Iedere ouder weet: een ongeluk zit in een klein hoekje, en ziek worden we allemaal wel eens. Maar als je kind gillend onderaan de trap ligt, weet jij dan wat je moet doen? En heb je alle spullen in huis – of moet je – net als ik deze week- een ziek kind thuis achterlaten om snel even bij de lokale apotheek een fles hoestdrank en een vrachtje paracetamol te gaan halen…In dit artikel lees je wat er allemaal in je EHBO kist moet zitten.
Waar berg je EHBO spullen en medicijnen op
Waar bewaar je die spullen? Thuis in een kastje in badkamer of toilet, in een heuse ehbo doos? Bij ons hangen er op het toilet (een constante temperatuur en goed bereikbaar vanaf het hele huis) zowel een ehbo-doos met verbandspullen en een afsluitbaar medicijnkastje aan de muur.
Wij hebben gekozen voor gemak en een kant en klare goed gevulde verbandkoffer besteld waar alles in zit dat we nodig zouden kunnen hebben.
Je kunt ook zelf een koffer of kistje kopen, bijvoorbeeld bij de HEMA heb je leuke trommels. Vul deze zelf aan met spullen. Deel de doos overzichtelijk in met wat kleinere bakjes of blikjes voor verband of pleisters.
Voor dagjes uit of op vakantie heb ik een klein tasje met meest gebruikte “ehbo” artikelen: tekenpen, azaron, pleister, jodium, paracetamol, een beetje afhankelijk van de leeftijd van de kinderen natte snoetepoetsdoekjes (ideaal voor al het schoonmaakwerk) en een maandverbandje voor moeder of de prepuberende dochter… Zeker met kleine kinderen is het vaak ontzettend handig iets bij je te hebben.
Inhoud ehbo-kist: checklist
Het oranje kruis beveelt aan dat er in de kist in ieder geval het volgende moet zitten:
- Elastische zwachtel 6 x 400 cm
- Handschoenen
- eerstehulpschaar / verbandschaar
- Hechtstrips
- Ideaalzwachtel (6 x 500 cm, 8 x 500 cm)
- Kleefpleister 2, 5 x 500 cm rol
- Mondmasker voor beademing
- Ontsmettingsmiddel lotion of spray (sterilon, betadinezalf)
- Puntig pincet
- Reddingsdeken / isolatiedeken / folie voor verbranding en onderkoeling
- Snelverband gerold (6 x 8 cm, 10 x 12 cm)
- Steriele kompressen (10 x 10 cm, 5 x 9 cm, niet verklevend 10 x 10 cm)
- Steriele verbanddoek 50×50 cm
- Vingerverband (vingerbob)
- Wondpleister div maten
- Zelfklevend fixatiezwachtel 8 cm x 4m
Daarnaast is ook zeker handig:
- Blarenprikker en blarenpleisters (Compeed)
- Coldpack (met een coldpack of icepack koel je snel en effectief een blessure. Een instant Coldpack wordt koud als je er in knijpt. Een gel coldpack moet je in de vriezer bewaren.)
- Eilandpleisters
- Hydrogel brandwondenkompres 10 x10 cm
- Oogkompres 5,6 x 7,2 cm
- Tekenverwijderaar (mét gebruiksaanwijzing!)
- Pen om wespensteken leeg te zuigen
- Zalf tegen insectenbeten (Azaron Prik Weg bijvoorbeeld)
- Traumazwachtel (compleet wonddrukverband)
- Wondsnelverband (zeker nuttig in de kinderverbanddoos!)
- Zalfkompressen (beperkt houdbaar maar ideaal bij grote schaafwonden)
- Wattenrollen
- Norit (bij diarree maar ook bij heel veel vergiftigingen!)
En vergeet vooral niet een ehbo checklist of stappenplan zodat je nog eens snel na kunt lezen wát te doen bij verschillende ongelukken. Denk aan:
- Gifwijzer (bij de apotheek of www.gifwijzer.nl)
- Het Oranje Kruis stroomdiagram
De gifwijzer en eerstehulpwijzer zijn ook te downloaden voor op je telefoon, maar een papieren versie vlakbij de trommel met spullen neerleggen is ook handig!
Inhoud medicijnkast
Niet alleen ongelukjes komen voor, maar je kind kan ook zomaar een virusje oplopen. Een griep of verkoudheid hebben ze zo, last van doorkomende tandjes of vaccinatie, of de waterpokken. En vergeet de grote kinderen en volwassenen in huis niet. Wat is handig om in de medicijnkast te hebben liggen?
- Thermometer (oor, neus,)
- Paracetamol. In vele doseringen en vormen verkrijgbaar: zetpillen, tabletten om door te slikken met wat water, smelttabletten, kauwtabletten, drankjes, vaak speciaal voor kinderen met toegevoegd smaakje.
- Andere pijnstilling, eventueel (lees gebruiksaanwijzing of vraag je huisarts)
- Neusspray (voor kleine kinderen zoutoplossing, die spray met xylometazoline mag pas vanaf 6 jaar worden gebruikt)
- Hoestdrank
- Keelpastilles
- Dentinox of chamodent tegen doorkomende tandjes
- Rennies
- ORS
Voor alles geldt natuurlijk, lees de gebruiksaanwijzingen en ga bij twijfel langs je huisarts.
Belangrijke telefoonnummers
Daarnaast hebben wij bij de verbanddoos en de medicijnkast een papier hangen met noodnummers. Handig voor ons zelf maar ook bijvoorbeeld de oppas. Denk aan gegevens van:
- Alarmnummer (112)
- De eigen huisarts. Zowel het gewone telefoonnummer, als het spoednummer.
- Telefoonnummer en eventueel ander adres van de huisartsen in het weekend of ‘s nachts
- Tandarts
- Apotheek
- Wie te bellen in noodgevallen, misschien de buurvrouw of opa en oma?
- Eventuele bijzonderheden (allergiën, bekende ziekten)
- EHBO cursus
Heb je weinig verstand van ehbo of wil je beter voorbereid zijn als er in of om het huis iets gebeurd met je liefjes?
Tijdens de cursus EHBO voor baby’s en kinderen leer je belangrijke handelingen voor het geven van eerste hulp aan kinderen. Van verbranding tot verdrinking en van verstuiking tot verstikking. Na de cursus weet jij rustig te blijven in moeilijke situaties en weet je wat je wel en beter niet kan doen. De cursus EHBO voor kinderen is geschikt voor iedereen van 16 jaar en ouder.
De kosten van een EHBO cursus voor baby’s en kinderen kunnen erg verschillen en zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de lengte van de cursus. Omdat zorgverzekeraars preventieve zorg erg belangrijk vinden, wordt het volgen van een EHBO cursus bij de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Wil je weten of jij ook een vergoeding krijgt voor preventieve zorg? Lees dan de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering goed door.
Verder lezen: voorkomen en genezen, ervaringen van eerste hulp artsen
Voorkomen van ongelukken is natuurlijk altijd het beste. De eerste hulp artsen weten als geen ander wat er mis kan gaan. De meest voorkomende ongelukken bij kinderen in en om worden in het boek ‘Pas op, Kijk uit”beschreven, hoe te voorkomen én wat te doen als het toch per ongeluk mis gaat is. Pas op, kijk uit geschreven door twee vrouwen die zowel arts als moeder zijn en bij het schrijven uit eigen ervaring putten. Met duidelijke illustraties en uitneembaar gedeelte met concrete tips bij eerste hulp.
Bronnen: UnitedConsumers, Oranje Kruis, Gifwijzer, EHBO wijzer