Een loopfiets. Zo’n vrolijk uitziend fietsje zonder wieltjes waarbij je kind zich met de beentje moet afzetten op de grond om vooruit te komen. Dat is niet alleen zomaar leuk speelgoed voor je kind maar ook serieus goed voor zijn ontwikkeling. En er zijn meer redenen waarom elke peuter een loopfiets zou moeten hebben. Lees hieronder meer over de voordelen van een loopfiets, op welke leeftijd een loopfiets nuttig is, en tips bij de aanschaf.
Waarom een loopfiets?
De voordelen van een loopfiets voor kinderen zijn legio.
- Een loopfiets is goed voor de grof motorische ontwikkeling. Het kind leert om balans te houden en zich ondertussen voor te bewegen terwijl hij de fiets in bedwang moet houden.
- Een driewieler of loopfietsje is in eerste instantie, net als bijvoorbeeld een loopauto, gewoon leuk speelgoed voor kleine kinderen. De meeste kinderen vinden het ontzettend leuk om er even op te stappen en wat te proberen. Eerst voorzichtig binnenshuis maar al snel hebben ze meer ruimte nodig en wijken ze uit naar de tuin of de stoep.
- Ze leren op deze manier spelenderwijze het evenwicht bewaren. Eerst is dat nog lastig, maar je peuter leert snel.
- Je kind leert hiermee, nog meer dan als hij alleen maar zou lopen, om afstand en snelheid in te schatten. Hij moet proberen om nergens tegenaan te botsen en op tijd bochten te maken of af te remmen.
- Het gaat snel! In alle opzichten. Je kind leert snel omgaan met deze versimpelde versie van de echte fiets, maar ook zul je zien dat hij of zij er een aardig tempo weet uit te halen.
- Prima vervanging voor de buggy dus, als je bijvoorbeeld even snel een ander kind van school moet halen en je geen zin hebt in een treuzelende, wandelende peuter aan je hand. Met de loopfiets is je kind ook zelf actief, hij houdt jouw volwassen wandeltempo prima bij en vindt het waarschijnlijk nog leuk ook.
- Het écht leren fietsen is best lastig, omdat er op zoveel dingen tegelijk gelet moet worden. Een loopfiets is een mooie tussenstap. Geen gedoe dus met moeilijke trappers en niet steeds omvallen, want de voetjes staan indien nodig snel op de grond. Met een loopfiets leert je kind snel sturen, bochten maken én zijn evenwicht bewaren!
- De overstap naar een “echte” trapfiets gaat straks makkelijker. Je zult zien dat ervaren loopfietsertjes veel minder moeite hebben om te leren fietsen op een fiets zonder zijwieltjes. Kinderen die geen moeite meer hebben met het bewaren van hun evenwicht en met sturen kunnen al hun aandacht besteden aan het leren trappen en remmen. Ze beginnen zo al met een voorsprong ten opzichte van kinderen die zijwieltjes gewend waren.
Vanaf welke leeftijd is je kind klaar voor een loopfiets?
Het hangt natuurlijk een beetje van het kind af. De snelheid waarmee een kind zich motorisch ontwikkelt is niet voor ieder kind gelijk maar in het algemeen kun jet het volgende stellen.
Na de eerste verjaardag beginnen de meeste kinderen met lopen. Gedurende dat tweede levensjaar is een loopfietsje met vier of drie wielen dan een idee. Het fietsje kan zo niet omvallen. Je kindje kan zich met de voetjes afdrukken tegen de grond om zo vooruit te komen. Het gaat nu voornamelijk om de loopbeweging en het opdoen van meer kracht.
Vanaf een jaar of twee, twee en een half zijn veel kinderen toe aan een loopfiets met twee wielen. Ze kunnen nu hun evenwicht beter leren bewaren en zullen het leuk vinden om te proberen met de fiets vooruit te komen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een loopfiets?
- Materiaal. Loopfietsjes werden vroeger vooral gemaakt van hout. Tegenwoordig zijn de loopfietsen ook verkrijgbaar in metaal of in kunststof. Het voordeel van kunststof is dat het lekker lichtgewicht materiaal is. Botst het kind per ongeluk binnen ergens tegenaan dan is er niet gelijk zo veel schade aan omgeving en fiets.
- De banden van houten loopfietsjes zijn vaak ook van massief hout. Dat is niet bedoeld om ver en lang op te rijden. Luchtbanden of ballonbanden rijden veel comfortabeler omdat ze de schokken beter opvangen. Wel zouden de banden lek kunnen raken.
- Het is handig als je een fiets koopt waarbij je zadel en stuur in hoogte kunt verstellen. Zo kun je ervoor zorgen dat je kind er jaren goed op zit.
- Het stuur moet zo ingesteld staan dat het kindje niet teveel omlaag hoeft te kijken en met licht gebogen armen comfortabel kan zitten.
- Ook het zadel moet de juiste hoogte hebben: het kind moet makkelijk met de benen bij de grond kunnen en tijdens het lopen de benen gebogen kunnen houden. Zo kan hij zich goed met kracht afzetten.
- Let bij aankoop op dat ook het frame niet te hoog is, het kind moet er makkelijk op en af kunnen stappen.
- Is een rem nodig op een loopfiets? Voor de kleintjes is het weer een extra moeilijke handeling, vaak remmen ze ook wel met de voeten. Pas als je kind echt hard gaat rijden over de straat én handig genoeg is om te leren remmen met een rem, is het nuttig om een bandenrem, velgrem of trommelrem op de loopfiets te hebben.
Bron: www.allesoversport.nl
*Dit artikel bevat gesponsorde content