Deze week ben je 22 weken zwanger en zit je in het tweede trimester van je zwangerschap. Het tweede trimester wordt door veel vrouwen als het meest prettig ervaren. Je buik groeit flink maar is nog niet zo groot dat je er al veel last van hebt. Je voelt je nog energiek en je voelt de baby nu regelmatig bewegen. Alle ontwikkelingen in deze week lees je in dit artikel.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Nu je buik zichtbaar groeit zijn eventuele broertjes en zusjes waarschijnlijk ook erg bezig met jouw zwangerschap. Hoe bereid je een broertje of zusje het beste voor op een baby? Opeens is hij niet meer het middelpunt maar komt er een baby bij. Er zijn een aantal leuke boeken die een broertje of zusje voorbereiden op de komst van de baby. Hieronder een lijstje met onze favorieten:
De Moeder – Zwanger week 22
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 22 van je zwangerschap
Je begint je misschien echt een beetje dik te voelen. Als je in de spiegel kijkt heb je niet alleen een dikke buik maar ook een voller gezicht, armen en benen. Maak je geen zorgen om de extra kilo’s. Die vliegen er straks echt zo weer af! Naast het dikker worden zul je onderstaande symptomen misschien ook herkennen.
Vollemaansgezicht
Doordat je meer vocht vasthoudt tijdens je zwangerschap wordt je overal wat voller. Vooral in je gezicht kan het opvallen dat je vocht vasthoudt. Zo’n vol gezicht noem je ook wel een vollemaansgezicht. Klinkt misschien niet echt als een compliment maar je zult horen dat je er vooral heel gezond uitziet. Een voller gezicht zie je vaak vooral als het wat warmer is en aan het einde van de dag.
Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Bandenpijn
De snelle groei van je buik wordt veroorzaakt door de groei van je baarmoeder waarin je baby alsmaar groter wordt. Doordat je baarmoeder groeit rekken de banden die je baarmoeder ondersteunen uit. Tegelijkertijd worden ze steviger om het gewicht vast te houden. Dit rekken en steviger worden kun je voelen door steken in je onderbuik en rug. Ga even liggen en verander van houding. Dan zul je merken dat het al snel beter gaat.
Lees hier meer over bandenpijn tijdens de zwangerschap.
Brandend maagzuur
Bijna iedere zwangere vrouw heeft wel eens last van brandend maagzuur. Ik had het zelf op een gegeven moment zo erg dat ik midden in de nacht naar het benzinestation ben gereden om Rennies te halen. Inmiddels weet ik dat er heel veel andere oplossingen zijn. Je kunt bijvoorbeeld op een kauwgompje kauwen waardoor je meer speeksel aanmaakt en het zuur geneutraliseerd wordt. Ook helpt het drinken van kamillethee tegen brandend maagzuur.
Lees hier meer over brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.
Harde buiken
Een harde buik is een samentrekking van de baarmoeder. Je baarmoeder is één grote spier en begint nu af en toe te oefenen met samentrekken. Ook gebeurd dit omdat hij in deze periode snel oprekt en hierdoor af en toe even samentrekt. Een harde buik voelt als een harde bal in je buik en is niet erg maar kan wat vervelend voelen. Even ontspannen door te gaan liggen zorgt er meestal voor dat je baarmoeder zich ook weer ontspant.
Lees hier meer over harde buiken.
Duizeligheid
Rond deze tijd in je zwangerschap is je bloeddruk meestal weer wat lager. Had jij al last van een lage bloeddruk dan kan dit ervoor zorgen dat je je duizelig voelt. Als je hier echt veel last van hebt, is het goed je verloskundige te vragen je HB even te testen. Misschien heb je een tekort aan ijzer en kun je dit zelf aanvullen met voeding of supplementen.
Lees hier meer over duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Eetbuien
Nu je baby vet aan het opslaan is, zul jij ook merken dat je meer trek hebt. Je kunt zelfs eetbuien hebben die bijna niet te negeren zijn. Zorg daarom dat je altijd iets gezonds in huis hebt of zorg er juist voor dat je geen ongezonde dingen in huis hebt. Als je dan een eetbui hebt dan eet je tenminste gezonde dingen.
Lees hier meer over eetbuien tijdens de zwangerschap.
Tintelende handen of vingers
Het is niet een heel bekend zwangerschapssymptoom, toch komt het geregeld voor dat vrouwen tijdens de zwangerschap last hebben van tintelende handen of vingers. Dit noem je ook wel het Carpale Tunnel Syndroom. Je kunt hier vooral ‘s nachts last van hebben. Het wordt veroorzaakt door het vocht dat je vasthoudt dat kan zorgen voor een vernauwing van een tunneltje in je onderarm waardoor pezen en zenuwen lopen. Vervelend maar gelukkig onschuldig. Het is wel goed om je verloskundige te vertellen als je last hebt van tintelende armen of handen. Het kan ook een symptoom zijn van zwangerschapsvergiftiging.
Lees hier meer over tintelende handen/ vingers tijdens de zwangerschap.
Grotere voeten
Het is echt waar dat je voeten tijdens je zwangerschap wel één schoenmaat groter kunnen worden. Door de druk op je voeten en grotere flexibiliteit in gewrichten kunnen je voeten platter en langer worden.
Lees hier meer over je voeten tijdens de zwangerschap.
Nachtmerries
Rond deze tijd kun je behoorlijk last hebben van heftige dromen. In je dromen verwerk je gedachten en kunnen je angsten in je dromen werkelijkheid worden. Je droomt dat je je baby vergeet of dat je baby niet meer ademt. Hele nare dromen maar een mechanisme van je lichaam om om te gaan met deze angsten. Praat erover met je partner en probeer ‘s nachts niet te blijven piekeren na zo’n nare droom.
Lees hier meer over nachtmerries tijdens de zwangerschap.
Melkproductie
Je borsten zijn tijdens je zwangerschap volop in ontwikkeling. Dit merk je zelf vooral doordat ze groter en zwaarder worden. Je melkklieren ontwikkelen zich en er stroomt meer bloed door. Je tepels worden donkerder en groter. Je borsten kunnen al wat voormelk produceren. Je ziet dat er wat gelige druppeltjes uit je tepels komen. Dit noem je ook wel colostrum. Na de bevalling komt de melkproductie pas echt op gang. Je hoeft je dus ook absoluut geen zorgen te maken als jij deze gelige druppeltjes niet hebt. Ook hoef je je borsten niet speciaal voor te bereiden op de borstvoeding straks. Wat wel fijn is zijn wisseldouches om de bloedcirculatie te stimuleren en je borsten insmeren met lekkere olie.
Lees hier meer over de eerste moedermelk.
Ouderschapsverlof
Als je zwangerschap afgelopen is, kun je ervoor kiezen om ouderschapsverlof op te nemen. Je hebt wettelijk recht op ouderschapsverlof als je minimaal één jaar in dienst bent bij je huidige werkgever. Door ouderschapsverlof op te nemen kun je tijdelijk minder gaan werken. Je salaris wordt voor een deel doorbetaald. Het ouderschapsverlof is 26 keer het aantal uren dat je per week werkt en kun je opnemen totdat je kind acht jaar oud is. Je kunt er dus ook voor kiezen het later op te nemen. Je kunt de uren allemaal in één keer opnemen waardoor je je zwangerschapsverlof verlengd of bijvoorbeeld één dag in de week minder gaan werken.
Lees hier meer over ouderschapsverlof.
Calcium en magnesium
Calcium en magnesium zijn beide belangrijk tijdens de zwangerschap. Calcium ondersteunt de bot aanmaak van je baby en magnesium ondersteunt je algehele gestel en kan er zelfs voor zorgen dat zwangerschapskwalen als duizeligheid en slechter slapen minder worden. Probeer daarom extra te letten op voedingsmiddelen die calcium en magnesium bevatten zoals groene bladgroenten, noten en vis. Je kunt calcium en magnesium ook uit supplementen halen of verwen jezelf met een voetenbad met magnesiumvlokken.
Lees hier meer over slecht slapen tijdens de zwangerschap.
Inenten tegen kinkhoest
Als je 22 weken zwanger bent, kun je laten inenten tegen kinkhoest, om daarmee de baby alvast te beschermen. Als je baby twee maanden oud is, heb je de mogelijkheid om hem in te enten tegen kinkhoest. Omdat met name voor pasgeboren baby’s deze ziekte gevaarlijk kan zijn, krijgen moeders de mogelijkheid de vaccinatie al in de zwangerschap te nemen waardoor je baby vanaf de geboorte beschermd is.
Lees hier meer over kinkhoest tijdens de zwangerschap.
Je lichaam bij 22 weken zwanger
Je bent 22 weken zwanger. Dat betekent dat je buik al flink groter is geworden waarschijnlijk. De baby en dus de baarmoeder worden steeds zwaarder. Dat kan bekkenpijn of bandenpijn geven. Ook kan je huid wat problemen geven omdat die enorm wordt opgerekt. Van een jeukende huid tot zwangerschapsstrepen. Er is niet veel aan te doen, je kunt proberen of een fijne crème of bodylotion een beetje helpt. En misschien heb jij wel een linea nigra, een donker gekleurde verticale streep van je navel tot je schaamheuvel. Ook dit kan geen kwaad, en normaal gesproken verdwijnt de streep weer na de bevalling.
Groei van je buik
Je buik groeit deze weken flink en ook zul je je baby steeds meer voelen. Het zijn nu nog zachte bewegingen maar je zult merken dat deze schopjes steeds harder worden. Misschien vind je je buik al een beetje zwaar worden. Een zwangerschapsband om je buik kan verlichting geven.
De Baby – Bij 22 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Vooral de hersenen en motoriek ontwikkelen zich in week 22 bij je baby.
Hoe groot is je baby bij 22 weken zwanger?
Je baby is nu ongeveer zo groot als je onderarm en meet 28 centimeter. Hij is bijna een halve kilo zwaar en weegt zo’n 440 gram. Zoals je baby nu in je buik ligt heeft hij ongeveer de afmeting van een mango.
Hersenen
De hersenen ontwikkelen zich snel verder. De twee hersenhelften ontwikkelen nu ieder op hun eigen manier en de hersenen ontvangen nu gegevens van de ledematen via het zenuwstelsel. Hierdoor krijgt je baby steeds meer gevoel op plekken in zijn lichaam.
Gehoor
Het slakkenhuis, in het binnenste deel van het oor, is vrijwel volledig ontwikkeld en de foetus begint geluiden te horen. Er dringen ook wel geluiden van buiten door, maar wat je baby vooral hoort is jouw hartslag, het gerommel van je darmen en jouw ademhaling. De baby is zo gewend aan deze geluiden dat hij na de geboorte heel rustig kan worden als hij op jouw buik mag liggen.
Ademhalen
Je baby ademt in de buik natuurlijk geen lucht in maar oefent wel met ademhalen door vruchtwater in en uit zijn logen te laten stromen. De ademhaling met lucht komt zo’n tien tot twintig seconden na de geboorte op gang. Dit is echt een magisch verschijnsel. In de baarmoeder haalde je baby de zuurstof uit de navelstreng. Bij de eerste ademhaling buiten de baarmoeder zuigt je baby de longen vol en slaat er een klep tussen de hartboezems dicht. Hierdoor kan het bloed niet meer van de rechter- naar de linkerboezem stromen. De bloedbaan van je baby gaat nu ook via de longen en je baby haalt zelfstandig adem.
Handig – 22 weken zwanger
To do als je 22 weken zwanger bent
- Het is nu wel een beetje de tijd om na te gaan denken over een babynaam als jullie die niet allang hebben natuurlijk. Sommige stellen weten de naam zelfs al voordat ze zwanger zijn. Andere stellen willen juist wachten met het geven van de definitieve naam tot na de geboorte. Kies je voor één naam of meerdere namen en wil je je baby misschien vernoemen naar iemand? Vind je het lastig om een babynaam te verzinnen? Er zijn gelukkig heel veel handige websites en apps die je kunnen helpen.
- Als je na je zwangerschapsverlof ook nog ouderschapsverlof op wilt nemen is dit een goede tijd om hierover na te denken. Ouderschapsverlof moet je minimaal twee maanden van te voren aanvragen. Het is goed je werkgever alvast op de hoogte te stellen als je ouderschapsverlof op wilt nemen.
- Wil je graag een zwangerschapsshoot dan is dit de tijd om er eentje te plannen. Een zwangerschapsshoot is in het derde trimester het mooist omdat je dan echt een flinke buik hebt. De meeste fotoshoots vinden plaats tussen de 30 en 35 weken zwangerschap.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Een harde buik voelt als een harde bal in je buik. Je baarmoeder is een grote spier die zich samentrekt. Als je harde buik snel weer wegtrekt en niet heel veel pijn doet, hoef je je geen zorgen te maken.
Het kan best zijn dat je je baby een hele dag niet voelt. Dit is normaal omdat je baby nog heel veel slaapt en meestal wakker is wanneer jij slaapt. Vanaf ongeveer 24 weken zul je je baby dagelijks gaan voelen.
Je baby is ongeveer zo groot als je onderarm en weegt bijna een halve kilo. Hij is deze week o.a. aan het oefenen met ademhalen door vruchtwater in en uit zijn longen te laten lopen en zal vaak zijn duim in zijn mond stoppen.