Als je gaat scheiden komt er ontzettend veel op je af. Er veranderd veel en je moet meerdere keuzes maken. De belangrijkste keuze is de manier waarop jullie de zorg voor de kinderen op jullie gaan nemen. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan. Eén van deze manieren is co-ouderschap. Het is goed om te weten wat je hiervoor moet regelen en welke opties er zijn. Daarom gaan we in dit artikel in op co-ouderschap.
Wat is co-ouderschap?
Co-ouderschap betekent gelijke verdeling van de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen voor beide ouders. Deze vorm van scheiden wint aan populariteit en komt in Nederland steeds vaker voor. Inmiddels kiest ongeveer een kwart van de gescheiden stellen voor co-ouderschap. Bij co-ouderschap dragen beide ouders in gelijke mate bij aan de financiën voor de kinderen. Het succes van co-ouderschap valt of staat bij goede afspraken. Veel van deze afspraken kun je vastleggen in een ouderschapsplan.
De grootste kans van slagen
Naast het maken van goede afspraken is de houding van beide ouders ten opzichte van elkaar heel belangrijk. Jullie zijn niet voor niks uit elkaar gegaan dus dat er onoverkomelijke verschillen tussen jullie zijn is duidelijk. Laat deze verschillen echter geen belemmering zijn voor het co-ouderschap. Er zullen ongetwijfeld irritaties zijn. Het is vooral belangrijk dat je deze niet laat merken aan de kinderen. Hiernaast is er niets zo veranderlijk als de mens. Zowel jouw situatie als die van je partner zal mettertijd veranderen. Afspraken zullen daarom vaak herzien moeten worden. Wanneer jullie hierbij allebei flexibel instaan, zal het co-ouderschap een stuk makkelijker verlopen. Natuurlijk is het in de eerste periode na de scheiding aftasten en zijn emoties nog volop aanwezig. Besef dat alles na verloop van tijd makkelijker gaat.
Voor- en nadelen co-ouderschap
Co-ouderschap heeft voor zowel de ouders als de kinderen voor- en nadelen. Het is verstandig om deze goed tegen elkaar af te wegen. hieronder staan alle voor- en nadelen van co-ouderschap op een rijtje. Besef goed dat de voordelen alleen van toepassing zijn als er goede communicatie is tussen jou en je ex-partner.
Voordelen
- Kinderen kiezen niet – Het grootste voordeel is dat kinderen niet hoeven te kiezen tussen de ouders. Een kind heeft hierdoor geen last van een loyaliteitsconflict.
- Gelijke belasting – Beide ouders dragen evenredig bij waardoor de belasting voor de zorg en opvoeding van de kinderen gelijk is.
- Geen vervreemding – Doordat beide ouders evenveel tijd doorbrengen met de kinderen zullen de kinderen minder snel naar één ouder toetrekken.
- Kwalitatieve tijd – Beide ouders maken de dagelijkse en doordeweekse gang van zaken mee van hun kind zoals school, vriendjes, sportclubjes et cetera.
Nadelen
- Werk en co-ouderschap – de combinatie van werk en co-ouderschap kan moeilijk te combineren zijn.
- Veel contact – Wanneer de scheiding niet zo prettig verlopen is, kan co-ouderschap lastig zijn omdat deze vorm veel communicatie vergt.
- Veel heen en weer verhuizen voor de kinderen – Bij co-ouderschap zie je vaak dat kinderen de ene week bij de vader zijn en de andere week bij de moeder. Dit vraagt van de kinderen veel heen en weer gesjouw.
- Hogere kosten – omdat zaken als kleding, schoolspullen en speelgoed vaak dubbel aangeschaft moeten worden, zijn de kosten vaak hoger.
- Bij elkaar in de buurt wonen – door de school die de kinderen bezoeken is het belangrijk dat beide ouders in de buurt van deze school blijven wonen. Dit is soms niet de meest gewenste woonlocatie.
Kosten co-ouderschap
Omdat bij co-ouderschap de kinderen evenveel bij iedere ouder zijn, worden de kosten voor de kinderen ook evenredig verdeeld. Het is echter wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Maak van tevoren duidelijke afspraken over het onderscheid in eigen kosten en gezamenlijke kosten. Waarschijnlijk zullen jullie er na de scheiding niet exact hetzelfde uitgavenpatroon op na houden. De dure smaak van de éne ouder hoeft natuurlijk niet op de schouders van de andere ouder te komen. Om misverstanden rondom kosten te voorkomen, zetten we hieronder een aantal punten uiteen die goed zijn om van tevoren door te nemen.
Eigen kosten versus te verdelen kosten.
Onder eigen kosten vallen de kosten voor het eigen huishouden. Deze kosten zijn waarschijnlijk verschillend en zullen samenhangen met verschillen in inkomen. Omdat de kinderen bij jullie beiden wonen, zullen er een aantal dubbelingen in spullen zijn zoals bedden, speelgoed en schoolspullen. Ook deze kosten vallen onder eigen kosten.
Onder te verdelen kosten versta je kosten voor de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Denk hierbij aan schoolkosten, verzekeringen, sportclubs en ziektekosten. Deze kosten kun je verdelen naar draagkracht, evenredig of naar het aantal dagen dat de kinderen per maand bij één van de ouders zijn.
Co-ouderschap, toeslagen, regelingen en tegemoetkomingen
Co-ouderschap wordt vaak als duurder ervaren door het dubbel aanschaffen van bepaalde spullen. Toch kun je door slim om te gaan met overheidsregelingen, toeslagen en tegemoetkomingen ook veel geld terugkrijgen.
Kinderbijslag, kindgebonden budget en heffingskorting krijgt iedere ouder met kinderen. De kinderbijslag wordt vaak overgemaakt aan één van de ouders en moet dus onderling verdeeld worden. Het kindgebonden budget en de heffingskorting worden uitbetaald door de belastingdienst. Deze kunnen wel al van tevoren verdeeld worden over beide ouders.
TIPS: Het kan slim zijn om in het geval van meerdere kinderen, de kinderen ieder bij één van de ouders in te schrijven. Dit kan namelijk de hoogte van de huur- en/of zorgtoeslag bepalen. De belastingdienst zal altijd naar een bewijs van co-ouderschap vragen indien jullie voor deze constructie kiezen.
Bij één kind is het slim om het kind in te schrijven bij de ouder met het laagste inkomen. De toeslagen kun je vervolgens weer verdelen en meenemen in jullie financiële afspraken.
Co-ouderschap en het ouderschapsplan
Als jullie kiezen voor co-ouderschap zijn er een aantal punten extra belangrijk in het ouderschapsplan:
- Verdeling – Voor welke verdeling kiezen jullie? Zijn de kinderen bijvoorbeeld de ene week vier dagen bij de ene ouder en drie bij de andere ouder en de week erop andersom. Of wisselen de kinderen om de week. Neem vooral ook de wens van jullie kinderen mee in deze beslissing!
- Kleding – Wie koopt de kleding voor de kinderen? Nemen de kinderen deze kleding steeds mee bij het wisselmoment of is er een dubbele kledingkast?
- Het wisselmoment – Denk na over het vervoer van de kinderen van de ene naar de andere ouder en waar het wisselmoment plaatsvindt. Bij schoolgaande kinderen brengt vaak de ene ouder het kind naar school en haalt de andere ouder het kind op.
- De gezamenlijke kosten – een kinderrekening is een makkelijke en transparante oplossing voor het betalen van gezamenlijke kosten voor de kinderen. Maak duidelijke afspraken hoeveel en wanneer jullie geld op deze rekening storten.
Bronnen: Belastingdienst, Nibud, Echtscheiding-wijzer