Wil je het liefst de scheiding samen met je ex-partner regelen zonder tussenkomst van een mediator of advocaat? Dan is online scheiden tegenwoordig een oplossing. Inmiddels zijn er talloze aanbieders op internet die deze dienst aanbieden. Zoveel, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn de grootste voordelen van online scheiden en waar moet je op letten? Deze vragen zullen we in dit artikel beantwoorden.
Wat is online scheiden?
Het woord zegt het eigenlijk al. Bij online scheiden kun je de gehele scheiding online regelen. Zelfs een eventuele afspraak met een mediator kan gebeuren zonder dat hier fysiek contact voor plaatsvindt. Op deze manier kun je samen met je partner de scheiding regelen vanaf de keukentafel. Een online scheiding kun je een beetje zien als een doe-het-zelf scheiding omdat je bijna alle zaken zelf regelt. Wanneer je online wilt scheiden, is het wel belangrijk dat jij en je ex-partner nog een goede verstandhouding hebben. Veel afspraken moeten jullie namelijk samen maken en invoeren.
Is het een optie voor jullie?
Online scheiden lijkt de meest makkelijke en goedkope manier om een punt achter jullie huwelijk te zetten. Om online te kunnen scheiden moet je echter wel aan een aantal voorwaarden kunnen voldoen. Kun je onderstaande voorwaarden allemaal aanvinken dan is online scheiden voor jullie wellicht een goede keuze.
- Gezamenlijke woning – Het is duidelijk wat jullie met de woning gaan doen. Jullie weten of één van jullie in de woning blijft wonen en wat de actuele waarde is van de woning.
- Ouderschapsplan en omgangsregeling – Jullie hebben samen een ouderschapsplan opgesteld waarin ook de omgangsregeling is meegenomen. Jullie zijn het eens over de afspraken die jullie gemaakt hebben.
- Alimentatie – Jullie hebben zowel over de partneralimentatie als over de kinderalimentatie goede afspraken gemaakt.
- Pensioenen – Het is duidelijk hoe jullie de opgebouwde pensioenen willen verdelen.
- Algemene afspraken – Jullie hebben goede afspraken gemaakt over de periode na de scheiding en zijn het allebei eens met deze afspraken.
- Inboedel – Jullie hebben de inboedel verdeeld.
- En last but not least – Jullie zijn het er beiden over eens dat jullie gaan scheiden.
Hoe gaat het in zijn werk?
Zoals eerder gezegd zijn er talloze aanbieders op het internet die online scheiden mogelijk maken. Er zitten verschillen in de diensten die aangeboden worden op het moment dat je toch professionele hulp nodig hebt. Kijk hier dus goed naar als je er niet helemaal zeker van bent wat er precies geregeld moet worden.
In de basis volgen alle online scheidingsdiensten dezelfde formule. Je vult eerst een formulier in met persoonlijke gegevens. Hierna volgt meestal een betaling waarna je de documenten ontvangt die ingevuld moeten worden.
Als jullie kinderen hebben, krijg je meestal ook een standaard ouderschapsplan die je zelf aan kunt passen. Naast het ouderschapsplan krijg je een convenant. Dit is een schriftelijk document waarin je afspraken vastlegt. Deze documenten stuur je ter controle op naar het internetplatform waarvoor jullie gekozen hebben.
Jullie documenten worden dan getoetst aan de wet. Dit wordt gedaan door een advocaat. Als de advocaat jullie documenten heeft goedgekeurd, zal hij deze samen met een verzoekschrift naar de rechtbank sturen. Meestal volgt binnen enkele weken de uitspraak van de rechter waarmee de scheiding officieel wordt. De officiële scheidingsdocumenten worden vervolgens opgestuurd naar de gemeente waar jullie zijn getrouwd. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een aantekening van de scheiding in het huwelijksregister. Hiermee wordt jullie scheiding definitief. Hiervan ontvang je een kopie van de advocaat zodat jullie zelf ook een bewijs van de officiële documenten hebben.
Voordelen online scheiden
Voor veel stellen heeft online scheiden veel voordelen. We zetten hieronder de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.
- Je maakt geen onnodige kosten – Doordat je de meeste afspraken samen maakt zonder tussenkomst van een advocaat of mediator, bespaar je op deze kosten.
- Snel – Je bent de baas over je eigen tijd. De stappen om online te scheiden kun je redelijk snel doorlopen als jullie de checkbox allemaal al af konden vinken. Bovendien ben je niet afhankelijk van de tijd van een mediator of advocaat. Online scheiden doe je in je eigen tijd, op een moment dat jou het uitkomt.
- Vanaf je eigen plek – Online scheiden doe je vanaf de computer. Vaak is dit wel zo veilig en vertrouwd. Je kunt namelijk gewoon vanuit je eigen huis jullie scheiding regelen. Daar komt geen chique en afstandelijk kantoor aan te pas. Op deze manier kan het scheidingsproces vertrouwder en hierdoor gemakkelijker aanvoelen.
- Je eigen afspraken – Jullie scheiden op jullie eigen manier, eigen tempo en volgens de door jullie gemaakte afspraken. Scheiden via een advocaat betekent vaak dat er veel vakjargon gebruikt wordt. Woorden en zinnen die ver van jullie afstaan en die misschien lastig te begrijpen zijn. Gaat dit document echt over ons, denken stellen vaak. Dit zal bij online scheiden niet het geval zijn. Het document stellen jullie namelijk zelf op.
Nadelen online scheiden
Online scheiden klinkt als een aantrekkelijk alternatief. Je bent minder geld en tijd kwijt en kunt samen alle afspraken maken. Toch kleven er ook nadelen aan online scheiden die grote gevolgen kunnen hebben.
- Je bent geen professional – Bij online scheiden is het ontzettend belangrijk dat je zelf op de hoogte bent van je rechten en plichten. Wanneer dit niet het geval is, kun je afspraken maken met gevolgen die heel nadelig uit kunnen pakken. Zodra je tijdens het maken van de afspraken onzeker bent over deze rechten en plichten, is het toch verstandig een professional in te schakelen.
- Emoties – Een scheiding brengt vaak woede, verdriet en onbegrip met zich mee. Het is lastig om goede afspraken te maken over gevoelige zaken zoals een omgangsregeling en alimentatie. De emoties kunnen de overhand nemen waardoor je afspraken maakt die achteraf niet handig blijken te zijn. Tussenkomst van een mediator kan dit voorkomen.
- Goedkoop is duurkoop – Wanneer je zaken overhaast en niet goed doordacht vastlegt, kan dit uiteindelijk heel veel geld kosten. Online scheiden werkt alleen wanneer jullie beiden weten wat je aan het doen bent. Achteraf een advocaat of mediator inschakelen die jullie fouten moet herstellen kost altijd meer tijd en is hierdoor een stuk duurder.
Wat kost online scheiden?
Ik heb aanbiedingen gezien van online scheiden voor slechts enkele tientjes per persoon. Vaak zijn dit alleen de kosten voor het ontvangen van de documenten (convenant en ouderschapsplan). Extra hulp of de kosten voor de rechtbank zijn hier vaak niet bij inbegrepen. Lees dus goed alle voorwaarden van de aanbieder waar jullie voor kiezen. Bij een te goedkope aanbieder zitten er vaak hoge kosten verscholen in extra diensten.
Gemiddeld kun je uitgaan van zo’n 300 euro per persoon. Dit zijn de kosten voor het internetplatform dat jullie gebruiken, de kosten van de advocaat die jullie documenten vergelijkt met de wet en deze inlevert bij de rechtbank en de griffierkosten. Deze laatste zijn de kosten voor de rechtbank. In vergelijking met een ‘gewone’ scheiding scheelt dit al snel enkele duizenden euro’s. De gemiddelde kosten van een gewone scheiding bedragen tussen de 2000 en 4000 euro. Hierbij geldt dat hoe complexer jullie verhouding, hoe duurder de scheiding wordt.
Bronnen: De nationale adviesbalie, Rechtsinfo, NPO Radio 1