Hoogtepunten artikel
Symptomen die je deze week kunt ervaren zijn:
- Stevigere nagels en meer haar
- Brandend maagzuur
- Overgeven en misselijkheid: zou moeten afnemen na deze week.
- Vermoeidheid
- Stemmingswisselingen
- Obstipatie
Deze week
- Eerste echo en bepalen uitgerekende datum
- Stoppen met foliumzuur
- Gezond en fit blijven
- Toxoplasmose vermijden – vermijd bijvoorbeeld de kattenbak
- Combinatie- of NIPT test
- Bloedverlies – De kans op een miskraam neemt af na 10 weken
- Groei van je buik – je buik wordt voller, hoewel het voor anderen misschien nog niet zichtbaar is.
Deze week wordt weer een mijlpaal bereikt. Vanaf deze week is je baby geen embryo meer maar spreken we van een foetus. Nu je baby zo goed als compleet is, krijgt hij de komende weken een groeispurt. Je bent al op een kwart van je zwangerschap. Hoe ontwikkelt je baby zich, hoe voel jij je en de to do’s voor deze week, lees je allemaal in dit artikel.
Je lichaam bij 10 weken zwanger
De meeste vrouwen zien vanaf nu zelf dat hun buik echt wat voller wordt. Voor de buitenwereld is er waarschijnlijk nog niks zichtbaar maar jij zult die verandering in je lichaam wel opmerken. Ook zul je misschien doordat je wat meer vocht vasthoudt over je hele lijf wat voller zijn.
Symptomen in week 10 van je zwangerschap
Je gaat richting het eind van het eerste trimester en hoewel je nog genoeg zult merken van die eerste zwangerschapssymptomen, kun je misschien voelen dat de ergste piek voorbij is. Het HCG hormoon bereikt deze week welliswaar zijn piek maar zal hierna afnemen waardoor de eerste kwaaltjes zullen verdwijnen.
Stevigere nagels en meer haar
Tijdens je zwangerschap wordt door het hormoon oestrogeen de haargroei en haaruitval cyclus tijdelijk onderbroken. Je zult hierdoor een vollere bos haar hebben. Hetzelfde geldt voor je nagels, die zullen een stuk steviger zijn.
Lees hier meer over je haar, huid en nagels tijdens de zwangerschap.
Brandend maagzuur
Een vervelend kwaaltje tijdens je zwangerschap is brandend maagzuur. Hier kun je in het begin last van hebben doordat het hormoon progesteron ervoor zorgt dat de sluitspier in de maag ontspant. Hierdoor komt maagzuur makkelijker weer omhoog in de slokdarm. Later in de zwangerschap kun je last hebben van brandend maagzuur omdat de baarmoeder tegen de maag drukt.
Lees hier meer over maagzuur tijdens de zwangerschap.
Overgeven en misselijkheid
Je kunt ook tijdens de 10e zwangerschapsweek nog flink misselijk zijn. Als jij ook regelmatig moet overgeven, kan het zelfs zijn dat je afvalt. Waarschijnlijk krijgt je baby nog voldoende voedingsstoffen binnen maar jij bent flink aan het inleveren. Als je teveel afvalt, is het goed om contact op te nemen met je verloskundige. De ergste misselijkheid zal vanaf deze week waarschijnlijk gaan afnemen.
Lees hier meer over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Zo moe
Dit eerste trimester wil je het liefst alleen maar slapen. Deze periode staat erom bekend dat je een stuk vermoeider bent dan normaal. Een goede nachtrust is echt heel belangrijk. Pak ‘s avonds die telefoon er dan ook niet meer bij maar lees liever een boek en val eerder in slaap. Je zult dan overdag ook minder vermoeid zijn. Vermoeidheid in deze periode van je zwangerschap is heel normaal.
Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Stemmingswisselingen
Binnen een uur kun je van ontzettend vrolijk naar boos of verdrietig gaan. Als je jezelf hier niet zo bewust van bent, kan dit best lastig zijn voor jezelf maar ook voor je omgeving. Vanaf deze week zullen de zwangerschapshormonen wat stabiliseren zodat jouw gemoedstoestand ook wat minder grillig wordt.
Lees hier meer over stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap.
Obstipatie
Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van obstipatie met een opgeblazen gevoel tot gevolg. Niet fijn natuurlijk als je baby ook steeds meer ruimte in neemt. Gelukkig kun je er wel iets tegen doen. Veel drinken, vezelrijk eten en een goede probiotica werken vaak al.
Lees hier meer over obstipatie tijdens de zwangerschap.
Wat er nog meer gebeurd deze week
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Eerste echo en uitgerekende datum
Ergens tussen de 10 en 12 weken zwangerschap zal je in aanmerking komen voor een eerste termijnecho, mits je die nog niet om een andere reden eerder in de zwangerschap hebt gehad. Met een termijnecho waarin de baby wordt gemeten is het nét wat nauwkeuriger te bepalen hoe oud het kindje is dan met de berekening die uitgaat van een eisprong op 14 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Als beide data veel verschillen houdt de verloskundige de uitgerekende datum volgens de echo aan.
In het begin van de zwangerschap is er nog heel weinig te zien. Het embryo is nog erg klein en het is moeilijk voor ongeoefende ogen om de aparte lichaamsdelen te onderscheiden. Omdat je de echo vaak in de twaalfde week krijgt, staat hij ook wel bekend als de twaalf- wekenecho. Als je geen vitaliteitsecho hebt gehad, krijg je nu ook te horen of je een eenling of een tweeling of meerling krijgt.
Lees ook: Deze echo’s krijg je allemaal gedurende je zwangerschap
De uitgerekende datum is nu bekend en bevestigd. Ook al bevalt slechts 4 procent van de vrouwen precies op de uitgerekende dag, toch is het een handige richtlijn.
Stoppen met foliumzuur
Het is nu niet meer nodig om foliumzuur te slikken omdat de ruggengraat van je baby volledig ontwikkeld is.
Gezond en fit
Het is goed om tijdens je zwangerschap in beweging te blijven. Wanneer jouw spieren sterk zijn, helpt dit om je lichaam te ondersteunen tijdens de zwangerschap en bevalling. Je hoeft met sporten niet bang te zijn dat het schadelijk is voor de baby. Deze is veilig en beschermd door vruchtwater. Toch wordt het aangeraden om extreme sporten als bungeejumpen en parachutespringen uit te stellen tot na je zwangerschap. Er zijn veel sporten die speciaal voor zwangeren worden aangeboden zoals zwemmen en yoga. Het leuke is dat je hier andere zwangere vrouwen ontmoet wat soms leidt tot vriendschappen voor het leven.
Toxoplasmose
Toxoplasmose is een bacterie die gevaarlijk kan zijn voor je baby. Je vindt de bacterie bijvoorbeeld tussen de aarde in de tuin en in de kattenbak. Het verschonen van de kattenbak kun je daarom beter aan iemand anders overlaten en als je gaat tuinieren kun je beter handschoenen aantrekken. Was groente en fruit extra goed en zorg dat het vlees, vis en de eieren die je eet, altijd goed doorbakken zijn.
Combinatietest
Een combinatietest kun je nu uit laten voeren. Deze test is niet nodig maar wordt aangeraden als je op een wat latere leeftijd (vanaf 38 jaar) zwanger wordt. Een combinatietest bestaat uit een bloedonderzoek en een nekplooimeting. Een combinatietest meet of er een verhoogde kans is op een aangeboren afwijking. Wanneer deze kans verhoogd is, kun je een vervolgtest doen zoals een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.
Deze testen zijn echter minder populair nu ook de NIPT test op de markt is. De eerstgenoemde testen brengen namelijk een verhoogde kans op een miskraam met zich mee. Bij de NIPT test wordt alleen bloed afgenomen. Uit het afgenomen bloed wordt het DNA getest op chromosomale afwijkingen.
Lees ook: De NIPT test
Bloedverlies als je 10 weken zwanger bent
De kans op een miskraam is vanaf 10 weken al beduidend minder omdat de baby nu van embryo naar foetus is gegaan. Verlies je opeens bloed, dan is het goed om je huisarts of verloskundige te raadplegen.
Tip van de week
Extra zonnebrand! In je zwangerschap maak je meer pigment aan. Hoewel zonlicht heel gezond is, moet je tijdens je zwangerschap extra opletten met verbranding. Sommige vrouwen ontwikkelen pigmentvlekken in hun gezicht, het zogenaamde zwangerschapsmasker. Dit kun je voorkomen door je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Het beste is om ‘s morgens direct wat zonnebrand op je gezicht te smeren of een dagcrème met SPF te gebruiken.
Veel gestelde vragen & antwoorden
De meeste vrouwen beginnen een heel klein buikje te zien. Je baarmoeder is zo groot als een sinaasappel en je baby meet 4,5 centimeter. Doordat je wat meer vocht vasthoudt ben je waarschijnlijk overal wat voller.
Je vind in dit artikel een handige tabel met alles wat je wel en niet of in mindere mate mag eten tijdens de zwangerschap. Reden hiervoor is dat hier bacteriën in kunnen zitten die schadelijk zijn voor je baby.
Het zwangerschapshormoon HCG piekt deze week. Dit hormoon zorgt samen met de hormonen oestrogeen en progesteron voor heel wat zwangerschapssymptomen die niet allemaal even fijn zijn. Waarschijnlijk ben je deze week extra vermoeid, voel je je misselijk en heb je last van brandend maagzuur en stemmingswisselingen.
Handig – 10 weken zwanger
To do als je 10 weken zwanger bent
- Check je ziektekostenverzekering. Als je niet aanvullend verzekerd bent, krijg je waarschijnlijk maar een paar uurtjes kraamzorg per dag. Het is goed om je verzekering op te schroeven wanneer je zwanger bent.
- Ga een keertje extra naar de tandarts. Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor een tandvleesontsteking en zijn je tanden zwakker. Een röntgenfoto van je gebit mag echter juist niet als je zwanger bent.
- Er wordt aangeraden om de kraamzorg voor de 16e zwangerschapsweek geregeld te hebben. Als jij bepaalde wensen hebt over de kraamzorg, is het helemaal belangrijk om deze op tijd aan te vragen.