Als je zwanger bent heb je genoeg om over na te denken. Allerlei overweldigende gedachten en vragen zullen gedurende de negen maanden zwangerschap de revue passeren. Hoe zal het ouderschap zijn? Gaat het goed met de groei van de baby? Hoe moet de babykamer eruit komen te zien? Hoe zit dat met de bevalling? Borstvoeding of flesvoeding? Gek genoeg denken maar weinig mensen na over wat de komst van de baby met de relatie zal doen. Alle focus gaat naar de baby. Zo komt de toekomst van de relatie vaak onderaan de lijst met prioriteiten terecht. En dat is onterecht! Want dat een relatie door de komst van een baby onder druk kan komen te staan is een understatement.
Een kijkje in de statistieken
De cijfers liegen er niet om. Zo komt 83 procent van de stellen na de komst van kinderen in een relatiecrisis terecht. Dertig procent van stellen met kinderen gaat uit elkaar voordat het oudste kind drie jaar is. Elk jaar maken 70.000 kinderen een relatiebreuk mee. De helft van alle toekomstige ouders gaat waarschijnlijk scheiden.
Natuurlijk wil niemand bij die gescheiden helft horen; het liefst willen we allemaal een stevige, gezonde en fijne relatie met onze partner. Ook ná de geboorte van kinderen. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat ouders na de komst van een baby minder tevreden zijn met hun relatie. Onder andere pedagoog Milan Woudstra ontdekte dit na onderzoek in verschillende landen. Ze zag de stevige daling bij zowel vaders als moeders. Dit is echter niet alleen zo bij stellen die er een poepend, krijsend nieuw familielid bij hebben. Ook stellen die geen kinderen krijgen, worden langzaamaan minder gelukkig in hun relatie. Door de komst van een baby lijken deze gevoelens slechts in een stroomversnelling terecht te komen.
Gelukkig overleven ook heel veel relaties de ultieme test wél! In dit artikel laten we je vast weten wat je na de geboorte van je baby te wachten staat. Ook delen we de meest waardevolle tips met je om je relatie te laten overleven.
Wat gebeurt er met je relatie na de geboorte van een kind?
Je verandert als individu – en dus als koppel
Er is geen relatie die na de geboorte van kinderen precies hetzelfde blijft. Dat komt omdat je als mens verandert zodra je kinderen hebt. Ouders worden is een ingrijpende verandering. Dit zorgt ervoor dat je elkaar in deze nieuwe rol opnieuw moet leren kennen. En waarschijnlijk een nieuwe balans moet gaan vinden. Waar je eerst nog bij elkaar op nummer één stond, zullen de kinderen nu voor altijd deze plek innemen. Alleen dat al zorgt voor een verschuiving in de relatie.
Quality time en seksleven
Je seksleven gaat er ongetwijfeld anders uitzien – geloof niemand die dit ontkent! De eerste periode na de bevalling is het lijf van een vrouw nog totaal in de ban van het krijgen van een kind. Het lijf heeft zo’n negen maanden nodig om te herstellen. Veel vrouwen krijgen te maken met onzekerheid over hun lijf, wat ook weer hun weerslag heeft op de intimiteit. Maar dat is niet alles. Ook het feit dat er constant een derde persoon aanwezig is maakt één op één quality time lastig. Zeker als die derde persoon nog niets zelfstandig kan.
Vermoeidheid en stress
Vermoeidheid is een hele belangrijke factor in die eerste jaren, waarin (bijna) iedere ouder te maken krijgt met slaaptekort. Door slaaptekort ontstaat vermoeidheid en door vermoeidheid wordt het lontje korter. Conflicten die in andere situaties misschien rustig uitgesproken zouden worden veranderen nu eerder in iets groters. Daarnaast is er vaak de constante druk om voor je kind te zorgen. Tel daar nog alle veranderingen die een nieuw gezin met zich meebrengen bij op. Géén stress hebben zou een uitzondering zijn!
Onenigheid over de opvoeding
Je hebt het er voor je kinderen kreeg misschien wel eens samen over gehad: wat is onze visie op het opvoeden? Welke manier spreekt ons aan? Maar pas wanneer je er middenin zit, kom je er echt achter wat je van bepaalde dingen vindt. En dit hoeft niet altijd dezelfde mening te zijn als die van je partner. Het zoeken naar een gezamenlijke manier van opvoeden kan behoorlijke strubbelingen geven. Amerikaanse psycholoog Brian Doss volgde acht jaar lang 218 stellen met en zonder kinderen. Hij merkte op dat stellen negatiever met elkaar communiceren als er een kind is. Ook escaleren ruzies sneller.
Hoe kun je je relatie op de rails houden?
Communicatie
Het is misschien een beetje een inkoppertje, maar dat maakt het niet minder waar. Een goede communicatie is natuurlijk altijd essentieel in een relatie. En deze kan na de komst van een kind gemakkelijk op de achtergrond raken. Met zoveel focus op de nieuwe aanwinst van het gezin en alles wat daarbij komt kijken is het gemakkelijk om allebei op een eilandje te raken. Het is belangrijk om elkaar niet uit het oog te verliezen en goed naar elkaar te blijven luisteren.
Met de komst van een baby groeien de mogelijkheden voor conflicten exponentieel. Onenigheid over wie wat doet, wie wat niet heeft gedaan. De manier waarop de ander met de baby omgaat, wanneer de baby moet eten, wie op welke dag vrij is… De mogelijkheden zijn eindeloos. Volgens relatietherapeute Susanne Donders is het belangrijk niet elke irritatie reden te laten zijn van conflict. ´Er is al zo weinig tijd, besteed die liever aan andere dingen dan gekibbel.´
Het is dus belangrijk om te filteren wat je echt belangrijke onderwerpen vindt, en daar dan open en serieus over in gesprek te gaan. Pick your battles.
Quality time inlassen
Het kan soms een onmogelijke opgave lijken: de tijd vinden om samen iets leuks te doen. Oppas regelen, allebei niet hoeven werken, en dan nog de energie hebben om er daadwerkelijk op uit te gaan. Omdat het zo’n gedoe lijkt doen stellen het vaak te weinig. En toch blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse hoogleraar sociologie Bradford Wilcox dat vrouwen minder tevreden zijn met hun huwelijk naarmate ze minder quality time hebben met hun partner. Ook Zweeds onderzoek bevestigt dit: De kwaliteit van het huwelijk hangt in grote mate af van partnerschap en wat partners samen ondernemen.
Het is dus essentieel om hier vanaf het begin aandacht aan te besteden. Je hoeft niet elke week samen naar de sauna of de bioscoop; het kan ook kleiner. Een avondje samen niets doen, een potje kaarten of elkaar een massage geven. Elk moment dat je samen doorbrengt en echt aandacht voor elkaar hebt is er één!
Opvoeden als een team
Als je de opvoeding van je kind als team effort kunt blijven zien, zul je merken dat je veel meer geneigd bent elkaar te helpen. Zo kun je meer op elkaar terugvallen en het stokje af en toe even aan elkaar overgeven als één van de twee even niet goed in zijn vel zit. Uit Brits onderzoek bleek dat het geluk van koppels samenhangt met de mate van co-ouderschap. Bij de onderzochte huwelijken die geen stand hielden ontbrak vaker deze bijval en steun naar elkaar toe.
Als je het idee van samenwerken ook terug laat komen in de verdeling van de zorg, heeft dit een positief effect op de relatie. Zo deed socioloog Pia Schober van de universiteit van Cambridge een interessante ontdekking. Vaders die relatief veel zorg droegen voor hun kind hadden in latere jaren een gelukkigere relatie. Anne Marie Meijer van de Universiteit van Amsterdam trok een vergelijkbare conclusie nadat ze honderd stellen volgden tijdens het eerste jaar met de baby. Mannen die meer zelfstandig tijd doorbrachten met hun baby hadden een groter geluksgevoel. Maar dat niet alleen; ook de vrouwen ervoeren meer geluk in hun relatie.