Week 27 is weer een mijlpaal. Deze week start namelijk het derde trimester van je zwangerschap. Dit betekent dat je er al tweederde van je zwangerschap op hebt zitten. Het derde trimester wordt lichamelijk weer wat zwaarder omdat je buik nu echt groot begint te worden. Toch hoeft dit helemaal niet te betekenen dat je je ook niet lekker voelt. Veel vrouwen stralen tot het einde van hun zwangerschap. De tijd die nu gaat komen is heel bijzonder omdat jullie je echt gaan voorbereiden op de komst van jullie baby. Lees er alles over in dit artikel.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Maak contact met je baby. Je baby kan al heel goed jouw aanrakingen op de buik voelen. Als jij je hand op je buik legt en zachtjes drukt, zal je baby hiernaar toe bewegen. Zo kun je vanaf nu contact maken met je baby. Tegen je baby praten, liedjes zingen, verhaaltjes voorlezen zorgt ook nu al voor een goede hechting.
De Moeder – Zwanger week 27
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 27 van je zwangerschap
Het derde trimester kenmerkt zich vooral door de groei van je buik. Je buik zal in dit trimester het meest groeien en hier kun je allerlei kwaaltjes door krijgen. Kon je in het tweede trimester nog van alles doen, je zult nu merken dat je vaker rust moet nemen. Langzaam keer jij naar binnen.
Bekkenpijn
Als gevolg van zwangerschapshormonen verweken de gewrichten in je bekken. Dat is maar goed ook want er moet natuurlijk ruimte gemaakt worden voor je baby die er straks uit moet. Toch kan dat verweken ook zorgen voor pijn. Als je veel last hebt van bekkenpijn kan osteopathie helpen om de pijn te verminderen. Lees hier meer over bekkenpijn en bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap.
Colostrum
Misschien had je het al eerder maar bij de meeste vrouwen komen er na ongeveer zes maanden zwanger af en toe dikke gelige druppels uit de tepels. Dit is niks om je zorgen over te maken want het is de allereerste moedermelk, ook wel het gele goud genoemd. Deze eerste moedermelk zit boordevol vitamines voor je baby en helpt ook om de eerste ontlasting kwijt te raken. Geen zorgen dus, je lichaam is zich op alle fronten aan het voorbereiden op de komst van je baby. Wanneer jij nog geen melk lekt, is er ook niks aan de hand. De ene vrouw heeft het wel en de ander niet. Heb je regelmatig last van ‘lekkende’ borsten dan kun je alvast een (wasbaar) zoogcompres in je bh doen. Lees hier meer over colostrum.
Slecht slapen
Je dikke buik maakt het slapen niet gemakkelijker en ook die nachtelijke toiletbezoekjes halen je regelmatig uit je slaap. Je zult merken dat je een stuk minder goed slaapt nu je zwanger bent en helaas wordt dit naarmate je zwangerschap vordert, niet echt beter. Je kunt liggen piekeren, last hebben van brandend maagzuur, wakker worden van kramp in je onderbenen of gewoon geen lekkere houding vinden. Overdag lekker bewegen, helpt om ‘s nachts beter te slapen. Een middagdutje rond deze tijd van je zwangerschap is ook geen gek idee. Lees hier meer over slecht slapen tijdens de zwangerschap.
Harde buiken
In het derde trimester komen harde buiken vaker voor. Harde buiken zijn samentrekkingen van je baarmoeder en zijn eigenlijk oefenweeën voor het echte werk straks. Je baarmoeder is één grote spier die oefent met samentrekken. Een harde buik voelt als een harde bal en is niet echt prettig. Het kan ook een teken van je lichaam zijn dat je iets rustiger aan moet doen. Als je een hard buik hebt, helpt het vaak om even van houding te veranderen of even te gaan liggen. De harde buik trekt dan vanzelf weer weg. Hoe meer je in de buurt komt van je bevalling, hoe vaker je last zult hebben van harde buiken. Oefenweeën kunnen naarmate je zwangerschap vordert, overgaan in voorweeën. Deze weeën kunnen soms wel uren aanhouden en zijn, net als harde buiken een voorbereiding op het echte werk. Lees hier meer over harde buiken tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsincontinentie
De kans dat je af en toe een paar druppels urine verliest nu je verder in je zwangerschap komt, is best groot. Veel vrouwen hebben hier tijdens de zwangerschap last van. Doordat je spieren verslappen en er door je groeiende baarmoeder meer druk op je blaas komt, verlies je soms een beetje urine. Na je bevalling herstelt dit vanzelf weer. Als je enkele maanden na je bevalling nog steeds last hebt van urineverlies, dan kun je een bekkenbodemtherapeut even laten checken of alle spieren in het bekkengebied zich al hersteld hebben. Lees hier meer over zwangerschapsincontinentie.
Brandend maagzuur
Nu je baarmoeder ook steeds meer op je maag drukt, kun je (weer) last krijgen van brandend maagzuur. Met name als je ligt, zul je merken dat je hier last van kunt hebben. Gelukkig zijn er heel wat tips om brandend maagzuur te voorkomen. Zo helpt het om kleine hoeveelheden te eten en kun je als je slaapt een extra kussen onder je hoofd leggen. Lang leve de zwaartekracht. Ook helpt het om kamille- of gemberthee te drinken en sommige vrouwen zweren bij melk. Het is vaak ook een beetje een kwestie van proberen wat bij jou past. Lees hier meer over brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.
Donkere streep
Veel vrouwen zien nu een donkere verticale streep over hun buik. Dit heet de linea negra. Deze streep onstaat doordat je tijdens je zwangerschap meer pigment aanmaakt. Vrouwen met een donkere huid hebben deze donkere streep meestal vaker dan vrouwen met een lichte huid. Ook op andere plaatsen maak je meer pigment aan. Zo zijn je tepels donkerder en ook je schaamlippen hebben een donkerdere kleur. Lees hier meer over de zwangerschapsstreep.
Vreemde dromen
Tijdens je zwangerschap heb je vaak veel vreemdere dromen. Je droomt tijdens je zwangerschap niet meer, maar onthoud de dromen wel beter omdat je lichter slaapt. Je dromen helpen je om dingen te verwerken. Waarschijnlijk denk je onbewust over veel zaken na, die in je dromen vorm krijgen. Lees hier meer over dromen en nachtmerries tijdens de zwangerschap.
Bloedonderzoek
Rond deze tijd zal er weer wat bloed worden afgenomen. Er wordt gekeken of het ijzergehalte in je bloed goed is. Indien er een vermoeden is van zwangerschapsdiabetes kan hier ook op worden getest. Veelal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Ben je eerder resusnegatief getest dan zal er verder onderzoek in jouw bloedmonster worden gedaan naar antistoffen en de resusfactor van het kindje.
Extra kilo’s
Dit laatste trimester kost duidelijk meer energie. Niet alleen moet de baby nog veel groeien, ook jij sleept inmiddels behoorlijk wat extra gewicht mee. Gemiddeld kom je 12 kilo aan tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen minder maar sommige ook veel meer. Bereken hier wat voor jou een gezond gewicht is om aan te komen in de zwangerschap.
De baby zelf weegt gemiddeld maar 4 kilo bij de geboorte. De rest van het gewichtsverschil wordt veroorzaakt door extra bloed, vetopslag, grotere borsten, vruchtwater en de nageboorte.
Je lichaam bij 27 weken zwanger
Vanaf nu gaat je buik pas echt hard groeien. Je baby wordt in dit laatste trimester vooral dikker en ook jij maakt reservestoffen aan voor als de baby er straks is. Je hele lijf wordt voller.
Groei van je buik
Je baarmoeder is al een flink stuk boven je navel uitgegroeid. Door de snelle groei van je buik deze laatste maanden, heb je kans dat je striae ontwikkeld. Kleine scheurtjes in je huid. Je kunt deze scheurtjes helaas niet voorkomen maar je kunt je buik wel insmeren met olie of shea butter. Lees hier meer over striae.
De Baby – Bij 27 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Met 27 weken zwanger heb je twee derde van je zwangerschap gehad. In de laatste drie maanden groeit de baby snel en krijgt hij vooral meer onderhuids vet. Ook de hersenen groeien enorm. Het gewicht hiervan wordt deze laatste weken verviervoudigd. De longen zijn nu zo ver dat bij een vroeggeboorte de kans dat de baby overleeft al weer veel groter is.
Hoe groot is je baby bij 27 weken zwanger?
Je baby is nu zo groot als een pomelo (grote grapefruit) en weegt 800 gram. De lengte van je baby is ongeveer 34 centimeter. Vanaf deze week zal je baby sneller in gewicht dan in lengte toenemen. Je baby groeit vanaf nu waarschijnlijk nog ruim een centimeter per week.
Smaken proeven
De baby kan smaken proeven en ontwikkelt ook al een voorkeur: als er een zoete stof wordt toegevoegd aan het vruchtwater wordt er meer geslikt. Als er een bittere smaak aan het vruchtwater zit wordt er minder geslikt. Vaak ook trekt de foetus met het gezichtje als de bittere smaak toch binnen komt.
Ontwikkeling ogen
In het oog ontwikkelen zich lichtgevoelige cellen, de staafjes en kegeltjes. De staafjes zorgen ervoor dat je ook in het donker nog iets kan zien, de kegeltjes zorgen ervoor dat je kleuren kan onderscheiden en geven een scherp beeld.
Meisjes lichter dan jongens
De verhouding tussen het hoofd en het lijf van je baby is nu in proportie. Het hoofd was in verhouding eerst nog een stuk groter. Bij een eerste zwangerschap is het gewicht van een meisje iets lager dan het gewicht van een jongen. Bij een volgende zwangerschap is dit verschil er niet meer.
Handig – 28 weken zwanger
To do als je 28 weken zwanger bent
- Ben jij ook zo benieuwd hoe je baby er uit zal zien? De perfecte tijd om een 3d-echo te laten maken is tussen de 27 en 32 weken. De laatste paar weken ligt de baby zo in elkaar gekruld dat het lastig wordt om hem nog goed in beeld te krijgen. De pretecho is vooral bedoeld om de baby zo mooi mogelijk in beeld te krijgen en duurt vaak een half uur tot een uur. De kwaliteit van de echobeelden is wel afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater en natuurlijk de ligging en de beweeglijkheid van de baby. Je kunt samen met ouders, grootouders, vrienden of wie je ook maar mee wilt nemen live naar de ongeboren baby kijken op het scherm, maar je krijgt ook altijd mooie afdrukken of zelfs filmpjes mee
- Oriënteer je alvast op een geboortekaartje. Wil je een standaard ontwerp of ontwerp je liever een kaartje zelf? Misschien heb je wel iemand in je omgeving die een mooi ontwerp kan maken? Als je specifieke wensen hebt, kun je daar beter alvast mee beginnen. Heb je dat ook weer van je to do gestreept.
- We zetten hem er maar weer een keertje bij; drink voldoende! Genoeg drinken helpt bij veel zwangerschapskwaaltjes zoals vocht vasthouden, hoofdpijn en obstipatie. Het makkelijkst is om altijd een flesje water bij je te hebben die je, afhankelijk van de inhoud, een paar keer per dag bijvult.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Een goede nachtrust is best een uitdaging in deze fase van de zwangerschap. Wanneer het je niet lukt een nacht van circa acht uur te maken, is het goed om overdag minimaal een uur slaap te pakken. Als jij uitgeslapen bent, kun je meer aan en groeit je baby bovendien beter.
Je mag zeker op je rug slapen maar veel vrouwen vinden dit naarmate hun buik dikker wordt, niet meer prettig. Dat klopt ook wel want het gewicht van je baby drukt steeds meer op je grote lichaamsader. Hierdoor kun je duizelig en misselijk worden omdat er minder bloed naar je hersenen stroomt.
Wanneer je baby nu geboren wordt, heeft hij 90% kans om te overleven. Vanaf 24 weken proberen de artsen in Nederland om de baby in leven te houden. Natuurlijk is het veel beter wanneer je baby nog een aantal maanden in de buik zit maar het is fijn om te weten dat de overlevingskansen nu met de dag groter worden.