Home    Tips&Blog     Prijsvragen     Vragen    

Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Overig

Zwangerschapsklachten en zwangerschapskwaaltjes

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen in meer of mindere mate last bepaalde kwaaltjes. Sommige als gevolg van de veranderende hormoonspiegel, andere door het toegenomen gewicht of de extra druk op het lijf. Van ochtendmisselijkheid tot bekkenklachten en bloedend tandvlees. Lees hier meer.


Ouders van Nu boxen 120x600 gif

Ga direct naar:

Misselijkheid

Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen in meer of mindere mate last van ochtendmisselijkheid of van misselijkheid en/of braken gedurende de hele dag. Het begint meestal bij 6 weken en is op 8 a 9 weken zwangerschap op het hoogtepunt. Daarna zak het bij veel vrouwen weer af om na de eerste 13 weken helemaal te verdwijnen. Helaas zijn er ook vrouwen die de hele zwangerschap last houden van misselijkheid.

Misselijkheid wordt veroorzaakt door het hormoon HCG. Soms worden bepaalde luchtjes opeens niet meer worden verdragen, zoals de geur van gebakken vlees of koffie. Het hoeft ook niet perse 's ochtends op te treden, dat verschilt per vrouw.

Door misselijkheid en braken is het mogelijk dat je wat afvalt. Meestal is dit geen reden voor zorgen. Mocht je twijfelen of als er sprake is van 'helemaal niks meer binnenhouden' en er veel gewicht wordt verloren, neem dan contact op met de verloskundige.

In een later stadium van de zwangerschap kun je ook misselijk zijn. Dit komt meestal omdat je baby tegen je maag en darmen drukt. Hierdoor verandert de mobiliteit van je darmen. Voedsel kan langer in de darmen zitten waardoor ze meer voedingsstoffen opnemen.

Tips:

Er zijn verschillende soorten natuurproducten die zouden helpen tegen de misselijkheid. Zelf dokteren met deze natuurproducten wordt afgeraden. Voor advies kun je beter contact opnemen met de huisarts/ verloskundige. Het natuurproduct kalebaskalk wordt geheel ontraden. Dit product bevat erg veel lood. Lood kan te vroeggeboorte en een lager geboortegewicht veroorzaken.

Maagzuur

Vooral aan het einde van de zwangerschap, als de maag in de verdrukking komt door de groter wordende baarmoeder, kun je last krijgen van maagzuur. Dit geeft een brandend gevoel in de maag en zure oprispingen.

Tips:

Als dit allemaal niet helpt helpen medicijnen (bijvoorbeeld Rennies) vaak wel goed. Overleg eerst even met je verloskundige.

Harde buiken

Een 'harde buik' wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder samentrekt. De baarmoeder is een holle spier en het samentrekken voelt net als (over)belasting van andere spieren. Na een drukke dag voel je je buik hard worden. Dit zal elke zwangere wel eens voelen, het is heel normaal en ongevaarlijk.

Tips:

Bandenpijn

Je baarmoeder is met banden aan je bekken verbonden. Doordat je baarmoeder groeit rekken deze banden verder uit. Dit veroorzaakt steken aan de zijkant van je buik richting de liezen. Sommige vrouwen schrikken van deze pijn, maar het is volkomen normaal. De pijn verdwijnt weer als je baarmoeder aan de nieuwe situatie gewend is. Je kunt er niet veel aan doen behalve proberen geen rare bewegingen te maken en te ontspannen als je er last van hebt.

Veel plassen

Hier kun je in het begin en het einde van je zwangerschap last van hebben. In het begin komt het door de hormonen, aan het einde van de zwangerschap drukt de groter geworden baarmoeder op de blaas. Ook hier is niet veel aan te doen. Let wel op, bij pijn in de onderbuik en branderig gevoel bij het plassen kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt. Ga even langs je huisarts om dit te laten controleren.

Vaginale afscheiding

De afscheiding tijdens de zwangerschap is anders en vaak meer dan voorheen. Dit is heel normaal en kan geen kwaad. Er wordt meer slijm geproduceerd en de doorbloeding van de schedewand is beter. Onder invloed van de hormonen is de zuurgraad veranderd. Je bent daardoor wel gevoeliger voor infecties. Eigenlijk is de enige tip om net als anders je vagina goed schoon te houden (niet met zeep!) en katoenen onderbroeken te dragen. Heb je last van jeuk of branderig gevoel bij het plassen of ruikt het erg vies, ga dan langs de huisarts. Misschien heb je een infectie.

Urineverlies

Het komt redelijk vaak voor aan het einde van de zwangerschap of vlak na de bevalling dat vrouwen geen perfecte controle meer over hun bekkenbodemspieren hebben (zwangerschapsincontinentie). Je kunt urine in kleine druppeltjes verliezen de hele dag door, of ineens een grotere hoeveelheid bij plotseling lachen of niezen (stressincontinentie). Er is tijdens de zwangerschap niet veel aan te doen. Gebruik inlegkruisjes of maandverband en probeer je bekkenbodemspier goed te oefenen. De klachten gaan meestal na de bevalling vanzelf weer over. Het is wel belangrijk is dat je na de bevalling je bekkenbodemspieren goed blijft oefenen.

Verstopping

Ook weer onder invloed van de zwangerschapshormonen (progesteron dit keer) worden de darmen lui. Dit kan problemen geven met de ontlasting.

Tips:

Aambeien

Aambeien zijn spataderen bij de anus. Je kunt kleine uitstulpingen voelen, jeuk en pijn. Er kan tijdens de ontlasting bloed meekomen. Aambeien worden veroorzaakt doordat de bloedvatwanden verslappen onder invloed van progesteron en door te hard persen op de ontlasting wanneer je last hebt van verstopping.

Tips:

Spataderen

Spataderen, zie ook het hoofdstukje aambeien, worden veroorzaakt doordat de bloedvatwanden verslappen onder invloed van hormonen.

Tips:

Zwangerschapsstrepen en jeuk

Zwangerschapsstrepen of striae zijn erfelijk en er is weinig aan te doen. De rode strepen op de huid worden veroorzaakt doordat het bindweefsel onder de huid niet genoeg mee rekt en gaat scheuren. Striae komt voor op billen, borsten, buik, benen… daar waar de huid wordt opgerekt. Waardoor jeuk wordt veroorzaakt is niet altijd duidelijk. Het kan komen door de striae, maar ook door (onschuldige) stoornissen aan lever en gal.

Tips:

Vocht vasthouden

Dikke handen en voeten zijn tekenen dat je lichaam te veel vocht vasthoudt. Tijdens de zwangerschap is het wel normaal om meer vocht dan anders vast te houden. Vocht vasthouden heeft niets te maken met eten en drinken. Minder drinken helpt dan ook zeker niet. Het is juist de bedoeling om, als je vocht vasthoudt, veel te drinken. Door veel te drinken kan je lichaam het vocht beter afvoeren.

Pigmentvlekken

Je kunt donkere vlekken in je gezicht en hals krijgen als je in de zon zit, ook weer als gevolg van de gewijzigde hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap. Deze vlekken verdwijnen maar heel moeilijk na de zwangerschap dus probeer ze te voorkomen. Het kan geen kwaad maar staat niet zo mooi.Ook kun je een zwangerschapsstreep op je buik krijgen, die van navel naar schaamhaar loopt. Probeer zoveel mogelijk uit de zon te blijven of gebruik een zonnecrŤme met hoge beschermingsfactor om de pigmentvlekken te voorkomen.

Zwangerschapsischias

Pijn in de bil die uitstraalt tot in het been? Dit kan zwangerschapsischias zijn. Er komt extra spanning op de spieren in je rug en je billen nu je meer gewicht aan de voorkant hebt. Die spieren kunnen een zenuw afknellen wat deze pijn veroorzaakt. Probeer je rug niet teveel te belasten en je spieren te ontspannen (let op met tillen en probeer op je zij te liggen bijvoorbeeld). Wissel rust af met bewegen.

Bekkenklachten

De verbindingen in je bekken gaan in de zwangerschap langzaam wat verweken en het bekken wordt beweeglijker. Dit is nodig voor de bevalling maar kan tijdens de zwangerschap klachten geven van vermoeidheid en pijn rond het bekken. De klachten zijn dus typische zwangerschapsklachten. Veel vrouwen zijn bang dat de bevalling de klachten zullen verergeren, maar deze angst is onterecht.

De klachten varieren van pijn (laag) in de rug - ter hoogte van de kuiltjes- tot een beurs gevoel of pijn in het schaambot of pijn rond de stuit. De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen, liezen, schede, billen of achterbeen. Kenmerkend is ook de "startpijn": als je bijvoorbeeld opstaat uit liggende houding is de pijn het ergst. Ben je eenmaal in beweging dan verminderen de klachten. Andere benamingen voor bekkenpijn zijn bekkeninstabiliteit en symfysiolyse.

Tips:

Bloedend tandvlees

In je zwangerschap moet je extra goed voor je tanden zorgen. Je speeksel bevat nu meer zuren en tast het tandglazuur aan. Bovendien kun je door de verslapping en verhoogde doorbloeding van het weefsel eerder last van bloedend tandvlees hebben. Hier is niets aan te doen behalve extra goed letten op de mondhygiŽne: poetsen, flossen etcetera.

Duizeligheid

Er zijn een paar mogelijke oorzaken van duizeligheid in de zwangerschap.

Het vena-cava (holle ader) syndroom

Als je op je rug ligt kan de baarmoeder (die op het einde van de zwangerschap best zwaar geworden is) een ader afklemmen die zuurstofarmbloed vanuit je lichaam naar je hart pompt. Doordat zo te weinig zuurstofrijk bloed in de bloedsomloop komt kun je je duizelig gaan voelen. Probeer dus zoveel mogelijk op je zij te gaan liggen als je hier last van hebt.

Moe moe moe

Naast misselijkheid is vermoeidheid in de eerste paar maanden van de zwangerschap de meest voorkomende klacht van zwangeren. Maar ook de laatste periode van de zwangerschap, als je veel kilo's bent aangekomen en je je de hele dag met een dikke buik moet voortbewegen kunnen erg vermoeiend zijn. Vergewis je ervan dat het geen bloedarmoede is (zie hieronder) en probeer verder zo rustig mogelijk aan te doen. Neem eens een extra dagje vrij tussen de vakanties door en ga lekker vroeg naar bed.

Een andere tip is om bijvoorbeeld het eten niet al te moeilijk te maken. Hier volgen enkele tips:

Bloedarmoede

De verschijnselen van anemie of bloedarmoede zijn bleek zien, duizeligheid, vermoeidheid of een slap gevoel. Omdat bloedarmoede vaak voorkomt (meestal in het laatste stadium van de zwangerschap) en je ook een verhoogde kans hebt op bloedarmoede tijdens de zwangerschap wordt je regelmatig door de verloskundige hierop gecontroleerd. De verloskundige neemt wat bloed af door middel van een klein prikje in je vinger. Zij kan direct je Hb waarde (=ijzergehalte) meten en bepalen of dit binnen de grenzen ligt. Is het ijzergehalte echt te laag dan zal ze je staalpillen voorschrijven. Beter is het om dit voor te zijn en als je Hb aan de lage kant is vast wat Floradix kruidenelixer te gaan halen bij de drogist of apotheek.

Gezond en ijzerrijk eten is natuurlijk het belangrijkste wat je kunt doen en moet je ook zeker doen, maar hiermee is niet altijd te voorkomen dat je last krijgt van ijzertekort. Vooral vrouwen die veel overgeven, voorheen zware menstruaties hadden of in verwachting zijn van een meerling hebben grote kans op bloedarmoede.

Een ijzerrijke voeding kan de kans op bloedarmoede verkleinen. Kies daarom voor voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten zoals bruinbrood, volkorenbrood, roggebrood, muesli, volkorenmacaroni, zilvervliesrijst, volkorenbeschuit, alle soorten vlees, vis en kip, eieren, vleeswaren, aardappelen, alle soorten peulvruchten, alle soorten groente, volkorenbiscuit, noten en appelstroop. Het beste is om de genoemde producten in te nemen met sinaasappelsap of grapefruitsap. Sinaasappelsap en grapefruitsap bevatten namelijk veel vitamine C. IJzer wordt in combinatie met vitamine C beter opgenomen.