19 weken zwanger, wauw! Dat betekent dat je aan het eind van deze week officieel op de helft van je zwangerschap zit. Waarschijnlijk zul je niet exact met 40 weken bevallen maar dat je nu de helft achter de rug hebt, is een fijn gevoel. Je lijstje met to do’s groeit met de dag en ondertussen voel je je baby steeds vaker bewegen. Het tweede trimester is een fijne tijd waarin je nog lekker actief bent. Willen jullie een babykamer inrichten of verbouwen dan is dit de periode om dat te doen.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Nachtrust is belangrijk voor jezelf en de groei van de baby. Toch zul je merken dat je een stuk slechter slaapt nu je zwanger bent. Daarom hier een paar tips om te zorgen voor een zo goed mogelijke nachtrust.
- Blijf als je ‘s nachts wakker wordt, in bed liggen. Ook al slaap. je niet, je lichaam rust toch uit.
- Zorg voor een kalmerend avondritueel. Dim de lampen ongeveer twee uur voordat je naar bed gaat en zorg dat je ook niet meer op een scherm kijkt. Lees een boek of luister naar muziek. Een warme douche of bad helpt ook om ontspannen in slaap te vallen.
- Zorg voor een fijne slaaphouding. Je zult merken dat je buik steeds meer in de weg gaat zitten en je misschien niet meer in je favoriete houding kunt liggen. Een voedingskussen helpt om comfortabeler te liggen en je buik en benen te ondersteunen.
De Moeder – Zwanger week 19
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 19 van je zwangerschap
Van meer zweten tot brandend maagzuur en rugpijn, de zwangerschapskwaaltjes kunnen soms best vervelend zijn. Natuurlijk dienen al deze kwaaltjes een hoger doel en dat is de groei en ontwikkeling van de baby. Maar leuk is anders! Bijna iedere zwangere vrouw heeft tijdens de zwangerschap wel ergens last van. In week 19 van je zwangerschap zul je onderstaande symptomen waarschijnlijk herkennen.
Zweten en buiten adem
Je gaat anders ademen omdat je longinhoud minder wordt. De baby drukt zelfs een deel van je longinhoud weg. Ook transpireer je meer waardoor een kleine inspanning al kan voelen als een marathon. Zweten wordt veroorzaakt door een hogere bloedcirculatie in je lichaam die ook je zweetklieren meer activeert. Een verhoogde stofwisseling of lage bloedsuikerspiegel, kan er ook voor zorgen dat je meer zweet.
Lees hier meer over zweten en opvliegers tijdens de zwangerschap.
Duizeligheid en flauwvallen
Een verminderde bloedtoevoer en tekort aan ijzer kunnen ervoor zorgen dat je duizelig bent en sommige zwangere vrouwen vallen zelfs flauw. Je kunt dit voorkomen door voldoende te drinken, regelmatig te eten en rustig op te staan. Heb jij heel vaak last van duizeligheid of het gevoel dat je flauw gaat vallen, dan is het goed dit te bespreken met je verloskundige.
Lees hier meer over duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Heuppijn
Doordat je buik groeit, komt er steeds meer druk op je gewrichten te staan. Tijdens het slapen komt er meer druk op je heup, waardoor je hier last van kunt krijgen. Het helpt om met een voedingskussen tussen je benen en onder je buik te slapen.
Lees hier meer over gewrichtspijn tijdens de zwangerschap.
Striae
Striae zijn kleine scheurtjes in je huid die ontstaan doordat de huid in korte tijd sneller oprekt. Tijdens je zwangerschap kun je daarom striae krijgen op je buik en borsten. Striae zijn helaas blijvende littekentjes maar zullen wel minder worden als je buik en borsten weer hun normale grootte hebben. Er is niet echt iets tegen te doen maar je huid soepel houden door hem in te smeren met olie is natuurlijk altijd goed.
Zwangerschapsstreep
De linea negra, oftewel de zwangerschapsstreep is een streep die verticaal over je buik loopt. Deze streep is bij de ene vrouw beter zichtbaar dan bij de andere vrouw. Hij ontstaat doordat je tijdens je zwangerschap meer pigment aanmaakt. Bij vrouwen met een donkere huidskleur zie je de streep vaak eerder en beter.
Lees hier meer over de zwangerschapsstreep.
Kramp in je benen
Auw! Je kunt ‘s nachts wakker worden van enorme kramp in je onderbenen. Het lijkt wel of je kuit in brand staat. Dit is een typisch zwangerschapssymptoom en komt doordat je te weinig vocht hebt. Het helpt om je voet zachtjes naar je toe te flexen. Om de spontane kramp te voorkomen, is het goed om overdag genoeg te drinken en voor het slapen gaan nog een extra glas water te drinken. Zorg dat de bloedcirculatie goed blijft door regelmatig te bewegen. Tijdens het slapen kun je je benen iets hoger leggen. Zo’n 25% van de vrouwen heeft last van kramp tijdens de zwangerschap.
Lees hier meer over kramp in je benen tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsacné
Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap zo’n prachtige glow over hun gelaat en jij kampt juist met extra pukkeltjes. Tijdens je zwangerschap maak je meer vet aan, wat ertoe leidt dat je last kunt krijgen van pukkeltjes. Als je altijd al een vette huid had, is deze kans groter. Er is helaas niet zo veel aan te doen. Was je huid niet met zeep, daardoor zal de talgproductie alleen maar toenemen.
Lees hier meer over zwangerschapsacne.
Vocht vasthouden
Tijdens de zwangerschap houd je meer vocht vast waardoor je last kunt krijgen van gezwollen enkels en gezwollen polsen. Het helpt om goed te blijven bewegen en veel te blijven drinken. Je kunt ook voedingsmiddelen nemen die vochtafdrijvend werken zoals bleekselderij, asperges en brandnetelthee.
Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Je navel plopt
Doordat je baarmoeder nu zeker wel tot je navel gegroeid is, kan de druk ervoor zorgen dat je navel naar buiten komt en je een klein bolletje op je buik hebt.
Lees hier meer over je navel tijdens de zwangerschap.
Vergeetachtig
Je bent de deur nog niet uit of komt erachter dat je de helft alweer vergeten bent. Het is echt waar dat je tijdens je zwangerschap slechter bent in dingen onthouden. Geen zorgen, je geheugen komt na de bevalling echt wel weer terug.
Lees hier meer over zwangerschapsdementie.
Positiekleding
Het is logisch dat je nu een deel van je kleding niet meer past. Er is gelukkig ontzettend veel leuke positiekleding te koop die jouw mooie zwangere lijf accentueert en lekker zit. Positiekleding is bij uitstek geschikt om tweedehands te kopen omdat het vaak relatief kort wordt gedragen en de kwaliteit hierdoor vaak nog goed is.
Lees ook: Zwangerschapskleding, wat heb je nodig?
Gewicht tijdens je zwangerschap
Het is onzin om te gaan eten voor twee want zoveel heeft je baby niet nodig. Je zult echter wel merken dat je, nu je baby flink groeit, meer trek hebt. Vanaf 20 weken mag je 300 caloriën extra per dag eten. Dit staat gelijk aan ongeveer één boterham meer per dag. Tijdens je zwangerschap beweeg je waarschijnlijk minder dan voor je zwangerschap. Dit zorgt er juist voor dat je minder caloriën verbrandt. Heel veel extra eten tijdens je zwangerschap is dus echt niet nodig.
Je bent nu waarschijnlijk zo’n zes kilo aangekomen. Tijdens het tweede trimester kom je ongeveer een halve kilo per week aan. In het derde trimester wordt dit weer wat minder. Zorg ervoor dat je dieet gevarieerd blijft en eet voldoende verse producten. Zo zorg je ervoor dat je ook voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Lees hier wat je allemaal wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap.
Lees ook: Hoeveel mag je aankomen tijdens de zwangerschap?
Vliegen tijdens de zwangerschap
Dit tweede trimester is de periode waarin de meeste zwangere vrouwen zich het beste voelen. Dit is ook een prima tijd om bijvoorbeeld nog even op vakantie te gaan. Wil je met het vliegtuig? Tot de 29e week heb je vaak helemaal geen verklaring nodig, later in de zwangerschap mag je wel vliegen maar dan moet je een verklaring van de verloskundige hebben dat er geen problemen zijn. Officieel mag je meestal tot 36 weken vliegen (bij meerlingzwangerschappen tot 32 weken), maar het is prettiger om te reizen als je je fit voelt en nog niet al te veel last hebt van een grote buik of andere kwalen die tegen het einde van de zwangerschap op komen zetten.
Echo’s
Je zult deze of volgende week de 20 weken echo hebben. De reden dat je nu deze echo hebt, is omdat de baby in zijn geheel nog goed zichtbaar is op de echo en je baby wat betreft zijn ontwikkeling helemaal af is. De 20 weken echo wordt standaard aangeboden en vergoed vanuit je basisverzekering. Wil je geen 20 weken echo, dan kan dit natuurlijk ook. Het is niet verplicht. Omdat je baby nu nog goed in zijn geheel te zien is, maken veel stellen rond deze periode ook een 3D echo waarop het gezichtje van de baby goed zichtbaar is.
Lees hier meer over echo’s tijdens de zwangerschap.
De babykamer
Nu je nog lekker in je energie zit, is dit een goede periode om te starten met het inrichten van de babykamer. Als jullie nog willen verbouwen, is het ook handig om daar mee te beginnen. Veel vrouwen vinden het fijn om bezig te zijn met de babykamer, omdat ze last hebben van de zogenaamde nesteldrang. Toch is het nog niet direct nodig om een babykamer te hebben. Het wordt aangeraden om de baby sowieso de eerste zes maanden bij jullie op de kamer te laten slapen. Je kunt daarom beter op zoek gaan naar een co-sleeper of ledikantje die bij jullie in de kamer past. Geen stress dus als de babykamer niet op tijd af is.
Je lichaam bij 19 weken zwanger
Ben je 19 weken zwanger en krijg je ook zoveel complimentjes? Je haar wordt dikker, je huid ziet er goed uit. Allemaal onder invloed van de hormonen!
Groei van je buik
Je buik groeit steeds meer naar voren. Je zult merken dat niet alleen je onderbuik groeit maar je ook vanuit het midden van je buik dikker wordt. En niet alleen je buik groeit, je borsten groeien ook door. Samen met je borstklieren, worden je borsten tussen een halve kilo en een kilo zwaarder. Dit is nodig om je baby straks borstvoeding te kunnen geven.
De Baby – Bij 19 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je baby is heerlijk beweeglijk en beweegt ongeveer 200 keer per etmaal. Deze bewegingen worden alleen maar meer en met zeven maanden beweegt je baby wel 500 keer per etmaal. De kans is groot dat je deze bewegingen nu wel voelt, ook omdat je baby steeds sterker wordt. Je baby kan nu ook de hik hebben!
Hoe groot is je baby bij 19 weken zwanger?
Je baby groeit enorm hard deze weken. Ten opzichte van vorige week is hij alweer twee centimeter gegroeid! Hij is nu ongeveer 22 cm lang. Ook is zijn gewicht weer toegenomen en de gemiddelde baby weegt nu ongeveer 250 gram. Je baby is ongeveer zo groot als een sinaasappel.
Huidsmeer
Op het huidje zit huidsmeer, om hem te beschermen tegen het vruchtwater waar hij in ronddobbert. De huidsmeer zal aan het einde van de zwangerschap verdwijnen. Kindjes die wat vroeger geboren worden zullen nog iets meer huidsmeer hebben dan kinderen die op tijd of over tijd zijn.
Gehoor van je baby
De oren zitten nu op de goede plek aan de zijkant van het hoofd. Hiermee wordt het gehoor ook steeds meer ontwikkeld. Je baby zal nu vooral geluiden van binnen de buik horen zoals jouw hartslag. Dit geeft een rustgevend gevoel voor je baby. Na de bevalling zal je baby het dan ook heel fijn vinden om op je borst te liggen en jouw hartslag weer te horen. Deze was in de buik immers altijd aanwezig. Langzaam zal je baby steeds meer gaan horen van buiten de baarmoeder zoals bekende geluiden in huis, de stem van jou en je partner en het geluid van eventuele huisdieren.
Botten
De armen en benen van je baby hebben nu de juiste verhouding ten opzichte van de rest van het lichaam. Daarnaast wordt het kraakbeen steeds meer vervangen door bot. De zenuwen tussen de hersenen en de spieren werken steeds beter waardoor je baby steeds meer controle over zijn bewegingen heeft.
Je baby voelen
De kans is heel groot dat je vanaf deze week de baby voelt. Dit kan voelen als kleine ploppende belletjes in je onderbuik of een vlinder die tegen de binnenkant van je buik vliegt. De bewegingen zijn nog heel klein. Als je je baby een tijdje niet voelt dan hoef je je geen zorgen te maken. Je baby slaapt namelijk de meeste tijd van de dag. Vooral als jij lekker bezig bent, word je baby in slaap gewiegd.
Handig – 19 weken zwanger
To do als je 19 weken zwanger bent
- Reken uit wanneer je met zwangerschapsverlof gaat zodat je hier met je werkzaamheden en eventuele overdracht rekening mee kunt houden. In Nederland krijg je 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Je kunt tussen de vier en zes weken voor de uitgerekende datum het verlof in laten gaan.
- Start met het opstellen van een geboorteplan. Niet alleen zorgt het opstellen van een geboorteplan ervoor dat je goed nadenkt over de geboorte, maar er zullen ook vragen ontstaan die je met je verloskundige kunt bespreken. Zo heb je voldoende tijd om deze vragen te kunnen stellen.
- Als je niet getrouwd bent – en wel wilt dat de vader (of de duo-moeder) van de baby ook voor de wet gezien de andere ouder van de baby is – moet je dit al vóór de geboorte regelen bij de gemeente. Je moet samen naar de gemeente waar de partner het kind kan erkennen. Is dat geregeld, dan kun je een formulier invullen om te regelen dat ook je partner het ouderlijk gezag over het kind mag krijgen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Als je al eens eerder zwanger bent geweest, is de kans groter dat je je baby al gevoeld hebt. Is dit je eerste zwangerschap, dan zul je rond deze tijd de baby voelen bewegen. Het voelt als kleine zeepbelletjes die kapotspatten of een vlinder die in je onderbuik fladdert.
Je bent nu zo’n zes kilo aangekomen. Gedurende het tweede trimester, kom je ongeveer een halve kilo per week aan. In het derde trimester wordt dit weer minder. Eet ongeveer 300 caloriën per dag extra. Dit is zoveel als één extra boterham. Je hoeft dus echt niet voor twee te eten.
Ook tijdens je zwangerschap is het ontzettend goed om te blijven bewegen. Een sprintje zit er niet meer in maar een stevige wandeling is heel goed. De beweegnorm van 10.000 stappen per dag mag je ook tijdens je zwangerschap aanhouden.