Je bent 18 weken zwanger en de kans is groot dat jij je baby deze week voor het eerst gaat voelen. Dit zal een heel bijzonder moment zijn! Je gaat richting de helft van je zwangerschap dus langzaam zul je je gaan voorbereiden op de bevalling. Ondertussen groeit je baby verder en krijg jij echt een zwangere buik. Wat is handig om deze week allemaal te regelen en waar moet je op letten in week 18 van je zwangerschap? In dit artikel lees je de antwoorden op deze vragen.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Praten met je baby. Het klinkt misschien een beetje gek omdat je je baby natuurlijk nog niet kan zien maar als je nu al praat met je baby dan zorgt dat voor een goede hechting. In de komende weken ontwikkelt het gehoor van de baby zich en zal hij geluiden van buiten de baarmoeder horen. Het is belangrijk dat zowel jij als je partner tegen de baby praat. Vertel bijvoorbeeld een verhaaltje en vertel jullie baby hoe welkom hij is. Besef je ook dat je baby het ook kan horen als jij en je partner bijvoorbeeld ruzie hebben. Vanaf nu luistert er altijd iemand mee.
De Moeder – Zwanger week 18
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 18 van je zwangerschap
Je lichaam is vooral druk met de groei van je baby, wat er voor zorgt dat je meer trek hebt dan anders. Je zult merken dat je ook last hebt van andere zwangerschapskwaaltjes. Lees hieronder de meest voorkomende symptomen als je 18 weken zwanger bent.
Maagzuur
Echt heel veel zwangere vrouwen krijgen op een bepaald moment last van brandend maagzuur. Het eten van kleine porties en veel drinken helpt. Er wordt aangeraden om kamillethee te drinken en om te zorgen dat je hoofd iets hoger ligt. Probeer bijvoorbeeld op een dubbel hoofdkussen te slapen.
Lees hier meer over maagzuur tijdens de zwangerschap.
Schimmelinfectie
Tijdens de zwangerschap is de zuurgraad in je vagina lager. Deze zuren beschermen je vagina normaliter tegen bacteriën. Omdat de zuurgraad lager is, heb je meer kans op een schimmelinfectie. Deze is niet schadelijk voor je baby maar kan voor jezelf wel vervelend zijn. Was je vagina sowieso nooit met zeep en draag katoenen ondergoed.
Lees hier meer over een schimmelinfectie tijdens de zwangerschap.
Bloedneuzen
Doordat er meer bloed door je lijf stroomt en je bloedvaten dunner zijn, heb je sneller kans op een spontane bloedneus. Het helpt om te zorgen dat de lucht niet te droog is. Zet bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of bakje water naast je bed.
Lees hier meer over bloedneuzen tijdens de zwangerschap.
Slecht slapen
Je zult merken dat je lichter slaapt en dat ook je groeiende buik ervoor zorgt dat je moeilijker een lekkere slaaphouding kunt vinden. Als je dan eindelijk slaapt, moet je weer plassen. Vrouwen slapen tijdens de zwangerschap over het algemeen slechter. Probeer dit te compenseren door overdag wat rust te pakken. Ook is het belangrijk om voor het slapen geen koffie meer te drinken en probeer echt dat scherm van je tv, tablet of telefoon eerder uit te zetten. Idealiter probeer je twee uur voordat je gaat slapen niet meer op een scherm te kijken.
Lees hier meer over slecht slapen tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsmasker
Tijdens je zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat je meer pigment aanmaakt. Hierdoor kun je bruine vlekken krijgen in je gezicht. Dit noem je een zwangerschapsmasker. Je kunt dit deels voorkomen door met je gezicht uit de zon te blijven en jezelf, het liefst dagelijks, in te smeren met een hoge factor zonnebrand.
Lees hier meer over een zwangerschapsmasker.
Kramp
Soms kun je ‘s nachts zomaar enorme kramp in je benen krijgen. Een zeer pijnlijk gevoel. Dit komt doordat je niet voldoende vocht in je lijf hebt. Drink daarom voordat je naar bed gaat nog een groot glas water. Plassen moet je waarschijnlijk toch wel.
Lees hier meer over kramp in je benen tijdens de zwangerschap.
Spataderen
Dat extra bloed in je lijf kan voor behoorlijk wat kwaaltjes zorgen. Zo kun je als je een staand beroep hebt, sneller spataderen krijgen als je zwanger bent. Door je groeiende buik staat er nog meer druk op je benen. Probeer regelmatig te gaan zitten en je benen omhoog te doen. Ook kan het helpen om steunkousen te dragen.
Lees hier meer over het ontstaan van spataderen tijdens de zwangerschap.
Gezwollen enkels en polsen
Omdat je tijdens je zwangerschap meer vocht vasthoudt, zul je dit op sommige plekken in je lichaam zien. Vooral je polsen en enkels zijn bekende plekken. Veel drinken, ook al klinkt het tegenstrijdig, werkt echt! Je nieren worden daarmee meer aan het werk gezet om vocht af te voeren. Ook helpt het om te blijven bewegen. Zwemmen is bijvoorbeeld een fijne activiteit als je veel last hebt van vocht.
Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Lage rugpijn
Je baby drukt steeds meer tegen je rug en ook de banden waar de baarmoeder aan hangt komen steeds meer op spanning te staan. Hiernaast worden je buikspieren slapper, waardoor je rug meer moet opvangen. Allemaal redenen waarom je rug het wat zwaarder heeft. Let hier een beetje op door bijvoorbeeld niet meer uren achter elkaar stil te staan (zoals bij een concert).
Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap.
De baby voelen
De foetus beweegt zich al vanaf zes weken, maar als moeder voel je dat nog niet. Of en wanneer je het voelt is afhankelijk van verschillende factoren:
- De plaats van de foetus en de placenta.
- De hoeveelheid vruchtwater.
- De bouw van je lichaam. Ben je tenger of wat groter.
Meestal voel je het kindje ergens tussen de achttiende en de twintigste week voor het eerst bewegen als het je eerste zwangerschap is. Bij een volgende zwangerschap herken je de bewegingen meestal wat eerder.
Lees hier meer over het voelen van je baby tijdens de zwangerschap.
Extra calcium en tandzorg
“Elk kind kost de moeder een tand” was vroeger een veelgehoorde uitspraak. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo. Je moet wel goed op de gezondheid van je tanden en je tandvlees letten. Je tandvlees kan eerder bloeden, je bent gevoeliger voor ontstekingen en je kunt een calciumtekort oplopen. Dat komt omdat je baby een deel van jouw calciumvoorraad gebruikt om zijn botten sterker te maken. Als je ervoor zorg dat je voldoende calcium binnenkrijgt, verklein je ook de kans op een zwangerschapsvergiftiging.
Als zwangere vrouw heb je wat extra voedingsstoffen nodig. Extra calcium krijg je binnen door bijvoorbeeld havermout, peulvruchten, tofu of rucola. Een extra handje noten is ook heel goed! Hiernaast zorgt vitamine D voor een betere opname van calcium. Het kan sowieso geen kwaad een goede zwangerschapsvitamine te nemen. Dan weet je dat alles wat jij en je baby nodig hebben daar in zit.
Lees hier meer over je gebit tijdens de zwangerschap.
De partner
Voor jou is de zwangerschap ondertussen vanzelfsprekend. Je voelt elke dag de veranderingen in je lijf. Je partner voelt zich misschien een beetje een buitenstaander. Deel je ervaringen met je partner. Vertel hem wat er allemaal in je lijf gebeurt. Praat ook over jullie verwachtingen en gevoelens. Is een van jullie ergens bang voor? Bespreek het dan samen. Plan belangrijke afspraken en controles zoals echo’s en de verloskundige samen.
Lees ook: De rol van jouw partner na de bevalling.
Vliegen mag nog
Bij de meeste maatschappijen mag je sowieso tot 32 weken nog vliegen. Alleen voel je jezelf misschien dan niet meer zo fit. Het tweede trimester is daarom de beste periode om nog een keer met het vliegtuig op vakantie te gaan. Een laatste keer met zijn tweeën op vakantie voordat de baby er is, noem je ook wel een ‘babymoon’. Let er wel op dat je een ‘fit to fly’ verklaring van de verloskundige bij je hebt als je gaat vliegen. Op het vliegveld zou het personeel hier om kunnen vragen.
20 weken echo
Spannend, je hebt bijna de 20 weken echo. Waarschijnlijk is de datum al gepland. De 20 weken echo is een standaard echo die iedere vrouw vanuit de basisverzekering aangeboden krijgt. Goed om te weten is dat geen enkele echo verplicht is. Veel stellen kijken naar deze echo uit omdat het geslacht dan te zien is. Belangrijker is echter om te kijken of de baby zich goed ontwikkelt. Tijdens de 20 weken echo wordt de groei van de baby bekeken, de hoeveelheid vruchtwater en de werking van de vitale organen. Als je het geslacht niet wilt weten, is het goed om dit vooraf te vermelden.
Lees hier meer over de echo’s tijdens de zwangerschap.
IJzergebrek
Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van ijzergebrek. Hierdoor kun je vermoeider en duizelig zijn. Heb je het vermoeden dat je ijzergebrek hebt, dan kun je eerst zelf aan de slag door voedingsmiddelen te nemen met een hoog ijzergehalte zoals spinazie, appelstroop, bietjes en rozijnen. Je verloskundige zal standaard een aantal keer je HB-waarde opmeten en zo ook in de gaten houden of je ijzer nog op pijl is. Hiernaast kun je door middel van supplementen je ijzergehalte goed houden. Een magnesium voetenbad helpt vaak ook om je weer wat beter te voelen.
Lees hier meer over vermoeidheid en duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Je lichaam bij 18 weken zwanger
Je zult inmiddels al wel wat aangekomen zijn en dat is volkomen normaal! Je buik groeit, je houdt meer vocht vast en je hebt een extra laagje vet. Het kan soms lastig zijn om je veranderende lichaam te accepteren. Je voelt je misschien gewoon dik. Omarm je lichaam echter. Het is toch onwijs bijzonder hoe jouw lijf een baby kan laten groeien!
Groei van je buik
Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een meloen en dit zul je zien aan je groeiende buik. Je baarmoeder komt nu ongeveer tot je navel. De meeste mensen zullen nu niet meer twijfelen of je gewoon wat bent aangekomen of dat je zwanger bent. Je kunt je buik prachtig accentueren met bepaalde kleding.
De Baby – Bij 18 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je baby lijkt de hele dag wel te bewegen. Hij is namelijk flink aan het trainen voor als hij straks geboren wordt. De kans is daarom ook groot dat je de baby nu begint te voelen.
Hoe groot is je baby bij 18 weken zwanger?
Je baby heeft nu ongeveer de helft van zijn totale lengte bereikt en is ongeveer 20 centimeter lang. Natuurlijk wordt de ene baby een stuk langer dan de ander dus misschien heeft jouw baby nog lang niet de helft van zijn lengte bereikt. Hij weegt zo’n 200 gram.
Je baby wordt dikker
De armpjes en beentjes worden dikker, omdat ook hier vet opgeslagen wordt. Die vetreserves komen de eerste dagen na de geboorte goed van pas. Je borstvoeding moet namelijk nog even op gang komen.
Sterke spieren
Ook de spieren worden sterker, de bewegingen worden krachtiger en je voelt je baby misschien al schoppen of met zijn armpjes bewegen. De oogjes zijn nog dicht, maar onder de oogleden bewegen de oogjes al op en neer. Dit is een goede training voor de oogspieren. Ook na de bevalling zal je kind in het begin nog wat moeite hebben om zijn blik te fixeren en regelmatig scheel kijken.
Lees hier verder hoe de ogen en het zicht zich ontwikkelen in de maanden en jaren na de geboorte
Actieve baby
Je baby is super actief. In de buik heeft hij alle ruimte en buitelt en dartelt er vrolijk op los. Omdat de tastzin nu ontwikkeld is, kan je baby het voelen als je over je buik strijkt. Ook kan hij zijn eigen bewegingen voelen.
Steviger haar
De donshaartjes die je baby eerst had zullen nu weer uitvallen en plaatsmaken voor steviger haar. Vooral op het hoofdje zullen de haartjes steviger worden.
Lenig
Je baby is enorm lenig en stopt met net zoveel gemak zijn teen als zijn duim in zijn mond. Van al dat bewegen word je baby moe en zal hij gapen als hij moe is.
Handig – 18 weken zwanger
To do als je 18 weken zwanger bent
- Start met het opstellen van jouw geboorteplan. In een geboorteplan staan jouw wensen tijdens de bevalling. Door het opstellen van dit plan stel je jezelf belangrijke vragen over de manier waarop jij het liefst wil bevallen.
- Wil je graag een geboortefotograaf of videograaf, dan is het belangrijk om alvast contact op te nemen. Geboortefotografie vergt wat planningstijd van een fotograaf.
- Start met het verzamelen van de babyuitzet. Als je nu al een lijstje hebt met wat je allemaal nodig hebt, kun je op je gemak spulletjes verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan vriendinnen die al een kindje hebben of Marktplaats voor het scoren van tweedehands spullen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
In totaal zul je zo’n 12 kilo aankomen tijdens de zwangerschap. In de eerste 20 weken is dit zo’n 15% van het totaal aantal kilo’s. Je bent nu ongeveer twee kilo zwaarder dan je normale gewicht. De grootste gewichtstoename start vanaf 20 weken zwanger.
Vanaf nu is de kans groot dat je de baby gaat voelen. Dit voel je eerst onderin en aan de binnenkant van je buik. Of je de baby al voelt hangt af van de ligging van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en je eigen bouw.
Het tweede trimester is voor de meeste zwangere vrouwen het beste. Je hebt meer energie en minder kwaaltjes. Fysiek is het derde trimester het zwaarste omdat je buik dan ook het grootst is.