Je bent deze week 11 weken zwanger, wat betekent dat je alweer je 12e zwangerschapsweek in gaat. Het einde van het eerste termijn komt in zicht. Hiermee zullen de eerste zwangerschapskwaaltjes waarschijnlijk ook minder worden. Je baby groeit nog steeds als kool en ook jouw buikje zal nu langzaam beginnen te groeien. Wat je moet doen in week 11 en welke tips we voor je hebben lees je in dit artikel.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Smeren tegen striae! Hoewel je striae niet helemaal kunt voorkomen, een groot deel is namelijk erfelijk bepaalt, kun je wel alvast beginnen met het goed insmeren van je buik. Omdat je buik in korte tijd veel groeit, is er kans op striae. Er zijn allerlei crèmes te koop die beweren striae te voorkomen maar dit is nog niet bewezen. Nu je buik een beetje begint te groeien is het sowieso fijn om de huid goed gehydrateerd te houden. Je kunt hiervoor allerlei soorten olie kopen. De Bio Oil is hiervan de meest bekende.
De Moeder – Zwanger week 11
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 11 van je zwangerschap
Het lijstje zwangerschapskwaaltjes lijkt met de week langer te worden. Dit eerste trimester wordt dan ook door veel vrouwen als best zwaar ervaren. Misschien heb je je omgeving nog niet verteld dat je zwanger bent maar ondertussen zit jij misselijk en vermoeid thuis. Gelukkig is dit echt het laatste staartje van dit trimester en worden de symptomen vanaf volgende week waarschijnlijk minder.
Duizeligheid
Progesteron zorgt er tijdens je zwangerscap voor dat je bloedvaten ontspannen en verwijden. Op deze manier kan er meer bloed naar je baby stromen. Hierdoor kun jij minder bloed hebben wat zorgt voor een lage bloeddruk en dus duizeligheid. Je verloskundige meet iedere controle jouw bloeddruk en zal dit goed in de gaten houden.
Lees hier meer over duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Hoofdpijn
Wanneer je last van hoofdpijn hebt, is dit meestal vooral in het eerste trimester. Deze hoofdpijn is meestal spanningshoofdpijn en kenmerkt zich door een drukkend gevoel aan beide kanten van het hoofd.
Lees hier meer over hoofdpijn tijdens de zwangerschap.
Misselijk zijn
Misselijkheid tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon is de hele zwangerschap aanwezig maar is wel het hoogst in het eerste trimester. Daarom hebben veel vrouwen ook vooral in de eerste weken van de zwangerschap last van misselijkheid. Het helpt om kleine beetjes te eten. Vooral in de ochtend is het belangrijk om al iets kleins te eten voordat je opstaat. Veel vrouwen hebben een pakje droge crackers naast hun bed staan. Het klinkt misschien niet zo smakelijk maar het helpt wel!
Lees hier meer over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Slecht slapen
Door het hormoon progesteron slapen veel vrouwen met name in het eerste trimester minder goed. Je wordt vaker wakker of komt minder makkelijk in slaap. Probeer voordat je naar bed gaat zoveel mogelijk te ontspannen. Dim het kunstlicht ruim voordat je naar bed gaat, lees een boek in plaats van dat je gaat scrollen op je telefoon en neem een lekker warm bad of een warme douche.
Lees hier meer over slecht slapen tijdens de zwangerschap inclusief tips.
Brandend maagzuur
Oeh wat is dit toch een vervelend zwangerschapskwaaltje. Veel vrouwen hebben hier last van. Probeer zeker twee uur voordat je gaat slapen niet meer te eten. Ook helpt het om het eten van vet voedsel te beperken.
Lees hier meer over maagzuur tijdens de zwangerschap.
Mood swings
Als het goed is zijn de ergste stemmingswisselingen nu voorbij. De meeste vrouwen hebben hier tussen de 6e en 10e zwangershapsweek vooral last van. Hierna stabiliseren de hormonen en dus ook jouw gemoed zich.
Lees hier meer over stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap.
Buikpijn en buikkrampen
Buikpijn en buikkrampen horen echt bij symptomen van de zwangerschap. Buikpijn kan het gevolg zijn van obstipatie of omdat je darmen wat opzij worden geduwd door de groeiende baarmoeder. Krampen worden meestal veroorzaakt door de groeiende baarmoeder of de banden waar de baarmoeder in hangt.
Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Verloskundige of gynaecoloog
Als je zwangerschap zonder complicaties verloopt, blijf je in Nederland onder controle van de verloskundige. Zij zal jou de hele zwangerschap begeleiden. In het begin heb je meestal eens per maand een controleafspraak bij je verloskundige. Dit intensiveert naarmate je zwangerschap vordert. Als je wel complicaties hebt, zoals bijvoorbeeld suikerziekte of een eerdere bevalling met keizersnede, sta je vaak direct onder behandeling van een gynaecoloog in het ziekenhuis. Je kunt ook tijdens je zwangerschap nog wisselen van verloskundige naar gynaecoloog wanneer er later complicaties optreden.
Lees hier wanneer je jouw verloskundige moet bellen tijdens de zwangerschap.
Aankomen
In het eerste trimester komen de meeste vrouwen ongeveer 1 tot 2,5 kg aan. Deze gewichtstoename zit hem vooral in het extra bloed, extra vocht en vruchtwater. Je kindje weegt namelijk nog maar een paar gram. De grootste gewichtstoename zit in het tweede trimester. Het is normaal om 10 tot 12 kg aan te komen tijdens je gehele zwangerschap. Meer is echt niet nodig en kan leiden tot overgewicht. Let er dus juist tijdens je zwangerschap op wat je eet.
Lees hier meer over je gewicht tijdens de zwangerschap.
NIPT test
Vanaf 11 weken kun je een NIPT test uit laten voeren. Je verloskundige heeft het hier waarschijnlijk met je over gehad. De NIPT test is een test die kijkt of jullie baby een chromosoomafwijking heeft zoals bijvoorbeeld het Downsyndroom. Bij de NIPT test wordt bloed afgenomen. Wanneer uit het DNA blijkt dat er een kans is op een chromosoomafwijking, kun je verder onderzoek doen. Een NIPT test zou op basis van het DNA wel het geslacht kunnen uitwijzen. Dit wordt in Nederland echter niet gedaan. Een NIPT test wordt vanaf 1 april 2023 door de zorgverzekering vergoed voor alle zwangere vrouwen.
Lees hier meer over de NIPT test.
Bruin bloedverlies of een miskraam
Vooral in het eerste trimester zijn veel vrouwen nog bang voor een miskraam. Dit is waarom de meeste vrouwen wachten met vertellen dat ze zwanger zijn tot na 12 weken. Toch is de kans op een miskraam klein vanaf het moment dat er een kloppend hartje op de echo te zien was. Het kan zijn dat je soms een beetje bruin bloed verliest. Dit kan komen door een gescheurd bloedvaatje in de baarmoedermond. Verlies je echter opeens veel bloed, dan is het goed om je verloskundige te bellen.
Lees hier meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.
Huid, haar en nagels
Door de hormonen groeien je haar en nagels meestal harder tijdens de zwangerschap. Je zult merken dat je huid verandert. Voor de ene vrouw resulteert dit in een mooie zwangerschapsflow, terwijl de andere juist meer last krijgt van pukkeltjes. Ook krijgt de ene vrouw een geweldig volle haardos terwijl de ander last krijgt van vette lokken. Het is niet te voorspellen hoe de hormonen van invloed zijn op jouw lijf.
Lees hier meer over je haar, huid en nagels tijdens de zwangerschap.
Dromen
Vaak zijn je dromen tijdens je zwangerschap intenser. Vaak worden emoties tijdens je slaap vewerkt. De zorgen die je misschien tijdens het eerste trimester hebt, bewust of onbewust, kunnen terugkomen in je dromen.
Lees hier meer over dromen en nachtmerries tijdens de zwangerschap.
Je lichaam bij 11 weken zwanger
De baby heeft nu alle ruimte om te bewegen en dat doet hij dan ook flink. Over een maand of twee wordt het allemaal wat krapper. Je kunt deze bewegingen nog niet voelen.
Groei van je buik
Je buikje is waarschijnlijk nog steeds heel klein. Toch kun je zelf je baarmoeder al voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig met je vingers boven je schaambot. Waarschijnlijk voel je hier de rand van jouw baarmoeder.
De Baby – Bij 11 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je kindje groeit als kool! In 1 week tijd is hij of zij een volle centimeter gegroeid en verdubbeld in gewicht! Jouw kindje zal de komende weken zo hard blijven groeien. Vanaf week 16 zal de groei weer wat langzamer gaan
Hoe groot is je baby bij 11 weken zwanger?
Wanneer je 11 weken zwanger bent heeft je baby de afmeting van een vijg. Je baby is deze week weer een centimeter gegroeid en heeft nu een lengte van 5.5 centimeter. Ook het gewicht groeit hard mee. Je baby weegt nu 10 gram.
Duimelot
Als jij 11 weken zwanger bent, kan de foetus het hoofdje vooruit en achteruit bewegen, zich uitrekken en zelfs iets vastgrijpen. De tong beweegt, het hoofdje beweegt, het mondje gaat open en vruchtwater inslikken is heel normaal. Het kleintje kan al op zijn duim zuigen. De meeste baby’s hebben een voorkeur voor de rechterduim.
Snelle hartslag
Het hartje van je baby klopt nu zo’n 160 slagen per minuut. Dit wordt later in de zwangerschap wat minder. Het hartje bestaat nu uit vier holle ruimtes en deze week zijn de hartkleppen compleet. Bij de verloskundige kun je vanaf nu het hartje horen kloppen. Soms is dit nog een beetje lastig omdat de baby niet gunstig ligt. Geen zorgen, over een paar weken is het hartje van je baby altijd goed te horen.
De laatste ontwikkelingen
Deze laatste weken van het eerste trimester ontwikkelen de laatste details van de baby zich. In deze week krijgt je baby nagels en ontwikkelt het reuk- en gehoororgaan zich. Ook trekken de darmen zich vanuit de navelstreng terug in de buik. De hersenen en bijnieren gaan nu zelf hormonen aanmaken en het geslachtsorgaan is nu ook aan de buitenkant te zien. Het is echter nog te vroeg om dit ook op een echo te zien. Doordat steeds meer spieren zich ontwikkelen, kan je kindje nu dingen vastpakken. Soms pakt hij zelfs de navelstreng vast. Dit kan gelukkig geen kwaad omdat de bloedvaten in navelstreng beschermd worden door een geleiachtige substantie.
Handig – 11 weken zwanger
To do als je 11 weken zwanger bent
- Dit is de laatste week dat je je kunt aanmelden voor Moeders voor Moeders. Deze organisatie filtert het HCG hormoon uit je urine wat vervolgens gebruikt wordt voor vrouwen die graag zwanger willen worden. Jouw urine kan dus andere vrouwen helpen!
- Vertel je werkgever dat je zwanger bent. Met name als het nodig is dat je werktijden of werkzaamheden aangepast worden, is het goed om hier het gesprek over aan te gaan met je werkgever.
- Het checklistje kraamzorg en kinderopvang moet je nu wel een beetje af kunnen vinken. Met name voor kinderopvang bestaan vaak lange wachtlijsten.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Deze weken gieren de zwangerschapshormonen nog door je lijf. Waarschijnlijk voel je dus van alles zoals; hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen, buikpijn en brandend maagzuur. Het lijstje lijkt oneindig maar heel snel zul je je beter voelen want het einde van het eerste trimester is in zicht.
Je baby maakt op dit moment een groeispurt door en groeit zeker één centimeter per week. Op dit moment is je baby 5,5 centimeter (zo groot als een vijg) en weegt hij 10 gram. De ontwikkeling van je baby is bijna af. Zo krijgt hij deze week nageltjes en kan hij op zijn duim gaan zuigen.
Hoewel de kans op een miskraam in het eerste trimester het hoogst is, is de kans al wel een stuk kleiner nadat je op de echo een kloppend hartje hebt gezien. Na 10 tot 12 weken zwangerschap is de kans op een miskraam nog maar 2%.