Als je 23 weken zwanger bent betekent dat dat je op de helft van je tweede trimester bent. Vanaf nu ga je langzaam aftellen naar het derde trimester dat ingaat vanaf 28 weken. Je buik wordt steeds dikker en je baby bereikt deze week een mijlpaal. De longen zouden nu ook buiten de baarmoeder kunnen functioneren. Natuurlijk is een geboorte met 23 weken zwanger nog veel te vroeg maar dat je baby levensvatbaar is, is een bijzonder gegeven. Ook deze week kun je weer last hebben van verschillende symptomen en valt er van alles te regelen.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
In de 23ste zwangerschapsweek begint je baby te reageren op geluiden van buiten de baarmoeder. Het is daarom heel goed om nu alvast tegen je baby te gaan praten. Vind je het lastig om zomaar wat te vertellen, lees dan een verhaaltje voor of zing een liedje. Je zult merken dat juist deze verhaaltjes en liedjes je baby na de bevalling rustig maken.
De Moeder – Zwanger week 23
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 23 van je zwangerschap
Langzaam begint je buik echt dikker te worden en misschien merk je dat hij al een beetje in de weg begint te zitten als je bijvoorbeeld je veters wilt strikken. Vooral als je al eens zwanger bent geweest, merk je dat je buik sneller dik wordt. De symptomen die je nu ervaart, hebben ook veel te maken met je dikker wordende buik.
Bloedarmoede
Bloedarmoede is een bekend symptoom tijdens de zwangerschap. Het ontstaat doordat je tijdens je zwangerschap meer bloed in je lijf hebt. Hierdoor wordt de verhouding tussen hemoglobine (Hb) en de rest van je bloed lager. Je hebt namelijk verhoudingsgewijs meer vocht (plasma) dan rode bloedcellen in je bloed. Ben je vaak moe en duizelig dan is de kans groot dat je bloedarmoede hebt. Laat je verloskundige je Hb checken zodat je er iets aan kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld supplementen nemen om het ijzer in je bloed aan te vullen.
Lees hier meer over bloedarmoede tijdens de zwangerschap.
Brandend maagzuur
Je groeiende buik duwt je maag steeds verder naar boven met als gevolg dat je makkelijk last kunt hebben van brandend maagzuur dat in je slokdarm komt. Probeer geen grote vette maaltijden te eten en laat ook koffie en sinaasappelsap even staan.
Lees hier meer over brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsdementie
Het is echt waar dat je tijdens je zwangerschap vergeetachtiger bent. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat je een stuk minder goed slaapt als je zwanger bent. Gelukkig hersteld je brein zich weer op het moment dat je nachten weer beter worden. Met een pasgeboren baby kan dat echter nog wel even duren.
Lees hier meer over zwangerschapsdementie.
Donkere tepels
Doordat je tijdens je zwangerschap meer pigment aanmaakt en er meer bloed door je lichaam stroomt, merk je dat je huid op sommige plekken verkleurd. Je hebt donkerdere tepels en je schaamlippen zijn waarschijnlijk wat meer paars van kleur. Ook kun je de bekende verticale streep over je buik nu waarschijnlijk goed zien. Niet iedere vrouw heeft overigens een linea negra (verticale streep). Dit hangt af van je eigen huidskleur en of jij makkelijk pigment aanmaakt.
Lees hier meer over zere en gevoelige tepels.
Zwangerschapsmasker
Ook op je gezicht kunnen donkere vlekken ontstaan als gevolg van het pigment dat je tijdens je zwangerschap meer aanmaakt. De officiële naam voor een zwangerchapsmasker is melasma. De aanmaak van pigment wordt gestimuleerd door UV straling. Pas dus op met de zon als je zwanger bent en smeer je gezicht het liefst dagelijks in met een beschermende factor.
Lees hier meer over een zwangerschapsmasker.
Vocht vasthouden
Je zult merken dat je met name aan het eind van de dag last hebt van dikkere enkels. Als je zwanger bent, houd je meer vocht vast. Veel drinken en bewegen helpt om het vocht af te drijven. Als je veel drinkt, stimuleer je je nieren en die zorgen weer voor de vochtafdrijving. Ook kun je vochtafdrijvende voedingsmiddelen zoals selderij en venkel eten.
Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Bekkenpijn
Veel vrouwen kampen met bekkenpijn in de zwangerschap. Dit komt omdat je gewrichten in het bekkengebied verweken en het zwaartepunt door je groeiende buik anders wordt. Heb jij erg veel last van bekkenpijn, dan is het goed om een bekkenbodemspecialist te bezoeken. Zij kan je tips geven waardoor de pijn minder wordt of hoe je met de pijn om kunt gaan. Lees ook het artikel over bekkeninstabiliteit over de oorzaak en hoe je deze klachten kunt voorkomen of verminderen.
Snurken
De kans dat jij meer snurkt tijdens je zwangerschap is groot. Vanaf week 15 beginnen vrouwen vaak meer te snurken en dit wordt gedurende je zwangerschap alleen maar erger. Doordat je meer vocht vasthoudt, zwellen de slijmvliezen in je neus ook op waardoor je een nauwere doorgang hebt en dus kunt snurken. Je kunt het snurken beperken door goed te blijven bewegen, veel te drinken, op je zij te slapen, jullie slaapkamer goed te luchten en minder zout te eten. Is het echt heel erg, dan kun je een neusspreider of snurkbeugel kopen.
Lees hier meer over een verstopte neus tijdens de zwangerschap.
Jeuk
Doordat je huid tijdens je zwangerschap behoorlijk oprekt, wordt hij sneller droog en kun je jeuk ervaren. Smeer je huid daarom het liefst dagelijks in met een fijne vette crème of olie. Shea butter is heel fijn omdat het je huid echt voedt met een vettig laagje natuurlijke boter. Je kunt ook jeuk hebben door toedoen van hormonen en last krijgen van eczeem of psoriases. Heb je hier last van dan kan shea butter eventueel ook helpen.
Lees hier meer over jeuk tijdens de zwangerschap.
Lekkende borsten
Je borsten zijn al een beetje aan het oefenen voor de zeer belangrijke taak om je baby straks te voeden. Hierdoor kan het zijn dat je soms al een paar druppeltjes melk uit je tepels ziet komen. Dit noem je voormelk of colostrum. Het is volkomen normaal en dus niks om je zorgen over te maken. Ook is het heel normaal als je dit niet hebt. Als je erg veel last hebt van lekkende borsten, kun je alvast een zoogcompres in je bh doen. Je hebt hele fijne wasbare zoogcompressen van katoen die net zo zacht zijn als je bh. Als je borsten pijnlijk of gevoelig zijn, is het soms prettig om ze te masseren met een verzorgende olie of crème.
Lees hier meer over de eerste moedermelk.
Seks tijdens de zwangerschap
Zin in seks? Dat is geen enkel probleem. In zeldzame gevallen, zoals bij het risico op een vroeggeboorte, als de vliezen gebroken zijn of door een ander medisch probleem, kan de arts seks verbieden. Maar normaal gesproken kan het gewoon. Als de baarmoeder zich samentrekt, krijg je soms wel een harde buik. Seks tijdens de zwangerschap is absoluut niet gevaarlijk voor de baby. Zolang jij en je partner zich er prettig bij voelen, kun je het gewoon blijven doen!
Lees hier meer over seks tijdens de zwangerschap.
Hoge koorts
Ben je zwanger en zit je middenin in het griepseizoen dan is de kans natuurlijk aanwezig dat je ook wat oploopt. Griep is niet gevaarlijk wanneer je geen hoge koorts hebt. Als je langer hoge koorts hebt (boven de 38,5 graden), is het goed om je huisarts te raadplegen. Hoge koorts kan de weeën opwekken.
Babykleertjes kopen
Steeds vaker zul je jezelf erop betrappen dat je in de winkel toch even langs de babyafdeling loopt en zorgen algoritmes ervoor dat je op je tablet, telefoon of computer ook alleen nog maar de meest schattige babyoutfits voorbij ziet komen. Als je al wat kleertjes voor je baby wilt kopen, let er dan wel even op dat je een outfit voor het juiste seizoen koopt. De kleertjes die je nu voorbij ziet komen zijn waarschijnlijk minder geschikt voor wanneer jullie kleintje ter wereld komt. Ook is nieuw kopen vaak helemaal niet nodig. Er is echt een enorm tweedehandsaanbod van kleertjes die nauwelijks of niet gedragen zijn.
Lees ook: Deze babykleertjes heb je nodig, per seizoen.
Kolven
Het lijkt wat vroeg om er nu al over na te denken maar als je graag borstvoeding wilt blijven geven als je weer aan het werk gaat, is het belangrijk om hier nu al met je werkgever over te praten. Waar kun jij kolven, is dit een ruimte waar je je prettig voelt? Je mag officieel een kwart van je werktijd gebruiken om te kolven tijdens de eerste negen maanden. Bespreek dit nu alvast met je werkgever zodat het straks niet als een verrassing komt en je daar ook niet over na hoeft te denken als verse moeder. Er komt al genoeg op je af.
Lees ook: Wel kolfapparaat past bij jou?
Je lichaam bij 23 weken zwanger
Niet alleen je buik, maar echt alles lijkt groter te worden. Zelfs je voeten kunnen tijdens de zwangerschap tot wel één schoenmaat groter worden. Het is ook niet niks zo’n lichaam waar zich een nieuw mensje in ontwikkelt. Er gebeurd continu van alles in je lijf waardoor je lichaam misschien ook niet meer helemaal van jou voelt. Probeer alle veranderingen te omarmen!
Groei van je buik
Je zult nu nog veel verschillen zien tussen zwanger buiken. Als je op een zwangerschapscursus zit zul je om je heen zien dat iedere vrouw een andere buik heeft. Misschien krijg je wel opmerkingen als je buik al fors is. Dit kan je onzeker maken maar trek je hier niets van aan! Ieder lijf is anders, een cliché maar zo waar! Jouw buik is jouw buik en ook je baby maakt zijn eigen ontwikkeling door. Misschien groeit jouw buik nu wat sneller en wordt dat straks weer minder. Ook kun je nog maar een heel klein buikje hebben en zal jouw buik later in de zwangerschap juist gaan groeien.
De Baby – Bij 23 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je bent nu 23 weken zwanger. Je baby is nu eigenlijk 21 weken oud. Dit is een mijlpaaltje, want tussen de 21 en 22 weken zijn de longen buiten de baarmoeder al in staat om een klein beetje lucht in te ademen. Als je kindje onverhoopt nu geboren wordt, is er een redelijke kans dat je kindje het buiten de baarmoeder redt. Natuurlijk wel met behulp van gespecialiseerde medische apparatuur. Je kindje zou dan buiten de baarmoeder verder moeten groeien.
Hoe groot is je baby bij 23 weken zwanger?
Je baby is weer twee centimeter gegroeid en is nu ongeveer 30 centimeter lang. Hij weegt een halve kilo. Gemiddeld wegen baby’s zo’n 3 tot 3,5 kg bij de geboorte. Dit betekent dat je baby dus nog zes tot zeven keer zo zwaar wordt.
Ademhalen
Je kindje is elke dag bezig met het oefenen om adem te halen door vruchtwater in- en uit te blazen.
Opperhuid
De opperhuid van je kindje, de bovenste huidlaag met al het haar en de belangrijkste bescherming tegen gevaren van buitenaf zoals virussen en bacteriën, wordt nu gevormd. Dit komt door de aanmaak van proteïne keratine. Ook worden de botten steeds harder en sterker.
Grijpen en vastpakken
Je kindje kan met de dag meer. Het grijpen en vastpakken gaat steeds beter. Met zijn handje kan je kindje nu een van zijn voeten vastpakken. Af en toe knijpt hij in de navelstreng, maar gelukkig kan hij deze niet dichtknijpen. Je kindje kan tijdens het buitelen ook niet verstrikt raken in de navelstreng. Deze is namelijk meer dan vijftig centimeter lang, waardoor je kindje alle ruimte krijgt die hij nodig heeft.
Handig – 23 weken zwanger
To do als je 23 weken zwanger bent
- Praat en zing tegen je baby. Een goede hechting met je baby begint nu al. Zo helpt het ook als je over je buik wrijft en op deze manier contact maakt met je baby. Je baby zal reageren op jouw aanrakingen. Een goede hechting is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind.
- Als je borstvoeding wilt blijven geven terwijl je weer aan het werk bent, is het goed om hier nu alvast over na te denken en dit te bespreken met je werkgever. Nu je nog aan het werk bent, kun je samen kijken naar een fijne plek waar je kunt gaan kolven. Heb jij een beroep waarbij je niet zomaar even weg kunt lopen, dan is het goed om al te bespreken wat je kolftijden zijn. Bedenk dat als je na drie maanden weer aan het werk gaat, je waarschijnlijk om de drie tot vier uur zult willen kolven.
- Denk na over jouw bevalteam. Ofwel wie wil je graag bij je bevalling hebben en wie niet. Denk erover na of broertjes en zusjes thuis zijn tijdens de bevalling of opgehaald worden en door wie? Wil je naast de verloskundige graag een doula bij de bevalling, dan is het ook goed om daar nu alvast een kennismakingsgesprek mee te plannen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Je zit nu in de vijfde maand van je zwangerschap en in het tweede trimester. Het tweede trimester loopt tot week 28. Het eerste trimester zijn de eerste drie maanden van je zwangerschap. Het tweede trimester zijn maand vier, vijf en zes en het derde trimester loopt van maand zeven t/m de negende maand.
Je voelt de baby nu waarschijnlijk nog niet iedere dag. Vanaf 28 weken zul je de baby echt dagelijks gaan voelen. De reden dat je de baby nog niet iedere dag voelt is omdat hij nog een heel groot gedeelte van de dag slaapt. Je baby is juist vaak wakker wanneer jij slaapt. Omdat je baby nog voldoende ruimte in de baarmoeder heeft, voel je de bewegingen niet altijd.
Baby’s die onder de 24 weken zwangerschap geboren worden, hebben geen grote kans om te overleven en een grote kans op complicaties. Wanneer een baby met 23 weken geboren wordt, zullen ze in het ziekenhuis afhankelijk van de conditie bij de geboorte, natuurlijk alles proberen om de baby in leven te houden. Sommige baby’s ontwikkelen zich goed en blijven leven.