Week 14 valt in het tweede trimester van je zwangerschap. Dit trimester is vaak de leukste periode van de zwangerschap. Meestal heb je minder last van zwangerschapskwaaltjes en is je buik nog niet zo groot dat deze in de weg zit. Je baby zit nog steeds in een groeispurt en is volop in ontwikkeling en dat geldt ook voor je eigen lijf. Lees verder wat je deze week kunt verwachten, wat handig is om alvast te regelen en natuurlijk onze tip van de week.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Nu je weer meer trek hebt en waarschijnlijk niet meer misselijk bent, is het goed om te letten op wat je eet. Als je dan eet, dan kun je net zo goed dingen eten die goed zijn voor je kindje toch? Let er met name op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Het is sowieso goed om extra vitamine D te slikken. Eiwitrijk voedsel zijn onder andere; eieren, peulvruchten, noten, granen en tofu.
De Moeder – Zwanger week 14
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 14 van je zwangerschap
Waar je de afgelopen weken vooral last had van hormoongerelateerde symptomen, zullen de symptomen nu vooral van de groei van de baby komen.
Zwangerschapsstreep
In dit tweede trimester kan mogelijk een zwangerschapsstreep ontstaan. Dit is een verticale streep over je buik. Deze ontstaat doordat je tijdens je zwangerschap meer pigment aanmaakt. Je had altijd al een witte streep over je buik die bijna niet zichtbaar is. Deze streep kan tijdens de zwangerschap donkerder worden zodat je hem gaat zien. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de zwangerschapsstreep na de bevalling weer.
Lees hier meer over de zwangerschapsstreep.
Grotere borsten
Waar je borsten in de afgelopen weken misschien nog pijnlijk waren, zul je nu vooral merken dat ze groter zijn. Je borsten bereiden zich voor op een heel belangrijke taak; het voeden van je baby. Misschien zie je dat je aderen wat donkerder zijn in je borsten. Dit komt omdat er meer bloed doorheen stroomt.
Lees hier meer over je borsten tijdens en na de zwangerschap.
Donkere tepels
De kleur van je tepels wordt donkerder tijdens je zwangerschap. De reden hiervoor is dat je baby je tepel straks makkelijker kan vinden.
Lees hier meer over zere en pijnlijke tepels.
Druppeltjes uit je borst
Het kan zijn dat er al wat gelige of melkachtige druppeltjes uit je tepel komen. Dit is al een beetje van de eerste melk en noemen we colostrum. Het is totaal onschuldig maar zit wel boordevol voedingsstoffen. In de laatste weken voor de bevalling stopt dit meestal weer. Geen zorgen, zodra je kindje begint te drinken zal het deze eerste melk weer krijgen.
Lees hier meer over colostrum: de eerste moedermelk.
Hogere hartslag
Doordat je tot wel 1,5 liter meer bloed in je lijf hebt, moet je hart ook harder werken om dit bloed rond te pompen. Je hart slaat gemiddeld 15 tot 20 keer extra per minuut. Hierdoor kun je zelf het gevoel hebben sneller buiten adem te zijn.
Lees hier meer over hartkloppingen tijdens de zwangerschap.
Bandenpijn
Je baarmoeder wordt ondersteund door banden. Deze banden rekken steeds meer uit naarmate je baarmoeder groeit. Het gevolg hiervan is bandenpijn. Dit voel je vaak in je bekkengebied en buik. Je kunt last hebben van krampen of een stekende pijn. Even gaan liggen helpt vaak om de boel weer wat te ontspannen.
Lees meer over bandenpijn tijdens en na de zwangerschap.
Brandend maagzuur
Heb je last van brandend maagzuur of zure oprispingen? Dat komt omdat je maag, door de steeds groter wordende baarmoeder, in de verdrukking komt. Zorg dat je niet te lang achter elkaar niet eet. Een klein tussendoortje helpt tegen brandend maagzuur.
Lees hier meer over maagzuur tijdens de zwangerschap.
Bloed bij afvegen
Het kan zijn dat je soms een beetje bloed hebt bij het afvegen. Hier schrik je natuurlijk van. Is het een klein beetje bloed dan gaat het waarschijnlijk om een gesprongen bloedvaatje in je baarmoedermond. Deze is meer doorbloed tijdens je zwangerschap waardoor de kans op een gesprongen bloedvat groter is. Ook na de seks kun je dit wel eens ervaren. Verlies je meer bloed en ben je bang dat er iets mis is, neem dan contact op met je verloskundige.
Lees meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.
Gewicht
Je zult zeker in gewicht aankomen nu, door de groei van de baby, maar op dit moment in de zwangerschap ook vooral door het extra vruchtwater en het extra bloed. Gemiddeld komen vrouwen in totaal 10-15 kilo aan gedurende de zwangerschap, alles bij elkaar. De baby zelf weegt bij de geboorte gemiddeld 3,5 kilo. Bij een meerlingzwangerschap ligt dat getal wat hoger.
Wat is een gezond gewicht is om aan te komen hang van veel factoren af, onder meer van je lengte en gewicht dat je had vóór de zwangerschap. Bereken hier, hoeveel jij mag aankomen tijdens de zwangerschap.
Gezond eten
Los van het aankomen is het natuurlijk vooral ook belangrijk dat je niet te veel, niet te weinig, maar vooral gezond eet. Voor twee eten hoeft niet.
Bekijk hier een voedingsschema voor een zwangere vrouw. Je wilt namelijk als de baby geboren is en je na een paar maandjes weer helemaal “ontzwangert” bent niet opeens zelf met een hoop extra kilo’s zitten die je er niet zo maar meer afkrijgt.
Sporten tijdens de zwangerschap
Uit onderzoek is gebleken dat sporten tijdens de zwangerschap een positieve invloed heeft op de baby en jou straks ook helpt tijdens de bevalling. Waar eerder vooral gezegd werd om rust te nemen tijdens de zwangerschap, wordt nu aanbevolen vooral in beweging te blijven. Was je een fanatiek hardloper, dan kun je daarvoor in de plaats beter iets anders gaan doen. Er zijn heel veel sporten die je tot laat in de zwangerschap kunt blijven beoefenen. Vind je het leuk om tijdens je zwangerschap juist eens iets anders te proberen, denk dan eens aan zwangerschapspilates, yoga, zwemmen of een lesje zwangerfit.
Lees hier meer over zwangerschapscursussen.
Je lichaam bij 14 weken zwanger
Je lichaam gaat dit trimester enorm veranderen. Het wordt zichtbaar dat je zwanger bent en dat merk je niet alleen aan je groeiende buik. Je wordt overal wat voller doordat je meer vocht opbouwt, je borsten zijn groter en veel vrouwen hebben in de zwangerschap een weelderige bos glanzend haar.
Groei van je buik
De baarmoeder komt nu boven het schaambot uit en gaat meer naar voren groeien. De kans dat er bij jou al een klein zwangerschapsbuikje te zien is, is groot.
De Baby – Bij 14 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je baby zit nog steeds in een groeispurt. Dit duurt tot de 16e zwangerschapsweek. Tot deze tijd groeien alle baby’s hetzelfde. Hierna ontstaan er verschillen in groei waardoor de ene baby groter dan de andere baby ter wereld komt.
Hoe groot is je baby bij 14 weken zwanger?
Deze week heeft je baby zijn gewicht verdubbeld. Hij weegt nu zo’n 60 gram. Daarnaast is hij ook weer een centimeter gegroeid ten opzichte van vorige week. Je baby is nu 8,5 centimeter lang. Je baby heeft ongeveer de afmeting van een perzik.
Armen en benen
De bovenarmen en benen zijn flink gegroeid en staan nu in verhouding met de rest van het lichaam. De onderste delen van de ledematen doen daar nog wat langer over. De handjes kunnen nu wel bij het mondje en raken het mondje zo’n 50 keer per uur aan.
Het gezichtje van je baby
Het gezichtje begint er al wat meer uit te zien als het gezichtje dat de baby bij zijn geboorte zal hebben. De ogen komen meer naar de voorzijde van het hoofd en krijgen oogleden en de neus wordt zichtbaar. Ook de oren zitten nu op hun definitieve plek en de neusgaatjes verschijnen op de juiste plek in de neus. In de mond van je baby ontwikkelen zich de tong en het gehemelte.
Geslachtsorganen
Ook de uitwendige geslachtsorganen worden gevormd. De ledematen en inwendige organen zijn allemaal aangelegd, en de meeste energie wordt nu in het groeien gestopt. Ook al is je baby wat betreft zijn ontwikkeling zo goed als klaar, het groeien is nu heel belangrijk. Buiten de baarmoeder is je baby nog niet levensvatbaar.
Hypofyse en andere organen
De hypofyse, een onderdeel van de hersenen, produceert veel verschillende hormonen en ook de schildklier gaat werken. Er is beweging in de darmen, de lever produceert gal, en overal op het mondje verschijnen smaakpappillen.
Handig – 14 weken zwanger
To do als je 14 weken zwanger bent
- Als je de termijnecho hebt gehad, kun je de kraamzorg alvast regelen. Check ook meteen bij je verzekering op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. Het is misschien goed om te kijken of je over kunt stappen op een aanvullende verzekering.
- De meeste zwangerschapscursussen beginnen in het tweede trimester. Een zwangerschapscursus bereid je voor op de bevalling en helpt je op een gezonde manier door de zwangerschap. Het leuke aan deze cursus is dat je andere zwangeren ontmoet die ongeveer even lang zwanger zijn als jij.
- Nu je de termijnecho hebt gehad, kun je de 20 weken echo plannen. Dit is in principe ook de laatste echo die je krijgt tijdens je zwangerschap als je zwangerschap zonder complicaties verloopt. Tijdens de 20 weken echo wordt je baby gedetailleerder bekeken om te zien of alles in de aanleg aanwezig is.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Je baby beweegt volop en ook de spieren worden steeds sterker. Toch kun je de baby nog niet echt voelen. Als je al eens eerder zwanger bent geweest herken je waarschijnlijk het gevoel van je baby beter. Je zult je baby wel snel gaan voelen nu.
Slapen is heilig, vooral tijdens je zwangerschap. Het maakt niet uit in welke houding je slaapt, als je maar lekker ligt. Ben jij een buikslaper dan zul je vanzelf merken wanneer dit niet meer prettig slaapt. Een voedingskussen kan helpen om je buik en benen te ondersteunen tijdens het slapen.
De grote van je buik is echt per vrouw verschillend. Als je al eens eerder zwanger bent geweest, zul je merken dat je buik veel sneller groot wordt. Bij een eerste zwangerschap zie je nu misschien nauwelijks nog iets. Op internet vind je veel verschillende foto’s van vrouwen die zwanger zijn. Zo kun je een beetje vergelijken.
Tip: Maak zelf ook wekelijks een foto van je buik zodat je de groei van jouw buik kunt zien.