Je bent aangekomen in je 28e zwangerschapsweek. Dat betekent dat je nu je zevende maand in gaat. Het is niet vreemd dat je al een beetje af begint te tellen. Steeds vaker zul je vooruit kijken naar de bevalling en met de dag wordt je nieuwsgieriger naar hoe je baby eruit zal zien. Het is goed om met de bevalling bezig te zijn. Denk na over wat je graag wilt en lees je in over de mogelijkheden. Bespreek jouw voorkeuren ook met je verloskundige.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Met nog een kleine drie maanden te gaan, is dit een goede tijd om na te denken over een geboortekaartje. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in ontwerp en zo kun je ook kiezen voor een duurzamer geboortekaartje. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waarop je kaartje gedrukt wordt. Hiernaast is het mooi om een goed doel te verbinden aan de geboorte van jouw baby. Zo start het leven van jouw kindje met geven.
De Moeder – Zwanger week 28
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 28 van je zwangerschap
Zolang je zwanger bent, zul je last hebben van zwangerschapskwaaltjes. De één heeft er meer last van dan de ander. Wanneer jij veel last hebt van kwaaltjes, kun je je bijna niet voorstellen dat er vrouwen zijn die moeiteloos door de zwangerschap heen fladderen. Besef je dat je niet de enige bent die last heeft van verschillende kwalen waardoor de zwangerschap soms best zwaar is. Dit trimester is door je groeiende buik ook echt zwaar. Neem voldoende rust en luister goed naar je lichaam.
Meer pigment
Op verschillende plekken op je lichaam zie je dat je lijf tijdens de zwangerschap meer pigment aanmaakt. Zo kun je last krijgen van een zwangerschapsmasker (bruine vlekken in je gezicht), een verticale donkere streep over je buik krijgen (linea negra), donkere tepels en donkere schaamlippen. Deze verandering in pigment is volledig onschuldig maar kan met name in je gezicht wel vervelend zijn. Je kunt een zwangerschapsmasker voorkomen door je gezicht te beschermen met een hoed of klep en een goede zonnebrand te gebruiken. De donkere streep over je buik, donkere tepels en schaamlippen, kun je niet voorkomen maar zijn ook minder vervelend. Na de bevalling trekt het pigment vaak weer weg.
Vocht vasthouden
Met name in het laatste trimester zul je merken dat je meer vocht vasthoudt. Je lichaam houdt tijdens de zwangerschap wel twee tot drie liter meer vocht vast. Dit merk je vooral bij je enkels en polsen. Heb je veel last van het vocht dan kun je proberen om meer te drinken, hierdoor werken je nieren meer en drijf je meer vocht af. Ook kun je erop letten minder zout te eten en genoeg te bewegen. Je zult merken dat je het extra vocht na de bevalling zo weer kwijt bent. Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Bekkeninstabiliteit
Het hormoon relaxine zorgt ervoor dat je gewrichten in het bekkengebied verweken. Het is belangrijk dat dit gebeurd, anders kan je baby nooit geboren worden. Toch kan deze verweking er ook voor zorgen dat je bekken instabiel wordt met alle klachten van dien. Bekkeninstabiliteit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Probeer het te voorkomen door een goede balans tussen rust en beweging te vinden. Luister naar je lijf en neem rust wanneer je pijn voelt. Als je echt veel pijn hebt, neem dan contact op met een bekkenbodemspecialist. Lees hier meer over bekkeninstabiliteit.
Verstopte neus en bloedneuzen
Heb je tijdens je zwangerschap last van een verstopte neus of zelfs last van bloedneuzen. Dit is heel normaal, onderzoek wijst uit dat maar liefst 65% van de vrouwen hier last van heeft vanaf ongeveer week 16 tot en met het einde van de zwangerschap. Lees hier meer over een bloedneus of een verstopte neus tijdens de zwangerschap.
Lekkende borsten
Ook voordat je bevallen bent, kun je al last hebben van lekkende borsten. Je hele lijf is zich aan het voorbereiden op de komst van je baby en daar maken je borsten een belangrijk onderdeel van uit. Het eerste vocht dat uit je borsten komt heet colostrum, en heeft een dikke gelige structuur. Deze eerste melk komt ook uit je borsten als je baby geboren is en zit boordevol belangrijke voedingsstoffen. Heb jij veel last van lekkende borsten, dan kun je alvast een zoogcompres in je bh doen. Je kunt wasbare zoogcompressen kopen die je dus meerdere keren kunt gebruiken. Goedkoper en beter voor het milieu. Lees hier meer over je borsten tijdens de zwangerschap.
Kortademig
Doordat je baarmoeder steeds meer ruimte inneemt en hiermee ook je longen en middenrif wegdrukt, heb je minder lucht. Je longinhoud is tijdens je zwangerschap letterlijk kleiner. Geen wonder dat je buiten adem bent als je snel de trap oploopt. Enige tip is om het rustiger aan te doen. Lees hier meer over kortademigheid en benauwdheid tijdens de zwangerschap.
Bandenpijn
Als jij pijn hebt in je bekkengebied, kan dit ook bandenpijn of rugpijn zijn. De banden waarin je baarmoeder hangt, rekken uit en er komt steeds meer druk op te staan. Ook zul je sneller last krijgen van je onderrug nu je rug in kracht moet compenseren omdat je buikspieren nog maar weinig doen. De zwaartekracht van je buik verplaatst waardoor er meer druk op je rug komt. Twijfel je of je bandenpijn hebt of bekkeninstabiliteit, raadpleeg dan altijd even een bekkenbodemspecialist. Lees hier meer over bandenpijn tijdens je zwangerschap.
Bloedend tandvlees
Tijdens je zwangerschap maak je extra bloed aan. Hierdoor is je hele lijf meer doorbloedt. Dit zorgt er ook voor dat je gemakkelijker bloed bij het tandenpoetsen. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft vanaf het tweede trimester last van bloedend tandvlees. Lees hier alles over je gebit tijdens de zwangerschap.
Zweten
Tijdens je zwangerschap transpireer je meer. Je kunt zelfs badend in het zweet wakker worden ‘s nachts. Bij sommige vrouwen begint het zweten al in de eerste maand van de zwangerschap en is het één van de eerste zwangerschapssymptomen. Gelukkig is dit extra zweten na de bevalling snel weer voorbij. Lees hier meer over zweten en opvliegers tijdens de zwangerschap.
Hoe ligt je baby?
Als je 28 weken zwanger ben kan de verloskundige waarschijnlijk voelen hoe de baby ligt. Maak je nog geen zorgen als de baby nog niet met het hoofdje naar beneden ligt. Er is voorlopig nog ruimte genoeg om te draaien.
Vliegen
Wil je nog gaan vliegen? Bij een éénling zwangerschap geldt meestal dat tot de 29e week reizen zonder zwangerschapsverklaring is toegestaan. Van 29 tot 36 weken heb je een zwangerschapsverklaring nodig en moet er een vrijwaringsbewijs worden ondertekend. Bij een tweeling of meerlingzwangerschap mag je na 32 weken al niet meer vliegen.
Voorweeën
Vanaf 24 weken kun je al last hebben van voorweeën. Je noemt dit ook wel harde buiken. Het voelt alsof er een harde bal in je buik zit. Voorweeën kunnen wel uren aanhouden maar nemen niet in kracht toe. Je kunt het vergelijken met menstruatiekrampen. Heb je last van voorweeën dan helpt het om even te gaan liggen en een warme kruik tegen je buik of rug aan te leggen. Voorweeën zijn oefenweeën waarbij je baarmoeder alvast oefent voor het echte werk tijdens de bevalling. Heb jij het idee dat je voorweeën juist sterker worden en in frequentie toenemen, dan is het goed om je verloskundige te raadplegen. Lees hier hoe voorweeën kunt herkennen.
Je lichaam bij 28 weken zwanger
Oeps, opeens kun je je veters niet meer strikken. Je buik kan inderdaad in één week zo groeien dat het lijkt of je van de één op de andere dag je veters niet meer zelf kunt strikken. Niet alleen je buik groeit maar ook je borsten kunnen nog voller worden en door het vocht dat je vast kunt houden, voel je je misschien extra opgeblazen.
Groei van je buik
Als jij op een zwangerschapscursus zit, zie je veel andere zwangere vrouwen die allemaal ongeveer evenlang als jij zwanger zijn. Je zult zien dat iedereen een andere buik heeft. De één draagt de buik naar voren en zie je van de achterkant niet eens dat ze zwanger is, terwijl de andere vrouw een veel bredere buik heeft. Jouw buik is jouw buik en deze past precies bij jouw lichaam en de groei van jouw baby. Wordt dus niet onzeker als je een kleine of juist hele grote buik hebt maar vertrouw erop dat dit de buik is die bij jou past.
De Baby – Bij 28 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Tranen
Als jij 28 weken zwanger bent, kunnen de oogjes van de baby echte tranen aanmaken. Het reukzintuig is compleet. Mocht je kindje nu geboren worden dan kan hij al ruiken.
Extra vet
De baby ziet er al wat minder gerimpeld uit omdat er zich vet heeft gevormd onder de huid. Na de geboorte heeft de baby dit vet nodig om zijn lichaamstemperatuur vast te houden en voor energieopslag.
Hoe groot is je baby bij 28 weken zwanger?
Je baby heeft nu ongeveer de grootte van een kokosnoot. Dat is zo’n 35 centimeter en weegt ongeveer 900 gram. Onthoud dat kindjes vanaf 16 weken al verschillend gaan groeien. Sommige kindjes zullen nu al ruim een kilo wegen terwijl andere kindjes nog iets lichter zijn.
Oren
De oren hebben nu hun vaste plek op het hoofdje bereikt. Ze blijven zich ontwikkelen tot ze de uiteindelijke vorm en grootte hebben.
Herkennen stem
Onderzoek toont aan dat je baby niet alleen kan horen, maar ook jouw stem kan herkennen. Dit zegt niet alleen wat over het horen zelf, maar ook over zijn hersenwerking: je kindje kan al herkennen, leren en onthouden.
Handig – 28 weken zwanger
To do als je 28 weken zwanger bent
- Een kind betekent extra uitgaven. Het is daarom goed om nu alvast wat geld opzij te gaan zetten. Hiernaast is het ook goed om voor je kind te gaan sparen wanneer er extra kosten aankomen zoals een studie of rijbewijs. Bekijk de mogelijkheden van een spaar- of beleggingsrekening voor kinderen en kijk hoeveel jij per maand wilt sparen voor je kind.
- Wanneer jullie huisdieren hebben, is het goed om ze al een beetje voor te bereiden op de komst van een baby. Wil je bijvoorbeeld niet dat huisdieren in de babykamer of de box komen, leer ze dan nu alvast waar ze wel en niet mogen komen.
- Wanneer jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan moeten jullie het gezamenlijk gezag regelen bij de gemeente. Bij de meeste gemeentes kan dit inmiddels digitaal.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Omdat je baby oefent met slikken en ademen, drinkt hij regelmatig vruchtwater. Hierdoor kan hij de hik krijgen. Je kunt het heel goed voelen als je baby de hikt heeft. Hoe groter je baby wordt, hoe beter je dit voelt.
De meeste vrouwen ervaren het derde trimester als het zwaarste trimester. Als jij de eerste drie maanden heel misselijk bent geweest dan heb jij deze eerste periode misschien als de meest zware ervaren en geniet je nu vooral van je zwangerschap. De reden dat veel vrouwen het derde trimester het zwaarst vinden is omdat je buik dan zo groot wordt dat je hier lichamelijk best wat last van kunt hebben.
Beweging is gedurende je hele zwangerschap goed. Je merkt vanzelf wel welke sporten niet meer zo lekker gaan. Dagelijks lekker naar buiten voor een wandeling kun je tot de bevalling doen. Het zorgt ervoor dat je bloed goed blijft circuleren, waardoor je o.a. minder last hebt van het vasthouden van vocht.