Op vakantie gaan met een baby, dreumes of peuter is niet altijd even gemakkelijk. Thuis weet je precies waar de luiers liggen, leg je je kind op bed als ze moe zijn en zijn talloze speeltjes beschikbaar als je kind zich verveelt. Vooral de reis naar de vakantiebestemming toe wordt door ouders nog wel eens als zwaar ervaren, met (angst voor) een baby die constant huilt of een dwarse, verveelde peuter.
We geven je vijf tips om de vakantie met je baby of peuter gemakkelijker te laten verlopen zodat de vakantie al begint voor je op je bestemming aankomt! Een goede voorbereiding is daarbij essentieel.
1. Vergeet het paspoort niet!
Het zal je niet gebeuren dat je bij de grens of in het land van bestemming wordt tegengehouden: als je naar het buitenland op vakantie gaat, moet je altijd een paspoort of identiteitskaart bij je hebben. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind. De Rijksoverheid geeft aan dat het tot vier weken kan duren voordat je dit paspoort kunt ophalen. Wees dus op tijd met het aanvragen van een paspoort voor je kind! Je kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag en ook van kleine baby’s moet er een foto worden ingeleverd die op het paspoort terecht komt.
2. Eten voor onderweg: borstvoeding, flesjes en snacks
Is de reis naar de vakantie met je baby of peuter lang? Zorg dat het je kind niet ontbreekt aan voedsel of drinken. Een must voor als je onverhoopt veel te lang in de file staat en het tijd is voor een volgende fles, maar ook vaak een prima manier om je kind letterlijk nog even “zoet” te houden.
Borstvoeding
Geef je (nog) borstvoeding? Dan is het slim om in ieder geval de volgende spullen mee te nemen wanneer je op vakantie gaat met baby of peuter:
- Een dekentje of omslagdoek voor privacy
- Wasbare (of wegwerp) bh-pads
- Een doekje voor als je baby melk opgeeft
- Schone kleertjes voor je baby
- Schoonmaakdoekjes om je kolfspullen (en jezelf) snel schoon te maken
- Een handkolf voor als je niet in het openbaar borst wilt geven of als je onderweg last krijgt van stuwing
- Moedermelkflesjes of bewaarzakjes
- Een fles waar je baby uit kan drinken
Flesvoeding
Krijgt je kind flesvoeding? Neem dan altijd een schone fles mee, een thermosfles met heet water en een fles gewoon (lauw) water. Het hete water in de thermosfles koelt vanzelf af. Als het nog te heet is, meng je het met wat lauw water uit de andere fles. Het melkpoeder kun je het beste van tevoren verdelen in een speciale poedertoren of melkpoederdoos. Of je koopt voor onderweg kant-en-klare melk.
Reis je met het vliegtuig? Check dan bij de vliegtuigmaatschappij of ze onderweg je fles voor je kunnen opwarmen of dat ze water voor je kunnen koken. Op het vliegveld van Schiphol kun je ook borstvoeding geven in de Baby Care Lounge.
Een “snoep”doos voor onderweg
Geen fles- of borstvoeding meer? Maak dan een snoepdoos (“snoep” kan ook gezond zijn! Noem het ook vooral een snoepdoos, want daar wordt je kind enthousiast van). Stop hierin allerlei lekkere, gezonde snacks voor onderweg. Zoals rozijntjes, snoeptomaatjes, ontbijtkoekreepjes of stukjes fruit. Je kunt je kind dan regelmatig iets laten uitkiezen uit de snoepdoos.
Ook drinken is natuurlijk belangrijk, dus vergeet niet de eigen drinkbeker en een fles (om de drinkbeker mee te vullen) met water of ander drinken mee te nemen.
3. Bedenk voor elk kwartier een andere activiteit
Zeker voor je dreumes en je peuter is het lastig om de hele reis stil te zitten. Zorg dus dat je voor elk kwartier van de reis een activiteit of spelletje bedenkt. Op deze site vind je een aantal tips om je kind te vermaken tijdens de reis. Als je lang onderweg bent, zorg dan ook voor voldoende pauzes onderweg. Met de auto kun je zelf je pauzes inplannen om je kind even lekker te laten rennen. Als je gaat vliegen, bedenk dan van tevoren of je liever één lange of meerdere korte vluchten wilt. Soms kan het voor je kind fijner zijn om even een tussenstop te hebben, zodat ze op het vliegveld even hun energie kwijt kunnen.
4. Laat je kindje onderweg lekker slapen
Niet elk kind slaapt onderweg even gemakkelijk. Het kan prettig zijn om ‘s nachts te reizen, zodat je kleine een groot gedeelte van de reis slaapt. Bedenk wel dat baby’s tot 13 kilo niet langer dan twee uur achter elkaar in de Maxi-Cosi (of een ander autostoeltje in groep 0) mogen zitten. Gelukkig is het voor jou ook goed om elke twee uur even de benen te strekken. Dan kun je gelijk je baby verschonen en/of voeden als het nodig is.
- Zorg voor een goed, comfortabel autostoeltje waar je kind in kan zitten.
- Neem een reisdeken mee tegen de kou, een reiskussen waar je kind zijn hoofd op kan leggen en een knuffel als je je kleine onderweg wilt laten slapen!
- In de auto zijn zonneschermpjes erg handig. Die helpen niet alleen tegen de warmte van de felle zon, maar maken de auto ook donkerder. Zo kan je kleine gemakkelijker in slaap komen.
- Ga je vliegen? Geef je baby tijdens het opstijgen in het vliegtuig een flesje, dit helpt niet alleen tegen de oorpijn bij het opstijgen, maar je baby slaapt vaak ook na het voeden.
Houd daarnaast zoveel mogelijk het gewone slaapritme van je baby aan als je onderweg bent.
Lees ook: deze superdeluxe camping aan het gardameer moet je eens proberen.
5. De checklist voor onderweg
We hebben al een hoop dingen genoemd die handig zijn voor onderweg. Maar je vergeet toch snel iets. Dus hier volgt nog een handige checklist voor alle spullen die je onderweg in je handbagage of binnen handbereik nodig hebt.
Voor het eten onderweg (voor borstvoeding, zie eerder in het artikel):
- Lege fles
- Melkpoeder in torentje (voor flesvoeding)
- Tuitbeker of rietjesbeker met bodempje diksap
- Potje babyvoeding + lepeltje
- Snoepdoos met: rijstwafel, soepstengel, rozijntjes, knijpfruit
Voor de verschoning:
- Setje reservekleding baby
- Reserveshirt voor papa of mama
- Luiers + billendoekjes
- Verschoonmatje (wegwerp)
- Geparfurmeerde luierzakjes
- Klein tubetje billencrème
- Snoetenpoetsers of wegwerpwashandjes
Voor vermaak onderweg:
- Favoriete knuffel
- Klein speelgoed als boekje of vingerpoppetje
- Speen + speenkoord
- Voor de iets grotere kids een Ipad of tablet met filmpjes of spelletjes
- Een “verrassing”, pak een of meer kleine cadeautjes in die je kind mag uitpakken en mee kan spelen onderweg. Een kleurboek, een klein speelgoedje waar je kind direct mee spelen kan.
Voor als het koud wordt:
- Fleecedeken of wikkeldoek
- Warm vestje
Voor noodgevallen:
- Kinderparacetamol
- Neusspray (helpt goed tegen zere oren!)
Officiële documenten:
- Paspoort (of ID-kaart) van je kind
- Pasje zorgverzekering
- Polisnummer reisverzekering. Vergeet ook niet je kind op jouw verzekering bij te laten schrijven!
- Visum: in sommige landen is dit verplicht. Als dat zo is, moet je er ook een voor je kind aanvragen.
- Geboorteakte: dit is niet verplicht, maar zeker wel handig als je kind bijvoorbeeld een andere achternaam heeft en je alleen reist als ouder. Meer informatie vind je hier.
Veel vakantieplezier!