Bijna iedereen heeft er last van na de zwangerschap: enorme haaruitval. Gelukkig lijkt het meestal erger dan het is maar toch is het naar om opeens hele bossen haar uit het doucheputje of je borstel te trekken. Meestal is haaruitval na de zwangerschap niet iets om je zorgen over te maken, maar wat is nu de reden dat zoveel vrouwen na de zwangerschap haar verliezen? Kun je er iets tegen doen of kun je het zelfs voorkomen?
Waarom krijg je haaruitval?
Normaal gesproken verlies je zo’n 100 tot 120 haren per dag. Hier merk je niet zoveel van want je hebt wel 500.000 tot 1 miljoen haren op je hoofd. Bovendien groeien deze haren ook gewoon weer terug. Je haren maken normaal gesproken een groeicyclus door waarin het haar eerst in een groeifase zit, vervolgens in een rustfase en dan uitvalt waarna zich een nieuwe haar vormt in het haarzakje.
Haarverlies na de zwangerschap (medische term alopecia postpartum) komt door het hormoon oestrogeen. Dit hormoon is tijdens de zwangerschap veel meer aanwezig en zorgt ervoor dat haren in de groeifase blijven. Veel vrouwen hebben hierdoor tijdens de zwangerschap juist een veel vollere bos haar. Sommige vrouwen krijgen zelfs een heel andere coupe.
Na je zwangerschap daalt het niveau van oestrogeen juist enorm en dit zorgt ervoor dat je haren vanuit de groeifase in de rustfase komen en vervolgens uitvallen. Gelukkig gebeurd dit lang niet met alle haren, maar de haren die normaal gesproken uitgevallen zouden zijn, vallen nu allemaal tegelijk uit. Hierdoor heb je het gevoel dat je enorm veel haar verliest. Geen zorgen want normaal gesproken groeien deze haren gewoon allemaal weer terug. Helaas gebeurt dit alleen niet van de één op de andere dag en moet je een beetje geduld hebben.
Borstvoeding en haaruitval
Als je borstvoeding geeft blijft het oestrogeen niveau nog een tijdje wat hoger waardoor je haren ook nog even in de groeifase blijven. Vrouwen die borstvoeding geven zullen dus iets minder last hebben van plotseling haarverlies. Soms gaat het wat geleidelijker of valt het haar juist uit wanneer de borstvoeding stopt.
Haaruitval voorkomen?
Jammer genoeg kun je haaruitval na de zwangerschap niet helemaal voorkomen. Het heeft niks te maken met een gezonde leefstijl en de kans is gewoon groot dat je er last van hebt na je zwangerschap omdat je aan de hormoonverandering niks kunt doen. Gelukkig kun je na de bevalling wel veel doen om zo gezond mogelijk te leven waardoor je in ieder geval niet nog meer haar zult verliezen. In bepaald eten zitten vitamines en mineralen die zullen bijdragen aan een gezonde haarbos. Denk hierbij aan groene bladgroente, zoete aardappelen, wortelen, peulvruchten zoals bonen en linzen, noten zoals cashews, pecannoten en amandelen, eieren, zalmfilet en volkorenproducten.
Tips bij haarverlies
Wees lief voor je haar
- Borstel je haar niet te hard en alleen als het droog is. Nat haar is veel gevoeliger dan droog haar. Gebruik als je je haar kamt het liefst een kam met wijde tanden of een zachte borstel.
- Draag je haar los of in een losse staart. Strakke vlechten of knotten kunnen het haarverlies juist verergeren.
- Voorkom hitte op je haar door het gebruik van een haardroger, stijltang of krultang.
- Kleur je haar niet totdat het haarverlies minder geworden is.
Geen stress
Stress is in geen geval goed, maar zeker niet als je haaruitval wil bestrijden. Stress kan bijdragen aan telogeen effluvium. Een vorm van acuut haarverlies dat veroorzaakt wordt door stress.
De juiste voeding
Voeding speelt een cruciale rol voor je algehele gezondheid. Je haalt er vitamines en mineralen uit. Een aantal van deze vitamines en mineralen helpen bij de haargroei. In de voedingsmiddelen die hierboven al genoemd worden zitten deze vitamines en mineralen. Vergeet vooral niet om voldoende voedingsmiddelen met ijzer te eten omdat je na de bevalling waarschijnlijk een ijzertekort hebt door het bloedverlies.
Supplementen
Wanneer het niet lukt om alle vitamines en mineralen uit voeding te halen of wanneer je echt even een boost nodig hebt, kun je extra supplementen slikken. Denk hierbij vooral aan ijzer, calcium, vitamine A, C, B12, beta-caroteen, biotine, alfa-linoleenzuur, zink en omega-3- vetzuren.
Een andere coupe
Een andere coupe kan helpen om het haarverlies enigszins te camoufleren. Misschien kun je het de kapper iets korter laten knippen waardoor je haar weer wat voller lijkt.
De juiste verzorgingsproducten
- Was het haar zo min mogelijk. De meeste verzorgingsproducten zoals conditioners maken het haar juist plat waardoor het nog platter lijkt.
- Als je conditioner gebruikt, gebruik het dan alleen in de puntjes van je haren
- Er wordt gesuggereerd dat producten die biotin of silica bevatten een gunstig effect hebben, maar hiervoor zijn geen echte bewijzen.
Slaap genoeg
Onvoldoende slaap kan voor veel gezondheidsklachten zorgen waaronder haaruitval. Voldoende slaap met een pasgeboren baby is bijna een utopie. Probeer daarom zoveel mogelijk dutjes mee te pakken met je baby en laat je partner af en toe de nachtvoedingen doen zodat jij een goede nacht door kunt slapen.
Panty!
Misschien wel de meest gekke tip maar het helpt echt! Slaap met een panty op je hoofd. Door met een panty op je hoofd te slapen krijg je geen klitten en hoef je je haar dus niet te borstelen. Dit voorkomt dat je nog meer haren uit je hoofd trekt. Wanneer je je haar een beetje in de panty draait zorgt het bovendien voor een mooie slag en kun je je haar prachtig los dragen.
Anticonceptiepil
Zeker niet de eerste tip maar misschien wel een laatste redmiddel bij extreem haarverlies is het gebruik van een anticonceptiepil. Hiermee kan het oestrogeenniveau weer enigszins omhoog worden gebracht waardoor je haren weer in een groeifase komen.
Professionele hulp
Soms kun je zoveel last hebben van haarverlies dat het inschakelen van professionele hulp nodig is. Als je het idee hebt dat het haarverlies echt heel erg is en maar aan blijft houden, neem dan altijd contact op met je huisarts. Hiernaast zijn er tal van haarklinieken die verschillende behandelingen hebben om de haargroei weer te stimuleren. Op de site van de Nederlandse Haarstichting vind je een aantal van deze behandelmethoden.
Bronnen: Gezondheid BE, NCBI, American Pregnancy association, De Nederlandse Haarstichting