Wat een mijlpaal! Officieël zit je nu op de helft van je zwangerschap. Natuurlijk hoeft jullie baby niet exact met 40 weken geboren te worden en ben je misschien al iets over de helft of ben je straks overtijd. Toch is die magische grens van 20 weken voor veel vrouwen belangrijk. Je gaat nu aftellen. Deze week heb je waarschijnlijk de 20 weken echo en zul je de baby echt gaan voelen.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Wisseldouches, dus warm en koud water afwisselen tijdens het douchen, dit is bevorderlijk voor de bloedsomloop. En belangrijk om klachten zoals spataderen of kramp te voorkomen. Het kan ook alvast helpen om je borsten en tepels met koud water af te spoelen. Je borsten en tepels hebben straks letterlijk een dagtaak als de baby borstvoeding krijgt. Een koude douche helpt om je borsten en tepels stevig te maken.
De Moeder – Zwanger week 20
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 20 van je zwangerschap
Nu je 20 weken zwanger bent, kun je last krijgen van andere symptomen die vooral veroorzaakt worden door je groeiende buik.
Andere smaak
Waarschijnlijk is het je al eerder opgevallen dat je smaak tijdens je zwangerschap verandert. Zo kun je opeens koffie vies vinden terwijl je eerst dagelijks meerdere kopjes dronk. Het kan ook zijn dat je aan het begin van je zwangerschap bepaalde dingen vies vond, die nu toch weer lekker vindt. Bij alles wat je eet geldt natuurlijk dat je moet proberen om zo gezond en voedzaam mogelijk te eten.
Lees ook: Vieze smaak in je mond tijdens de zwangerschap.
Licht bloedverlies
Het kan zijn dat je tijdens het afvegen opeens wat bloed zit. Hebben jullie net gevreeën, dan is de kans groot dat het om een gesprongen adertje in je baarmoedermond gaat. Tijdens je zwangerschap is je hele bekkengebied namelijk meer doorbloedt. Maak je je echter zorgen, neem dan contact op met je verloskundige.
Lees hier meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.
Buikpijn
Doordat je buik steeds groter wordt, moeten organen en spieren in je buik plaatsmaken voor de groeiende baarmoeder. Dit kan gepaard gaan met buikpijn. Misschien heb je last van obstipatie en hierdoor buikpijn. Het kan ook zijn dat je meer last hebt in je bekkengebied. Dit is vaak bandenpijn veroorzaakt door de banden waar je baarmoeder aan hangt die oprekken. Buikpijn is tijdens de zwangerschap meestal onschuldig. Ontspannen, een warme kruik en een lekkere kop thee, helpen vaak al om de buikpijn te verminderen.
Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Harde buiken
Nu je baarmoeder hard groeit, begint je baarmoeder met samentrekken. Eigenlijk is dit al een oefening voor de bevalling straks. Dit samentrekken zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat er een harde bal in je buik zit. Je kunt uit het niets een harde buik krijgen, maar veel vrouwen merken dit bij extra inspanning. Een teken van je lijf dat je iets rustiger aan moet doen. Meestal komen harde buiken iets later in de zwangerschap voor, maar het kan zijn dat je er nu al last van hebt. Harde buiken zijn onschuldig. Even gaan liggen of een andere houding aannemen, helpt vaak om de harde buik weer te laten zakken.
Lees hier meer over hard buiken tijdens de zwangerschap.
Duizeligheid
Heb je veel last van duizeligheid, dan is de kans groot dat je een lage bloeddruk hebt. Ook kun je een ijzertekort hebben waardoor je vaak duizelig bent. Eet ijzerrijk voedsel zoals appelstroop, groene groenten en noten. Ook in havermout zit ijzer, dus een start van de dag met heerlijke overnight oats is een goed begin.
Lees hier meer over duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Misselijkheid
Sommige vrouwen hebben de hele zwangerschap last van misselijkheid. Bij de meeste vrouwen is de misselijkheid na het eerste trimester over nadat het HCG hormoon plaatsgemaakt heeft voor progesteron. Het is ontzettend vervelend als je nog misselijk bent. Het helpt om kleine porties te eten. Heb jij last van extreme misselijkheid waardoor je nauwelijks kunt eten en veel braakt, dan moet je dit zeker melden bij de verloskundige. Er zijn medicijnen die helpen tegen de misselijkheid en niet schadelijk zijn voor de baby.
Lees hier meer over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Brandend maagzuur
Brandend maagzuur wordt veroorzaakt doordat de spieren van je maag tijdens de zwangerschap minder hard werken. Hierdoor kan het maagzuur makkelijker ontsnappen. Helaas wordt deze kwaal tijdens de zwangerschap eerder erger dan minder. Je kunt brandend maagzuur verminderen door te zorgen dat je hoofd iets hoger ligt wanneer je slaapt en door te kauwen op kauwgom. Hierdoor maak je meer speeksel aan wat het maagzuur neutraliseert.
Lees hier meer over maagzuur tijdens de zwangerschap.
Meer vaginale afscheiding
Door de extra doorbloeding, werken ook je slijmvliezen meer en dus heb je tijdens je zwangerschap meer last van vaginale afscheiding. Dit extra slijm heeft echter ook een heel belangrijke functie want het beschermd je baby tegen infecties van buitenaf.
Lees hier meer over vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap.
Hoge of lage bloeddruk
De hoeveelheid extra bloed in je lijf kan ervoor zorgen dat jij juist een hoge- of lagebloeddruk hebt tijdens je zwangerschap. Een lage bloeddruk zorgt ervoor dat je je moe en duizelig kunt voelen. Een hoge bloeddruk komt meestal later in de zwangerschap voor. Je bloeddruk wordt bij ieder bezoek aan de verloskundige gemeten. Heb je tussendoor zelf last van een te hoge of te lage bloeddruk, dan is het goed om contact op te nemen met je verloskundige. Een te hoge bloeddruk is namelijk niet goed voor de baby. Een gemiddelde bloeddruk is 120/80.
Lees hier meer over een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
Aankomen in week 20
Als je 20 weken zwanger bent, ben je nu ongeveer zes kilo aangekomen en zul je in de komende weken steeds ongeveer een halve kilo per week extra aankomen. Ook ga je wat vet opslaan. Dit is allemaal niet erg en dit extra vet heb je nodig als je straks borstvoeding gaat geven. De kilo’s zullen er dan weer afvliegen. Eten voor twee is echt niet nodig maar een extra boterham per dag zal je extra trek wel voeden.
Lees hier meer over aankomen tijdens de zwangerschap.
Vakantie
Veel stellen gaan in het tweede trimester nog een keer samen op vakantie. Dit wordt ook wel een een babymoon genoemd. Tijdens dit trimester ben je nog fit genoeg om op vakantie te gaan en mag je nog vliegen. Het is per luchtvaartmaatschappij verschillend tot wanneer je mag vliegen. Sommige hanteren 32 weken terwijl je bij andere nog tot 36 weken mag vliegen. Meld bij het boeken van je ticket dat je zwanger bent en zorg voor een stoel bij het gangpad zodat je makkelijk naar het toilet kunt en makkelijk even kan gaan lopen tijdens de vlucht. Het is ook belangrijk dat je je verloskundige op de hoogte brengt van jullie reisplannen. Check met je luchtvaartmaatschappij of het nodig is om een fit to fly verklaring te regelen. Op plaats van bestemming zijn mogelijk extra risico’s voor jou en de baby zoals het Zikavirus. Check van tevoren de risico’s.
20 weken echo
Rond de 20 weken zwanger krijg je een belangrijke echo: de 20 weken echo, of het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO).
Dit onderzoek halverwege de zwangerschap is bedoeld om eventuele aangeboren afwijkingen bij je baby op te sporen. De echoscopist kijkt naar de ontwikkeling van de organen, de groei en de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo is een betrouwbare manier om eventuele aangeboren afwijkingen aan het licht te brengen. Helaas zijn niet alle aandoeningen op een echo te zien. Daarom is een goede echo geen garantie op een gezond kind.
De echoscopist kijkt naar:
- Het hart: is er bijvoorbeeld sprake van een hartprobleem?
- De hersenen: ontwikkelen de hersenen zich goed?
- De maag
- Nieren en blaas: is de urineweg goed aangelegd?
- Buikwand
- Het ruggetje: is het ruggenmerg al gesloten?
- Armen en benen: zijn de ledematen compleet?
- Botten en schedel: zijn alle botten netjes aan elkaar gegroeid?
Als je graag het geslacht van je kindje wilt weten, is dat waarschijnlijk op deze echo te zien. Wil je het niet weten, geef dat van te voren aan bij de echoscopist.
Ook wordt er gekeken de ligging van de baby en van de placenta. Bij ongeveer 15% van de zwangerschappen blijkt bij de structurele echo dat de placenta (gedeeltelijk) voor de baarmoedermond ligt. Meestal is dit later in de zwangerschap niet meer het geval. Voor de zekerheid wordt er rond de 34-35 weken nog een keer een liggingsecho gemaakt.
Lees hier meer over echo’s tijdens de zwangerschap.
Je lichaam bij 20 weken zwanger
Je zult zien dat er grote verschillen zijn in de grootte van de buik tussen jou en andere vrouwen. Misschien doe je een zwangerschapscursus en zie je veel andere zwangere buiken. Verschillen zijn er omdat ieder lijf verschillend is en dit zegt niks over de groei van de baby.
Groei van je buik
Met 20 weken zwanger is je baarmoeder zeker tot je navel gegroeid. Bij iedere controle zal de verloskundige ook voelen tot waar de baarmoeder gegroeid is. Ze checkt hiermee of de groei van de baby volgens plan verloopt. Dit kan ze makkelijk berekenen door het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt op te tellen met vier. Dit komt overeen met het aantal weken dat je zwanger bent.
De Baby – Bij 20 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je bent 20 weken zwanger, de zwangerschap is op de helft. Ook de baby heeft nu de helft van de lengte die hij waarschijnlijk bij de geboorte zal hebben, ongeveer 25 centimeter.
Hoe groot is je baby bij 20 weken zwanger?
Je baby komt nu iedere week ongeveer 60 gram aan en weegt 320 gram. Dit is nog lang niet de helft van het geboortegewicht terwijl de lengte van je baby met 25 centimeter wel al op de helft zit. Je baby is in verhouding dus nog erg dun.
Strottenhoofd
Het strottenhoofd gaat bewegen. Het maakt dezelfde bewegingen als het straks zal maken na de geboorte als de baby huilt.
Vruchtbaarheid
De voortplantingsorganen van je baby zijn bij 20 weken zwanger volop in ontwikkeling. Een meisje heeft nu zo’n zeven miljoen eicellen in haar eierstokken. Bij de geboorte zijn dit nog ongeveer twee miljoen eicellen. Het is heel bijzonder om te beseffen dat jouw eventuele kleinkinderen in oorsprong al in jouw baby aanwezig zijn. Of als je het andersom redeneert; jij hebt al in de buik van je oma gezeten. Bij jongetjes dalen nu de testikels in en deze zullen zich de komende maanden verder ontwikkelen.
Spijsvertering
Je baby drinkt nu af en toe slokjes vruchtwater en oefent hiermee zijn spijsvertering. De eerste poep van de baby noem je meconium en is zwart en kleverig.
Handig – 20 weken zwanger
To do als je 20 weken zwanger bent
- Als je ervoor hebt gekozen om tijdens de 20 weken echo te horen wat het geslacht van jullie baby is, dan kunnen jullie gaan nadenken over de naam. Misschien weten jullie de naam al lang maar als je het lastig vindt, zijn er ontzettend veel website en zelfs apps die je inspiratie kunnen geven.
- Je kunt beginnen met het verzamelen van babyspullen en babykleertjes. De meeste baby’s hebben maat 50 of 56 bij de geboorte. Zijn er mensen in jouw omgeving die net een baby hebben gehad? Waarschijnlijk kun je veel kleertjes lenen of overnemen.
- Ben je nog niet begonnen aan een zwangerschapcursus dan is dit het juiste moment. Zwangerschapscursussen bereiden je voor op de bevalling en zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit tijdens de zwangerschap. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar een cursus hypnobirthing waarmee je leert hoe je kunt ademen tijdens de bevalling.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Je bent op de helft van de zwangerschap en dus al vier en halve maand zwanger! Vanaf nu kan het aftellen naar negen maanden beginnen.
De meeste vrouwen voelen de baby tussen de 16 en 20 weken voor het eerst. Heb jij nog niks gevoeld, geen zorgen! Door de ligging van de placenta kan het zijn dat je de baby wat later voelt. Voel je wel al kleine plopjes in je onderbuik, dan is de kans groot dat dit je baby is.
Een andere reden dat je de baby nog niet voelt is omdat hij wel tot 20 uur per dag slaapt! Je baby is vooral actief als jij rustig bent dus misschien beweegt je baby als jij slaapt en voel je dit nog niet. Als je beweegt wiegt je baby lekker en is de kans groot dat hij slaapt.