Week 25 begint bij 175 dagen zwangerschap. Voor je gevoel ben je waarschijnlijk al heel lang zwanger. Je zult merken dat die laatste maanden een stuk harder gaan dan de maanden in het eerste trimester. Je gaat nu richting het derde en laatste trimester van je zwangerschap. Lichamelijk wordt het ook allemaal iets zwaarder doordat je buik flink groeit. Je mag vanaf nu echt af en toe even pauze nemen. Niet alles hoeft meer op hetzelfde tempo als voor je zwangerschap. Vertraag en geniet.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Je zult vanaf nu waarschijnlijk wat vaker last hebben van harde buiken of oefenweeën. Deze harde buiken kun je door ademhaling al een stuk verlichten. Een mooie ademhalingsoefening is de gouden draad ademhaling. Als je aan zwangerschapsyoga doet, is de kans groot dat je hier al een keer over gehoord hebt. Hij gaat als volgt: Je ademt normaal in. Vervolgens adem je uit met een kleine opening tussen je lippen. Je spint als het ware een gouden draad uit je mond die steeds langer wordt. Je merkt dat dit een soort fffff klank geeft. Je ademt weer in op het moment dat jij voelt dat je weer in wilt ademen. Je kunt deze ademhaling een aantal keer herhalen. Dit is ook een hele goede ademhalingstechniek tijdens het daadwerkelijk opvangen van weëen gedurende de bevalling.
De Moeder – Zwanger week 25
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 25 van je zwangerschap
Veel zwangerschapssymptomen die je nu hebt, blijven waarschijnlijk aanhouden tot de bevalling. Sommige kwalen worden wat erger terwijl je voor andere symptomen misschien een goede oplossing hebt gevonden. Zwanger zijn betekent meestal dat vrouwen zich goed en sterk voelen maar dat neemt niet weg dat je last kunt hebben van zwangerschapssymptomen.
Kramp
Veel vrouwen hebben last van kramp in hun kuiten of benen tijdens de zwangerschap. Supervervelend als de kramp je tijdens je slaap overvalt. Kramp is vaak een gevolg van te weinig vocht of een overbelasting van je spieren. Een massage, extra magnesium en calcium kunnen helpen om kramp te voorkomen. Ook kan het zijn dat je te weinig beweegt en je bloedcirculatie hierdoor minder is. Probeer gedurende je hele zwangerschap dagelijks te bewegen.
Lees hier meer over kramp in je benen tijdens de zwangerschap.
Winderigheid
Je spijsvertering is tijdens je zwangerschap langzamer. Hierdoor ontstaat er meer gas met windjes als gevolg. Niet erg maar misschien wel vervelend op momenten dat het niet zo sjiek is.
Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Obstipatie
Een ander gevolg van een langzamere spijsvertering is obstipatie, oftewel verstopping van je ontlasting. Je ontlasting kan te hard worden waardoor het moeilijker wordt er vanaf te komen. Veel drinken, veel bewegen en vezelrijk voedsel eten zijn de belangrijkste manieren om obstipatie te voorkomen.
Lees hier meer over obstipatie tijdens de zwangerschap.
Slechter slapen
Er zijn tal van redenen waardoor je nu waarschijnlijk minder goed slaapt. Je buik gaat in de weg zitten, je piekert over de baby en als je eindelijk slaapt, moet je weer plassen. Op deze manier kun je wel alvast wennen aan de gebroken nachten straks maar leuk is anders. Probeer te slapen met een voedingskussen om zo je buik te ondersteunen. Hiernaast is het belangrijk om ‘s avonds op tijd te gaan ontspannen zodat je lichaam melatonine aanmaakt en je makkelijker in slaap valt.
Lees hier meer over slecht slapen tijdens de zwangerschap.
Bandenpijn
Je baarmoeder wordt steeds groter en dus wordt de druk op de banden waar de baarmoeder aan hangt ook groter. Heb je heel regelmatig last van steken in je bekkengebied en pijn aan je banden, dan kun je een buikband overwegen om je buik wat meer te ondersteunen. De meeste zwangerschapsbroeken hebben ook een stevige elastische band die helpen met ondersteunen.
Lees hier meer over bandenpijn tijdens de zwangerschap.
Blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op blaasontsteking. Dit komt door een verslapping van de urinebuis en een andere stand. Hierdoor kan er wat urine achterblijven in de plasbuis wat kan leiden tot een ontsteking. Er is antibiotica die niet schadelijk is voor de baby maar voorkomen is natuurlijk altijd beter. Drink voldoende en ga regelmatig naar de wc. Vermoed je een blaasontsteking, dan helpt een hoge dosis vitamine C en cranberrysap vaak ook al.
Lees hier meer over blaasontsteking tijdens de zwangerschap.
Urineverlies
Doordat alle spieren verslappen en dus ook die van je blaas, kun je soms last hebben van enkele druppels urineverlies. Dit is heel normaal en herstelt zich vaak na de bevalling vanzelf weer. Het kan nooit kwaad om na de bevalling een bekkenbodemspecialist een controle te laten uitvoeren of al jouw spieren weer naar behoren werken.
Lees hier meer over urineverlies tijdens de zwangerschap.
Brandend maagzuur
Nu je baarmoeder steeds meer op je maag drukt, kun je juist in deze laatste maanden van de zwangerschap meer last hebben van brandend maagzuur. Een zeer vervelende maar gelukkig onschuldige kwaal. Het helpt om je kussen wat hoger te leggen (zwaartekracht), maar ook kamillethee, gember en het kauwen op een kauwgompje zijn goede symptoombestrijders.
Lees hier meer over brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.
Vocht vasthouden
Je houdt richting het einde van je zwangerschap waarschijnlijk eerder meer dan minder vocht vast. Je enkels en polsen kunnen een stuk dikker zijn. Vocht vasthouden kun je het best bestrijden met veel drinken. Hierdoor moeten je nieren meer aan het werk en drijven ze ook meer vocht af. Hiernaast is bewegen erg belangrijk. Je kunt je benen als je zit wat omhoog leggen om zo het vocht naar onder te laten zakken.
Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Stress
Er zijn veel redenen waarom jij tijdens de zwangerschap extra stress kan ervaren. Stress is echter alles behalve goed voor jezelf maar ook niet voor je baby. Als je gestressed bent geeft dit vaak lichamelijke sensaties zoals zweten of hartkloppingen. Je bloedvaten vernauwen zich. Dit betekent ook dat de bloedvaten in je placenta vernauwen en er hierdoor minder bloed naar je baby stroomt. Probeer stress tijdens je zwangerschap daarom te voorkomen. Merk je dat je meer stress hebt, praat hier dan over met je verloskundige.
Babyfoon
Een belangrijk item op je babyuitzetlijst is waarschijnlijk de babyfoon. Babyfoons zijn er echt in allerlei verschillende uitvoeringen en opties. Je hebt babyfoons die zijn uitgerust met muziekjes, een camera en een temperatuurmeter maar ook simpele waarop alleen je baby te horen is als hij huilt. Je gebruikt een babyfoon als je baby in een andere ruimte slaapt en jij hem niet direct hoort als hij huilt. Het belangrijkste van een babyfoon is dat hij jou niet vervangt! Een babyfoon kan nog zoveel functies hebben maar regelmatig zelf bij je baby gaan kijken is echt het allerbeste.
Lees hier meer over babyfoons: waar moet je op letten bij de aanschaf en wat zijn de beste exemplaren.
Doula
Naast een verloskundige, kan het fijn zijn om ook een doula te hebben. Een doula is een vrouw die zich tijdens de bevalling alleen op jou richt. Ze kan je ondersteunen bij de bevalling maar zal nooit de taak van verloskundige op zich nemen. Een doula is een hele mooie aanvulling op jouw geboorteteam. Wil je graag een doula bij jouw bevalling, dan is het goed om nu al een afspraak in te plannen. Met een doula bouw je vaak al voor de bevalling een persoonlijke band op.
Lees hier meer over een doula.
Babykleertjes kopen
Houdt bij de aankoop van babykleertjes rekening met het seizoen waarin je kindje straks wordt geboren. In de winter zijn bijvoorbeeld rompers met lange mouwen erg handig. In de zomer heb je niets aan een dikke jas in maatje 50. Daar is je kindje na een paar maanden allang te groot voor.
Koop dus niet alles in de kleinste maat. De meeste kindjes zijn bij de geboorte ongeveer vijftig centimeter. Bij de meeste winkels beginnen de babykleertjes dan ook bij maat 50. Gebruik een checklist om zeker te weten dat je alle spullen in huis hebt voor de eerste dagen met je baby.
Zwangerschapsvergiftiging
Bij elke controle kijkt de verloskundige hoe hoog je bloeddruk is. Die controle is belangrijk, want een te hoge bloeddruk kan aan het eind van de zwangerschap problemen veroorzaken. Het kan ook wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Omdat je een hoge bloeddruk zelf nauwelijks kunt waarnemen, controleert de verloskundige dit altijd. Sommige moeders hebben constant last van hoofdpijn of zien sterretjes, maar lang niet iedereen met een hoge bloeddruk heeft last van deze symptomen.
Je lichaam bij 25 weken zwanger
Het is een bijzonder fenomeen maar de kans is groot dat mensen je buik nu opeens gaan aanraken. Sommige vrouwen vinden dit prima maar je kunt ook echt het gevoel hebben dat mensen in je ‘space’ zitten. Geef vooral aan wanneer jij het niet fijn vindt dat iemand (ongevraagd) je buik aanraakt.
Groei van je buik
Veters strikken gaat misschien al niet zo gemakkelijk meer, net als dat op je buik slapen niet meer kan. Je buik groeit hard deze weken en je zult zelf bijna wekelijks veranderingen zien. Je buik gaat steeds hoger zitten. Aan het eind van je zwangerschap zakt je buik waarschijnlijk weer een beetje als je baby indaalt.
De Baby – Bij 25 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je bent 25 weken zwanger. De hersenen van de baby wegen nu ongeveer 100 gram, maar in het komende trimester worden ze nog wel vier keer zo zwaar.
Hoe groot is je baby bij 25 weken zwanger?
Je baby is maar liefst 50 gram gegroeid in de afgelopen week en weegt nu 650 gram. Je baby is nu ongeveer 32 centimeter lang en zo groot als een grapefruit.
Minder ruimte
De ruimte in je baarmoeder begint af te nemen. Het strekken van de beentjes wordt lastiger voor je baby. Die beentjes worden steeds meer omgekruld voor het buikje, in de zogenoemde foetushouding. Rond deze tijd ligt één op de drie baby’s met het hoofd naar beneden, klaar om geboren te worden. Je baby kan tot week 34 of 35 nog uit zichzelf uit de stuitligging draaien.
Bewegingen
De zachte bewegingen van je baby gaan steeds meer lijken op echte stootjes en trapjes. Het bewegen is nog steeds heel belangrijk om de spieren van je baby te trainen. Over een paar weken is je baby te groot om zich nog veel in de baarmoeder te kunnen bewegen. Als je de baby een paar uurtjes niet voelt, is hij waarschijnlijk diep in slaap. Als je zachtjes met beide handen op je buik drukt, kun je hem wakker schudden als je zou willen.
Roze huid
De verschillende lagen van de huid zijn nu zo goed als klaar met ontwikkelen. De haartjes op het hoofd beginnen te groeien. Misschien wordt je kleine wel geboren met een bos haar!
Harde geluiden
Let op met extreem hard geluid. Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan harde geluiden niet goed is voor je ongeboren baby. De hartslag gaat omhoog en je baby slikt vaker dan normaal bij het horen van harde geluiden. Op lange termijn is bij je baby misschien ook gehoorverlies mogelijk.
Handig – 25 weken zwanger
To do als je 25 weken zwanger bent
- Welke luiers ga jij straks gebruiken? Er zijn ontzettend veel verschillende luiers op de markt. Het is goed om hierover na te denken omdat luiers een groot deel van onze afvalberg vormen. Wasbare luiers zijn daarom een goed alternatief voor wegwerpluiers. Je kunt een consult aanvragen met een luierconsulent zodat jij weet welke luiers het meest geschikt zijn voor jouw baby en jullie situatie.
- Heb je nog geen geboorteplan opgesteld, dan is het goed om hieraan te beginnen. Het opstellen van een geboorteplan maakt namelijk ook dat je nadenkt over hoe en waar je wilt bevallen. Hiernaast krijg je waarschijnlijk meer vragen die je nu nog goed kunt stellen aan je verloskundige.
- Bezoek een voorlichtingsavond over bevallen of volg een bevalcursus. Je zult merken dat je het in de laatste maanden van je zwangerschap misschien eerder drukker dan rustig hebt. Daarom is het goed dat alles wat je al kunt doen, afgevinkt is. Je voorbereiden op de bevalling is heel belangrijk. Je wilt samen met je partner weten wat jullie te wachten staat zodat de bevalling voor jullie beiden een mooie en krachtige ervaring wordt.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Een baby die met 25 weken ter wereld komt, heeft ongeveer 60% kans om te overleven. Wel zullen artsen er in het ziekenhuis er alles aan doen om de baby te laten overleven. In Nederland is afgesproken dat een baby vanaf 24 weken levensvatbaar is. De middelen zijn in het ziekenhuis beschikbaar om een baby vanaf 24 weken te ondersteunen.
Stress tijdens de zwangerschap is niet goed. Het kan zorgen voor lichamelijke reacties zoals zweten en een vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor kan er minder bloed naar de baby stromen wat kan zorgen voor een mindere groei en vroeggeboorte.
Je baby hoort nu alle geluiden en zal het dus ook zeker horen wanneer stemmen verheft worden. Hiernaast brengt een ruzie vaak spanning en stress met zich mee. Kortom, je baby heeft zeker last van ruzie ook al zit hij nog in de buik.