baby 6 maanden oud – hoogtepunten
De Baby
Lengte: 66 tot 68 cm
Gewicht: 7300 tot 7900 gram
Kledingmaat: 68 – 74
De Baby
Lengte: 66 tot 68 cm
Gewicht: 7300 tot 7900 gram
Kledingmaat: 68 – 74
Zelf zitten
Een baby van 6 maanden oud kan (met wat steun) zitten. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling! Zittend ziet hij meer en hij heeft nu zijn handjes vrij om allerlei dingen te gaan pakken.
Tandjes
Deze maand komt meestal het eerste tandje door. Als eerste komen de onderste twee snijtandjes door. Doorkomende tandjes geven vaak pijn en jeuk. De baby zal veel met zijn vingers in zijn mond zitten en ook veel speeksel verliezen (kwijlen of zeveren).
Oorzaak – gevolg
Je baby is gefascineerd door oorzaak-gevolg verbanden. Bijvoorbeeld het overhalen van de schakelaar van het lichtknopje en het donker of licht worden in de kamer.
Ontwikkeling baby van 6 tot 7 maanden oud
Je baby is een half jaar oud! Je kind kan nu misschien zelf al een koekje of een broodkorstje uit de hand eten. Als hij rechtop gehouden wordt kan hij met zijn beentjes een beetje zijn lichaam ondersteunen. Hij kan (met wat steun) zitten. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling! Zittend ziet hij meer en hij heeft nu zijn handjes vrij om allerlei dingen te gaan pakken. Hij is daarmee al iets minder afhankelijk van zijn verzorgers geworden.
Je baby van 6 maanden oud gaat vanaf nu protesteren als zijn speelgoed wordt afgepakt. Hij kan zelf speeltjes overpakken van de ene naar de andere hand.
De taalontwikkeling gaat ook door. Je baby probeert om de woorden die hij hoort te herkennen. Hij luistert goed en probeert de woorden en geluiden te imiteren. Misschien maakt hij al wel een keer een geluid dat op ‘mama’ of ‘dada’ lijkt. Hij ‘praat’ op verschillende toonhoogtes en geluidssterkten en maakt geluiden terug als je tegen hem praat.
Leuke spelletjes zijn “kiekeboe” en “geven en nemen“. Als je baby je iets aangeeft, pak het dan aan en bedank hem met een woordje of een knuffel. Als je baby het voorwerp al los kan en wil laten, dan wil hij het waarschijnlijk weer direct zelf terug hebben. Maar hij kan dit spelletje uren volhouden!
“Kiekeboe” spelen is een manier om hem te leren dat datgene wat even uit het zicht is verdwenen niet echt weg is en weer terug kan komen.
Verbanden ontdekken
Als je baby 6 maanden oud is, is hij gefascineerd door oorzaak-gevolg verbanden. Bijvoorbeeld het overhalen van de schakelaar van het lichtknopje en het donker of licht worden in de kamer. Hij kan ook eindeloos bezig zijn een balletje vanaf de kinderstoel naar beneden te gooien om zo het principe van de zwaartekracht te ontdekken. Op deze manier ontwikkelen ze na verloop van tijd ook hun vermogen om dingen vast te houden.
Deze maand komt meestal het eerste tandje door. Als eerste komen de onderste twee snijtandjes door. Doorkomende tandjes geven vaak pijn en jeuk. De baby zal veel met zijn vingers in zijn mond zitten en ook veel speeksel verliezen (kwijlen of zeveren). De baby kan in deze periode ook moeite hebben met eten of slapen, rusteloos, zeurderig en huilerig worden.
Probeer je kind vast wat uit een bekertje te leren drinken. In bad of buiten, een bekertje met een beetje water er in zodat knoeien niet erg is.
Motoriek
- Je baby kan zich van zijn rug naar zijn buik omrollen.
- Als je je baby ondersteund, kan hij in stand afwisselend zijn voeten optillen.
- Je kindje pakt gemakkelijk voorwerpen op en slaat hiermee op de grond of op tafel. Hierbij pakt hij met een hand iets op, maar is er niet duidelijk sprake van een voorkeur voor links of rechts.