Je zit nu in de zesde maand van je zwangerschap. Met nog ruim drie maanden te gaan, ben je steeds meer aan het aftellen. Omdat je zwangerschapsverlof waarschijnlijk al over acht tot tien weken ingaat, merk je misschien ook dat je op je werk al bezig bent met de tijd dat je met verlof gaat. Ook de tijd tussen de afspraken bij de verloskundige worden korter. Je gaat nu om de drie weken naar de verloskundige toe. Lees hier alles over de symptomen in week 26 van je zwangerschap, de ontwikkeling van de baby en wat je deze week allemaal kunt regelen.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Week 26 is de perfecte week om je kindje nog in één beeld op een pretecho te vangen. Hierna wordt je kindje te groot en krijg je hem niet meer in zijn geheel in beeld. Wil je nog één keer naar je kindje kijken, maak dan in deze week een afspraak bij een echobureau. Je kunt kiezen voor een 2D, 3D en zelfs een 4D echo.
De Moeder – Zwanger week 26
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 26 van je zwangerschap
Nu het tweede trimester op zijn eind loopt, zul je merken dat je lichamelijk steeds meer gaat voelen van de zwangerschap. Je buik wordt iedere week groter en zwaarder. Veel vrouwen vinden het derde trimester lichamelijk het zwaarst. Zorg dan ook voor voldoende rust in de komende weken.
Vocht vasthouden
Veel vrouwen houden tijdens de zwangerschap vocht vast. Het helpt om overdag te rusten en veel te drinken. Let er ook op dat je niet te zout eet. Als je overdag regelmatig naar de wc gaat, hoef je ‘s nachts waarschijnlijk minder vaak te plassen. Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Duizeligheid
Doordat de vaatwanden van je bloedvaten verslapt zijn, stroomt je bloed trager en kan je bloeddruk even zakken als je bijvoorbeeld snel opstaat. Hierdoor kun je je duizelig voelen. Je lichaam geeft heel goed aan wat jij nodig hebt. Dit betekent echt dat je het rustiger aan moet doen. Probeer, helemaal tijdens je zwangerschap, altijd goed naar je lichaam te luisteren. Lees hier meer over duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Darmklachten
Doordat je baarmoeder en placenta ook flink groeien deze weken, komen andere organen meer in de verdrukking. Er komt meer druk op je blaas en ook je darmen hebben het zwaarder doordat ze omhoog en naar de zijkant worden geduwd Dit kan obstipatie of juist diarree als gevolg hebben. Af en toe diarree of obstipatie kan geen kwaad maar heb jij dagelijks last bij je ontlasting dan is het goed om dit met je verloskundige te bespreken. Veel water drinken is altijd goed maar tijdens je zwangerschap extra belangrijk om je darmflora in balans te houden. Lees hier meer over darmklachten en buikpijn tijdens de zwangerschap
Stress
Tijdens je zwangerschap komt er in korte tijd veel op je af. Het is logisch dat je hier misschien gestreste gevoelens van krijgt. Stress is niet goed voor jezelf en ook niet voor je baby. Als je erg gestrest bent, zorgt dit voor een vernauwing van de bloedvaten waardoor er minder bloed naar je baby stroomt. Dit kan de groei van de baby belemmeren en zorgen voor een vroeggeboorte. Als jij je gestrest voelt, ga dan na waar dit gevoel vandaan komt en praat erover. Heb je het druk op je werk? Neem dan op tijd gas terug. Als je problemen hebt of je hebt veel zorgen, probeer dit dan met je verloskundige te bespreken.
Bandenpijn
Naarmate je zwangerschap vordert, kan bandenpijn echt een zeurende pijn worden. Je voelt een stekende pijn in je onderbuik en aan de zijkanten van je baarmoeder. Deze pijn kun je zelfs voelen in je onderrug, je schaambot, vagina en schaamlippen. Deze pijn voelt een beetje alsof het gekneusd is. Lees hier meer over bandenpijn tijdens en na de zwangerschap.
Blaasontsteking
Moet je veel plassen en heb je een branderig gevoel bij het plassen? Dan heb je waarschijnlijk een blaasontsteking. Door onder andere een verminderde afweer heb je tijdens je zwangerschap meer kans op een blaasontsteking. Je kunt een blaasontsteking voorkomen door regelmatig te plassen en ja daar is hij weer, voldoende te drinken! Als je vermoed dat je een blaasontsteking hebt, kun je eerst proberen een hoge dosis vitamine C en cranberry tabletten of sap te nemen. Houdt de blaasontsteking aan, ga dan even langs de huisarts. Lees hier meer over een blaasontsteking tijdens de zwangerschap.
Couperose
Couperose zijn kleine gesprongen adertjes in je gezicht waardoor je wangen een rodere kleur krijgen. Je kunt hier last van krijgen tijdens je zwangerschap omdat je aderen wat verwijden en er meer bloed door je lichaam stroomt. Bij de meeste vrouwen trekt de couperose na de zwangerschap weer weg. Lees hier meer over couperose of rosacea tijdens de zwangerschap
Haar en nagels
Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een weelderige haarbos en sterke nagels. Dit komt omdat de haarcycli van groeien, uitvallen en vernieuwen tijdelijk onderbroken wordt en je haar veel minder uitvalt. Ook je nagels kunnen harder groeien. Door hormoonveranderingen kunnen je nagels echter ook zomaar opeens breken. Lees hier meer over je haar, huid en nagels tijdens de zwangerschap.
Slapeloosheid
Je zult waarschijnlijk steeds beroerder gaan slapen naarmate je zwangerschap vordert. Niet echt een fijn vooruitzicht maar zo kun je je wel alvast voorbereiden op de gebroken nachten straks. De slapeloosheid kan veroorzaakt worden door je buik die in de weg ligt, piekeren of omdat je vaak moet plassen. Gelukkig kun je aan al deze factoren iets doen zodat jouw nachtrust zo goed mogelijk is. Plas overdag regelmatig, slaap met een voedingskussen om je buik te ondersteunen en zorg ervoor dat je ontspannen naar bed gaat. Dit betekent ‘s avonds geen schermpjes of drukke bezigheden meer. Dim liever het licht, zet rustige muziek op en neem een warme douche. Lees hier meer over slapeloosheid tijdens de zwangerschap.
Hoofdpijn
Hoofdpijn is een bekende kwaal tijdens de zwangerschap en wordt meestal veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Hoofdpijn kan echter ook een gevolg zijn van stress, te weinig slaap of te weinig vocht. Drink daarom voldoende en rust vaker tussendoor. Lees hier meer over hoofdpijn tijdens de zwangerschap.
Nesteldrang
Het zal je zelf misschien niet eens direct opvallen maar waarschijnlijk ben jij al bezig met jullie huis klaarmaken voor de komst van de baby. De babykamer is steeds meer af en ook zul je merken dat je dingen misschien iets sneller opruimt. Deze nesteldrang is heel normaal en echt bijna alle moeders hebben dit. Lees hier meer over nesteldrang tijdens de zwangerschap.
Sporten bij 26 weken zwanger
Heel veel zwangerschapskwaaltjes kun je voorkomen of verminderen door lekker in beweging te blijven. Die halve marathon ren je niet meer maar er zijn genoeg sporten die je nog kunt doen. Ook zijn er veel sporten die speciaal aangepast zijn voor zwangere vrouwen zoals zwangerschapszwemmen, zwangerschapsyoga en verschillende zwangerschapscursussen. Fit blijven tijdens je zwangerschap is belangrijk tijdens je bevalling maar zeker ook in de tijd daarna.
Zwangerschapscursus
Heb je je al aangemeld voor een leuke zwangerschapscursus? Daar leer je hoe je je lichaam tijdens de laatste maanden van de zwangerschap kunt ontzien en ontspannen, maar ook hoe je straks bij de geboorte de weeën het beste kunt opvangen. Er zijn verschillende soorten cursussen, van yoga tot zwemmen, hypnobirthing of zwangerfit. Zoek er een die bij jou past. Er zijn cursussen die je alleen kunt doen of in een groep, met of zonder partner.
Gezonde voeding voor de zwangere
Je lichaam verbruikt nu ongeveer driehonderd extra kilocalorieën per dag. Ben je zwanger van een meerling dan zelfs nog iets meer. Let erop dat je gezond blijft eten: granen, fruit en groente leveren energie én vitamines.
De kinderkamer
Ben je 26 weken zwanger en maak je je al druk over de babykamer? Een pasgeboren baby heeft niet per se een eigen kamer nodig. Hij kan de eerste paar maanden prima bij jullie op de kamer slapen. Misschien vind je het juist wel fijn om je kindje dichtbij te hebben.
Wil je je baby toch een eigen plek geven, dan kun je het beste op tijd beginnen met de inrichting. Richting het einde van je zwangerschap mag je namelijk niet meer tillen en sjouwen. En als je kindje te vroeg wordt geboren, is het wel fijn als de kamer af is. Is de kamer nog niet helemaal af, maar mag je geen zwaar werk meer verrichten, vraag dan hulp of maak het af nadat je kindje geboren is.
Je lichaam bij 26 weken zwanger
Je merkt misschien dat je wat kortademiger wordt. Dit komt omdat je longen steeds minder ruimte hebben en ook je middenrif wordt omhoog geduwd om ruimte te maken. Het is fijn om je lichaam lekker in te smeren met olie of sheabutter om je huid soepel te houden.
Groei van je buik
In deze periode ben je het meest aangekomen. Gemiddeld al zo’n 9 kilo. Je baarmoeder is al tot zo’n zes centimeter boven je navel gegroeid. Dit zorgt er ook voor dat als jij een kuiltje als navel had, je nu misschien wel een bolletje hebt.
De Baby – Bij 26 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Na 26 weken zwanger kan je baby met zijn ogen knipperen. De oogleden kunnen nu open en ook weer dicht bewegen. Dit gebeurt soms ook in een reflex, bijvoorbeeld bij plotselinge harde geluiden. Dit heet de knipper-schrik-reactie. Dat gebeurt trouwens sneller bij meisjes dan bij jongens. Je baby toont zijn schrik niet alleen door te knipperen, maar ook door zijn verhoogde hartslag en door meer te bewegen.
Hoe groot is je baby bij 26 weken zwanger?
Je baby groeit iedere week twee centimeter en is nu al 34 centimeter lang. Ook het gewicht gaat steeds sneller. Je baby weegt nu zo’n 720 gram. Hij heeft nu de afmeting van een papaja.
Veel bewegen
Je ongeboren kind reageert niet alleen op geluid, maar ook op druk, beweging, warmte, pijn, kou en licht. De bewegingen worden steeds duidelijker. Voelde je je kindje eerst alleen als je rustig op bed lag of wanneer je erop lette, nu voel je hem ook tijdens de vergadering of als je druk bezig bent met schoonmaken. Dat maakt het lastig om je aandacht overal goed bij te houden.
Antistoffen
Via jouw bloed krijgt je baby antistoffen binnen tegen bepaalde ziektes. Na de geboorte is hij daardoor beschermd tegen virussen en zal niet zo snel ziek worden.
Contact maken met je baby
Je kunt vanaf nu echt contact maken met je baby. Als je je hand op je buik legt en zachtjes drukt, zul je merken dat je baby naar je hand komt. Je kunt zelfs een spelletje spelen door je hand steeds op een andere plek op je buik te leggen. Je baby zal dan naar de plek van je hand toekomen. Een hele mooie manier om nu al contact te maken met je baby.
Tandjes
Vanaf deze week ontwikkelen de tandjes zich. Ook al zie je de tandjes bij de geboorte nog niet, in aanleg zijn alle tandjes al aanwezig.
Handig – 26 weken zwanger
To do als je 26 weken zwanger bent
- Je kunt je langzaam eens gaan verdiepen in wat je allemaal mee moet nemen in je vluchtkoffer. Dit is de benaming van de tas die je meeneemt als je naar het ziekenhuis gaat om te bevallen. Het is handig als deze tas op een gegeven moment klaarstaat zodat je hier niet over na hoeft te denken als het moment daar is en je onverwacht naar het ziekenhuis moet.
- Wil jij graag een professionele foto- of videograaf bij de bevalling? Dan is het goed om deze nu alvast vast te leggen. Fotografen gespecialiseerd in geboortefotografie nemen maar een paar geboortes per periode aan omdat ze natuurlijk niet dubbel geboekt kunnen worden.
- Vergeet niet om een zwangerschapsdagboek bij te houden. Schrijven werkt ontspannend en helpt je om dingen helder te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven hoe je je voelt maar ook kun je vooruit filosoferen over hoe het zal zijn als jullie baby er straks is. Hier vind je leuke zwangerschapsdagboeken.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Met 26 weken is je baby zo groot als een papaja en is hij ongeveer 34 centimeter lang. Het gewicht van je baby is zo’n 720 gram. Je baby is helemaal compleet en levensvatbaar. Toch moet je baby nog veel groeien en moeten de longen beter rijpen om helemaal gezond ter wereld te komen.
Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap hebben vrouwen over het algemeen minder zin in seks. Hierna kan de zin in seks juist toenemen. Of niet. Seks tijdens de zwangerschap is wel goed. Het zorgt voor ontspanning en vaak vinden vrouwen het lekker omdat ze extra gevoelig zijn.
Het kan zijn dat je je baby nog niet iedere dag voelt. Dit is in dit stadium nog heel normaal. Je baby slaapt nog heel veel en is misschien wakker als jij slaapt waardoor je de bewegingen niet opmerkt. Vanaf 28 weken begin je de baby echt dagelijks te voelen.