Je baby is in je baarmoeder in een maand of negen uitgegroeid van een bevruchte eicel tot een compleet mensje, een enorme ontwikkeling. Maar hij is natuurlijk nog lang niet “af”, na de geboorte gaat de ontwikkeling gewoon door. Hij groeit niet alleen groter en langer, ook de hersenen ontwikkelen zich nog enorm. Bij de geboorte bevatten ze al wel alle neuronen die nodig zijn voor de rest van zijn leven, maar de verbindingen moeten voor een groot deel nog worden aangelegd. En dat gebeurt tijdens het leren, het opdoen van ervaringen.
Ga hier direct naar de babykalender.
Bij de ontwikkeling van de hersenen spelen zowel de omgeving als de erfelijkheid een rol. Alle ervaringen die je kind opdoet, fysiek en emotioneel, zullen hun invloed hebben op hoe zijn hersenen zich ontwikkelen en hoe hij als mens zal worden.
Groei en gewicht, grove en fijne motoriek, emotionele ontwikkeling, slaapritme… dit zal allemaal in rap tempo veranderen in het komende jaar en de jaren erna. Hieronder een overzicht van de ontwikkeling van je baby per maand.
Bekijk ook: mijlpalen in de motoriek tot anderhalf jaar. Een kort en duidelijk puntsgewijs overzicht per maand van de motorische ontwikkeling 0 tot 18 maanden.
Ontwikkeling baby in stapjes
Steeds zal je baby weer iets meer kunnen. Hij is langer wakker en toont steeds meer interesse in zijn omgeving. Het slaapritme verschuift van kleine slaapjes de hele dag door naar een paar lichte slaapjes overdag en een lange diepere slaap ‘s nachts. De bewegingen worden vloeiender, en de in elkaar gekrulde houding van net na de geboorte wordt langzaam steeds meer ontspannen.
Groeisprongen
De theorie van de groeisprongen zegt dat de ontwikkeling in fasen verloopt, de ontwikkeling gaat in sprongen vooruit. Soms lijkt je kind voor zo´n sprong “moeilijker” dan anders: het kan zijn dat je baby meer huilt, meer last heeft van eenkennigheid of zich dwarser gedraagt. En dan, van de een op de andere dag, is het moeilijke gedrag ineens verdwenen en kan je kind iets wat hij daarvoor niet kon. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van baby’s waaruit blijkt dat na zo’n groeisprong met behulp van een EEG ook echt veranderingen in de hersengolven gevonden worden.
Snellere of langzamere ontwikkeling
Hieronder wordt per maand aangegeven hoe de ontwikkeling verloopt en wanneer kinderen gemiddeld toe zijn aan een nieuwe sprong. De ene baby zal dus wat sneller zijn dan de ander met het opdoen van een bepaalde vaardigheid. Daarnaast ontwikkelen baby’s niet alle vaardigheden tegelijk. Ze beginnen met datgene waar ze de meeste belangstelling voor hebben. Zo zal de één snel leren praten terwijl de ander zijn motorische vaardigheden sneller ontwikkelt.Ten slotte zie je soms dat een baby iets al wel kan maar die vaardigheid nog niet voortdurend toepast. Er kunnen bijvoorbeeld wel een paar maanden zitten tussen de dag dat je kind (per ongeluk) voor het eerst van rug naar buik rolt tot de tijd dat hij dat bewust en met gemak de hele dag door zal gaan doen.
Maak je geen zorgen als de ontwikkeling van jouw baby niet overeenkomt met dit schema. Als je twijfelt of je baby achter is in zijn ontwikkeling, kaart dit dan eens aan op het consultatiebureau. Het kan natuurlijk ook dat jouw baby enorm voorloopt in zijn ontwikkeling. Bekijk de pagina over een ontwikkelingsvoorsprong bij baby’s.
Babykalender per maand
Van 0 tot 1 maand oud: de eerste maand
Je baby slaapt nog het grootste deel van de dag. De schedel is nog niet goed gesloten. De fontanel is een zacht plekje in het midden van het schedeltje waar de schedelplaten nog niet aansluiten. Lees meer over de eerste maand
Van 1 tot 2 maanden oud
Je baby is al wat langer wakker nu en toont meer interesse in de wereld om zich heen. Hij kan zijn ogen beter scherp stellen op grotere afstand en het is mogelijk om oogcontact te maken. Lees meer over je baby van 1 maand oud
Van 2 tot 3 maanden oud
Je baby probeert mensen te volgen met zijn ogen, bewegende beelden boeien hem. Hij reageert op de klank van de stem en op gezichtsuitdrukkingen. Vanaf de derde maand ziet je baby ook in kleur. Lees meer over je baby van 2 maanden oud
Van 3 tot 4 maanden oud
Met 3 maanden zijn de ergste darmkrampjes achter de rug. De reflexen van de pasgeborene zijn verdwenen en worden nu langzaam vervangen door bewust gedrag. Als je kind op zijn rug ligt kan deze eventjes het hoofd optillen. Lees verder over je baby van 3 maanden oud.
Van 4 tot 5 maanden oud
Wanneer hij plat op zijn buik ligt, rekt hij zich uit en “speelt vliegtuigje”: met armen en benen omhoog alleen steunend op zijn buik. Je baby kijkt naar de voorwerpen die hij vastpakt en kan ook met twee handen iets vastpakken. Lees meer over je baby van 4 maanden oud.
Van 5 tot 6 maanden oud
Als je baby op zijn rug ligt kan hij zichzelf door aan jouw handen te trekken al een beetje tot zit komen. Het kan voorkomen dat je kind eenkennig begint te worden: het kan opeens gaan huilen als een vreemde naar hem kijkt. Lees meer over je baby van 5 maanden oud.
Van 6 tot 7 maanden oud
Je baby kan nu misschien zelf al een koekje of een broodkorstje uit de hand eten. Als hij rechtop gehouden wordt kan hij met zijn beentjes een beetje zijn lichaam ondersteunen. Hij kan (met wat steun) zitten. Je baby gaat vanaf nu protesteren als zijn speeltje wordt afgepakt. Lees meer over je baby van 6 maanden oud.
Van 7 tot 8 maanden oud
Je kindje kan nu zelf zitten. Met steun kan je baby een loopbeweging maken in stand, zonder zich echt vooruit te bewegen. De pincetgreep (tussen duim en wijsvinger) wordt geoefend en als hij een stem hoort draait hij zijn hoofd in die richting van het geluid. Lees hier meer over baby’s van 7 maanden oud.
Van 8 tot 9 maanden oud
Zijn geheugen is al veel beter geworden zodat hij ook beseft dat zijn ouders of verzorgers er niet zijn. Hij is nu ook gevoeliger voor stemmingen van anderen, als een ander kind huilt zal hij misschien mee gaan huilen. Het allerleukste spelletje op dit moment is “slopen”. Dingen uit elkaar halen en weer proberen in elkaar te zetten, steeds opnieuw. Lees meer over de ontwikkeling van je baby van 8 maanden.
Van 9 tot 10 maanden oud
Zitten en een beetje kruipen ging al, maar vanaf nu kan je baby zich ook gaan optrekken vanuit zit tot hij op zijn eigen beentjes staat. Het woordje “nee” wordt begrepen, ernaar luisteren is nog een beetje teveel gevraagd. Je kind begrijpt al veel meer woorden. Lees meer over je baby van 9 maanden.
Van 10 tot 11 maanden oud
Een aantal baby’s kan nu wel langs de tafelrand lopen. Sommige kindjes kunnen nu los staan of misschien een paar stappen lopen. Praten gaat steeds beter. Je kind zal je niet alleen na gaan praten maar ook je gebaren imiteren. Lees meer over de ontwikkeling bij 10 maanden
Van 11 tot 12 maanden oud
Het kruipen gaat nu razendsnel. Op handen en voeten kan je kindje blijven staan en begint misschien al een paar stapjes te lopen. Je kind zal zijn eerste woordje zeggen tussen de 10 en de 20 maanden. Misschien eerst een keertje pappa of mamma en dan al snel wat meer woordjes. Lees meer over de ontwikkeling bij de baby van 11 maanden.