2 weken zwanger, maar eigenlijk is er nog geen zwangerschap! Je uitgerekende datum wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is dus nog voor de bevruchting. Toch is dit een heel belangrijke week want in week 2 vindt waarschijnlijk de bevruchting plaats.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
In deze week kan de bevruchting plaatsvinden. Met een ovulatietest of door jezelf te temperaturen, kun je bepalen wanneer het beste moment is om seks te hebben. Je kunt tijdens je vruchtbare dagen het best iedere dag seks hebben.
De Moeder – Zwanger week 2
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 2 van je zwangerschap
In week 2 van je zwangerschap vindt de eisprong plaats. Hierbij horen een aantal symptomen die je waarschijnlijk wel zult opmerken. De meest voorkomende symptomen als je 2 weken zwanger bent, vind je hieronder.
Je libido wordt hoger
Waarschijnlijk heb je deze week meer zin om te vrijen. Dat heeft de natuur maar mooi geregeld want aan het eind van deze week kan de bevruchting plaatsvinden. Je hebt je eisprong en als je rond deze dagen seks hebt, is de kans dat je zwanger raakt aanwezig.
Lees hier meer over seks tijdens de zwangerschap.
Hogere lichaamstemperatuur
Wanneer je jezelf regelmatig temperatuurt of zelfs een temperatuurcomputer als anticonceptie gebruikt (zoals Daisy of de LadyComp), dan weet je dat je temperatuur rond je eisprong een paar tienden in graden hoger ligt dan normaal. Op deze manier weet je wanneer je seks moet hebben als je zwanger wilt raken.
Lees hier meer over je lichaamstemperatuur voor en tijdens de zwangerschap.
Je borsten zijn gevoeliger
In week 2 van de zwangerschap kunnen je borsten wat gevoeliger zijn. Dit hoort bij de eisprong en is het gevolg van hormonen. Je zult merken dat je borsten later in de zwangerschap ook behoorlijk gevoelig kunnen zijn.
Lees hier meer over je borsten tijdens en na de zwangerschap.
Meer afscheiding
Je afscheiding is tijdens je ovulatie anders dan normaal. Veel vrouwen hebben ook last van wat meer afscheiding. Je afscheiding is helder en wat meer elastisch. Wanneer je het tussen twee vingers houdt, lijkt het wel kauwgom. Het cervixslijm heeft tijdens je eisprong een heel belangrijke functie. Het helpt namelijk met het transport van de zaadcellen naar de baarmoeder.
Lees hier meer over vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap.
Het LH hormoon piekt
Het luteïniserend hormoon (LH hormoon) is hoger tijdens je eisprong. Dit hormoon meet je wanneer je een ovulatietest doet. Tijdens je eisprong bereikt dit hormoon een piek.
Je hebt last van lichte krampen
Een klein deel van de vrouwen (ongeveer 1/5e) voelen iedere maand hun eisprong. Dit kan zijn in de vorm van lichte krampen of steken rond je eileiders.
Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Uitgerekende datum
De zwangerschap begint te tellen vanaf dag één van je laatste menstruatie. Dan ben je dus nog helemaal niet zwanger. Na één week zwangerschap is je menstruatie net gestopt, pas na twee weken treedt de ovulatie (eisprong) op en kan de eicel bevrucht worden. Hoewel men rekent met een zwangerschapsduur van 40 weken draag je het kind in feite maar 38 weken. De eerste twee weken van je zwangerschap krijg je cadeau. Op het moment dat de volgende menstruatie uitblijft en de zwangerschapstest positief is weet je dus niet alleen dat het vruchtje al een week of twee oud is, maar ben je officieel al vier weken zwanger! Vanaf nu kun je de uitgerekende datum bepalen.
Let op, we gaan bij het berekenen van de zwangerschapsduur en leeftijd van het embryo er voor het gemak van uit dat de ovulatie op twee weken voor het begin van de nieuwe menstruatie valt (dag 14, als de cyclus 28 dagen is). Dit is de gemiddelde waarde. Aan de grootte en ontwikkeling van het vruchtje vroeg in de zwangerschap is vrij nauwkeurig te zien hoe oud het is. Als straks bij de termijnecho blijkt dat het embryo toch iets ouder of jonger is dan eerder berekend, dan worden de zwangerschapsduur en de datum waarop het kindje wordt verwacht gewoon bijgesteld.
Je lichaam bij 2 weken zwanger
In week 2 of in het begin van week 3 vindt de bevruchting plaats. Officieel ben je na de bevruchting echt zwanger. Wat gebeurd er dan eigenlijk in je lichaam?
Ovulatie en bevruchting
Als je 2 weken zwanger bent, is er eigenlijk nog geen zwangerschap maar vindt de eisprong (ovulatie) plaats. De eicel daalt langzaam door de eileiders af naar de baarmoeder. Van de enorme hoeveelheid zaadcellen die zijn vrijgekomen zullen er maar een paar de zware tocht door de baarmoederhals naar de eicel helemaal volbrengen. Van die doorzetters zullen maar een paar zaadcellen ook door de buitenkant van de eicel heen kunnen dringen. Zodra er een zaadcel de eicel binnendringt verandert het oppervlakte van de eicel direct, zodat er geen andere zaadcellen meer bij kunnen komen. Op deze manier kan er altijd maar één set chromosomen bij de eicel binnenkomen! De “winnaar” is die zaadcel die er het eerst in slaagt om zijn kern met de kern van de eicel te laten versmelten. De zaadcel draait met zijn staart zodat het kopje zich als het ware het celmembraan van de eicel in boort.
Zwangerschapstest in week 2
Ook al heeft de bevruchting waarschijnlijk plaatsgevonden, in week 2 van de zwangerschap kun je nog geen zwangerschapstest doen. Een zwangerschapstest meet het HCG hormoon. Dit hormoon kun je pas goed meten rond de datum dat je normaal weer ongesteld zou worden.
Gezond leven
Zodra jullie hebben besloten om zwanger te worden, is het slim om te letten op je eet- en leefpatroon. Een gezonde levensstijl draagt bij aan een gezonde zwangerschap en uiteindelijk gezonde baby. Let erop dat je voldoende verse voedingsmiddelen eet, een gezond gewicht hebt en natuurlijk geen alcohol drinkt of rookt. Al deze factoren kunnen niet alleen van invloed zijn op je zwangerschap maar ook op je vruchtbaarheid.
De Baby – Bij 2 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Ergens in deze week vindt de bevruchting plaats. Vanaf die dag start de ontwikkeling van jullie baby. En dat gaat in een razend tempo!
Zygote, de allereerste fase
Als de zaadcel het eitje is binnengedrongen, verliest hij zijn staart. De kern van de zaadcel (waarin het erfelijk materiaal zit) en de eicel smelten samen en de 23 chromosomen van de moeder hechten zich aan de 23 chromosomen van de vader. Op deze manier ontstaat de allereerste cel die de kenmerken bevat van het nieuwe individu. Vanaf nu ligt vast of het toekomstige kindje bruine of blauwe ogen zal hebben en bijvoorbeeld of hij of zij aanleg zal hebben voor een bepaalde ziekte of juist een talent. Ook het geslacht is al bepaald. Al is er nog niets van te zien, het staat al vast of het toekomstig kindje een jongen of een meisje wordt. Het vruchtje heet nu een zygote.
Deling van de bevruchte eicel
Na 24 tot 30 uur deelt de bevruchte cel zich in tweeën. De komende tijd zal die verdubbeling doorgaan, om de twaalf tot vijftien uur zullen de cellen zich verdubbelen. Het vruchtje groeit nu razendsnel.
Na 4 tot 5 dagen ontstaat er een holte in dit klompje cellen en wordt het embryo een blastocyste genoemd. De bol wordt een plat schijfje. Het vruchtje daalt verder af door de eileider naar de baarmoeder waar het tegen het einde van de week de baarmoederwand binnendringt: de innesteling.
Tweeling
Soms splitst al vóór dag 5 de bevruchte cel in tweeën, zodat er een identieke ééneiige tweeling ontstaat. Het grootste deel van de ééneiige tweelingen ontstaan echter tussen dag 5 en dag 9.
Geslacht bepalen bij 2 weken zwanger
Direct bij de bevruchting ligt het geslacht van jullie baby al vast. De zaadcel van de man bepaalt namelijk het geslacht van de baby. Is een zaadcel met een X-chromosoom de eicel binnengedrongen dan is jullie baby een meisje. Als de zaadcel een Y-chromosoom heeft, dan is het een jongen. De eicel bevat altijd alleen maar X-chromosoom. Er wordt wel gezegd dat zaadcellen met een Y-chromosoom sneller zwemmen maar ook minder lang leven. Zaadcellen met een X-chromosoom zwemmen wat langzamer maar leven wel langer. Op deze manier zou je misschien wat invloed op het geslacht kunnen hebben.
Handig – 2 weken zwanger
To do als je 2 weken zwanger bent
Deze week is zo spannend omdat waarschijnlijk de bevruchting plaatsgevonden heeft! Wat moet je deze week zoal doen?
- Koop alvast een zwangerschapstest (of twee) zodat je hem in huis hebt en meteen kunt doen wanneer je overtijd bent.
- Start met het slikken van foliumzuur als je dit niet al gedaan hebt. Hoe eerder je start hoe beter.
- Bepaal je NOD. Dit is de dag dat je ongesteld moet worden en dus officieel overtijd bent. Vanaf deze dag kun je een zwangerschapstest doen.
- Bekijk alvast wat je niet mag eten tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap wordt het eten van bepaalde voedingsmiddelen afgeraden.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Week 2 is de week van de bevruchting. In deze week reist de bevruchte eicel naar de baarmoeder. Hierna volgt de innesteling. Sommige vrouwen krijgen een innestelingsbloeding. Deze bloeding wordt vaak verward met de menstruatie.
Er zijn zogenaamde ultravroege zwangerschapstesten op de markt. Met deze testen kun je al tot zes dagen voor de NOD (de dag dat je ongesteld had moeten worden) testen. Toch wordt er aangeraden om te wachten om de test echt betrouwbaar te laten zijn. Natuurlijk kan je lichaam wel andere symptomen afgeven die kunnen wijzen op een zwangerschap.
Nadat de zaadcel de eicel is binnengedrongen zal de celdeling na ongeveer 24 uur beginnen en start de reis naar de baarmoeder. Hier zal de zygote zich nestelen in het baarmoederslijmvlies. Na deze innesteling wordt de baarmoederhals afgesloten met een slijmprop.