Lees ook eens de artikelen over baby’s en slapen, peuters en slaapritme en tips en trucs als je kind niet kan of wil slapen. De meest gestelde vragen staan hieronder.
- Zoon 17 mnd vroeg wakker
- Zoon wil niet slapen omdat hij naar groep 2 gaat
- Angstaanvallen ‘s nachts
- Dochter 1,5 slaapt opeens niet meer door en niet stil te krijgen
- Dochter (2) hysterisch bij naar bed brengen
- Zoon van 3 slaapt alleen door met moeder erbij
- Waarom wil zoon van 9 maanden niet meer inslapen?
- 7,5 maand en 6 keer wakker per nacht
- Zoon 11 maanden wil niet alleen slapen
- Slaapprobleem
- Dochter (3) te vroeg wakker
- Zoon (7) wil elke nacht tussen ons in slapen
- Dochter is 3 tot 6 uur wakker per nacht
- Dochter van 4.5 elke nacht wakker en gillen
- Steeds om dezelfde tijd wakker ‘s nachts
- Dreumes paar keer per nacht in paniek wakker
- Peuterzoon gebruikt excuses om ‘s nachts niet te hoeven slapen
- Baby 2 maanden doet overdag hazeslaapjes
- Patroon vroegslaper doorbreken
- Wil geen middagslaapje meer
- Roept ‘s nachts “te plassen” en stoort andere kinderen daarbij
- Hoofdbonken om in slaap te vallen
- Kind van 4 hele dag moe
- Middagslaap
- Slecht slapen door allergie
- Spelen met poep tijdens middagslaapje
Zoon 17 mnd vroeg wakker
Graag wil ik een vraag stellen over het slaapgedrag van onze zoonvan 17 maanden. Eigenlijk gaat alles goed met hem is vrolijk en slaapt goed. Alleen is hij al om half 6 wakker zonder reden: geen geluiden, geen licht, geen buren of dieren, niks. Wij hebben hem ook niet eerder zo’n patroon aangeleerd, hoewel het voor hem inmiddels vast een biologische klok zal zijn. Wij willen heel graag dat hij nog een uurtje in bed blijft, maar hij is te klein om het uit te leggen.
Antwoord:
Als ouder wil je graag invloed uitoefenen op het slaapgedrag van je kind. Dit is echter moeilijk doordat je slaappatroon geregeld wordt door een systeem in de hersenen oftewel de biologische klok. Je kunt proberen om zijn ritme iets te verschuiven door hem bijvoorbeeld ‘s avonds later naar bed te brengen. Ik weet niet hoe laat hij nu gaat slapen. Is het ook mogelijk dat hij wakker wordt omdat hij honger heeft? In dat geval kun je hem wat te eten geven en vaak gaan ze daarna weer verder slapen. Als je kind echt uitgeslapen is kun je er vrij weinig aan doen om hem weer in slaap te krijgen. Pas bij wat oudere peuters kun je ze leren om in bed of in hun kamer te blijven.
Zoon wil niet slapen omdat hij naar groep 2 gaat
Onze zoon is net 5 geworden en gaat na de zomer naar groep 2. Hij sliep altijd prima in en ook door, maar sinds 2 weken gaat hij niet meer ontspannen naar bed. Hij begint meteen dat hij niet naar groep 2 wil. Door door te vragen ben ik erachter gekomen dat hij er wel naar toe wil, maar het spannend vindt omdat hij nog niet weet wie zijn juf wordt en welke kindjes hij straks kent. In onze kalender heb ik uitgetekend wanneer hij antwoord krijgt (n.l. de donderdag voor de vakantie, nu dus over 3 weken) en als hij overdag erover wil praten mag hij naar de kalender vragen. 2 dagen heeft dit goed gewerkt, maar nu komt er al een boze droom bij, spierpijn etc.. Ik wil zijn “angst” graag serieus nemen, maar we worden er zo langzamerhand wel een beetje moe van, en hij ook, want hij slaapt natuurlijk veel te laat in! Kan het zo zijn dat zijn denkmechanisme op gang is? en wij moeten leren hoe hiermee om te gaan?
Antwoord:
Nieuwe situaties en veranderingen maken grote indruk op kinderen. HIj vindt het allemaal reuze spannend en dat is het natuurlijk ook. Hij heeft geen idee wat hem te wachten staat, probeer
hem daarom zoveel mogelijk te vertellen. Heel goed dat je het op de kalender hebt getekend. Je kunt ook een aparte kalender voor hem maken waarop je de dagen af kunt tellen. Bijvoorbeeld door steeds iets te verwijderen. (stickers plakken is in dit geval iets minder logisch) Je kunt ook een kralenketting maken waarmee elke kraal symbool staat voor een dag. Dus elke ochtend mag er een kraaltje af. Zo ziet hij hoeveel nachtjes hij nog moet wachten voor hij naar school mag.
Wat ik niet kan opmaken uit je verhaal is of hij daadwerkelijk naar een andere groep gaat met een ander lokaal en een andere juf?Is hij al bij zijn nieuwe juf geweest en heeft hij zijn nieuwe omgeving al gezien?Meestal zitten groep 1 en 2 bij elkaar. Misschien denkt hij dat de verandering veel groter is dan deze werkelijk is.
Het is ook goed om zijn angsten serieus te nemen en erover te praten. Probeer te voorkomen dat je op een punt komt dat hij door zijn gedrag jouw aandacht wil krijgen. Je wil graag dingen voor hem doen zodat zijn angst verminderd, maar na een tijdje treedt gewenning op. Hij heeft dat op een gegeven moment in de gaten en zal daarom gedrag gaan vertonen waarmee hij jouw aandacht opwekt. Geef hem de gelegenheid om op bepaalde momenten er even over te praten als hij dat wil. Zo leert hij dat zijn angst losstaat van jouw reactie en aanpak. Belangrijk is ook dat je het gevoel loslaat dat jij het kan stoppen. Probeer dus te voorkomen dat de hele dag om zijn angst draait.
Beloon hem ook als hij iets moeilijks probeert zodat hij zelfvertrouwen ontwikkelt om nieuwe situaties aan te gaan.
Angstaanvallen ‘s nachts
Mijn kleindochtertje is net 6 jaar geworden en heeft erge last van angstaanvallen snachts. Wordt gillend wakker, huilt dan heel erg en is heel boos. Gaat ook uit bed en loopt boos heen en weer. Wij troosten haar, nemen haar op schoot, sussen haar en kroelen met haar maar niets helpt. Op een gegeven moment is het over na ongeveer 10 minuten en dan valt ze weer opnieuw in slaap. De volgende dag weet ze hier niets van af.
We vragen of ze gedroomd heeft, meestal wel maar niet akelig. Het enige wat we weten is dat ze erg aan haar mama hangt en bang is dat zei naar de sterretjes gaat, wat we allemaal steeds uit haar hoofdje praten. Hier droomt ze wel over en dat ze haar mama in de winkels kwijt raakt maar dat zijn niet haar reacties als ze zo boos is. Ze gooit er dan ook rare klanken uit.
Antwoord:
De aanvallen zoals u deze beschrijft worden ook wel nachtangst of nachtelijke paniekaanval genoemd. Deze vindt plaats gedurende de niet-REMslaap waarin het kind opschrikt en soms huilt of gilt. Het kind wordt hierbij niet wakker en is dus niet aanspreekbaar. Vandaar dat het kind zich de volgende dag niks herinnert net zoals bij slaapwandelen. Omdat je geen contact met je kind kunt maken is het moeilijk haar te kalmeren en te troosten.
Zo’n aanval gaat altijd vanzelf weer over en het kind zal gewoon verder gaan slapen en er verder geen last van hebben. Voor ouders is dit uiteraard vervelend om te zien.
Belangrijk is dat je gewoon bij je kind blijft eventueel zachtjes praat en probeert haar gerust te stellen. Kijk wat je kind fijn vind en probeer haar zo snel mogelijk weer verder te laten slapen.
Waarschijnlijk droomt ze ook weleens en heeft ze dan misschien een nachtmerrie. Bij een nachtmerrie zijn kinderen wel wakker en aanspreekbaar en vaak angstig. Dit kan komen door bijvoorbeeld een spannende gebeurtenis of iets wat diepe indruk heeft gemaakt. Probeer na te gaan wat je kind de laatste tijd mee heeft gemaakt. Is ze bijvoorbeeld mama een keer kwijtgeraakt? Dromen kunnen dan een signaal zijn.
Dochter 1,5 slaapt opeens niet meer door en niet stil te krijgen
Wij hebben een dochter van 1,5 jaar en ze heeft vanaf 12 weken tot haar 7 maand s’nachts doorgeslapen. Vanaf haar 7 maand tot nu is ze s’nachts wakker. Wanneer wij haar naar bed brengen gaat ze rustig slapen, maar naar een paar uur wordt ze wakker en is ze niet meer stil te krijgen. Toch zit er geen vast patroon in, want de ene keer is het om 22.30 uur en de ander keer een hele andere tijd. Daarna is ze niet meer stil te krijgen en kan het oplopen tot maximaal 5 uur wakker. ze is ook zeer onrustig in haar bed en beweegt het hele bed door en dat is zo’n 20 x in een uur ( = geteld), hierdoor hebben we ook al andere bedjes geprobeerd maar het helpt niet.
We hebben echt van alles al geprobeerd ook de methode die jullie beschrijven over weer in slaap vallen, laten huilen, een fles, niet te veel zeggen etc etc. Ook hebben we uiteindelijk ( omdat wij heel moe waren) een keer geprobeerd haar bij ons in bed te nemen, maar dat wilde ze helemaal niet.
Wel is ze heel vaak ziek, waardoor wij denken dat ze niet meer weet wanneer wij wel en niet komen. Want een kind wat heel erg benauwd is laat je niet huilen en die help je. Maar wanneer we dan weer consequent willen zijn lukt dat maar een aantal dagen (7 a 8 )doordat er dan weer wat de kop op steekt. Wij vinden het heel moeilijk om met deze situatie om te gaan, omdat we weten dat ze het zo nodig heeft om aan te sterken en wij zijn ook helemaal kapot. Hebben jullie misschien nog een paar tips voor ons. Ook hebben wij een afspraak bij een kinderarts
Antwoord:
Slapeloosheid is een groot probleem onder ouders van jonge kinderen, vooral ook omdat als een kind niet slaapt, de ouder ook niet slaapt, met alle gevolgen van dien. Het wordt extra ingewikkeld als je dochter vaak ziek is, want dan gaan alle vaste schema’s aan de kant (logisch!) en blijft er van de consequente aanpak niets over. Het wordt dan ook steeds moeilijker om overnieuw te beginnen met zo’n consequente aanpak. Anderhalf is ook nog erg jong, je kunt niet echt afspraken maken of de zaken duidelijk uitleggen. In jullie situatie zou ik alle officiële regels even ergens parkeren en een manier vinden waarop jullie allemaal voorlopig een paar weken / maanden aan je slaap komen.
Ik lees niet in je brief of er iets is waardoor ze wel stil wordt (valt ze bijvoorbeeld wel op schoot in slaap?). Je zegt dat ze niet bij jullie in bed wil, het is misschien een idee om dat nog eens te proberen (over de hele wereld zijn er meer kinderen die wel bij hun moeder in bed slapen dan kinderen die in een eigen bedje slapen, dus zo’n ongewoon voorstel is het niet – en maak je geen zorgen over hoe ze dan weer in haar eigen bedje terecht komt over een tijd, dat is meestal redelijk snel op te lossen). Wil ze dat echt niet, dan zou je kunnen proberen om een matras naast haar bedje te leggen waar één van jullie op slaapt – misschien slaapt ze wel als er iemand in de buurt is?
Je schrijft dat ze veel beweegt – er zijn video-opnames gemaakt van kinderen die slapen, en het blijkt dat de meeste kinderen periodes hebben waarin ze heel vaak bewegen, dus dat klinkt niet abnormaal. Er zijn mensen die het bedje van hun kind op een andere plaats in de kamer hebben gezet, en dat heeft gewerkt (ik weet niet hoe of waarom het werkt, maar je kunt het allicht proberen). Maar het belangrijkste is dat je je nu even niets aantrekt van alle gangbare, wat strengere, slaapmethodes. Je dochter heeft haar slaap nodig, jullie hebben je slaap nodig, dus probeer een manier te vinden waarop jullie allemaal slapen, en kijk dan over een aantal weken / maanden verder.
Dochter (2) hysterisch bij naar bed brengen
Onze dochter van bijna 2 en een half jaar slaapt hèèl erg slecht en heeft dit zo oud als ze is eigenlijk altijd al gedaan. Bij het naar bed brengen wil ze dat je blijft en dat je haar handje vasthoudt. Als je weggaat begint ze hysterisch te schreeuwen waarbij ze half uit bed gaan hangen, helemaal overstuur is ze dan. Steeds loop ik weer even naar boven , dek haar weer toe , geef haar een kusje en ga weer weg,, maar niets helpt, dit duurt meestal wel 2 uur of langer voordat ze eindelijk huilend in slaap valt,, we laten het licht op haar slaapkamer aan en de deur op een kier.
‘S nachts wordt ze weer wakker en slaapt ze niet meer in, ook niet na haar herhaaldelijk gerustgesteld te hebben, ze schreeuwt weer hysterisch zo gauw ik wegga. Omdat ik nog 2 zoontjes heb van 4 en 7 neem ik haar maar mee naar bed omdat die de andere dag ook weer naar school moeten en hun slaap wel nodig zijn, en anders door haar gehuil steeds wakker worden. Ik weet dat het mee naar bed nemen niet goed is maar ben nu na 2 jaar ten einde raad, hebben alles geprobeerd, allerlei raad opgevolgd van het consultatiebureau en via het internet en dit volhardend volgehouden maar helemaal niets helpt.
Ze wil alleen stil zijn als je bij haar blijft en valt dan wel in slaap. We weten het niet meer, weten niet meer wat nu nog.. daarom mijn vraag of u wellicht weet wat hier aan de hand zou kunnen zijn, is het het dromen, verlatingsangst, puur uitproberen, hier hebben we aan gedacht maar weten niet meer wat er aan te doen, misschien dat u het wel weet? , zodat dit dagelijkse drama over een tijdje rustig kan verlopen?
Antwoord:
Wat een ongelooflijk vermoeiende situatie. Zo te lezen heeft u al veel geprobeerd. Is er buiten het mee naar bed nemen niets dat helpt? Vertoont uw dochter dit gedrag alleen ’s nachts? Doet ze dit altijd, of alleen bij u? Het kan zeker zo zijn dat uw dochter bang is om ’s nachts alleen te zijn, of dat u haar verlaat. Het kan ook zijn dat dit gedrag aangeleerd is, of een poging tot uitproberen. Om eerlijk te zijn denk ik dat het een combinatie is; eerst als echte angst en daarna veranderd tot gewoontegedrag. Het is heel goed dat u op haar kamer een lampje laat branden en de deur op een kiertje laat staan. Ze hoeft dan niet bang te zijn.
Misschien helpt het haar om te horen dat u in de buurt bent. Zorg dan zolang ze wakker is dat ze weet dat u dichtbij bent. Ga bijvoorbeeld in de kamer ernaast wat opruimen, de was opvouwen, of zoiets. U schrijft dat uw dochter alleen stil wil zijn als u bij haar blijft, en dat ze dan vanzelf in slaap valt. Is het een idee om ’s avonds op haar kamer te blijven tot ze in slaap valt en dan weg te gaan. Ze hoeft dan niet te huilen, omdat u er nog bent. Ze is dus rustig en zal makkelijker in slaap vallen dan wanneer ze helemaal overstuur is. Is het een optie om haar tijdelijk de kamer te laten delen met een van haar broers. Ze is dan nooit alleen ’s nachts.
Zoon van 3 slaapt alleen door met moeder erbij
Onze zoon van bijna 3 jaar wordt midden in de nacht wakker en wil dan niet meer slapen.We hebben van alles al geprobeerd. Het enigste wat helpt is dat moeder bij hem slaapt. Wat kunnen we daar aan doen?
Antwoord:
Het belangrijkste is dat het kind voldoende slaap krijgt. Slaapt hij nog overdag? Gaat hij misschien te vroeg naar bed? Een evaluatie van de slaaptijden is de eerste stap. U kunt deze eventueel aanpassen aan de slaapbehoefte van het kind. Daarnaast is het van belang te achterhalen waarom uw zoon niet meer slaapt. Misschien is hij bang alleen of voor het donker. Zoiets is gemakkelijk op te lossen door een bedlampje te laten branden of uw zoon een knuffel mee in bed te geven. Misschien is zijn gedrag een manier om aandacht te trekken. Zorg dat uw zoon overdag voldoende aandacht krijgt. Ga ’s avonds wanneer hij in bed ligt een paar keer bij hem kijken, zodat hij weet dat u er bent. Bouw de keren dat moeder bij hem slaapt af. Uw zoon moet leren dat dat niet de bedoeling is. Succes!
Waarom wil zoon van 9 maanden niet meer inslapen?
Mijn zoontje van 9 maanden heeft heel veel last met inslapen. Vanaf zijn geboorte tot ongeveer 4 maanden sliep hij heel goed. Toen hij 8 weken was sliep hij zelfs de nacht door van 22.00 tot 8.00. Hij slaapt op zijn eigen kamer.
Toen hij ongeveer 4 maanden was ging het steeds slechter. Hij had heel veel last van eczeem en dat werd steeds erger. We dachten dat hij zo slecht sliep van de jeuk. Inmiddels slaapt hij alweer een tijdje op de buik. We weten nu dat hij een voedselallergie heeft. Hij krijgt nog steeds borstvoeding. Het slaapprobleem is vooral `s nachts. Als we een goede nacht hebben, dan slaapt hij om 19.00. Wordt rond 23.00 wakker, krijgt een fles en slaapt direct weer door tot ongeveer half zes. Zo’n goede nacht komt ongeveer twee keer voor en dan weer weken niet.
Normaal gesproken kon ik hem om 19.00 uur zonder problemen in bed leggen, soms wakker, als hij erg onrustig is, loop ik eerst even met hem zodat hij al een beetje indoezelt en leg hem dan pas in bed. Dan sliep hij verder.Wel heel onrustig. Ongeveer ieder uur kunnen we weer naar boven om hen even een speentje te geven en te kalmeren. Dit de hele nacht. Soms is alleen een speentje geven niet genoeg en moeten we even met hem lopen.
Hij laat ook veel windjes, heeft hij last van zijn buik? Sinds een paar dagen krijg ik hem ook niet eens meer in bed. Ik moet echt met hem lopen totdat hij in slaap is, dan kam ik hem in bed leggen, maar zodra ik één stap naar de deur zet, begint hij te gillen.
We hebben hem al een half uur laten huilen. Maar dat levert ook niks op. Dan raakt hij alleen maar overstuur en krijgen hem dan helemaal niet meer kalm bovendien wordt onze dochter van 3 jaar dan ook wakker en raakt in paniek. De laatste dagen heeft hij ook overdag veel last van verlatingsangst. Zodra ik de kamer uitloop, begint hij te huilen! Heeft dit met elkaar te maken?
Dit is zijn schema:
- 6.00 uur wakker, borstvoeding in ons bed ( in de hoop dat hij dan in slaap valt, dit gebeurt echter nooit) rond half negen uur pap (120cc) negen uur in bed ( overdag is dit meestal geen probleem) hij slaapt dan ongeveer anderhalf uur.
- 11.30 fruit
- 13.00 pap (120cc)
- 13.30 bed ( anderhalf uur )
- 16.30 warm eten
- 18.15 verzorgen, bad pyama aan, borstvoeden op eigen kamer en naar bed.
- Ik heb al geprobeerd om hem korter overdag te laten slapen of ‘s avonds langer op te houden maar dit werkt allemaal alleen maar averechts
Antwoord:
Niet slapen is zo ongeveer de meest voorkomende klacht van moeders met kleine kinderen, en terecht, want het sloopt je! Veel kinderen slapen niet echt “door” tot ze ergens tussen de 1 en 2 zijn. (let dus ook niet op al die moeders die roepen dat hun kind op die leeftijd al lang doorsliep!). Ieder kind is anders, en DE gouden tip bestaat daarom niet. Ik denk dat hij te jong is om te laten huilen, dus de methode waarbij je hem steeds iets langer alleen laat lijkt me geen oplossing.
Ik krijg uit je mailtje ook het idee dat je al veel zelf hebt geprobeerd. Je schema ziet er prima uit, twee keer anderhalf uur slapen is volkomen normaal (ook al heeft ieder kind zijn eigen slaapbehoefte en kun je de hoeveelheid benodigde slaap niet altijd uit een boekje halen) Hier wat ideeën:
- Wat je kunt proberen is (geheel tegen de moderne traditie van een eigen kamer voor ieder kind in) zijn bedje voorlopig naast dat van jullie te zetten, dan hoef je er tenminste niet steeds uit, en kun je met één bungelend arm al een hoop oplossen.
- Je kunt nog een stap verder gaan en hem bij je in bed nemen, als dat er voor zorgt dat jullie allemaal slapen. Het idee dat je hem er dan niet meer uitkrijgt is ongegrond, en gebaseerd op een enkel geval. Meer dan de helft van de kinderen op deze wereld slaapt de eerste jaren bij zijn moeder (inclusief in het moderne Japan), en je merkt vanzelf wanneer jullie er allemaal aan toe zijn om hem weer in zijn eigen bed te leggen. (Hier zijn ook een aantal boeken over geschreven, mocht je er meer over willen weten). Het zijn vaak de vaders die dit geen goed idee vinden, maar als je er beter door slaapt is iedereen vrolijker en gelukkiger, toch? En het is maar voor een korte tijd, voor je het weet zijn jullie een aantal maanden verder en ligt hij heerlijk te pitten in zijn eigen bedje / kamertje.
Verder ben ik niet medisch onderlegd, maar het zou kunnen dat het slaapprobleem toch iets met de voeding van je zoontje te maken heeft. Het begon met drie maanden – misschien ben je toen de borstvoeding gaan afbouwen en ander voedsel gaan introduceren? Of misschien is er toch nog iets in de voeding die hij nu krijgt waar hij niet goed tegen kan. In het uiterste geval zou je de borstvoeding weer wat op kunnen voeren – je let waarschijnlijk ook al op wat je zelf eet. Maar nogmaals, dit zijn maar ideeën (heb zelf een allergisch eczeem-kind en heb lang borstvoeding gegeven), ik ben geen expert op dit gebied.
Het feit dat hij gaat huilen als je de kamer uitgaat hoeft hier niets mee te maken te hebben, kinderen krijgen last van verlatingsangst tussen de 6 en 18 maanden (daarom zijn sommige kinderdagverblijven er niet zo happig op als je in die tijd begint). De theorie hierachter is dat kinderen dan nog te klein zijn om te begrijpen dat jij nog bestaat als ze je niet kunnen zien.
7,5 maand en 6 keer wakker per nacht
Mijn dochter is nu 7,5 maand oud. In de eerste maanden heeft ze heel veel last gehad van buikkrampjes en huilde toen heel veel ‘s nachts. Dat is met een maand of twee overgegaan, maar het onrustige slapen is gebleven. Het gaat echt op en af, dan slaapt ze weer een weekje goed door en dan weer weken niet. Ongeveer zo’n 3 weken nu wordt ze vier keer per nacht wakker en dan zit ze in kruipstand vrolijk te wezen. Ze rolt dus telkens van haar zij/rug op haar buik en is dan klaarwakker. Huilen doet ze niet, soms wat mopperen als ze haar tutje kwijt is. Het probleem is dat, als ze haar slaap weer wil pakken, ze dat niet kan zonder haar tutje en je er dus altijd uit moet. Na er 4x uit te zijn geweest ben ik het tegen de ochtend zo beu en ben ik zo moe, dat ik haar bij ons in bed leg en mevrouw na even te spelen gewoon doorslaapt tot 8.30/9.00. Zou haar dat de hele nacht bezig houden…ik wil bij papa en mama liggen?
Overdag slaapt ze 3 of 4 keer drie kwartier, ook niet teveel dus! Hoe kan ik deze slaapjes langer maken? Vannacht heb ik een rolletje (handdoek) in haar zij gelegd en haar wat dichter tegen de spijltjes aan van haar bedje en nu is ze maar 2x wakker geweest, maar dat kan misschien ook een toevalstreffer zijn dat zien we vannacht wel weer. Ze gaat ‘s avonds altijd in bad voor het naar bed gaan. Haar ritme is ongeveer: 9.00 fles, 10.30 slaapje, 11.15 fruit+sap, 12.45 slaapje, 13.30 fles, 15.30 slaapje, 16.30 groente+flesje, klein slaapje, 19.30 badje, 20.15 fles en dan meteen naar bed. Haar flessen zijn 200 cc. Moet ik haar meer geven voor het slapen gaan? Is een dikke slaapzak te warm op dit moment? Ik hoop op wat goede tips en antwoorden want ik ben echt op!
Antwoord:
Wat goed dat je alles zo uitgebreid opschrijft. Als ik het zo lees denk ik dat het eerste probleem is dat je dochtertje overdag te veel slaapt. Tot een maand of vijf, zes doet een baby een aantal hazeslaapjes per dag maar daarna vormt zich meestal een ritme waarbij een baby twee langere slaapjes doet. De slaapbehoefte kan van kind tot kind enorm verschillen, maar als je dochter ‘s nachts drie tot vier keer (vrolijk!) wakker wordt dan denk ik dat ze overdag te veel slaapt.
Ga niet af op slaap-tabellen in boekjes of verhalen van anderen. Als je kind moe is (of niet) dan merk je dat snel genoeg. Probeer bijvoorbeeld om haar eerste slaapje uit te stellen tot 11 uur, stel dat ze dan een uurtje slaapt, en laat haar een tweede keer slapen om 14.00. Als ze dan wat langer slaapt, b.v. anderhalf uur, geen probleem. Hou haar daarna wakker tot je haar ‘s avonds naar bed brengt. Dit lukt misschien niet in één keer, soms heb je een paar dagen nodig om het schema aan te passen.
Het bad is een prima routine, je hebt ook flesjes babyzeep waar ontspannende kruiden inzitten – werkt voor sommige kinderen. Je vraagt of je je dochter meer te eten/drinken moet geven voor ze naar bed gaat – ik denk het niet, want hongerige baby’s gaan meestal huilen.
Of een dikke slaapzak te warm is kun je makkelijk zien: voel in de nek van je kind – als die heet of zweterig aanvoelt dan is het te warm. Is de nek gewoon warm en droog, niets aan de hand. Kijk ook naar jezelf: is het koud genoeg voor het dekbed of slaap je onder een zomerdekentje? Zorg dat er een raampje open staat (maar één waar ze, als ze over een tijdje zelf uit haar bedje kruipt, nooit uit kan vallen!!!) – frisse lucht doet wonderen.
Mocht dit allemaal niet helpen dan kun je, uit zelfbehoud, over gaan op plan B. Je schrijft niet of het bedje in haar eigen kamertje staat, of bij jullie op de kamer. Je kunt haar bedje naast jullie bed zetten, zodat je, zonder dat je op hoeft te staan, haar haar speen weer kunt geven. En als je helemaal op bent, neem haar dan in bed zodat jullie in ieder geval allemaal aan je slaap komen. Als je lange tijd niet aan je nachtrust komt ben je overdag ook niet veel meer waard.
Je kind bij je in bed laten slapen is niet alleen een kenmerk van natuurlijk ouderschap, meer dan de helft van de wereldbevolking laat kleine kinderen bij de moeder in bed slapen (zelfs in het moderne Japan slapen kinderen tot hun tweede bij moeder). Zo’n gek idee is dat helemaal niet. En al die indianenverhalen over dat je ze er dan nooit meer uitkrijgt – onzin. Mijn kinderen hebben alle drie periodes gehad waarbij ze tussen ons in lagen, zodat we in ieder geval allemaal sliepen.
Laatste tip: laat je vooral niet opjutten door de vraag, die keer op keer gesteld wordt, alsof het een wedstrijd is: “Slaapt ze al door?” Er zijn meer kinderen die niet doorslapen in hun eerste jaar dan kinderen die dat wel doen.
Zoon 11 maanden wil niet alleen slapen
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Onze zoon is nu bijna 11 maanden oud. Hij kan alleen in slaap vallen als ik hem op het grote bed leg op mijn kussen. Dit is nu sinds 2 maanden zo. Ik vertel dan niets met hem maar wrijf hem over zijn hoofdje, neusje en leg hem zodra hij slaapt in zijn bedje op zijn kamer. Ik heb al vaker geprobeerd hem meteen in zijn bedje te leggen en bij hem te blijven maar dan wordt hij helemaal panisch en dan blijft hij op zijn buik schreeuwen en krijsen en wordt hij dusdanig overstuur dat ik hem wel moet troosten. Als ik niets doe dan komt ook nog eens zijn hele flesje melk mee terug en kan ik weer alles verschonen, ook geen oplossing dus.
Jullie tips op de site zijn meer voor iets oudere kinderen, hij snapt het natuurlijk niet als ik zeg samen een wekker zetten of ik kom over 5 minuten weer kijken. Als ik naast zijn bedje ga zitten dan wordt hij ook panisch. Kan ik iets anders proberen, is dit een fase of is het al te laat? Ik vind het belangrijk dat hij zelf in slaap valt ( was voorheen nooit een probleem totdat hij zelf op zijn buik kon draaien) ,maar niet dat hij zo hysterisch wordt en het een groot drama wordt voor hem.
Antwoord:
Een kind dat niet wil slapen is voor de ouder vaak een nog groter probleem dan voor het kind zelf. Je schrijft niet of het gaat om een middagslaapje of om het ‘s-avonds naar bed gaan. Als je hem bijvoorbeeld nog twee keer overdag laat slapen, kan het zijn dat hij niet moe genoeg is en je over kunt gaan op één keer slapen.
Er staan ook nog wat tips voor kleinere kinderen op de site, zoals een (ongewassen) t-shirt van moeder bij hem in bed leggen (vertrouwde geur), of vlak voor het slapen gaan lekker rustig in bad doen. Rituelen zijn belangrijk, dus doe voor je hem naar bed brengt steeds hetzelfde – pyjama aan, gordijnen dicht, lampje aan, verhaaltje (vanaf 6 maanden kun je al voorlezen), liedje (dit vind je misschien stom, maar probeer het, het maakt niet uit als je niet kunt zingen, gewoon zachtjes een liedje zingen, liefst iedere keer hetzelfde liedje), stop hem ritueel in (“we maken een lekker huisje”) en hou als het nodig is in het begin zijn hand vast als je naast zijn bedje zit.
De eerste paar keer herkent hij het ritueel nog niet en zal hij misschien nog protesteren, maar als jij rustig maar vol overtuiging volhoud dan wordt het vertrouwd. Deze “methode” werkt meestal wel. Maar… vergeet niet dat als jij van binnen eigenlijk een beetje paniekerig bent (het lukt vast weer niet, nee zie je wel daar begint het al) je kind dit meteen aanvoelt. Je moet dit doen met rust en volle overtuiging.
Ik weet dat omdat het mij bij mijn eerste kind niet gelukt is, ik vond het zielig, ik nam hem meteen bij me in bed, en daar heeft hij de eerste anderhalf jaar gelegen. Ik had er verder geen problemen mee, vond het wel gezellig, en zo kwamen we allemaal aan veel meer slaap. Daarna kreeg ik een tweeling en daar was ons bed toch echt te klein voor. Ze begonnen wel bij ons in bed (ik was te uitgeput om er steeds maar uit te gaan ‘s-nachts) maar moesten daar op een gegeven moment echt uit. Met hen lukte het wel maar er was dan ook geen andere optie – dus ze voelden misschien mijn overtuiging dat het gewoon ging gebeuren.
Als het echt niet lukt om hem in zijn eigen bedje in slaap te laten vallen, maak er niet een te groot probleem van. Het is ook een leeftijd waarop kinderen angstig en eenkennig worden. Je schrijft dat je hem, nadat hij in slaap valt, gewoon in zijn eigen bedje kunt leggen. Dat is toch al prachtig? De helft van de moeders die ik ken doen het op die manier. Dan leert hij iets later om zelf in slaap te vallen in zijn eigen bedje. Dat hij nu in het grote bed in slaap valt, wil niet zeggen dat hij dat over twee jaar nog doet.
Laat het anders even zo, en probeer het over een paar maanden nog eens. En laat je vooral niets aanpraten door goed bedoelende kennissen of familieleden. Opmerkingen als “je verwent hem” en “straks krijg je hem niet meer in zijn eigen bed” zijn onzin. Vind de manier waar jij en je kind op dit moment mee uit de voeten kunnen. Over een paar maanden is alles weer anders.
Slaapprobleem
Mijn kleuter is 3 jaar, wordt bijna dagelijks wakker rond twee uur ‘s nachts en krijgt dan allerlei kuren, zoekt van alles om mama telkens te roepen, om te plassen, snuiten, drinken,… ze is een enorme volhouder en wanneer ik niet meer ga blijft ze tot twee uur lang door huilen en roepen. Dit ten koste van onze slaap natuurlijk en vreselijk om ernaar te luisteren in bed. Zo is het ook soms bij inslapen dat ze blijft volhouden te roepen. [..]
Ik weet dat toegeven en teruggaan niet goed is want dan bevestig ik haar geroep en geween. Ik probeerde haar ook al te motiveren met stickers als ze niet meer weent maar lukt toch niet zo goed. ‘s nachts wil je ook zo graag slapen als ouder, soms probeer ik eens boos te worden en door te spreken dan is ze even stil maar begint na tien minuten terug!! Alvast dank voor het lezen en misschien tips!
Antwoord:
Het is vaak heel moeilijk om met dit soort gedrag om te gaan. Het kost u veel tijd en energie, en vooral ook slaap. Het is dan ook van belang om haar gedrag te begrenzen. U bepaalt wat wel en niet mag, en niet uw dochter. Stel de grens; ze mag bijvoorbeeld ‘s nachts een keer plassen, en dan direct weer slapen. Geen geroep, geen gehuil, want dan komt u niet. Uw dochter probeert aandacht te vragen. Zorg ervoor dat ze overdag voldoende positieve aandacht krijgt, dan hoeft ze er ’s nachts niet op een negatieve manier om te vragen.
Wanneer ze gaat roepen en huilen, moet u haar negeren, hoe moeilijk dat soms ook is. Doe dit echt consequent. Het roepen zal eerst toenemen, omdat ze toch gaat proberen u zover te krijgen dat u komt. Reageer niet! Wanneer ze merkt dat het geen zin heeft om te roepen stopt ze vanzelf. Ga niet allerlei verschillende manieren proberen om het gedrag te veranderen. Dit werkt verwarrend. Kies een methode om je kind weer zelf te leren slapen uit, en pas deze consequent toe.
Dochter (3) te vroeg wakker
Mijn dochter is 3 jaar en gaat tussen 7 en 8 uur ‘s avonds naar bed. Zij wordt echter om tussen 5 en 6 uur ‘s ochtends wakker en wij vinden dit echt te vroeg ook daar zij ‘s middags niet meer slaapt. Na het wakker worden kun je na een uurtje ook merken dat ze niet echt is uitgeslapen. Het wakker worden gaat gepaard met huilen en roepen dat ze uit bed wil. Dit speelt al een paar weken en wij willen haar niet bij ons in bed nemen ook omdat ze daar niet wil slapen ze wil naar beneden spelen. Boos worden uitleggen dat ze moet wachten tot papa of mama haar haalt niets werkt. Hebben jullie nog een tip.
Antwoord:
Het vroeg wakker worden kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is ze er nog niet aan gewend om zo lang aan een stuk door te slapen. Heeft u pas geleden het slaapritme veranderd?
Misschien heeft ze minder slaap nodig. Sommige kinderen hebben echt 10 uur slaap nodig, en anderen hebben bijvoorbeeld genoeg aan 8 uur. U zou kunnen bekijken welk effect het heeft als ze bijvoorbeeld een half uurtje later naar bed gaat.
Misschien is het vroeg wakker worden een deel van haar ritme geworden. Als u bijvoorbeeld elke dag om 6.00 uur opstaat, zult u op een gegeven moment vanzelf zo vroeg wakker worden. Voor een kind geldt dat net zo goed.
Misschien wordt ze wakker van geluiden of van een teveel aan licht dat naar binnen valt. Dan zou u kunnen zorgen dat de kamer wat donkerder wordt, bijvoorbeeld door een rolluik dicht te maken of donkerdere gordijnen op te hangen. Zorg dat er op de kamer goed gelucht wordt, zodat het niet te warm is.
Laat haar inderdaad op haar eigen kamertje slapen. Spreek met haar af dat het niet erg is als ze vroeg wakker is, maar dat ze dan wel stil moet zijn en op haar kamer moet blijven. Reageer niet op het huilen of roepen, zodat ze merkt dat dit geen zin heeft. Pas dit consequent toe. In het begin zal het erger worden, omdat ze harder gaat proberen haar doel te bereiken. Reageer niet. Na verloop van tijd zal ze ermee ophouden.
Zoon (7) wil elke nacht tussen ons in slapen
Mijn zoon van 7 wil elke nacht tussen ons in slapen. Hoe kom ik daar vanaf?
Antwoord:
Het is zaak om in dit geval duidelijk uw grenzen aan te geven. U heeft uw bed en uw zoon heeft zijn eigen bed. Spreek samen af dat het de bedoeling is dat hij in zijn eigen bed slaapt. Als hij dit eng vindt kunt u in het begin even bij hem blijven zitten, tot hij in slaap valt.
Maak een slaapritueel: elke dag eerst douchen, dan tanden poetsen, even samen een boekje lezen, misschien wat praten over de dag en dan slapen. Laat dit op zijn eigen kamer plaatsvinden. Maak het even knus en gezellig. Dit geeft een gevoel van veiligheid. Blijf even zitten tot hij slaapt, en ga dan weg. Bouw dit wel weer af. U hoeft niet altijd bij hem te blijven zitten. Als het hem lukt om de hele nacht in zijn eigen bed te blijven liggen, prijs hem dan daarvoor. Laat het niet toe dat hij bij u komt liggen, herinner hem aan jullie afspraak. Succes!
Dochter is 3 tot 6 uur wakker per nacht
Mijn dochter (2 jaar en 2 maanden) slaapt sinds een jaar zeer slecht. Meestal is ze 3, 4 tot 6 uur per nacht wakker. Ze is dan erg druk en heeft veel lawaai (speelt bijv. dat ze thee inschenkt en doet dat met haar ogen dicht – toch slaapt ze niet). Anderen wijzen ons erop dat ze erg slim/bijdehand is. Het consultatie bureau denkt dat ze gewoon wat minder slaap nodig heeft. Is hier een oplossing voor? Wat kan de oorzaak zijn? Ze heeft nog een broertje van 1 jaar. Die slaapt gelukkig prima. Wij krijgen zelf een slaapgebrek wat onze relatie ook niet ten goede komt.
Antwoord:
Op basis van u schrijft denk ik net als het consultatiebureau dat u zich geen zorgen hoeft te maken. Als uw dochter vrolijk is, en zichzelf goed ontwikkeld dan is er (wat haar betreft) geen reden tot zorg. Het gebeurt vaker dat kinderen weinig slaap nodig hebben en op een gegeven moment een bepaald ritme hebben ontwikkeld om ‘s nachts te ontwaken en te gaan spelen (vaak op vaste tijden). Zolang zij overdag goed functioneert is dit geen probleem.
Ik neem aan dat jullie al geprobeerd hebben te variëren in de tijden dat ze naar bed gaat en wel/geen middagslaapje? Wanneer u in de slaaptijden overigens een verandering aanbrengt moet u dat wel enige dagen volhouden om goed te kunnen beoordelen of het wel/geen effect heeft.
Voor u kan dit echter wel vervelend zijn… zeker als u zelf gedurende de uren dat zij wakker is dit ook bent. Blijft u in bed liggen of gaat u naar uw dochter toe (en in geval van dat laatste; merkt ze dat?)? Wanneer u het wakkere gedrag gedurende enkele dagen negeert (dus niet gaan kijken, lampje aandoen, laten drinken, praten etc) blijft het dan bestaan of neemt de tijdsduur af?
Meestal wanneer er zo min mogelijk “positieve aandacht” wordt gegeven zie je het verminderen, maar als het puur komt doordat ze uitgerust is dan zal dit niet uitmaken.
Wellicht is het fase en groeit ze er binnen een paar maanden overheen, maar ik ken helaas (voor de wakkere papa en mama!) ook kindjes die jarenlang ‘s nachts een bepaalde periode wakker zijn. Voordeel van als een kindje ouder wordt is wel dat je kan aanleren dat ze stil spelen en zelf naar toilet kunnen gaan zodat papa en mama niet wakker hoeven te worden. Veel sterkte!
Dochter van 4.5 elke nacht wakker en gillen
Sinds twee maanden wordt mijn dochter van 4 en een half ‘s avonds en soms ‘s nachts wakker. Meestal gaat ze hard gillen. Als we dan komen kan ze niet goed duidelijk maken waarom ze roept. Eerst dacht ik dat het misschien allemaal in haar slaap gebeurde, maar laatst beloofde ik haar dat ze een knikker mocht uitzoeken als ze niet wakker werd. prompt werd ze die avond en nacht niet wakker. Maar de volgende avond lijkt die uitdaging er al niet meer te zijn en vervalt ze in haar oude patroon. Ook andere beloftes met stickers die ze dan kan sparen voor een kado, werpt geen vruchten af?! Wel weten we dat het een zeer gevoelig meisje is die al veel begrijpt en iets snel aantrekt. Weten jullie een oplossing voor ons paniekerige meisje?! Over het algemeen is ze altijd al een lichte slaapster geweest.
Antwoord:
Het komt veel voor dat kinderen van die leeftijd ‘s nachts wakker worden, en dan gaan gillen. Het is natuurlijk de vraag waarom ze dat doen. Het kan een vorm van aandacht trekken zijn. Het kan ook zijn dat ze een angstdroom heeft gehad. Een beloningssysteem zoals u gebruikt kan een heel goede oplossing zijn, maar dan moet u wel weten waarom u het toepast. Stel dat een kind bang is om ‘s nachts alleen te zijn, dan hebt u niks aan een beloningssysteem. Dan zou het zaak zijn om daar een oplossing voor te vinden, al is het door het laten branden van een lampje. Het is belangrijk om erachter te komen waarom uw dochter begint te gillen. Pas dan kunt u het probleem aanpakken.
Is er iets veranderd in uw situatie, bijvoorbeeld door een verhuizing? Misschien schrikt uw dochter van geluiden om zich heen. Misschien is ze bang in het donker. Rond deze leeftijd beginnen kinderen met fantaseren; het magisch denken. Ze kan dus ook hele akelige dingen verzinnen (bijvoorbeeld over draken of spoken) of bang zijn van een verhaal dat ze gehoord heeft. Misschien is er sprake van nachtmerries. Is er iets veranderd in haar leven; naar school gaan, overlijden van familie, verbroken vriendschap? Ook dit kan haar bang maken ’s nachts. Misschien is het proberen om uw aandacht te krijgen; elke keer dat ze gilt komt u naar haar toe. Dat vindt ze fijn, en blijft dit dus doen.
Probeer erachter te komen wat op uw situatie van toepassing is, en kies dan voor de juiste aanpak. Als het gaat om aandacht trekken, kunt u het beste het gegil negeren en aangeven dat ze dat niet moet doen. U bepaalt wanneer u naar haar toe gaat, en niet zij. Als er sprake is van angst dan moet u de oorzaak ervan zien te vinden, en die aanpakken.
Steeds om dezelfde tijd wakker ‘s nachts
Mijn zoontje van 20 maanden wordt elke keer om dezelfde tijd wakker. hij huilt en blijft huilen als ik niet kom als ik kom en hem weer instop en dan weg loop begint hij harder te brullen. Ik laat hem dan even zijn gang gaan, maar het huilen word alleen maar erger en stopt pas als ik weer de kamer in kom. Ik probeer hem vaak weer in slaap te brengen maar het lukt me gewoon niet meer, het is nu al zo erg dat ik een matras in zijn kamer heb staan. Als hij wakker word dan laat ik hem wel een tijdje huilen maar daarna moet ik er gewoon weer heen omdat hij anders overstuur raakt, dit gaat nu al meer als een maand zo. Hij heeft altijd een vast slaapritueel, wat doe ik fout!
Antwoord:
Dit is een heel vermoeiende situatie, en het is voor u en uw kind het beste als hier een einde aan komt. Als uw zoontje wakker wordt, kunt u het beste meteen even gaan kijken. Probeer hem te kalmeren. Dit werkt het beste als u zelf ook kalm bent en niet te geïrriteerd. Als een kind rustig is kan het gemakkelijker weer in slaap vallen. Blijf bij uw kind zitten tot het weer in slaap valt. Geef niet te veel aandacht, maak het niet te gezellig, want dan zou u het gedrag belonen en dat is niet de bedoeling.
Ga pas weg als het kind weer slaapt. Blijf wel in de buurt, zodat uw kind kan horen dat u niet echt weg bent. Een jong kind weet namelijk niet dat als hij u niet ziet, u er toch nog bent. Dit moet hij nog leren, dus laat merken dat u in de buurt bent. Houdt dit een paar nachten vol, totdat het goed gaat en bouw het dan stapje voor stapje af. Ga in ieder geval niet bij hem liggen of hem bij je in bed nemen. Zo houd je het probleem alleen in stand.
Dreumes paar keer per nacht in paniek wakker
Mijn zoontje is 16 maanden oud en wordt bijna iedere nacht gillend wakker. Het begint met een beetje huilen maar binnen de minuut is hij helemaal overstuur. Hij trappelt wild met z’n beentjes en overstrekt. Het is bijna niet mogelijk hem vast te houden. Hij is zo overstuur dat hij bijna kokhalst. Na een minuut of 20 bedaart hij een beetje en valt in je armen in slaap. Dit gebeurt meestal 3 a 4 uur nadat hij naar bed is gegaan en het herhaalt zich soms nog een paar keer per nacht. Overdag hanteren we een vast ritme en hij heeft geen moeite om in slaap te komen. Het nachtelijk gillen is begonnen rond zijn 1e jaar. Wat ik gelezen heb is dat dergelijk ritueel veel voorkomt bij kinderen vanaf 4 jaar. Hoe zit dit met dreumessen van 16 maanden? Zijn dit nachtmerries?
Antwoord:
Het lijkt me een reactie die voortkomt uit angst. De vraag is alleen waarvoor. Het kan ook pijn zijn. Is medisch gezien alles in orde? Is er in zijn leven iets gebeurt of verandert waardoor hij bang is geworden? Heeft hij dit altijd gedaan?
Ik weet niet of kinderen op die leeftijd al last kunnen hebben van nachtmerries. Het kan wel zijn dat het wakker worden te maken heeft met het slaappatroon. Bij ieder mens en kind is sprake van een afwisseling van fasen in de slaap, namelijk de NREM-slaap (diepe slaap) en de REM-slaap (actieve slaap). Meestal slaap je eerst vrij licht, en dan steeds dieper. De overgang tussen deze fases is een gevoelig moment; je kunt wakker worden. Aangezien deze fases zich meerdere keren in een nacht afwisselen, kan een kind meerdere keren ‘s nachts wakker worden.
Als een jong kind wakker wordt, kan hij daarvan schrikken. Daarnaast is de grootste angst van een kind van die leeftijd het alleen zijn, ze zijn nog geheel afhankelijk van anderen. Kinderen kunnen nog niet bevatten dat ondanks dat ze u niet zien u toch aanwezig bent. Dit alles samen kan een heftige angstreactie oproepen.
Peuterzoon gebruikt excuses om ‘s nachts niet te hoeven slapen
Onze jongste zoon is van januari 3 jaar. Inslapen is op zich geen probleem maar elke nacht haalt hij me minstens 3 keer uit mijn bed (+/- 1.00u, +/- half 3, +/- half 5, soms nog eens rond 6 uur en als wij dan om half zeven moeten opstaan omdat mijn man moet gaan werken is hij er ook) telkens met een ander excuus. Dan vindt hij zijn tut niet, of zijn been doet pijn of hij heeft honger, of hij heeft koude voeten (toch voelen ze warm aan), of zijn buik doet pijn, of er zit een kip op zijn kamer, of hij komt je gewoon wakker maken…
je kan het soms zo gek niet bedenken. We hebben al van alles geprobeerd: zonder iets te zeggen rustig terug slapen leggen, proberen duidelijk te maken dat we er altijd zijn en hij niet steeds moet komen kijken om te zien of we er nog zijn… Hij heeft ook een klein nachtlampje dat de ganse nacht brand. (want anders slaat hij in paniek als hij wakker wordt) In ieder geval, ik weet het niet meer, mijn humeur wordt er ook niet beter op en mijn nachtrust wordt ook elke nacht verstoord. Wat moet of kan ik doen?????
Antwoord:
Ik begrijp dat jullie alles geprobeerd hebben. Hij zal altijd redenen kunnen vinden waarom hij niet in wil. Vaak slaan deze nergens op. De beste tip die ik kan geven is toch hem terug in bed te leggen. Ga nooit in discussie, pak hem op en stop hem gewoon weer terug. Zorg ervoor dat je geen contact met hem maakt, dus niet praten, hij vraagt namelijk gewoon aandacht. Zorg ook dat steeds dezelfde ouder hem in bed legt. Dit kan een paar avonden duren maar als je consequent volhoud, wat heel erg moeilijk is, zal het uiteindelijk lukken.
Baby 2 maanden doet overdag hazeslaapjes
Onze blije dochter van ruim 2 maanden slaapt ‘s nachts heel goed (bij ons op bed, niet in bed) 2 tot 3 keer 3 uur redelijk rustig. Overdag slaapt ze in haar eigenlijk ledikant alleen maar hazeslaapjes van 5 minuten tot een half uur. Hoe lang moeten baby’s van deze leeftijd slapen overdag? En wat kunnen we eventueel aan deze hazeslaapjes doen? We passen reeds voorspelbaarheid toe en hebben even geprobeerd in te bakeren, maar dan huilde ze zo hard en ontroostbaar als ze na een hazeslaapje wakker werd, dat we daar mee zijn gestopt (ik vond dat zelf niet acceptabel).
Antwoord:
Mogelijk is je kindje nu al gewend om bij jullie op bed te slapen. Als ze dan overdag in haar eigen ledikantje moet slapen kan ze hier moeite mee hebben en dan niet rustig slapen wat kan resulteren in een hazeslaapje. Ik raad je aan niet al te lang hier mee door te gaan. Dit kan later ook nog al eens problemen opleveren.
Verder is het normaal dat kindjes van 2 maanden vaak hazeslaapjes doen. Meestal blijven ze na een slaapje tussen de 60 en 75 minuten wakker.
Het slaappatroon hangt ook vaak samen met het voeden. Als je kindje bijvoorbeeld tijdens de voeding vaak in slaapt valt wordt het vaak weer eerder wakker omdat het honger heeft. Op www.inbakeren.nl vind je hier meer info over.
Patroon vroegslaper doorbreken
Zoontje van 15 maanden is vanaf geboorte (net als zijn grotere zus) vroegslaper. Daarmee bedoel ik dat hij altijd rond 18.00-18-30 op bed ligt. Dit heeft tot gevolgd dat hij natuurlijk nooit tot 7 uur in de ochtend slaapt maar dat maakt voor ons niet uit. Hij sliep altijd tot een uur of 6 door sochtends en dat was voor ons prima. Tot een paar maanden geleden is dit veranderd. Hij wordt stipt om half 5 in de ochtend weer wakker. We hebben al geprobeerd zijn bedtijdstip op te rekken maar dan huilt hij het hele huis bij elkaar omdat hij doodop is. Verder slaapt hij heel regelmatig overdag. Zeker de ochtendslaap en ‘s avonds kunnen we hem wegleggen en is hij rustig en hoor je hem niet meer.
Na mijn inleiding over situatie en type kind is onze vraag: hoe kunnen we dit patroon gaan doorbreken want het breekt ons nu toch echt op. Heeft u tips om zijn ritme te doorbreken?
Antwoord:
Het is niet echt duidelijk hoe vaak hij overdag slaapt en hoelang. Als het niet lukt zijn avondtijd te rekken kun je proberen zijn schema overdag te veranderen. Bijvoorbeeld een lange middagslaap en daarna pas ‘s avonds weer. Als hij wakker wordt zul je ervoor moeten zorgen dat hij weer in slaap valt. Laat hem dus niet wennen aan het feit dat hij er dan ook wordt uitgehaald en neem hem zeker niet bij jullie in bed. Als je met hem gaat spelen of praten verstoor je zijn dag en nachtritme. Stop hem gewoon opnieuw in en blijf dit consequent doen. Succes!
Wil geen middagslaapje meer
Mijn tweeling van net 2 jaar willen ‘s middags vaak niet slapen,ze houden elkaar ook wakker.In de slaapzak willen ze niet meer die doen ze uit ook als ik er een veiligheidsspeld op doe, onder de dekens willen ze ook niet liggen. Ze gaan om 12.30 naar bed en zijn dan moe maar slapen ho maar. Ik weet niet waar het aan ligt dat ze koud worden of elkaar wakker houden??? Is het normaal dat een kind van nog net 2 de middagslaap overslaat??? We hebben geen mogelijkheid ze apart te laten slapen. ‘s Avonds gaat het wel goed.
Antwoord:
Bij kinderen van 3 – 3,5 jaar helpt het soms om een om-en-om schema te doen, dus de ene dag wel slapen, de andere dag niet. Voor jongere kindjes zoals jullie tweeling is de behoefte aan slaap er nog wel, maar willen ze zelf vaak niet. Wat dan helpt is als regel stellen dat ze wel naar bed moeten, maar dat ze niet hoeven te slapen. Hebben ze zich daar bij neergelegd dan komt de slaap vaak vanzelf. In jullie geval kunnen ze echter ook elkaar wakker houden. Gelukkig slapen ze ‘s avonds wel goed in.
Het ene kind heeft nou minder slaap nodig als het andere en wellicht hebben jullie kinderen overdag minder slaap nodig. Je kan er ook voor kiezen om ‘s middags in plaats van verplicht slapen wat rustige dingen te doen en wellicht slapen ze dan even terwijl ze op de bank televisie kijken, of wanneer je gaat wandelen (kinderwagen). Elk hazeslaapje is meegenomen, vaak doet een kwartier al wonderen.
Probeer er niet een te groot “issue” van te maken, want kinderen hebben dat feilloos in de gaten en zullen dan zeker de strijd aangaan (en dus zeker niet meer gaan slapen!).
Ik vind het lastig om tips te geven over de kou. Veiligheidsspeld werkt niet en onder de dekens blijven ze niet liggen. Ik zou kiezen voor een extra dikke pyama en meer kun je niet doen (misschien extra keer toedekken?). Wie weet zijn er slaapzakjes op de markt die niet door kinderhandjes te openen zijn?
Roept ‘s nachts “te plassen” en stoort andere kinderen daarbij
Onze zoon (3) wordt ‘s nachts vaak wakker en moet dan plassen en roept ons daarbij uit bed. Dit gebeurt zo’n 3-5 keer per nacht. Helaas is het probleem iets groter, naast hem op zolder slaapt zijn zusje (2) en die heeft haar slaap hard nodig, helaas wordt zij vrijwel elke nacht van haar broer wakker en kopieert zij het gedrag wat haar broer tijdens het slapen gaan laat zien (huilen, zeuren om nog een kus of muziekje). Wij hebben al maandenlang vanalles geprobeerd (weinig drinken voor het slapen, potje op zijn kamer, terugleggen zoals de “nanny” adviseert, etc) maar niets lijkt te helpen.
Antwoord:
Wat een vervelende situatie zeg! Ik kan me voorstellen dat jullie bekaf zijn. Het lijkt erop dat jullie zoontje perfect weet wat hij moet doen om toch nog even zijn bedje uit te mogen en aandacht te krijgen! Maar zoals je al schrijft is het vooral vervelend omdat zijn zusjes ook wakker worden en zelfs zijn gedrag gaan imiteren (zij willen ook die aandacht!). Jullie hebben al veel geprobeerd en dat maakt dat het voor mij lastig is om nieuwe “tips” te geven.
Ik denk wel dat op deze manier doorgaan niet verstandig is, zeker niet als zijn zusjes straks hetzelfde gaan doen (en ook niet voor jullie nachtrust!). Goed dat jullie niet teruggaan als hij in bed is gelegd en geen muziekje aandoen. Maak verder het nachtelijke plassen zo min mogelijk “leuk”. Geef hem geen extra aandacht, praat zo min mogelijk, leg hem in bed en ga weg. Als de lol eraf gaat, zal hij (waarschijnlijk) minder vaak gaan roepen om jullie hulp. Zeker omdat je schrijft dat hij prima zelf naar het toilet kan en in het begin ook niet zo vaak eruit ging ‘s nachts. Nadeel hiervan is wel dat hij in het begin boos zal worden en extra aandacht wil en dit zal hij proberen te krijgen door te gaan gillen/huilen etc (niet op ingaan!!!) en met nog twee kleintjes in huis is dit niet wenselijk, maar toch zal je daar doorheen moeten…
Is het een idee om de zusjes een paar dagen bij familie te laten logeren? Zodat jullie geen zorgen hebben om het feit dat zij wakker kunnen worden? Dan nog is het voor jullie zwaar om het gehuil te weerstaan als hij de aandacht niet krijgt die hij wil, maar ik hoop dat een investering van enkele dagen een betere nachtrust voor jullie tot gevolg heeft.
PS. Het zou kunnen dat het kind ‘s nachts om aandacht vraagt omdat hij deze overdag niet voldoende (voor zijn doen) krijgt. Het is namelijk belangrijk het kind overdag positieve aandacht te geven. Misschien nog een tip. Heel veel succes en sterkte,
Hoofdbonken om in slaap te vallen
Ons kind van bijna 2 heeft met grote regelmaat oorontsteking (nu ook buisjes). Door de pijn (denken we) is hij begonnen met op zijn knietjes te wiebelen waarbij hij met zijn hoofd tegen het bed bonkt. Dit doet hij inmiddels 1,5 jaren. Daarom kan hij niet in een gewoon bed slapen, maar slaapt hij in een kampeerbed. Anders doen wij door de herrie geen oog dicht. Hij raakt in een soort trance waarbij hij ook geluid maakt. Nu heeft hij elke nacht een periode dat hij bijna wakker wordt en begint te wippen en kermen. We kunnen dit alleen stoppen door in zijn kamer te gaan zitten of door hem een fles melk te geven. Kun je een kind dit afleren als hij dat al zo lang doet? Wij willen ook zo graag de hele nacht slapen.
Antwoord:
Het komt vaker voor dat kindjes hoofdbonken om zichzelf tot rust te laten komen (door een ritmische beweging) en in slaap te kunnen vallen. Het komt het meeste voor bij kinderen tussen de 1 en 3 jaar en meestal neemt het daarna vanzelf weer af. Maar het is natuurlijk erg vervelend dat jullie kindje dit al zo lang doet en jullie nachtrust ook verstoord wordt. Op basis van boventaande info is het lastig om aan te geven wat jullie moeten doen om het af te leren. Als jullie niet naar hem toe gaan of drinken geven, hoe lang gaat hij dan door voordat hij weer inslaapt? Als je dit een aantal nachten volhoud, neemt het bonken dan af in intensiteit/duur? Is dat niet het geval dan adviseer ik om langs de huisarts te gaan en dit probleem voor te leggen. Succes!
Kind van 4 hele dag moe
Kind van 4 is de hele dag moe, wil het liefst alleen maar slapen. Gaat naar school maar is daar eigenlijk te moe voor. Als hij thuis blijft is hij misschien over de hele dag 4 uurtjes wakker en slaapt ‘s nachts ook gewoon door… De artsen hebben hem onderzocht maar vinden niks behalve een hart ruis dat veel kinderen hebben.
Antwoord:
Het is al goed te weten dat er lichamelijk niets met je kind aan de hand is. Je schrijft dat je kind altijd vrolijk was en veel buiten speelde. Probeer te achterhalen wanneer dit is veranderd en of er rond dat tijdstip nog meer voor je kind is veranderd. Heeft er een gebeurtenis plaatsgevonden waardoor je kind nu niet lekker in zijn vel zit. Verhuizing, scheiding, ziekte, etc. Gaat je kind al lang naar school?
Voor veel kinderen is het even wennen wanneer zij naar school gaan. Zij doen in deze periode zoveel nieuwe indrukken op wat hen erg veel energie kost. Veel kinderen zijn dan moe als zij van school komen en doen dan even een dutje. Wanneer je echt het gevoel hebt van er is iets niet pluis, praat er dan ook eens op school over. Hoe doet hij het op school? Misschien is de juffrouw ook iets opgevallen aan je kind.
Middagslaap
Mijn zoon van bijna 3 wil niet slapen. Als ik hem naar bed breng wel, wel wordt hij ‘s nachts wakker dan wil hij niet meer slapen. Wat kan ik daar aan doen? Wat is een goed dagschema?
Antwoord:
Kijk hiervoor tips om je kind ‘s nachts opnieuw in slaap te helpen.
Dagschema wat betreft het slapen:
Het is een beetje afhankelijk van het kind zelf. Sommige kinderen rond deze leeftijd hebben nog veel slaap nodig en zullen overdag ook nog een dutje willen doen. Een moe kind overdag niet laten slapen zodat het ‘s avonds makkelijker zal slapen kan een averechts effect hebben. Wanneer een kind ‘s avonds oververmoeid is, kan het zich nog harder gaan verzetten tegen het naar bed gaan. Wel is het voldoende om een kind overdag nu niet langer dan twee uur te laten slapen.
Slecht slapen door allergie
Mijn zoontje van 14 maanden heeft last van allergie. Dit uit zich in rode vlekken in zij gezicht en ook vaak over zijn hele lijfje. Ook is zijn huid ontzettemd droog. Een maand geleden heeft ook een keer urticaria gehad. Verder slaapt hij heel slecht. Om half twaalf ‘s avonds wordt hij wakker en hierna ieder uur en om half zes wil hij eruit. Sinds een week geven we hem op advies van de kinderarts een medicijn. Hierdoor is de huiduitslag verdwenen maar het slapen blijft hetzelfde dit ondanks dat het medicijn een versuffend effect heeft. Uit alle testen komt niets naar voren. Heeft u misschien enig idee wat we kunnen doen of wat het probleem is.
Antwoord:
Wij kunnen niet beoordelen of het niet slapen met de allergie samenhangt of niet. Ook zonder lichamelijke oorzaak hebben veel kinderen soms last om de hele nacht door te slapen. Kijk eens naar onze tips om je kind weer in slaap te helpen.
Mocht de situatie heel lang aanhouden, dan is het verstandig om eens een afspraak te maken met een verpleegkundige van het consultatiebureau. In een gesprek bespreek je het probleem en bekijk je samen met de verpleegkundige welke veranderingen er in de situatie aangebracht kunnen worden.
Spelen met poep tijdens middagslaapje
Mijn zoon (2,5 jaar oud) smeert de laatste tijd met zijn poep. Als hij in de middag moet slapen dan doen we hem een luier om. Hij gaat meestal ook met tegenzin slapen ondanks dat hij erg moe is (‘s avonds is dit niet het geval) als ik de slaapkamer deur dichttrek dan begint hij al zeurend te huilen. Na ongeveer 5 minuten roept hij mij en zegt: “kijk mama!poep!”. Hij heeft dan zijn luier afgedaan en de kamer met poep besmeurt. Hij weet dan dat ik alles moet opruimen en dat hij onder de douche gaat, vaak zit hij er zelf ook onder. Dit is nu ongeveer 2 weken aan de gang. Soms als ik hem heb verschoond en weer in bed stop gebeurt hetzelfde weer.
Antwoord:
Een erg vervelende situatie voor U. Ik kan me voorstellen dat dit u veel tijd en energie kost die u veel liever besteedt aan het hebben van plezier met uw kind. Hieronder zal ik u wat meer vertellen over het smeren van ontlasting.
Voor jonge kinderen is ontlasting niet vies. Het is interessant dat het uit je lichaam kan komen en iets wat ontdekt moet worden. Het voelt fijn aan en is zacht en warm. Dat willen kinderen wel graag onderzoeken.
Kinderen die met hun ontlasting smeren kunnen ook een signaal afgeven. Zij proberen u iets duidelijk te maken. Het gaat niet helemaal goed met hem. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals spanningen, angsten, verandering, enz. Heeft dit zich de laatste tijd misschien voorgedaan in uw situatie?
Uw kind gaat met tegenzin slapen? Hoe komt dit denkt u? Zou dit misschien te maken kunnen hebben met het feit dat de slaapbehoeften van uw kind aan het veranderen zijn? Misschien heeft hij zijn middagslaap niet meer nodig en heeft hij voldoende aan een rustmoment door hem bijvoorbeeld op de bank te laten rusten.
Uit uw beschrijving maak ik op dat uw kind zindelijk is en alleen een luier aan heeft wanneer hij gaat slapen. Ik lees ook dat uw kind u rond hetzelfde tijdstip roept en heeft gepoept. Uw kind doet op vaste tijden zijn ontlasting. Als ouder kan je hier op inspelen door voor het slapen gaan het kind even op het toilet te zetten en hem de tijd te geven om zijn ontlasting te doen. Misschien helpt het hem een speeltje mee te geven zodat hij op het toilet blijft zitten. Prijs uw zoon wanneer hij zijn ontlasting op de wc heeft gedaan.
Uw kind zal niet van de een op de andere dag het gewenste gedrag laten zien. Geef uw zoon en uzelf hier de tijd voor en zorg voor regelmaat en ritme.