Dit is de allerlaatste week van het eerste trimester. Je bent nu tussen de 12 en 13 weken zwanger. De eerste drie maanden zwangerschap zitten erop! Misschien voelde dit eerste trimester al als een hele bevalling want vaak zijn de zwangerschapskwaaltjes in deze periode het meest heftig. Je gaat nu het tweede trimester in. Veel vrouwen ervaren dit als de prettigste periode. Je kunt iedereen vertellen dat je zwanger bent, je buik is nog niet zo groot en je barst van de energie. Hoera, geniet van deze maanden!
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Yes, misschien ga je deze week vertellen dat jullie zwanger zijn! Dit kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren doen en het belangrijkst is om het op een manier te doen die bij jullie past.
De Moeder – Zwanger week 12
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 12 van je zwangerschap
Waarschijnlijk heb je lang uitgekeken naar deze week. Het einde van het eerste trimester. Natuurlijk is het niet zo dat de zwangerschapskwaaltjes van het ene op het andere moment over zijn. Ze zullen langzaam verdwijnen. Waarschijnlijk merk je wel dat je zelf weer wat meer energie krijgt en meer trek hebt.
Je buikje groeit
Had je eerst een opgezette buik vooral door de hormonen, de groei van je buik komt vanaf nu echt door de baby. Je zult merken dat vooral broeken lastiger zijn om dicht te krijgen. Als je dat nog niet gedaan had wordt het nu tijd om te kijken naar zwangerschapskleding.
Lees ook: zwangerschapskleding, wat heb je nodig?
Duizelig
Je baby groeit heel hard deze periode wat er ook voor zorgt dat er meer bloed naar de baby stroomt. Hiernaast schommelt jouw bloedsuikerspiegel meer tijdens je zwangerschap, wat ervoor kan zorgen dat je regelmatig duizelig bent. Sommige vrouwen kunnen zelfs flauwvallen. Voorkom dit door regelmatig te eten, veel water te drinken en niet te snel op te staan.
Lees hier meer over duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsacné
Je huid verandert tijdens je zwangerschap. Door toedoen van hormonen kan het zijn dat jij een vettere huid krijgt en hierdoor last krijgt van pukkeltjes. Je bent zeker niet de enige. Het kan ook zijn dat je misschien last had van pukkeltjes en dat ze juist verdwijnen. Veel vrouwen krijgen dan ook juist die bekende glow over hun gezicht.
Lees ook: Dit kun je doen tegen zwangerschapsacne.
Zwangerschapsmasker
Tijdens je zwangerschap maak je meer pigment aan en ben je gevoeliger voor de zon. Je kunt hierdoor bruinige vlekken in je gezicht krijgen, het zogenaamde zwangerschapsmasker. Bij veel vrouwen trekken deze vlekken enige maanden na de bevalling weer weg maar het kan ook zijn dat het altijd blijft zitten. Om dit te voorkomen smeer je je goed in met een zonnebrandcreme.
Lees hier meer over een zwangerschapsmasker.
Andere reuk en smaak
Je reuk en smaak kan tijdens je zwangerschap behoorlijk veranderen. Je kunt trek hebben in de vreemdste combinaties of juist dingen vies vinden die je altijd heerlijk vond.
Lees hier meer over je reuk en smaak tijdens de zwangerschap.
Vermoeidheid
Waar je de afgelopen week nauwelijks energie had, zul je merken dat je langzaam weer energie terugkrijgt. Het tweede trimester staat erom bekend dat vrouwen zich over het algemeen heel fit voelen.
Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Misselijkheid
De vlag kan nu echt bijna uit. Ben je veel misselijk geweest of ben je het nog steeds? De kans is heel groot dat je vanaf 14 weken niet meer misselijk bent. Het HCG hormoon is dan gestabiliseerd wat ervoor zorgt dat de misselijkheid afneemt.
Lees hier meer over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Veel plassen
Dit kwaaltje wordt helaas niet minder. Tijdens het tweede trimester zal het nog meevallen maar met name in de laatste maanden van je zwangerschap zul je nog vaker naar het toilet moeten.
Lees hier meer over vaak moeten plassen tijdens de zwangerschap.
Brandend maagzuur
Brandend maagzuur is een zeer veel voorkomende kwaal die als je er last van hebt waarschijnlijk ook niet minder wordt. Je baarmoeder groeit waardoor je maag meer omhoog geduwd wordt en de kans op maagzuur groter is. Het helpt om kleine porties te eten.
Lees hier meer over maagzuur tijdens de zwangerschap.
Droge mond
Je kunt tijdens je zwangerschap last hebben van een droge mond. Ook dit komt door hormonen. Probeer ook tijdens je zwangerschap voldoende te drinken. Als je last hebt van een droge mond kun je cafeinehoudende dranken zoals koffie beter laten staan.
Lees hier meer over een vieze smaak in je mond tijdens de zwangerschap.
Twaalf weken betekent het einde van het eerste trimester, van de zwangerschap. Nog twee te gaan!
Kans op een miskraam in week 12
De kans op een miskraam is nu echt een stuk kleiner. Dat is ook de reden dat veel mensen in week 12 de zwangerschap aan de grote klok hangen. Er blijft de gehele zwangerschap kans op een miskraam maar zolang er geen complicaties zijn, is die kans erg klein.
Lees hier meer over een miskraam.
Resusfactor
Bij 12 weken zwanger kun je de Resusfactor bepalen. De resusfactor bepaalt je bloedgroep. Het is een eiwit dat op de oppervlakte van de rode bloedcellen kan zitten. Bij 85% van de mensen is dit het geval. Je bent dan resus-positief. Zitten de eiwitten er niet, dan ben je resus-negatief. Het is erfelijk bepaald of je resus-positief of negatief bent. Het is belangrijk dat je kind dezelfde resusfactor als jij heeft. Dit wordt door middel van bloedonderzoek getest. Als dit niet het geval is, krijg je bij 27 weken nogmaals een bloedonderzoek. Als jullie resusfactor inderdaad verschilt, krijg je hiervoor twee injecties ingespoten.
Lees hier meer over de resusfactor.
Je lichaam bij 12 weken zwanger
Groei van je buik
Het kan bijna niet anders of een klein buikje is nu zichtbaar. Als je altijd fanatiek sport en flinke buikspieren hebt, kan het nog iets langer duren voordat je buikje zichtbaar wordt. Als je nog niets ziet en ook nog niet bent aangekomen hoef je je geen zorgen te maken. Alle baby’s groeien tot 16 weken hetzelfde. Pas daarna gaan er verschillen ontstaan.
Verzorging van huid en haar
Je huid en haar worden vetter tijdens je zwangerschap. Als je altijd al een vette huid had, kun je last krijgen van zwangerschapsacné. Had je een iets drogere huid, dan krijg je juist een mooie glans. Je zult merken dat je haar ook wat sneller vet wordt. Probeer niet om het meer te wassen want hierdoor wordt het juist nog sneller vet.
De Baby – Bij 12 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Bij 12 weken zwanger is er nog steeds een groeipiek: de foetus komt flink in gewicht aan.
Hoe groot is je baby bij 12 weken zwanger?
Bij 12 weken zwangerschap is je baby is verdubbeld in gewicht en weegt nu geen 10 gram meer maar 20 gram. Ook is je baby weer flink gegroeid en meet hij nu 6,5 centimeter. Je baby is ongeveer zo groot als een kleine abrikoos.
Reflexen
Je baby ontwikkelt nu reflexen. Als je bijvoorbeeld het bovenste ooglid aanraakt, zorgt dit ervoor dat het oogje naar beneden draait.
Darmen
De delen van de darm die wat uitgestulpt waren in de navelstreng keren nu terug naar de buikholte die nu wat groter is geworden. De botten worden harder.
Vingerafdruk
Er ontstaan nagels aan de vingertjes en de tenen. En, ook heel bijzonder, er verschijnen vingerafdrukken. Deze afdrukken vormen een uniek patroon waaraan je ook dit mensje levenslang kunt blijven herkennen.
Smaakpapillen
In de binnenkant van de mond zijn nu duidelijk smaakpapillen te zien. Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden die geprikkeld worden door stoffen met een smaakje, en deze informatie naar de hersenen sturen. Bij de geboorte zullen alleen de smaakpapillen op de tong en het gehemelte van de mond overblijven.
Placenta
Vanaf het tweede trimester is de dooierzak niet meer nodig omdat de placenta deze functie volledig heeft overgenomen. De voeding gaat vanaf nu volledig via de placenta. Je baby drinkt het vruchtwater en plast het ook weer uit. Zo leert hij drinken en slikken. Iedere dag wordt het vruchtwater volledig ververst waardoor de afvalstoffen afgevoerd worden.
Handig – 12 weken zwanger
To do als je 12 weken zwanger bent
- Zwangerschapsverlof aanvragen. Wanneer je je werkgever al hebt verteld dat je zwanger bent, zal hij of zij het zwangerschapsverlof voor je aanvragen. Het is wel goed om te checken of dit is gebeurd. Als je zelfstandig bent, kun je zelf zwangerschapsverlof bij het UWV aanvragen. Ook partners krijgen tegenwoordig verlof dus het is belangrijk dat ook je partner bij zijn werkgever aangeeft dat hij graag gebruik wil maken van partnerverlof.
- Je werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig om je zwangerschapsverlof aan te vragen. Deze verklaring kan je bij je verloskundige vragen.
- Het tweede trimester is een mooie tijd om te starten met een zwangerschapscursus. Er zijn speciale cursussen die je helpen met de voorbereiding op de bevalling. Bij de meeste cursussen wordt er zeker één keer in de cursus gevraagd of de partner ook meekomt.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Het lijkt eigenlijk meer een traditie dan dat er echt een reden is om te wachten met vertellen dat je zwanger bent. Weliswaar is de kans op een miskraam een stuk kleiner maar ook als je een miskraam krijgt, is het fijn om dit te delen met mensen om je heen. Eigenlijk geldt dat je vooral moet doen wat voor jezelf goed voelt.
Tot 12 weken zwangerschap ziet het geslacht van een jongetje of meisje er aan de buitenkant hetzelfde uit. Ze hebben nu allebei een uitsteeksel (de NUB) wat het primaire geslachtsorgaan is.
Nu je aan het eind van je eerste trimester zit, worden de ergste kwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen waarschijnlijk minder. Wel zul je veel moeten plassen en kun je last hebben van brandend maagzuur, een droge mond en heb je meer trek.