Ontzwangeren, er wordt heel veel over gezegd en geschreven en is ook nog eens een onderschat onderwerp. Zo toont onderzoek door Dr. Julie Wright aan dat vrouwen zeker een jaar nodig hebben om te ontzwangeren. Wat is ontzwangeren dan precies en waarom moet er meer nadruk op gelegd worden? Wanneer je weet wat je te wachten staat na de bevalling kun je je hier in ieder geval beter op voorbereiden. Daarom in dit artikel alles over het fenomeen ontzwangeren en tips om deze periode na je zwangerschap zo goed mogelijk door te komen.
Wat is ontzwangeren precies?
Met ontzwangeren wordt de periode na de bevalling bedoeld. Een veelgehoorde uitspraak is ´negen maanden op, negen maanden af´, wat zoveel betekent als negen maanden zwanger waarna je nog negen maanden nodig hebt om weer helemaal de oude te worden. Deze negen maanden zijn echter maar een getal en de periode dat een vrouw ´ontzwangert´, verschilt behoorlijk. Niet iedereen staat een paar uur na de bevalling weer op hoge hakken het huis te poetsen.
In de periode na de bevalling moeten zowel je lijf als je geest wennen aan de nieuwe situatie. Je gebruikt andere spieren bij het tillen en voeden van je baby terwijl je misschien tijdens de zwangerschap juist wat spierkracht kwijtgeraakt bent. Ook psychisch komt er nogal wat kijken bij je nieuwe rol als moeder en vergeet niet dat je misschien ook wat te verwerken hebt van de bevalling. Kortom, de periode na de bevalling moet je niet onderschatten. Niet voor niets is het woord ontzwangeren een werkwoord.
Ontzwangeren: de eerste drie maanden
In Nederland gaan de meeste vrouwen na drie maanden weer geheel of gedeeltelijk aan het werk omdat dan het zwangerschapsverlof afgelopen is. Gelukkig is het zwangerschapsverlof er want in die eerste drie maanden gebeurt er nogal wat. Hieronder een lijstje met zaken waar je in de eerste periode na de bevalling rekening mee moet houden.
Naweeën
Ook na de bevalling kun je nog last hebben van weeën. Deze zijn weliswaar minder pijnlijk, maar kunnen alsnog behoorlijk intens zijn. In eerste instantie is de functie van naweeën het laten loskomen van de placenta. Hierna heb je vooral naweeën om de baarmoeder weer te laten slinken. Wanneer je borstvoeding geeft zul je vaak wanneer je baby start met drinken deze weeën voelen.
Tip → Ga eerst even plassen voordat je borstvoeding geeft. Met een lege blaas kan je baarmoeder het best samentrekken.
Vloeien
Na de bevalling verlies je behoorlijk wat bloed. De eerste dagen kunnen hier nog wat stolsels bij zitten. Het bloedverlies wordt na een paar dagen minder en zal dan meer lijken op een menstruatie. Bij de meeste vrouwen is het bloedverlies na vier weken gestopt.
Tip → Zorg voor goed zittend kraamverband zodat je niet onzeker wordt wanneer je veel bloed verliest.
Kraamtranen
Zo’n drie tot vijf dagen na de bevalling treedt vaak de ‘babyblues’ op. De high van de eerste dagen verdwijnt en je kunt je wat neerslachtig of zelfs verdrietig voelen. Geen zorgen, de helft van de vrouwen heeft hier last van. Dit komt door de daling van zwangerschapshormonen. Laat die tranen er dus maar even zijn. Wanneer je echter langer last hebt van neerslachtige gevoelens, is het goed om hier even met je huisarts over te praten.
Tip → Praat erover! Met je partner, de kraamverzorgende, vriendinnen, je moeder of je zus of wie er ook maar in de buurt is.
Pijn
Waarschijnlijk voelt het daar beneden niet meteen als vanouds. Met name als er een medische ingreep heeft plaatsgevonden tijdens de bevalling zoals een knip of wanneer je uitgescheurd bent en hierdoor hechtingen hebt. Het helpt heel erg om tijdens het plassen wat lauw water over je vagina te spoelen waardoor de urine minder schrijnend voelt. Heb hiernaast vertrouwen in het herstellend vermogen van je lijf. Binnen no-time lijkt het alsof er nooit iets gebeurd is down under.
Tip → Een stoombadje met speciale kruiden voor snellere genezing en ontspanning
Zwangerschapskilo’s
Ook moet je misschien erg wennen aan je nieuwe lichaam. Veel vrouwen kunnen daar onzeker van worden. Niet iedereen is binnen no-time alle zwangerschapskilo’s kwijt. De meeste vrouwen niet trouwens! Maar die extra kilo’s kunnen er wel voor zorgen dat je niet lekker in je vel zit. Het kan dan helpen om wat nieuwe outfits aan te schaffen. Bij de Jane Lushka Sale hebben ze bijvoorbeeld fijne stretchy broeken met een elastische tailleband en leuke jurken die goed passen bij jouw nieuwe lichaam. Mooie flowy tops en bohmian stule jurken kun je bijvoorbeeld vinden in de Summum Sale. Een aantal nieuwe items toevoegen aan je gaderobe, kunnen je net dat zetje geven om je wat lekkerder in je vel te voelen. Hierdoor word je automatisch wat zelfverzekerder en dat komt alleen maar ten goede aan je skills als nieuwe moeder.
Ontlasting
Het persen tijdens de bevalling komt redelijk overeen met het gevoel van persen als je ontlasting hebt. Dit kan met name in de eerste dagen na de bevalling nogal een opgave zijn waardoor je ontlasting eigenlijk alleen maar harder wordt.
Tip → Eet veel vezels om je ontlasting soepel te houden en gebruik eventueel wat vaseline bij je anus om de boel wat makkelijker naar buiten te laten glijden.
Seks
Seks na de bevalling is vaak even een stap die je moet nemen. Na de bevalling voelt alles anders. Neem dan ook de tijd om samen met je partner het juiste moment te bepalen. Sommige vrouwen zijn er na enkele weken alweer klaar voor terwijl andere vrouwen maanden nodig hebben. Ook dit is onderdeel van het proces dat ontzwangeren heet.
Tip → Plan een avondje weg samen op het moment dat je eraan toe bent.
3 tot 6 maanden
Haaruitval
Veel vrouwen hebben last van meer haaruitval dan normaal na de zwangerschap. Dit heeft alles te maken met je hormoonhuishouding, die na de bevalling weer even helemaal geshuffeld wordt. Tijdens de zwangerschap houdt je juist meer haar vast dan normaal en veel vrouwen hebben dan ook een weelderige haardos. Helaas verlies je deze haren meestal weer na de bevalling. Geen zorgen, na enkele maanden stopt dit extreme haarverlies ook weer
Tip → Lees ons artikel over haaruitval na de bevalling
Vermoeidheid
Gebroken nachten en de zorg en verantwoordelijkheid voor een baby moet je niet onderschatten. Bijna geen baby slaapt na drie maanden volledig door en waarschijnlijk ben je zelf alweer aan het werk. Probeer de zorgtaken zoveel mogelijk te verdelen met je partner en pak wat vaker rust. Schakel hulp in wanneer nodig.
Tip → Laat je baby een keer een nachtje ergens anders slapen zodat jij een nachtje door kunt slapen.
Vergeetachtigheid
Het wordt zwangerschapsdementie genoemd, maar ook na je bevalling kun je last hebben van vergeetachtigheid. Vermoeidheid is een oorzaak, maar ook hebben je hersenen tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap. Na verloop van tijd zul je merken dat je je weer beter kunt concentreren en minder vergeetachtig bent.
Tip → Hang memoblaadjes op of maak notities in je telefoon
Na 6 maanden
Lijf in shape
Vergeet alsjeblieft alle Instagram posts met perfecte lichamen al enkele weken na de bevalling. Ieder lijf is anders, maar gun je lichaam tijd om weer in shape te komen. De meeste kilo’s verdwijnen binnen een jaar vanzelf, maar met name je buikspieren hebben vaak wat extra oefening nodig om weer sterk te worden. Kijk welke sport bij je past om je weer helemaal fijn in je lijf te voelen
Psyche
In de periode na de bevalling heb je misschien het meest last van lichamelijke kwaaltjes, toch wordt het emotionele (geestelijke) aspect vaak onderschat. De overgang naar het moeder zijn is behoorlijk groot. De impact van een baby waardoor je opeens een gezin vormt heeft een enorme impact. Veel vrouwen kunnen dit als behoorlijk stressvol ervaren. Het meest belangrijk is dat je je gevoelens een eventuele onzekerheden deelt. Bijna alle nieuwe moeders lopen tegen dezelfde vraagstukken aan. Het aanhouden van deze psychische klachten duurt vaak het langst, ook als je lichamelijk alweer helemaal de oude bent.
Tip → Deze emoties zijn normaal en mogen er zijn. Hierna kun je de draad vaak snel weer oppakken.
Zoals dit artikel illustreert vraagt de periode na de zwangerschap behoorlijk wat van je. Onthoudt dat geen vrouw hetzelfde is en dat het ontzwangeren ook bij iedere vrouw anders verloopt en langer of korter duurt.
Bronnen: The research gate, AMC, Algemeen Dagblad
*Dit artikel bevat gesponsorde content