Met 24 weken zwanger, ben je al bijna zes maanden zwanger! Je bent nu ruim over de helft en de bevalling wordt een steeds concreter onderwerp. Het is goed om al met de bevalling bezig te zijn door het volgen van een zwangerschapscursus, het lezen van boeken en het kijken van filmpjes. Zorg dat je vooral naar positieve bevallingsverhalen luistert. In dit artikel lees je alles over de symptomen in week 24, de ontwikkeling van je baby en geven we een handig lijstje met dingen die je nog moet regelen voordat de kleine zich aandient.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Met 24 weken zwanger kan je buik al behoorlijk gegroeid zijn. Hierdoor gaan bepaalde handelingen soms minder soepel. Je zult merken dat de riem van de auto ineens niet meer lekker zit. Zorg ervoor dat de onderste riem onder je buik zit. Zo kun je de autogordel toch veilig blijven dragen. Dit is ook de tijd dat je op zoek kunt gaan naar een maxi-cosi. Dit autostoeltje is verplicht wanneer je in het ziekenhuis bevalt en jullie met de baby naar huis gaan.
De Moeder – Zwanger week 24
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 24 van je zwangerschap
Veel zwangerschapssymptomen zul je inmiddels wel herkennen. Van sommige symptomen heb je misschien erg veel last maar het kan ook zijn dat jij je juist topfit voelt en weinig klachten hebt. Enkele symptomen zijn minder bekend maar dat wil niet zeggen dat jij ze niet kunt krijgen. Lees daarom onze lijst met symptomen door zodat je weet wat je mogelijk kunt verwachten en belangrijker, waar andere vrouwen ook last van hebben.
Spataderen
Door zwangerschapshormonen worden je bloedvaten wijder en stroomt er meer bloed door je lijft. Als jij door erfelijkheid gevoelig bent voor spataderen of een staand beroep hebt, dan kun je tijdens je zwangerschap spataderen ontwikkelen. Probeer dit te voorkomen door al in een vroeg stadium van je zwangerschap steunkousen te dragen.
Lees hier meer over het ontstaan van spataderen tijdens de zwangerschap.
Aambeien
Aambeien ontstaan om dezelfde reden als spataderen. De adertjes rond je anus worden wijder en kunnen zelfs naar buiten komen waardoor er buiten je anus bobbeltjes ontstaan. Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn en jeuken. Gelukkig zijn er crèmes op de markt die de pijn verzachten. Heb je erg veel last van aambeien, dan is het goed om dit met je verloskundige te bespreken.
Lees hier meer over aambeien tijdens en na de zwangerschap
Zwangerschapsjeuk
De jeuk komt meestal voor op plekken waar de huid oprekt, zoals je buik, borsten, billen en benen. Sommige vrouwen ontwikkelen later op deze plekken striae. De reden dat je huid jeukt is omdat hij oprekt en droger wordt. Probeer je huid goed vet te houden en drink voldoende water om jezelf te hydrateren.
Lees hier meer over jeuk tijdens de zwangerschap
Carpaal tunnel syndroom
De kans is groot dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Toch hebben veel vrouwen last van tintelingen in hun handen en voeten tijdens de zwangerschap. Dit noem je het carpaal tunnel syndroom. Het ontstaat doordat je tijdens je zwangerschap meer vocht vasthoudt. Dit vocht drukt op zenuwen waardoor er tintelingen ontstaan. Het kan helpen om tijdens het slapen je armen op een kussen te leggen. Gelukkig is het syndroom ongevaarlijk.
Lees hier meer over tintelende vingers/ handen tijdens de zwangerschap.
Lage rugpijn
De zwaartekracht van je buik verandert nu je buik meer naar voren gaat staan. Hierdoor komt er meer druk op je onderrug te staan. Het is daarom logisch dat jij een zwaar, pijnlijk en moe gevoel in je rug hebt. Beweging is het belangrijkste advies. Blijf lekker wandelen en fietsen. Hiernaast is zwemmen heerlijk om te doen omdat je buik in het water een stuk minder zwaar aanvoelt. Naast beweging is voldoende rust ook belangrijk. Je mag overdag best even gaan liggen om de druk op je rug wat te verminderen.
Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap.
Pijn in je bekken
Pijn in je bekken ontstaat doordat de gewrichten in je bekken verweken en je buik steeds meer naar voren groeit. Het is normaal om je bekken te voelen tijdens je zwangerschap maar wordt de pijn ondraaglijk, dan is het goed om een bekkenbodemspecialist te raadplegen. Met oefeningen kun je de pijn zeker verzachten. Lees hier meer over bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap
Je navel komt naar buiten
Jouw navel is het litteken van je eigen navelstreng. Best bijzonder om te beseffen dat je nu door de navelstreng verbonden bent met je eigen baby. Nu je buik steeds groter wordt, is het mogelijk dat je navel naar buiten gaat staan en je misschien een klein bolletje krijgt. Heb je een navelpiercing, dan is het goed om die er tijdelijk even uit te halen.
Lees hier alles over je navel tijdens de zwangerschap.
Hoge bloeddruk
Tijdens de zwangerschap is de kans groter dat je een hoge bloeddruk krijgt. Dit kun je merken doordat je meer vocht vasthoudt of hoofdpijn hebt. Je verloskundige houdt iedere controle je bloeddruk in de gaten. Wanneer je richting het eind van je zwangerschap last hebt van een te hoge bloeddruk, kan dit duiden op een zwangerschapsvergiftiging. Dit hoeft niet altijd zo te zijn! Maar dit is wel de reden dat je verloskundige je bloeddruk regelmatig checkt. Door op je voeding te letten, veel water te drinken en te zorgen voor weinig stress, kun jij je bloeddruk positief beïnvloeden.
Lees hier meer over zwangerschapsvergiftiging
Jeuk
Doordat je huid tijdens je zwangerschap behoorlijk oprekt, wordt hij sneller droog en kun je jeuk ervaren. Smeer je huid daarom het liefst dagelijks in met een fijne vette crème of olie. Shea butter is heel fijn omdat het je huid echt voedt met een vettig laagje natuurlijke boter. Je kunt ook jeuk hebben door toedoen van hormonen en last krijgen van eczeem of psoriasis. Heb je hier last van dan kan shea butter eventueel ook helpen.
Zwangerschapssuiker
Het kan zijn dat jij een verhoogde kans hebt op zwangerschapssuiker ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd. Wanneer de verloskundige bijvoorbeeld verwacht dat je een grote baby krijgt of wanneer je zelf overgewicht hebt, is er een kans op zwangerschapssuiker. Ook wanneer je heel vaak moet plassen of veel dorst hebt, kan dit een teken zijn dat je zwangerschapssuiker ontwikkelt. Je kunt dit tussen de 24 en 28 weken zwangerschap laten testen. Deze test vindt plaats in het ziekenhuis. Je krijgt dan eerst een bekertje glucose op een nuchtere maag. Vervolgens wordt even later bloed afgenomen. Zwangerschapssuiker is niet ongevaarlijk voor jou en je baby. Je zult daarom ook altijd onder behandeling van een gynaecoloog komen.
Lees hier meer over zwangerschapsdiabetes.
Borstvoeding en flesvoeding
Borstvoeding is de meest voor de hand liggende manier om jouw baby de eerste maanden te voeden. Het kan zijn dat jij geen borstvoeding kunt geven of wilt geven. Gelukkig is er flesvoeding als alternatief. Het is goed om je nu al voor te bereiden op de voeding die jij wilt geven. Borstvoeding is voor de hand liggend maar niet vanaf het eerste begin gemakkelijk. Een goede begeleiding is belangrijk om de borstvoeding te laten slagen. Je kunt daarom nu alvast een borstvoedingscursus doen. Laat je kraamverzorgster ook weten dat je borstvoeding wilt gaan geven. Zij zal je hiermee helpen. Als je besluit om flesvoeding te geven, kun je alvast kijken naar welke flessen, spenen en voeding geschikt zijn voor pasgeboren baby’s. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit voeding met als basis koemelk, geitenmelk of plantaardige ingrediënten.
Lees hier meer over borstvoeding en flesvoeding.
Diastase
De diastase ontstaat op het moment dat je grote rechte buikspieren naar de zijkant verschuiven om zo ruimte voor je buik te maken. Het is dan ook volkomen normaal dat je een diastase hebt aan het eind van je zwangerschap en na je bevalling. Een diastase sluit meestal binnen zes maanden na de bevalling weer. Om de kans op goed herstel van de diastase zo groot mogelijk te laten zijn, is het goed om tijdens je zwangerschap geen buikspieroefeningen te doen. Laat je spieren zo soepel mogelijk blijven.
Lees hier meer over krachttrainen tijdens en na je zwangerschap.
Waar wil je bevallen?
In Nederland kun je kiezen waar je wilt bevallen. Dit kan thuis of in het ziekenhuis. Nederland heeft door zijn uitstekende verloskundige zorg heel veel ervaring met thuisbevallingen. Daarnaast is de samenwerking tussen verloskundigen en het ziekenhuis zo goed dat wanneer je tijdens een bevalling toch naar het ziekenhuis moet, dit geen enkel probleem is. Voor iedereen zijn de redenen om thuis of in het ziekenhuis te bevallen anders. Praat hierover met je verloskundige en vriendinnen die al bevallen zijn. Hoe meer ervaringen jij hoort, hoe beter je zelf een beeld kunt vormen over wat je graag wilt.
Lees hier meer over thuisbevalling.
Je lichaam bij 24 weken zwanger
Je baarmoeder is inmiddels zo groot als een voetbal en de bovenste rand van je baarmoeder komt nu boven je navel uit. Je kunt dit zelf voelen. De verloskundige meet je baarmoeder bij iedere controle en dus kun je haar vragen hoe je zelf de baarmoeder kunt voelen.
Groei van je buik
Om die voetbal in je buik kun je niet meer heen. Toch zul je veel verschillen zien in de groei van de buik bij andere vrouwen die net zo lang zwanger zijn. Wel is het zo dat vrijwel iedereen die 24 weken zwanger is, al een buikje heeft. Wanneer je al een keer zwanger bent geweest, zul je merken dat je buik veel sneller dik wordt. Had je bij de eerste zwangerschap nog een klein buikje, misschien vragen mensen nu al aan je wanneer je uitgerekend bent! Laat je hier niet door van de wijs brengen. Jouw buik groeit zo hard als nodig is.
De Baby – Bij 24 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
De kleine plopjes beginnen nu te veranderen in schopjes. Je zult de bewegingen van je baby steeds beter gaan voelen. De spierkracht van je baby neemt flink toe deze weken. Je baby kan zich nog even goed bewegen in de baarmoeder maar al snel zal de ruimte in je baarmoeder te klein worden om koppeltje te duiken. Als je baby slaapt, kun je hem proberen wakker te maken door zachtjes op je buik te drukken. Ook kun je vanaf nu contact maken met je baby. Je baby voelt jouw bewegingen en hoort je stem duidelijk.
Hoe groot is je baby bij 24 weken zwanger?
Je baby is nu ongeveer zo groot als een pitaja en weegt rond de 600 gram. Dat betekent dat hij nu tussen de 30 en 32 cm lang is.
Levensvatbaar
Week 24 is een mijlpaal omdat je baby aan het eind van deze week levensvatbaar is. Dat wil zeggen dat de artsen er in het ziekenhuis alles aan zullen doen om je baby in leven te houden wanneer hij nu ter wereld komt. Natuurlijk is 24 weken nog steeds veel te vroeg en is de kans op complicaties erg groot maar met de huidige medische middelen, is het wel mogelijk een baby van 24 weken in leven te houden.
Bewegen
Niet alleen je kindje beweegt veel, ook merkt je kindje jouw bewegingen. Het deel in de hersenen dat bewegingen opmerkt is nu ontwikkelt. Dit betekent dat dansen, lopen, fietsen of yoga vanaf nu door je baby opgemerkt worden.
Wit haar
Het pigment is nog niet ontwikkelt, wat betekent dat alle kindjes op dit moment wit haar hebben.
Handig – 24 weken zwanger
To do als je 24 weken zwanger bent
- Dit is een mooie tijd om een 3D echo te laten maken. Het gezichtje van je baby is wat voller en deze week doet hij ook zijn oogjes voor het eerst open. Tot 27 weken past de baby vaak nog goed op het beeldscherm. Hierna wordt jullie baby te groot om een volledige echo te kunnen maken.
- Waarschijnlijk heb je al wat spulletjes bij elkaar gescharreld voor als de baby er straks is. Het is een goed idee om de babyuitzetlijst voor jezelf compleet te hebben zodat je gericht om je heen kunt kijken naar spulletjes. Het is namelijk onzin om alles nieuw te kopen. In babyland is ontzettend veel tweedehands aanwezig.
- Plan een afspraak voor de intake van de kraamzorg. Deze intake vindt meestal in de komende weken plaats. Iemand van de kraamzorgorganisatie komt dan bij je thuis om te bespreken wat je allemaal nodig hebt en wat je kunt verwachten van een kraamverzorgster.
Veel gestelde vragen & antwoorden
De grootste gewichtstoename tijdens je zwangerschap vindt in deze weken plaats. Gemiddeld komen vrouwen zo’n 12 kilo aan tijdens de gehele zwangerschap. Waarschijnlijk ben je nu al tussen de vijf en acht kilo aangekomen.
Je baby weegt nu ongeveer zoveel als een spijkerbroek en is zo groot als een papaya. Deze week wordt je baby zich bewust van zijn eigen ontwikkelingen maar ook van jouw ontwikkelingen. Als jij danst, danst je baby vrolijk met je mee.
Een hard buik voelt als een harde bal in je buik. Vaak trekt een kramperig gevoel van onder uit je buik naar boven. Je baarmoeder is één grote spier die zich samentrekt. Heb je veel last van harde buiken, dan moet je misschien iets vaker rust nemen.