Home    Tips&Blog     Prijsvragen     Vragen    

Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Overig

Voeding

Het eerste half jaar haalt je baby alles wat hij nodig heeft uit de melk. Of dat nou uit de borst of uit de fles komt. Daarbij komen nog wat verplichte vitamines, maar dan heb je het ook wel gehad. Pas daarna heeft je kleine mensje wat vast voedsel nodig.

Of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, de meeste ouders hebben wel vragen over voeding, zeker als het een eerste kindje betreft.

Voedingsschema

Het volgende voedingsschema geeft het advies weer van onze dietiste over hoeveel kinderen zouden mogen drinken en eten. De tweede kolom geeft aan hoe vaak er per 24 uur gedronken moet worden in het geval van borstvoeding. Ook wordt ook vaak gezegd: naar behoefte, wanneer de baby er om "vraagt", leg wel zeker in het begin regelmatig aan. In kolom drie wordt aangegeven hoe vaak een flesje melk aangeboden moet worden met welke hoeveelheid. Alles tussen de opgegeven waarden is "normaal". De eerste 6 maanden drinken baby's ongeveer 150 ml per kg lichaamsgewicht. Het totale aanbod mag niet boven de 1 liter per dag uitkomen en mag maximaal 200 ml per voeding zijn. Na 6 maanden gaat men over op opvolgmelk en wordt er langzaam afgebouwd naar 0,5 l per dag, incl. pap.

Let wel, het is slechts een richtlijn! Het is logisch dat niet iedere baby evenveel en even vaak drinkt. Zolang de baby gezond is en goed groeit hoef je je dus niet druk te maken. Bij twijfel, richt je tot het consultatiebureau.

Leeftijd Borst Flesvoeding En verder..
0-6 wkn 6-7x Tussen 7x80 en 6x120 ml Bij borstvoeding vitamine K en D
6-8 wkn 5-6x Tussen 6x120 en 5x150 ml Bij borstvoeding vitamine K en D
2 mnd 5x 5x 150-180 ml Bij borstvoeding vitamine K en D
3 mnd 5x 5x 150-180 ml Bij borstvoeding vitamine D (geen K meer)
4-5 mnd 5x 5x 150-180 ml Bij borstvoeding vit. D
Eventueel:
 • vruchtensap of gepureerd fruit
 • 2 eetl gepureerde groente zonder zout
 • pap van flesvoeding met rijstebloem
6 mnd Naar behoefte 3 - 4 x 200 ml Bij borstvoeding vit. D
 • 1x pap van 200 ml opvolgmelk met rijstebloem
 • fruithapje
 • warme maaltijd (fijngemaakte groente, geprakte aardappel, rijst of bonenpuree)
 • Tussendoor evt. water, verdunde vruchtensap, slappe thee
7-8 mnd Naar behoefte 1 - 2 x 200 ml Bij borstvoeding vit. D
 • 2 x pap van opvolgmelk of bruinbrood met opvolgmelk
 • fruithapje
 • warme maaltijd (3 eetl groente, 1-2 geprakte aardappel, rijst/pasta/peulvruchten, 1 eetl gemalen vlees/vis/kip/ei, jus of klontje dieetmargarine)
 • Tussendoor evt. water, verdunde vruchtensap, slappe thee, kinderbiscuit, soepstengel, broodkorst of rijstewafel
9-12 mnd Naar behoefte 1 - 2 x 200 ml Bij borstvoeding vit. D
 • 2 x broodmaaltijd met dieetmargarine en beleg, een beker opvolgmelk of pap van opvolgmelk
 • fruithapje
 • warme maaltijd (zie 7-8 maanden) evt. yoghurt toe
 • Tussendoor: zie 7-8 maanden

Kijk voor een voorbeeld van hoe je de melk en vaste hapjes verdeeld over een dag op voorbeeld van een voedingsschema.

Vast voedsel: groentehapjes en fruithapjes

vies toetjeVanaf 3 maanden kun je beginnen met het geven van bijvoeding in de vorm van fruit. Het is echter nog niet nodig. Verdenk je je kind ervan een voedselallergie te kunnen hebben, wacht dan tot 6 maanden met de eerste bijvoeding.

Het eerste vaste voedselhapje is een hele belevenis. Zowel voor je kind als voor jou. Het is nog hartstikke moeilijk voor je kleine om opeens van een lepeltje te eten, en hij zal dan ook een hoop gekke gezichtjes trekken. En je kunt er vanuit gaan dat zeker de eerste paar keer het een grote knoeiboel wordt! Je baby moet nog leren hoe dat eten netjes van een lepel afgegeten moet worden. En dat kost een hoop oefenen.

Niet alleen van het lepeltje eten moet worden geleerd, maar ook alle smaakjes zijn nieuw. Begin daarom ook met één (milde) smaak tegelijk en geef dat een dag of drie achter elkaar voor je aan een iets nieuws begint. Zo kan je baby wennen aan een bepaald smaakje en kun jij beter controleren of de baby wellicht op een bepaalde fruit- of groentesoort allergisch zal reageren. Begin desnoods met een paar theelepeltjes. Het gaat nu even meer om het leren eten dan om het binnenkrijgen van voedingsstoffen. Voer de hoeveelheid geleidelijk op. Er valt dan vanzelf een flesvoeding van het menu af.

Je kleine moet nog leren kauwen en slikken. Het eten zal dus fijn geprakt moeten worden. Je kunt het eten zelf maken en fijnprakken met behulp van een staafmixer of keukenmachine, maar de kant en klare potjes die je bij de supermarkt koopt zijn zeker net zo goed. Als je zelf eten klaarmaakt of je baby eet mee met het gezin let dan op dat je niet teveel suiker en zout door het eten doet, daar kan dat kleine lijfje nog niet goed tegen. Laat vooral ook de kruiden staan. Daar houdt je baby helemaal niet van! Het is wennen aan alle smaakjes, en de milde smaakjes zijn voorlopig heftig genoeg.

Kies als eerste fruithap peer, perzik of banaan. Kies nitraatarme groenten zoals wortel, bloemkool, broccoli of snijbonen, sperzieboontjes, fijn geprakte doperwten, witlof, peultjes, ontvelde tomaten, komkommer, asperges, courgette en aubergine.

Nu je kind bijvoeding krijgt verandert de ontlasting van kleur en vastheid.

Nitraatrijke of gasvormende groenten

Deze groenten liever pas na het eerste levensjaar van je kindje geven. Nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet. Nitriet wordt nauwelijks uitgescheiden via de ontlasting of urine waardoor het in het lichaam blijft. Dit nitriet kan mogelijk in de bloedbaan terecht komen waardoor er problemen kunnen ontstaan met de zuurstoftransport (ademhaling). Vooral bij baby's kan dit problemen veroorzaken.

Nitraatrijke groenten zijn: andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.

Gasvormende groenten zoals ui, prei en koolsoorten worden ook nog even afgeraden onder het eerste jaar. Je kind kan dit nog moeilijk verteren en daarom kunnen deze groenten darmkrampjes veroorzaken. 

Waarom mag je baby nog niet zoveel zout?

De nieren van een kind werken nog minder goed dan de nieren van een volwassen, daarom moet de nierbelasting van jonge kinderen beperkt worden. Zout wordt uitgescheiden door de nieren. Zout in de voeding geeft dus een extra belasting aan de nieren. Deze extra belasting moet worden voorkomen, daarom wordt het afgeraden om bij kinderen onder de 1,5 jaar zout toe te voegen aan de maaltijden.