Je bent aangekomen in week 16 van je zwangerschap en dus zit je tussen je 16e en 17e zwangerschapsweek. De tijd zal, nu je je weer wat fitter voelt, een stuk sneller gaan. Deze week staat er waarschijnlijk weer een afspraak met de verloskundige gepland. De ontwikkeling van de baby gaat verder maar hij is nu vooral aan het groeien. Toch gebeuren er ook deze week weer belangrijke dingen met jou en de baby. Lees er alles over in dit artikel.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Voorkom een blaasontsteking en drink kamillethee. Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor een blaasontsteking. Dit komt omdat veranderende hormonen er tijdens de zwangerschap voor zorgen dat de urineleiders wijder worden en de blaaswand iets slapper. Ook zal de baarmoeder steeds meer op je blaas gaan drukken, waardoor je vaker het gevoel hebt dat je moet plassen. Hierdoor hebben bacteriën meer kans om een ontsteking te veroorzaken. Je kunt een blaasontsteking voorkomen door meer te drinken. Kamillethee is heel goed als ontstekingsremmer, maar werkt ook tegen brandend maagzuur en aambeien.
De Moeder – Zwanger week 16
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 16 van je zwangerschap
Deze week maakt het HCG hormoon plaats voor progesteron. De kwaaltjes die veroorzaakt werden door dit hormoon zoals misselijkheid, zijn nu waarschijnlijk voorbij. Dit tweede trimester zul je daarom als een stuk prettiger ervaren maar dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal nergens meer last van zult hebben. Je kunt in week 16 last hebben van onderstaande symptomen.
Rugpijn
Ook al weegt je baby nog maar 120 gram, in combinatie met de placenta en het vruchtwater, wordt je baarmoeder toch steeds zwaarder en gaat hij meer aan de banden hangen. Dit kan zorgen voor rugpijn en pijn in het bekkengebied. Ook worden je buikspieren minder sterk zodat er meer druk op je rugspieren komt. Een goede houding is daarom heel belangrijk. Heb jij erg veel last van rugpijn, dan is een afspraak bij een fysiotherapeut een goed idee.
Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap.
Droge ogen
Het is een bijzondere zwangerschapskwaal maar veel vrouwen hebben last van droge ogen. Als je hier zelf erg veel last van hebt, kun je bij de drogist oogdruppels halen die je ogen weer van wat vocht voorzien.
Lees hier meer over slecht zicht en droge ogen tijdens de zwangerschap.
Spontane bloedneus
Omdat je tijdens je zwangerschap meer bloed in je lichaam hebt, worden je bloedvaten slapper en dunner. Hierdoor kun je zomaar spontaan een bloedneus krijgen. Gelukkig totaal onschuldig.
Lees hier meer over bloedneuzen tijdens de zwangerschap.
Je huid verandert
Bij veel vrouwen wordt de huid tijdens de zwangerschap wat vetter. Als jij altijd al een wat vette huid had, dan heb je nu misschien meer last van pukkeltjes. Het kan er juist ook voor zorgen dat je een mooie glow krijgt. Ook maak je tijdens je zwangerschap meer pigment aan. Dit kan ervoor zorgen dat je het zogenaamde zwangerschapsmasker ontwikkelt. Dit zijn bruine pigmentvlekken in het gezicht. Let er dus goed op dat je met name de huid van je gezicht dagelijks beschermd.
Lees hier meer over je huid, haar en nagels tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsdementie
Het is echt waar dat tijdens de zwangerschap je geheugen even wat minder scherp is. Je hebt het idee constant dingen kwijt te zijn of vergeet de helft van de boodschappen. No worries, dit is echt een heel bekende kwaal en na je bevalling ben je alerter als nooit tevoren.
Lees hier meer over zwangerschapsdementie.
Moeizame stoelgang en obstipatie
Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je darmen minder hard werken. Hierdoor kun je last hebben van een tragere stoelgang en obstipatie krijgen. Veel blijven drinken is het beste advies. Hiernaast kun je laxerende voedingsmiddelen zoals zemelen en gedroogde en geweekte abrikozen of pruimen eten (tip van mijn oma!).
Lees hier meer over obstipatie tijdens de zwangerschap.
Brandend maagzuur
De meeste vrouwen krijgen wat later in de zwangerschap last van brandend maagzuur doordat de baarmoeder tegen de maag drukt. Toch kun je al eerder in de zwangerschap last hebben van brandend maagzuur door jawel, de hormonen. Eet het liefst kleine beetjes en niet te vet.
Lees hier meer over maagzuur tijdens de zwangerschap.
Verstopte neus
Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je slijmvliezen opzetten. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je continu verkouden bent. Helaas is hier niet zoveel tegen te doen.
Lees hier meer over een verstopte neus tijdens de zwangerschap.
Bezoek verloskundige
Als je 16 weken zwanger bent, ga je waarschijnlijk ook voor de tweede keer naar de verloskundige. Tot en met week vierentwintig heb je elke vier weken een controle. In totaal bezoek je tijdens je zwangerschap zo’n dertien keer de verloskundige.
Is dit je tweede kindje? Dan voel je de baby nu misschien al bewegen!
Vocht vasthouden
Misschien merk je ook wel dat je wat meer vocht vasthoudt. Bij sommige vrouwen is dit tijdens de zwangerschap maar twee tot drie liter, maar bij anderen kan dit veel meer zijn. Dat vocht zakt door de zwaartekracht naar beneden, waardoor je dikke voeten en enkels krijgt. Heb je veel last van vocht? Probeer dan:
- Zout eten te vermijden. In bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden zit vaak veel zout.
- Goed drinken. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je moet genoeg (water) blijven drinken zodat je nieren aan het werk blijven om het vocht af te voeren.
- Bewegen. Ga wandelen of fietsen.
- Je benen omhoog te leggen. Verhoog bijvoorbeeld het voeteneinde van je bed met een kussen onder je matras.
- Je voeten de ruimte te geven. Draag geen strakke schoenen.
- Als je erg veel last hebt van pijnlijke enkels en voeten door het vocht, kun je overwegen steunkousen te dragen.
Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Blijven sporten maar stop met buikspieroefeningen
Het is heel belangrijk om tijdens je zwangerschap te blijven bewegen. Het is echter niet meer aan te raden om nu nog buikspieroefeningen te doen. Je buikspieren worden nu juist slapper en dat is natuurlijk met een reden. Ze maken plaats voor jouw groeiende buikje.
Lees hier meer over zwangerschapscursussen.
Striae
Striae zijn kleine scheurtjes in je huid die ontstaan doordat je huid in korte tijd snel groeit. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van striae op hun buik en borsten. Helaas gaan deze scheurtjes niet meer weg en kun je ze ook niet echt voorkomen. Natuurlijk kun je je huid wel in een zo goed mogelijke conditie houden. Bio-Oil wordt aangeraden om de huid van je buik en borsten flexibel te houden.
Je lichaam bij 16 weken zwanger
Je hele lichaam zal steeds wat ronder worden. Over je hele lijf vormt zich een extra laagje vet en omdat je meer vocht vasthoudt, kun je je misschien helemaal wat voller voelen. Je buikje begint nu echt te groeien.
Groei van je buik
Je baarmoeder is nu al zo’n 12 tot 15 centimeter boven je schaambot uitgegroeid en bij de meeste vrouwen is een buikje nu wel zichtbaar. Geen zorgen als jij nog nauwelijks een buikje hebt, ieder lijf is anders! Heb je altijd veel gesport en stevige buikspieren, dan is de kans dat je nog geen buikje hebt, groter.
De Baby – Bij 16 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Ieder klein detail wordt ontwikkeld. Zo heeft je baby vanaf deze week nageltjes en wimpers maar zijn er ook grote ontwikkelingen bij je baby zoals het onderscheiden van licht en donker en het horen van geluid.
Hoe groot is je baby bij 16 weken zwanger?
Je baby is echt enorm gegroeid de afgelopen week en is nu al 15 centimeter en weegt 120 gram. Je baby groeit nu zo’n 2 centimeter per week. Tot deze week groeiden alle baby’s even hard. Vanaf nu zul je verschillen gaan zien en zal de ene baby groter dan de andere ter wereld komen.
Stembanden
Je baby haalt het benodigde zuurstof uit jouw bloed, dus ademhalen is nog niet nodig. Maar hij begint wel vast met het oefenen van de ademhalingsbeweging. Dat doet hij door vruchtwater in zijn longetjes te trekken en het er daarna weer uit te duwen. Met 16 weken zwanger zijn ook de stembanden ondertussen goed aangelegd. Geluid maken lukt nog niet zolang hij in de baarmoeder zit, want daarvoor heeft je baby natuurlijk lucht nodig.
Huidsmeer
Het huidje van je kleine wordt beschermd door een wit gekleurde, beetje vettige substantie die zoet ruikt. Dit beschermt de tere babyhuid in het vruchtwater. Soms zie je na de bevalling nog wat van dit huidsmeer.
Reflexen
De reflexen zijn nu volop in ontwikkeling. Bij het aanraken van een plekje naast de mond, draait het hoofdje naar de kant van de aanraking. Dit reflex komt goed van pas bij het geven van borstvoeding als je kindje straks is geboren.
Meer bewegen
De spieren van je baby worden sterker en je baby beweegt meer en krachtiger. Heel misschien kun je je baby deze week al voelen. Het voelt alsof er een vlindertje onderin je buik vliegt. De meeste vrouwen voelen de eerste bewegingen echter pas tussen de 18 en 20 weken. Het hangt er ook vanaf of je placenta voor of achter ligt of je de baby al kunt voelen. Je baby krijgt dikkere wangetjes. En wist je dat meisjes hun kaakjes meer bewegen dan jongetjes?
Tot voor kort was de baarmoeder nog groot genoeg, maar nu vult de baby hem helemaal en drukt hij tegen de baarmoederwand als hij zich afzet.
Licht en donker
Je baby heeft zijn ogen nog dicht maar kan al wel licht en donker onderscheiden. Je kunt dit bij de verloskundige testen door met een felle lamp op een plek op je buik te schijnen. Het kan zijn dat de baby hiernaartoe beweegt. De ogen zijn volop in ontwikkeling en je baby oefent met het focussen hoewel ze ook nog enorm scheel kunnen kijken.
Horen
Vanaf deze week begint het gehoor van je baby zich te ontwikkelen en kan je baby geluiden horen. Praten tegen je baby kan dus helemaal geen kwaad. Hij zal gewend raken aan de stem van jou en je partner en bekende geluiden in jullie huis.
Handig – 16 weken zwanger
To do als je 16 weken zwanger bent
- Het wordt aangeraden om vanaf de vierde maand extra vitamine D te slikken. Vitamine D ondersteunt een goede botopbouw van je baby. 10 microgram per dag extra is voldoende.
- Je kunt langzaam starten met het verzamelen van de babyuitzet. Een goede kinderwagen, draagdoek of draagzak zijn belangrijke zaken om je op te oriënteren. Ga eens langs in een babywinkel en vraag bekenden naar hun ervaringen. Lees ook: top 10 beste draagzakken of de top 10 beste kinderwagens.
- Je kunt vanaf deze week een pretecho laten maken waarop het geslacht van de baby te zien is.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Je baby vult nu voor een groot gedeelte de baarmoeder en zal steeds vaker tegen de randen van de baarmoeder aankomen. Je kunt vanaf nu hele kleine plofjes of bubbels voelen. Je zult het gevoel steeds beter herkennen en ook zullen de bewegingen sterker worden.
Omdat je baarmoeder flink aan het uitrekken is, zal hij af en toe ook samentrekken. Dit noem je een harde buik en voelt als een harde bal in je baarmoeder. Als je even gaat liggen, gaat een harde buik vanzelf weer over.
Als je opeens veel bloed verliest en flinke krampen hebt, is het mogelijk dat je een spontane miskraam hebt. Als je een miskraam vermoed, is het goed direct contact op te nemen met je verloskundige.