Je zit in je 15de zwangerschapsweek wat betekent dat je tussen de 15 en 16 weken zwanger bent. Omdat je je nu waarschijnlijk goed voelt, merk je ook dat de weken voorbij vliegen en voor je het weet zit je straks op de helft van je zwangerschap. Je baby is nu vooral heel hard aan het groeien.
- Tip van de week
- De Moeder – Zwanger week 15
- De Baby – Bij 15 weken zwanger
- Handig – 15 weken zwanger
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Plan een laatste vakantie met je partner samen. Het tweede trimester is de beste periode om nog één keer samen te genieten van even weg zijn. Je voelt je nog goed, mag nog vliegen en hebt nog niet teveel last van een grote zware buik.
De Moeder – Zwanger week 15
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 15 van je zwangerschap
De zwangerschapskwaaltjes die je eerst had zoals misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen zijn nu wel een beetje over maar hiervoor in de plaats kun je last krijgen van andere zwangerschapssymptomen. Het meest voorkomende symptoom in het tweede trimester is bandenpijn.
Bandenpijn
Bijna iedere zwangere vrouw voelt regelmatig spanning op de banden die de baarmoeder ondersteunen. Deze banden lopen door je bekkengebied en zitten vast aan je ruggenwervels. Je kunt dus pijn in je bekken, buik en rug hebben. Bandenpijn kenmerkt zich door een scherpe pijn of krampen in dat gebied. Het helpt om je buikspieren een beetje aan te spannen en een andere positie te kiezen.
Lees meer over bandenpijn tijdens en na de zwangerschap.
Vocht vasthouden
Tijdens je zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Dit is gemiddeld zo’n twee tot drie liter maar kan ook meer zijn. Omdat het vocht door de zwaartekracht naar beneden zakt, hebben veel vrouwen last van dikkere enkels. Het helpt om je benen wat hoger te leggen als je ligt of slaapt en om veel water te drinken. Vermijd veel zout en eet juist vochtafdrijvende voedingsmiddelen zoals bleekselderij, venkel en asperges.
Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Obstipatie of diarree
Veel vrouwen merken dat hun darmen anders werken tijdens de zwangerschap. Je kunt juist last hebben van obstipatie of vaker naar de wc moeten en last hebben van diarree. Belangrijk is om in beide gevallen veel water te drinken. Een goede darmflora kun je ondersteunen door het nemen van probiotica.
Lees hier meer over obstipatie tijdens de zwangerschap.
Bloedarmoede
Nu je zwanger bent stijgt de hoeveelheid bloed in je lijf wel met 50%. Je loopt kans op bloedarmoede, de verloskundige controleert dan ook regelmatig je hb gehalte. Extra ijzer kun je halen uit vlees, sperziebonen, kidneybonen, havermout, abrikozen en appelstroop. Een extra stoot haal je uit bijvoorbeeld roosvicee ferro.
Lees hier meer over bloedarmoede tijdens de zwangerschap.
Pijnlijk tandvlees
Het kan zijn dat je rood, gezwollen en pijnlijk, soms zelf bloedend, tandvlees begint te krijgen. Dit is te wijden aan de zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat je anders reageert op tandplak en bacteriën in je mond. Een goede mondhygiëne tijdens je zwangerschap is heel belangrijk!
Lees hier meer over je gebit tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsstreep
Rond deze tijd kan de zwangerschapsstreep ontstaan. Bij sommige vrouwen is hij al aanwezig en anderen krijgen hem helemaal niet. Het is een verticale donkere streep over je buik die wordt gevormd door de pigmentsverandering in je huid tijdens de zwangerschap. Vrouwen met een donkere huidskleur hebben meer kans om een zichtbare zwangerschapsstreep te krijgen. Deze streep is onschuldig en verdwijnt meestal na de bevalling weer.
Lees hier meer over de zwangerschapsstreep.
Seks tijdens de zwangerschap
Voor sommige vrouwen kan het raar voelen om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Je kunt onzeker worden over je veranderende lichaam of door de zwangerschapskwaaltjes geen zin hebben in seks. Toch is seks heel gezond en absoluut ongevaarlijk voor de baby. De baby zit veilig in een grote zak vruchtwater en de baarmoeder zit potdicht door een slijmprop. Doordat je vagina meer doorbloedt is tijdens de zwangerschap, ben je waarschijnlijk een stuk gevoeliger. Ook je borsten kunnen gevoeliger zijn. Geniet daarom extra van deze aanrakingen en bespreek ook met je partner dat je soms misschien onzeker bent.
Lees hier meer over seks tijdens de zwangerschap.
Geen hakken meer
Tijdens je zwangerschap worden je gewrichten soepeler. Het doel hiervan is dat je bekken weker wordt ter voorbereiding op de bevalling. Schoenen met een hoge hak zorgen voor meer druk op je bekkengebied waardoor je last kunt krijgen van bekken instabiliteit. Platte schoenen, laarzen of sneakers zijn tijdens je zwangerschap een beter idee. Die hakken komen wel weer na je bevalling.
Lees hier meer over bekkeninstabiliteit.
Tweede afspraak bij de verloskundige
Meestal heb je rond de 15 weken de tweede afspraak bij de verloskundige. De eerste afspraak was rond de acht weken en was vooral een intake. Deze keer zal de verloskundige je buik voelen, naar het hartje luisteren, je bloeddruk en je HB meten. Sommige verloskundigen houden ook je gewicht bij. In de eerste maanden ga je eens per vier weken naar de verloskundige. Naarmate je zwangerschap vordert zullen de controles bij de verloskundige regelmatiger zijn. Vanaf 36 weken ga je wekelijks naar de verloskundige.
Een bezoek aan de verloskundige is voor jou het moment om al je vragen te kunnen stellen. De verloskundige zal jou ook vragen stellen waardoor je na gaat denken over de bevalling en keuzes die je tijdens de zwangerschap kunt maken.
Lees hier 21 tips van een verloskundige.
Vruchtwaterpunctie
Als je in week 11 gekozen hebt voor een NIPT test en de uitslag afwijkend was, krijg je rond de 15e week een vruchtwaterpunctie. Deze test onderzoekt verder of er afwijkingen zijn bij je baby. Er wordt niet alleen getest op chromosomale afwijkingen maar ook of je baby mogelijk een open ruggetje heeft.
Lees hier meer over vruchtwater en een vruchtwaterpunctie.
Regelen op het werk
Weet jij welke rechten je hebt op het werk, bijvoorbeeld met betrekking tot verlof als je zwanger bent of net een kind hebt gekregen? Als je als zwangere werkt of een uitkering krijgt heb je recht op onder meer zwangerschapsverlof. Ook hebben jij en je partner recht om ouderschapsverlof op te nemen of minder te gaan werken. Denk daar vast over na en bespreek een en ander vast met je werkgever.
Je lichaam bij 15 weken zwanger
Je lichaam maakt nu weer andere hormonen aan dan in het begin van je zwangerschap. Je voelt je anders en je lichaam reageert anders. In deze periode verandert je lijf het meest. Met name doordat je buik groeit, je meer vocht vasthoudt en je huid en haar vetter worden.
Groei van je buik
Je buik kun je nu echt per week zien groeien. Je baarmoeder komt boven je bekken uit waardoor je buik meer naar voren komt. Je bent vier maanden zwanger en waarschijnlijk begint het je omgeving ook op te vallen. Doordat de baby nog steeds in een groeispurt zit, groeit je baarmoeder hard mee.
De Baby – Bij 15 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Alle organen zijn inmiddels gevormd bij je baby en ze werken ook. Toch kan de baby nog niet buiten de baarmoeder overleven.
Hoe groot is je baby bij 15 weken zwanger?
Je baby weegt nu ongeveer 90 gram en heeft een lengte van 11 centimeter. Dit is gemeten van de kruin tot het onderste puntje van het staartbeen. De benen worden dus niet meegerekend. Je baby is dus eigenlijk langer dan dit.
Zuurstof
Je baby haalt het zuurstof uit jouw bloed. Toch begint je baby al te oefenen met ademhalen door vruchtwater in zijn longen te zuigen en dit er dan weer uit te persen. Zodra je baby geboren wordt zal je baby zuurstof via zijn longen binnenkrijgen.
Donshaartjes
Ook verschijnen er kleine donshaartjes op het lijfje, dit heet lanugo. Deze donshaartjes helpen de baby op temperatuur te houden. De eerste haartjes verschijnen bij de wenkbrauwen en bovenlip. Rond week 22 is bijna het hele lijfje ermee bedekt. Tegen het einde van de zwangerschap laten de donshaartjes weer los het weer los, komen in het vruchtwater terecht en worden dus ook ingeslikt door je baby. Ze worden in de eerste ontlasting, de meconium, weer netjes afgevoerd.
Schildklier
De schildklier begint hormonen aan het lijfje af te geven en neemt heel langzaam de taak van de moeders schildklier over. Het duurt nog wel een paar weken voordat het zelf genoeg hormonen produceert.
Meer bewegen
De spieren van je baby worden sterker en je baby beweegt meer en krachtiger. Heel misschien kun je je baby deze week al voelen. Het voelt alsof er een vlindertje onderin je buik vliegt. De meeste vrouwen voelen de eerste bewegingen echter pas tussen de 18 en 20 weken. Het hangt er ook vanaf of je placenta voor of achter ligt of je de baby al kunt voelen.
Kleine details
Je baby heeft welliswaar nog geen tanden maar het gebit ontwikkelt zich al onder het tandvlees. Ook groeien de wimpers en het grootste deel van het lichaam reageert nu op aanraking.
Handig – 15 weken zwanger
To do als je 15 weken zwanger bent
- Plan een vakantie, een zogenaamde babymoon. Nu is de tijd dat jullie nog heerlijk samen kunnen genieten. Het is ook een bijzondere tijd dus des te belangrijker om ook tijd aan elkaar te besteden.
- Een zwangerschapsmassage kan een heerlijke manier zijn om te ontspannen. Je kunt een zwangerschapsmassage op ieder moment in je zwangerschap doen.
- Heel langzaam kun je al een beetje om je heen gaan kijken voor de babyuitzet. Zijn er familieleden of vrienden net bevallen dan kun je misschien wel wat spulletjes overnemen.
- Willen jullie graag een extra kamer voor de baby creëren, dan is het misschien nodig om te verbouwen. Omdat je deze maanden het meest fit bent, is het goed om een verbouwing nu te plannen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Vrouwen die al eens eerder zwanger zijn geweest, herkennen het gevoel van de allereerste bewegingen. Als je geconcentreerd ligt, kan het zijn dat je heel lichtjes iets voelt in je onderbuik, als een veertje of vlindertje dat beweegt. De meeste vrouwen voelen de baby tussen de 18 en 20 weken zwangerschap.
Het is mogelijk om het geslacht al te zien op een echo. Toch kun je het best tot 16 of 17 weken wachten met het maken van een (pret)echo omdat het dan echt duidelijk is.
Je buik zal in het derde trimester het hardst groeien. Met name als je rust neemt, groeit je buik harder.