje in bed stopt, hij net wakker wordt of als je hem voedt.
*Dit artikel bevat gesponsorde content