Peuters en eten, of juist kinderen die niet willen eten. Veel ouders hebben daar vragen over. Lees wat heeft je peuter aan voeding nodig? Gaat dat om de een of andere reden niet goed? Soms is er sprake van allergische reacties. Denk aan een koemelkallergie of gluten intolerantie. En soms is er dan wel geen sprake van een allergie, slikprobleem of andere lichamelijke oorzaak maar wil je kind gewoon even niet meer eten. Bekijk hieronder een aantal vragen die we kregen van lezers. Met antwoorden!
- Problemen met eten door: koemelkallergie en kipeiwitallergie
- Peuterdiarree
- Meisje 19 maanden wil niet kauwen
- Reflux en kokken bij stukjes
- Reflux en astma, hoe toch eten naar binnen krijgen?
- Dochter te dun: 2 jaar en 12 kilo, Fantomalt helpt niet
- Zoon van 16 maanden eet opeens zeer slecht
- Dochter van bijna 2,5 jaar drinkt veel te weinig
- Dochter van 2 drinkt niet goed
- Dreumes vraagt de hele dag om eten
- Is osseworst / rauw vlees gevaarlijk voor dreumes?
- Peuter 15 maanden weigert eten
- Peuter 3 jaar wil niet eten
- Moeizame ontlasting
- Kind 14 maanden van nachtfles afhelpen
- Peuter wil geen avondeten
Problemen met eten door: koemelkallergie en kipeiwitallergie
Onze zoon van bijna 2 jaar heeft een koemelkallergie, is gebleken na bloedonderzoek. Vanuit het alternatieve circuit is ons verteld dat er ook sprake is van een kippeneiwit allergie. Sinds juni dit jaar geven we daarom geen melk, yoghurt, eieren en kaas meer. Hij drinkt ‘s avonds een fles rijstemelk en dit bevalt goed (met toegevoegde calcium). Soja en geitenmelk ging namelijk ook niet goed. Verder drinkt hij diksap en rijstemelk chocomelk. Soms appel- of sinaasappelsap. Ik vraag me af of hij iets tekort komt?
Antwoord:
Het is niet vreemd dat er ook een reactie komt op geitenmelk en sojamelk. Bij koemelkallergie gaat het nl. om de eiwitten die de klachten geven, deze zitten ook in de geitenmelk maar ook in bijv. schapenmelk en ezelmelk. Deze worden als het ware niet goed verteerd. In de hypoallergene baby voeding zijn de eiwitten voorverteerd waardoor er geen allergieklachten ontstaan. Soja is een allergeen op zich en kan dus sowieso een reactie geven.
Dat jullie zoon nog steeds klachten heeft kan komen omdat er mogelijk nog producten worden gebruikt waar koemelk en het kippen eiwit in zijn verwerkt. Bij het voedingscentrum zijn hiervoor dieet merkartikelenlijst te koop waar precies staat omschreven welke producten wel en niet gebruikt kunnen worden.
Als alternatief voor de ‘gewone’ melk moet er een hypoallergene melkvervanger gebruikt worden. Bij deze producten kan er geen allergische reactie ontstaan omdat eiwitten in kleine stukjes geknipt zijn. Deze melk geeft wel een bittere smaak. Je zoon zal hier dus aan moeten wennen. Rijstemelk is geen goede vervanger beter is het om de hypoallergene melk te gebruiken.
Al met al wil ik je adviseren om naar een dietist in de buurt te gaan. Zij kan je adviseren over de producten die gebruikt kunnen worden zodat de voeding volwaardig wordt. Daarbij zijn er nog steeds klachten waardoor er dus nog mogelijk verkeerde producten gebruikt worden of dat er iets anders is.
Peuterdiarree
Mijn zoontje van 14 maanden heeft nu al 3 weken diarree. Een staaltje van zijn stoelgang bleek na lab onderzoek geheel in orde. Ik heb al sojamelk geprobeerd, maar dat bracht geen verbetering. Nu zegt de kinderarts dat hij peuterdiarree heeft en dat een vet dieet hem zal helpen. Na 1 week nog geen enkele verbetering. Wat is peuterdiarree precies? Hoelang kan/mag het duren? Wat is de beste behandeling om de peuter zo snel mogelijk weer normale stoelgang te laten krijgen?
Antwoord:
Vetarme voeding kan leiden tot peuterdiarree. Dit komt de laatste jaren vaker voor omdat alle volwassenen geadviseerd wordt om minder vet te eten. Voor kinderen/ peuters geldt deze regel niet! Zij missen door vetarme voeding vitamine D en kunnen dus peuterdiarree krijgen. Peuterdiarree is diarree die voorkomt bij kinderen tussen de 6 maanden en de 4 jaar.
De oorzaak is echter onbekend maar het lijkt dat er een familiaire aanleg aanwezig is. Er is geen malabsorptie of verteringsprobleem en er kunnen dus geen te voedingstekorten ontstaan. Voeding lijkt er wel invloed op te hebben; een lage vet inname, overmatig vocht en overmatig gebruik van fruit kan leiden tot de diarree. Het advies is dan ook om juist vet in de voeding te gebruiken. Dit bekend volle melk, volle yoghurt, kaas 48+, margarine en jus bij de maaltijd. Tevens is het noodzakelijk om de inname van appelsap uit de voeding te schrappen.
Meisje 19 maanden wil niet kauwen
Ons kleindochtertje is 19 maanden en wil niet kauwen. Alles wordt tot nu toe gepureerd (fruitpap en middagmaal). ’s Morgen drinkt ze groeimelk, ’s middags een volledige maaltijd gepureerd (vlees, aardappeltjes, groenten), om 15 u gemixte fruitpap, om 18 u groeimelk en om 22u groeimelk. In de groeicurve is ze bij de kleinste en de fijnste, maar voor de rest gaat alles heel goed.
Als er een brokje in haar eten is, spuwt ze het uit of begint ze de kokhalzen. Voor een mini stukje brood (grote van een pinktopje) perst ze de lippen op elkaar.
Antwoord:
Het is toch aan te bevelen om langszaam te gaan beginnen met grover eten. Pureer het eten stap voor stap minder fijn. Zorg wel dat het allemaal ongeveer van gelijke grote is. Als ze iets niet wilt eten en uitspuugt geeft haar dan niks anders te eten, maak het ook niet fijner want dan krijgt ze haar zin. Zorg dat eten gezellig is en schenk geen aandacht aan op elkaar geperste lippen. Ze moet gewoon mee kunnen doen met de rest. Als jullie het stap voor stap minder fijn maken en haar laten wennen dan zal ze uiteindelijk grover voedsel kunnen eten. Maak niet te grote stappen want dan weet ze niet wat ze er mee moet doen.
Reflux en kokken bij stukjes
Mijn zoontje is net 1 jaar geworden. Een paar maanden terug is ontdekt dat hij een reflux had, is hiervoor behandeld met medicijnen. Hij heeft behoorlijke ontstekingen gehad, is teruggegaan in gewicht, en heeft heel wat in het ziekenhuis gelegen.
Het probleem nu is dat als hij eten met stukjes krijgt (of een koekje bijvoorbeeld), hij al heel snel gaat kokken en overgeven. Op dit moment wordt dus nog alles goed gepureerd.
Antwoord:
Het is vrij normaal dat kinderen met zo’n achtergrond moeite hebben met sommige voedingsmiddelen. Deze kinderen hebben vaker moeite met het eten van vloeibare voeding met stukjes erin. Ze gaan dan kokhalzen. Dit komt doordat ze het zonder te kauwen weg willen slikken. Je schrijft niet of je zoontje een groeiachterstand heeft/ of heeft gehad. Maar als dit zo is dan is het mogelijk dat hij nog niet toe is aan grover voedsel.
Het beste is dat je zoontje eerst goed leert kauwen op een droog stukje bruin brood of op wat fruit (stukje banaan) De voeding moet vanaf de zijkant in het mondje worden gebracht. Het moet tussen zijn kaken terecht komen en niet voor in de mond. Dit kan je oefenen, wellicht zal het kauwen dan beter gaan. Ook voedingsmiddelen zoals liga dat snel zacht wordt gaat vaak makkelijker om te oefenen met kauwen dan hardere producten. Op moment dat hij goed kan kauwen dan kan je zoontje ook voeding met stukjes erin gaan eten.
Mocht dit allemaal niet lukken dan kan een prelogopediste je zoontje evt. onderzoeken en jullie advies geven. hier is wel een verwijzing van de arts voor nodig. Succes.
Reflux en astma, hoe toch eten naar binnen krijgen?
Mijn dochtertje heeft het afgelopen jaar de nodige medische problemen gehad. Onder andere zware reflux waarvoor zij is behandeld. Tevens is inmiddels astma geconstateerd, waardoor ze dagelijks moeite heeft met drinken. Aangezien ze nu een jaar is probeer ik haar vaster voedsel te geven. Echter ze heeft veel problemen met eten en slikken. Ze heeft braakneigingen of ze weigert van voeding. Kortom ze is heel klein en mager slaapt slecht. Verder heeft ze moeite met haar ontlasting. Uiteraard is mijn dochter onder behandeling bij de kinderarts, maar extra tips en hulp zijn welkom.
Antwoord:
Bij astma patienten is voeding vaak een probleem. Eten en drinken gaan meestal slecht. Je moet gaan zoeken naar voedingsmiddelen die gemakkelijk naar binnen gaan en waar ze zo min mogelijk last van heeft. Denk eens aan vruchtenmoes, yoghurt, pap, fijn geprakt fruit, brood zonder korst eventueel gesopt of gebonden soep etc.
Verder is het zo dat bij astma patienten een extra hoeveelheid energie nodig is. Hoesten, kuchen, buiten adem zijn kost veel energie, dit moet aangevuld worden. Het verstandiger om meerdere kleinere maaltijden over de dag te gebruiken i.p.v. drie grotere maaltijden. Dat betekent dat ze 6-8x per dag een kleinere maaltijd moet gebruiken. Een kleine maaltijd is een schaaltje vla, pap, vruchtenmoes, 1 broodje, biscuitje etc.
Zorg dat wat ze eet of drinkt ook daadwerkelijk voeding is. Thee, water en bouillon zijn lekker maar vullen ook de maag als dit in ‘grote’ hoeveelheden wordt gebruikt hierdoor zal ze minder van het brood, pap etc eten.
Melkproducten kunnen (extra) slijm geven. Melkproducten kunnen wel gebruikt worden maar geef na het eten/ drinken hiervan een zuurproduct. Slokje sinaasappelsap, zuurtje of gewoon een slokje water. Het extra slijm wordt dan weggespoeld.
Hou er rekening mee dat eten/ drinken vermoeiend en vervelend voor haar kan zijn wees dus blij als ze al maar een paar hapjes eet/ drinkt. Biedt even later weer iets aan. De warme maaltijd is de belangrijkste maaltijd. Hierin zitten de meeste vitaminen en mineralen. Zorg dat je deze geeft op het moment van de dag dat zij zich het beste voelt.
Dochter te dun: 2 jaar en 12 kilo, Fantomalt helpt niet
Mijn dochter van 2 jaar en 2 maanden eet van alles een heel klein beetje. Ze weegt maar 12 kilo. Ze krijgt wel fantomalt door haar drinken, maar ik heb het idee dat dit niets helpt.
Antwoord:
Vervelend dat je dochter van alles een beetje eet. Je schrijft niet hoe groot je dochter is, dat is wel belangrijk om mee te nemen bij de beoordeling van het gewicht van je dochter. Je schrijft dat je al Fantomalt gebruikt. Heb je dit van een arts of dietist voorgeschreven gekregen? Zo ja dan kun je het beste met hem/ haar overleggen.
Fantomalt is een malto dextrine die toegevoegd kan worden aan dranken en aan maaltijden waardoor er extra energie in de voeding zit. Malto dextrine behoort tot de suikers. Fantomalt maakt de voeding energierijker om bijvoorbeeld personen aan te laten komen in gewicht maar ook zodat je je gezonder en fitter voelt. Misschien zie je dit wel aan je dochter.
Naast gewicht, lengte en groei is het heel belangrijk dat kinderen levendig zijn. Zolang ze dat zijn is er vaak geen reden tot zorgen. Kinderen tot 10 jaar jaar mogen maximaal 10 schepjes Fantomalt per dag. Ik kan je niet via internet adviseren om eventueel de hoeveelheid van de Fantomalt op te voeren omdat ik haar eetpatroon, hoeveelheiden, gewicht etc niet via internet kan beoordelen.
Je kunt het beste contact zoeken, als dat nog niet het geval is, met een dietist in de buurt. Zij kan je dochter meten, wegen en voedingspatroon beoordelen en eventueel adviseren. Er zijn namelijk een hele hoop meer mogelijkheden om de voeding energierijker te maken waardoor zij zal aankomen/ groeien.
Zoon van 16 maanden eet opeens zeer slecht
Mijn zoontje van 16 maanden eet sinds een kleine 6 maanden zeer slecht. Hij wil geen groeten, vlees of vis. Dit terwijl hij hiervoor alles at.Het enige wat hij regelmatig eet is rijst en macaroni, zonder enige toevoegingen. Zelfs dit wil hij de ene avond wel eten en de andere avond niet. ‘s Ochtends krijgt hij pap waarna hij ‘s middags 1 boterham eet, meer wil hij niet. ‘s Middags dan nog een koekje met wat drinken en soms een danoontje. We zijn echt ten einde raad want we zijn bang dat hij niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor de rest kunnen we niet aan hem merken dat hij honger heeft behalve dat hij regelmatig ‘s nachts wakker wordt. We geven hem dan een flesje en dan slaapt hij verder. Wat kunnen we nog proberen, we hebben het gevoel dat we alles al geprobeerd hebben. Iedere tip is welkom.
Antwoord:
Wat vervelend dat je zoontje al zo’n tijd slecht eet. Je schrijft niet op of het gewicht van je zoontje is afgenomen in deze maanden, dat hij slechter is gaan groeien of extreem hangerig en minder energie heeft dan voorheen. Als dit het geval is adviseer ik je om contact op te nemen met de huisarts.
Het is vrij normaal dat je zoontje de ene dag wel iets lust of wil eten en een andere dag hetzelfde niet wil eten. Ook is het normaal dat kinderen op deze leeftijd ineens niets meer lusten of niet willen eten. Uiteraard verschilt dit per kind.
Ik heb hier wat algemene tips voor je:
- Geef je zoontje twee uur voor de warme maaltijd geen drinken, danootje, koek en/ of snoep. Hierdoor zal zijn maag leeg zijn en zal hij op het moment van eten honger hebben.
- Vermoeidheid, stress (zenuwen) en spanning hebben invloed op een slechte eetlust. Ga na of hier sprake van is. Als er sprake is van vermoeidheid laat hem dan even rusten voor de warme maaltijd of verplaats de warme maaltijd naar een eerder moment op de dag. Als er sprake is van spanning zorg dan voor een zo prettig mogelijke sfeer aan tafel. Dus geen krant of boekjes lezen tijdens het eten. Geen televisie aan. Aan de eettafel eten. Zelf het goede voorbeeld geven.
- Betrek je zoontje eens bij het eten. Laat hem helpen met tafel dekken, laat hem zelf opscheppen, laat hem zelf eten (niet kijken naar hoe hij alles onder smeert) of laat hem misschien een keer kiezen wat hij wil eten.
- Word nooit boos! Als hij zijn bord niet leeg eet, haal dan na een tijdje zijn bord weg. Geef hem er niks anders voor in de plaats. Toon geen bezorgdheid of boosheid, doe alsof het je allemaal niks uitmaakt.
- Verder is het beter om hem het eten aan te bieden wat jullie ook eten, dus geen alternatief geven. Juist op moment dat jullie hem ander eten aanbieden krijgt hij zijn zin en eigenlijk moet je dat voorkomen.Hierdoor leert hij dat er gewoon gegeten moet worden wat de pot schaft.
In principe is het zo dat kinderen zichzelf niet uit hongeren en dat ze zorgen dat ze genoeg binnen krijgen. Vaak eten kinderen in de ogen van volwassen te weinig. Wat wel gebeurt bij jullie is dat je zoontje overdag minder eet en zijn eetmomenten naar ‘s nachts heeft verplaats. Je moet proberen om dit ritme weer om te draaien. Overdag eten we en ‘s nachts slapen we. Je schrijft dat je nu vaak ‘s nachts een fles geeft. Als je zoontje overdag weinig heeft gegeten, geef hem dan vlak voor dat jullie gaan slapen die fles. Als dit goed gaat geef je iedere keer een uur eerder die fles. Op een gegeven moment zit je op de tijd van het avondeten.
Dochter van bijna 2,5 jaar drinkt veel te weinig
Onze dochter van bijna 2,5 jaar drinkt veel te weinig. We hebben verschillende drinkbekers en verschillende smaken/kleuren geprobeerd. Maar niets helpt… Ik en mijn vrouw zijn continu bezig achter haar aan te lopen om ervoor te zorgen dat zij in ieder geval ‘iets’ binnenkrijgt. Vervolgens hebben we geprobeerd om er niet zoveel aandacht meer aan te besteden, wat resulteerde in het nog minder eten en drinken. Onze dochter is bijna 2,5 jaar, is ongeveer 95 cm lang en weegt 12 kilo. We zijn ten einde raad en zeker in de warme dagen van de afgelopen week en de zomer in
Antwoord:
Wat vervelend dat je dochter zo weinig drinkt. Een kind van 2,5 jaar heeft 800 ml vocht nodig heeft op een dag. Naast het normale drinken tellen pap, vruchtenmoes, fruit, vla en yoghurt maar bijvoorbeeld een waterijsje ook mee.
Belangrijk is om vaste momenten te nemen waarop zij iets drinkt. Dus ‘s morgens tussendoor en ‘s middags tussendoor iets te drinken aanbieden. Laat haar aan tafel het glas/ drinkbeker leeg drinken en geef haar een complimentje als het leeg is. Op deze momenten kan dus ook een stukje fruit aangeboden worden. Belangrijk is om vaste momenten aan te houden, het is dan overzichtelijker wat er precies gedronken wordt.
Hebben jullie de hoeveelheid die over de hele dag gedronken wordt al een keer precies gemeten met een maatbeker? Dit kan je een of twee dagen doen. Soms valt de hoeveelheid die gedronken wordt namelijk mee als je het meet. Fruit telt voor ongeveer 100 ml. Na het warme eten, of vlak er na, kunnen jullie een toetje aanbieden van het bovenstaande. Als jullie een beker met drinken aanbieden, wees dan blij als ze een paar slokjes drinkt. Leg er niet teveel nadruk op. Hou het bij de vaste momenten en laat haar de rest van de dag gaan. Ik begrijp jullie zorgen betreft de zomer, maar een kind laat zich niet zomaar uitdrogen. Het ene kind drinkt nu eenmaal makkelijker en meer dan het andere kind.
Dochter van 2 drinkt niet goed
Mijn dochter is 2 jaar en drinkt niet goed. Wat moet ze minimaal op een dag aan vocht binnen krijgen?
Antwoord:
Kinderen op de leeftijd van twee jaar moeten zo’n 800 ml vocht binnen krijgen per dag. Fruit, pap, vla en vruchtenmoes tellen ook mee.
Het beste is om een week lang na te gaan hoeveel er daadwerkelijk gedronken wordt. De handigste manier hiervoor is om 800 ml water af te meten in een maatbeker. Iedere keer als je dochter iets gedronken heeft gooi je de hoeveelheid die ze gedronken heeft weg. Als aan het einde van de dag de maatbeker leeg is, dan heeft ze genoeg gedronken.
Probeer er niet te veel druk achter te zetten, dat werkt alleen maar averechts. Bied je dochter af en toe een glaasje aan zodat ze, verspreid over de dag, die 800 ml binnenkrijgt. Laat haar rustig de tijd nemen om te drinken. Laat haar bijvoorbeeld even stoppen met spelen om iets te drinken, zodat alle aandacht bij het drinken is.
Naast drinken kan er ook heel goed een stukje fruit of bijvoorbeeld een keer een waterijsje aangeboden worden. Ook daar zit vocht in.
Dreumes vraagt de hele dag om eten
Onze zoon wordt in april 2 jaar. Ik lees heel veel over kinderen die niet willen eten. Onze zoon roept op het moment de hele dag door eten, eten, eten. Als hij wakker wordt is ‘t eerste wat hij zegt eten. Hij is gek op brood, zijn avondeten gaat redelijk. Vanavond heeft hij avondeten gegeten, daarna een toetje, maar voor het slapen wilde hij nog meer eten. Wij hebben er niet aan toe gegeven, maar vragen ons toch wel af wat het is. Vindt hij het interessant om het woord eten te zeggen, wil hij tijdrekken, of heeft hij gewoon echt nog honger? Hij eet vrijwel geen tussendoortjes, op fruit en een ligakoekje na, en drinkt ook niet overdreven veel.
Antwoord:
Zoals je de situatie omschrijft ervaar ik het niet als iets om je zorgen over te maken. Kinderen in deze fase kunnen eten heel interessant vinden. Hij is er waarschijnlijk nu heel erg mee bezig. Als je kinderen drie goede maaltijden per dag aanbiedt hebben ze over het algemeen geen honger. Hij moet leren dat er 3 momenten per dag zijn waarop gegeten wordt, op tussendoortjes na. Het is dus niet gebruikelijk na de warme maaltijd nog eens te gaan eten. Een kind kan in principe zelf goed aangeven wanneer hij genoeg heeft. Als je twijfelt, een ontbijtbord is bijvoorbeeld een goede indicatie voor de hoeveelheid voedsel.
Is osseworst / rauw vlees gevaarlijk voor dreumes?
Ik heb zonder erbij na te denken, een klein stukje ossenworst aan mijn zoontje van anderhalf jaar oud gegeven. Later bedacht ik mij dat rauw vlees natuurlijk niet goed is. Kunt u aangeven wat de gevaren kunnen zijn?
Antwoord:
Bij de leeftijd van 1,5 jaar kunnen kinderen alles eten en drinken. Het is dus niet erg dat je zoontje een klein stukje osseworst hebt gegeven. Baby’s tot één (1) jaar zijn extra gevoelig voor besmetting.
Als het stukje ossenworst besmet was met bacteriën dan kunnen er wel gevaren zijn. Het geeft klachten als diarree en overgeven. Dit gebeurd meestal binnen 1 à 2 dagen. Mocht je zoontje deze verschijnselen vertonen dan is het raadzaam of even langs de huisarts te gaan.
Osseworst en ander rauw vlees kan besmet raken als het niet op de juist temperatuur bewaard wordt, in de koelkast op 7 graden., Of als er onhygiënisch in de keuken wordt gewerkt. Dit houdt in dat er schoon gereedschap gebruikt moet worden bij het snijden en bereiden van het product.
Als het een klein stukje was en er zijn geen verschijnselen dan hoef je je geen zorgen te maken.
Peuter 15 maanden weigert eten
Wat moet ik doen als mijn kindje van 15 maanden eten weigert? Ze eet alleen wat ze lekker vindt (vlees).
Antwoord:
Laat haar eten wat ze wil en zet dan haar bord weg. De volgende keer zet je haar gewoon weer hetzelfde voor (dus mét het geweigerde voedsel) en zo herhaal je het ritueel. Ga niet iets anders aanbieden wat ze wel lust. Jonge kinderen kunnen de ene dag bonen vies vinden, maar ze de volgende dag wel opeten. Uiteraard is belonen hier van belang. Prijs en stimuleer haar als ze wel eet wat je wilt, maar dwing haar nooit. Dit zal uiteindelijk averechts gaan werken.
Soms helpt het als je bereidingswijze verandert of de manier waarop je het eten serveert. Omdat ze nog zo jong is kan het ook zijn dat haar eetgedrag zo weer omslaat. Maak je er nog niet al te druk over.
Peuter 3 jaar wil niet eten
Peuter van 3 wil gewoon niet eten ‘s avonds. Verder is hij aardig dwars, maar dat vind ik ook wel logisch op deze peuterpuberteitsleeftijd. Is er misschien een manier hoe wij hem kunnen laten willen eten, want ik maak me er toch best zorgen om. Hij begint echt te schreeuwen gillen als we hem zeggen dat hij wat moet eten.
Antwoord:
Grenzen ontdekken
Peuters zijn grenzen aan het ontdekken en een van de dingen waarbij ze merken dat ze veel macht hebben is het weigeren van eten. Hij merkt aan jullie dat jullie het heel belangrijk vinden dat hij eet, en dat maakt dat hij bij voorbaad al gaat gillen als hij hoort dat hij “moet” eten. Vaak werkt strijd voeren of dwingen averechts. Hoe meer aandacht er gevestigd wordt op het moeten eten hoe meer hij zal weigeren.
Negeren
Wat jullie zouden kunnen proberen is zijn gedrag negeren. Laat hem wel aan tafel zitten als jullie eten, maar als hij niets wil laat het dan en push niet. Ga zelf gewoon eten en als jullie klaar zijn gaat hij weer van tafel. Na een tijdje zullen veel peuters (al is het maar een klein beetje) toch een paar hapjes gaan eten. Laat hem zelf opscheppen (als hij dat wil) en ook al is het maar een ieniemienie beetje geef een complimentje als hij het opeet. Als hij wel iets eet: complimentje, als hij niets wil eten of schreeuwt negeer je dit gedrag.
Maak het eten interessant
Soms helpt het om het eten op het bord er leuk uit te laten zien: een mannetje met boontjes als armen en benen of andere grappige figuurtjes maken. Dan is het voor een peuter soms wel interessant om een hapje te nemen.
Eet hij bij het ontbijt en lunch wel goed? Of is er dan ook strijd aan tafel? Als hij de rest van de dag wel eet, dan zou ik me niet te druk maken over een periode dat hij zijn avondeten minder/niet wil. Zijn voedingstoffen krijgt hij bij de andere maaltijden dan toch wel binnen. (geef ‘ns een stukje komkommer of wortel als tussendoortje) Als hij goed groeit en verder goed in zijn vel zit, dan zou ik me er geen zorgen om maken! Succes en hou vol!
Moeizame ontlasting
Onze dochter van 20 maanden heeft moeite met poepen. Wat kunnen we hieraan doen?
Antwoord:
Op deze leeftijd gaat de voeding van je dochter steeds meer op die van een volwassene lijken. Verstopping kan komen door te weinig voedingsvezels en te weinig vocht in de voeding. Voedingsvezels zitten in graanproducten (bijvoorbeeld bruin/ volkorenbrood, Brinta, volkoren macaroni of volkoren spaghetti), rijst, groenten en fruit. Laat je dochter zoveel mogelijk van deze producten eten.
Vezels en vocht
Vezels hebben een gunstige werking op de stoelgang maar daar hebben ze wel vocht voor nodig. Ze hebben namelijk de eigenschap om vocht op te nemen, waardoor de ontlasting soepel en breiig wordt. Laat je dochter hierom voldoende drinken +/- 800 ml tot 1000 ml. Een tip om te kijken of je dochter voldoende vocht binnen krijgt is om een liter fles te vullen met water. Iedere keer als ze iets drinkt kan je de hoeveelheid die ze gedronken heeft uit de fles schenken. Als aan het einde van de dag de liter fles leeg is dan is het prima. Warme dranken (thee en melk) werken bij sommige mensen stimulerend op de darmen.
Stress
Verder kan teveel stress / spanning ook verstopping veroorzaken of verergeren. Probeer er, zichtbaar voor je dochter, niet teveel aandacht aan te geven. Hou het wel in de gaten.
Kind 14 maanden van nachtfles afhelpen
Mijn dochter is nu 14,5 maand oud. Zij krijgt ‘s ochtends een flesje pap, ‘s middags een broodje en een beker melk en ‘s avonds eet ze mee uit de pot. Tussendoor een fruithapje. Ze gaat om half 8 naar bed en om 22.00 uur krijgt ze nog een flesje pap, maar daar wil ik van af. Maar als ik dat doe, komt ze ‘s nachts, want dan heeft ze honger. Wat kan ik het beste doen om haar van de fles af te helpen en dat ze wel doorslaapt?
Antwoord:
Je dochter heeft waarschijnlijk de pap om 22.00 uur nog nodig aangezien ze in de nacht anders honger krijgt.
Er mogen drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes aangeboden worden per dag. Je dochter zal zelf aan gaan geven wanneer ze de avond voeding niet meer nodig heeft. Dit is een kwestie van af en toe proberen. Je kunt ook langzaam de hoeveelheid van de voeding verminderen en kijken bij welke hoeveelheid ze blijft slapen.
Van de zuigfles kan op deze leeftijd beter wel afgestapt worden. Je schrijft dat je dochter al een beker gebruikt en met de pot mee eet. Een fles is dan niet meer nodig.
Peuter wil geen avondeten
Mijn zoon van vier eet de hele dag goed, tweemaal twee boterhammen en soms nog iets meer en fruit tussendoor. Maar op een of andere manier krijg ik er geen avondeten in. Hij vertikt het gewoon. Zelfs niet de minimale drie happen om te kijken of hij het lust. Vaak is het precies wat hij lekker vindt! En als ik hem dan aanbied dat hij na drie happen een lekker toetje krijg dan vliegen die erin en is het toetje ook zo op. Hoe krijg ik hem aan het avondeten?
Antwoord:
Het kan zijn dat je zoontje overdag teveel krijgt aangeboden waardoor er ‘s avonds bij de warme maaltijd eigenlijk geen trek meer is. Kinderen hebben nog een kleine maag en daarom is de verdeling van de maaltijden erg belangrijk. Drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes.
Bij de warme maaltijd kunnen alle soorten groenten gebruikt worden. Afhankelijk of je zoontje de techniek van goed kauwen beheerst kan er uit vlees gekozen worden. Mocht de techniek nog niet voldoende zijn dan is het beter om uit zachte soorten vlees zoals kip en kalkoen te kiezen.
Voor de tussendoortjes is het belangrijk om niet te vaak vette en te zoete tussendoortjes te kiezen als chips, kaas, worst, koek, drinkyoghurt etc. De producten zijn zwaarder en hierdoor ontstaat er een vol gevoel waardoor je zoontje ‘s avonds minder trek heeft.
Het tijdstip waarop je zoontje het tussendoortje krijgt is ook belangrijk. Hoeveel tijd zit er tussen het tussendoortje en de warme maaltijd? Dit mag ongeveer twee uur zijn. Ook drinken vlak voor de maaltijd of het gebruik van soep als vooraf kan je zoontje een vol geven waardoor de warme maaltijd moeite geeft.
Mocht dit bovengenoemde allemaal in orde zijn dan is kan er gekeken worden naar de sfeer aan tafel en de stress/ druk om te eten. Hoe meer stress er aanwezig is tijdens het eten, hoe minder goed het eten zal gaan. Je zoontje kan betrokken worden bij de maaltijd. Schept hij bijvoorbeeld zijn eigen warme eten op, mag hij zelf eten? Is je kind moe, dan heeft het ook minder trek / zin om te eten. Soms is het een goed idee om de warme maaltijd naar de middag te verschuiven.