Nog even en driekwart van je zwangerschap zit erop. Aan het eind van deze week tik jij de 30 weken aan en gaan de laatste tien weken van jouw zwangerschap in. Van deze tien weken heb je vier of zes weken zwangerschapsverlof dus de tijd gaat echt snel nu. Misschien gaat jouw verlof over een maandje al in! Week 29 van je zwangerschap loopt van dag 203 tot dag 210. Het is misschien moeilijk voor te stellen dat je al ruim 200 dagen zwanger bent. Hoe voelde je lijf ook alweer zonder buik? Ook dat is niet meer voor te stellen. Geniet nog maar even van dit bijzondere lijf, voor je het weet is die buik weer weg.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Onze samenleving wordt steeds individualistischer maar juist als je net moeder bent geworden is het zo ontzettend fijn om hulp te hebben. Wie zijn jouw hulptroepen die je in kunt schakelen op de momenten dat het even zwaar is? Maak een lijstje van mensen die je graag om je heen hebt en die jou kunnen helpen na de bevalling. Als mensen vragen wat je graag wilt hebben, vraag dan om een gezonde en voedzame maaltijd. Koken schiet er in zo’n kraamweek vaak bij in.
De Moeder – Zwanger week 29
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 29 van je zwangerschap
Het derde trimester kenmerkt zich door een behoorlijk lijstje zwangerschapskwaaltjes. Je hele lijf is zich aan het voorbereiden op de bevalling en dit merk je aan alles. Van lekkende borsten tot pijn in je bekken en voorweeën. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende symptomen wanneer je 29 weken zwanger bent.
Kramp
In dit trimester kan je last gaan krijgen van kramp in je onderbenen, met name ‘s nachts. Dit komt door een te kort aan calcium. Je kunt bijvoorbeeld elke avond een glas melk drinken om het calcium aan te vullen. Lees hier meer over kramp in je benen tijdens de zwangerschap.
Vermoeidheid
Had je tijdens het tweede trimester alle energie van de wereld, je zult nu merken dat je weer sneller moe bent. In het eerste trimester waren het vooral de zwangerschapshormonen die ervoor zorgden dat je ontzettend moe was, nu is het vooral je lijf en de groeiende buik die voor de vermoeidheid zorgen. Ons enige advies is; geef eraan toe! Blijf lekker bewegen maar regelmatig een dutje overdag is heel goed. Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Pijn in je bekken
Doordat straks tijdens de bevalling je baby zich een weg door je bekken moet banen, is het belangrijk dat daar al extra ruimte gemaakt wordt. Dit doet je lichaam door je gewrichten in het bekkengebied te laten verweken. Alles wordt wat slapper daar beneden. Voor een goed doel natuurlijk maar nu kun je er flink last van hebben. Je kunt pijn in je bekken hebben of zelfs last hebben van bekkeninstabiliteit. Maar liefst één op de vier vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van pijn in het bekken. Lees hier meer over bekkeninstabiliteit.
Incontinentie
Niet alleen zorgt een verslapping in je bekkengebied voor pijn maar ook je blaas is minder sterk. Hiernaast drukt je baarmoeder op je blaas waardoor het soms moeilijk is om je urine op te houden. Dit herstelt zich gelukkig na de bevalling allemaal weer. Heel veel vrouwen hebben in het derde trimester en de eerste weken na de bevalling last van incontinentie. Lees hier meer over incontinentie tijdens de zwangerschap.
Vocht vasthouden
Tijdens je zwangerschap heb je wel twee tot drie liter extra vocht. Geen wonder dat veel vrouwen problemen hebben met dit extra vocht. Natuurlijk dient het een belangrijk doel maar die opgezwollen enkels en polsen kunnen toch knap vervelend zijn. Veel drinken helpt om je vochthuishouding op pijl te houden. Lees hier al onze tips om zo min mogelijk last te hebben van het extra vocht.
Hoge bloeddruk
Door de extra belasting op je lichaam, kan je bloeddruk omhoog gaan. Een hoge bloeddruk kun je merken doordat je hoofdpijn krijgt of extra vermoeid bent. Een hoge bloeddruk hoeft niet direct een risico te zijn voor de baby maar kan wel leiden tot zwangerschapsvergiftging. Je verloskundige checkt je bloeddruk daarom in principe bij iedere controle. Twijfel je tussendoor, neem dan gewoon contact op met je verloskundige. Better safe than sorry toch!? Lees hier meer over zwangerschapsvergiftiging.
Spataderen
Dat extra gewicht zet nogal wat spanning op de rest van je lijft. Met name je benen hebben het zwaar te verduren. Doordat je aders tijdens de zwangerschap wat slapper zijn en er meer bloed door je aderen stroomt, is de kans op spataders groter. Komen spataders in jouw familie voor dan is de kans op spataders nog iets groter en bij een staand beroep moet je serieus oppassen. Je kunt dan beter ter preventie steunkousen dragen. Lees hier meer over spataderen tijdens de zwangerschap.
Aambeien
Aambeien zijn eigenlijk spataderen maar dan bij je anus. De adertjes rond je anus kunnen verdikken en hierdoor buiten je anus komen. Het worden dan zeer pijnlijke bultjes. Aambeien kunnen door tabletten en zalf weggaan. Ter verzachting helpt het om er ijsblokjes tegenaan te leggen. Lees hier meer over aambeien.
Obstipatie
Met name aan het eind van de zwangerschap hebben meer vrouwen last van obstipatie. Dit komt doordat ook je darmen een beetje aan de kant geduwd worden en je spijsvertering trager is. Hierdoor wordt je ontlasting harder en is het lastiger om het kwijt te raken. Veel drinken en bewegen is het beste advies om obstipatie te voorkomen. Lees hier meer over obstipatie tijdens de zwangerschap.
Prenatale depressie
Zo’n 10 tot 20% van de zwangere vrouwen heeft last van depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap. Soms is een depressie moeilijk te herkennen omdat zwangere vrouwen vaak ook last hebben van vermoeidheid en slapeloosheid. Depressieve gevoelens herken je doordat je je eenzaam voelt, geen band voelt met de baby in je buik. Je geniet niet van de zwangerschap en hebt geen plezier in dingen die je eest wel leuk vond om te doen. Wanneer je tijdens de zwangerschap depressief bent, is de kans op een postnatale depressie groter. Als jij vermoed dat je depressief bent, praat hier dan over met je verloskundige want gelukkig zijn er meestal wel oplossingen. Lees hier meer over en prenatale depressie.
Seks in het derde trimester
Hoe dikker de buik hoe gekker het misschien voelt om seks te hebben. Seks tijdens de zwangerschap is echter heel erg goed. Het kan absoluut geen kwaad voor de baby en geloof praatjes als de kans op een vroeggeboorte zeker niet. Jouw baby komt als hij er klaar voor is. Seks helpt je ontspannen en de hormonen die vrijkomen na een orgasme, hebben een positief effect op de baby. Geniet er vooral nog even van dat jullie seks kunnen hebben zonder de kans dat iemand jullie stoort. Natuurlijk hoeft seks niet altijd penetratieseks te zijn. Intiem zijn kan op veel verschillende manieren
De beste slaaphouding
Je kunt allang niet meer in je favoriete slaaphouding liggen door die dikke buik maar wat is nu een fijne en veilige slaaphouding als je 29 weken zwanger bent? Je kunt het beste op je linkerzij slapen. Een goed hulpmiddel is een borstvoedingskussen. Deze lange worst kun je deels onder je buik leggen en deels tussen je benen. Zo geef je je buik en bekken een goede ondersteuning tijdens het slapen. Als je opstaat kun je ook het beste eerst op je zij draaien en dan omhoog komen in plaats vanuit rugligging omhoog te komen. Dat laatste is een te grote belasting voor je buikspieren.
Je lichaam bij 29 weken zwanger
Misschien begin je door je zwangere buik al wat minder soepel te lopen. Je zult merken dat wanneer je baby in je bekken gaat zakken, je zelfs een beetje kunt gaan waggelen. Je buik groeit deze laatste weken nog behoorlijk hard.
Groei van je buik
Door je grote buik wordt je steeds kortademiger. Niet alleen je broeken kun je allang niet meer aan, waarschijnlijk merk je dat je jas ook flink begint te knellen. Er zijn speciale zwangerschapsjassen te koop die na de geboorte ook geschikt zijn om je kindje onder te dragen. Beval jij van een winterbaby, dan is zo’n investering geen gek idee.
De Baby – Bij 29 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je baby heeft met 29 weken zwanger steeds minder ruimte in je buik om te bewegen. Toch kan hij nu nog gemakkelijk draaien. Ligt je baby nu in stuit, dan kan hij nog steeds met zijn hoofdje naar beneden gaan liggen. Maak je echter geen zorgen wanneer je baby in stuit ligt. Een stuitligging is gewoon een andere houding.
Hoe groot is je baby bij 29 weken zwanger?
Je baby is nu zo groot als een maiskolf en meet 36 centimeter. Hij is nu meer dan een kilo en weegt 1100 gram. Pak maar eens een pak melk, dan voel je hoe zwaar je baby nu ongeveer is.
Reageren op licht
Als je 29 weken zwanger bent reageren de pupillen op licht. De ogen ontwikkelen zich verder. Het groter of kleiner worden van de pupillen zorgt er straks voor dat een juiste hoeveelheid licht het netvlies bereikt.
Wimpers en vet
Langzaam begint het nesthaar te verdwijnen, maar de baby krijgt daar wimpers voor terug. Hij krijgt ook al wat meer onderhuids vet waardoor de huid gladder wordt. De baby begint zijn eigen temperatuur te regelen. Bij elke controle moet het hartje van de baby nu goed te horen zijn. Dat hartje klopt twee keer zo snel als het hart van de moeder.
De placenta
Niet alleen je baby wordt flink dikker, ook de navelstreng wordt dikker en sterker. De navelstreng is verbonden met de placenta, een heel belangrijk orgaan voor de ontwikkeling van je baby. Je placenta haalt namelijk voedingsstoffen en zuurstof uit jouw bloed en geeft dit door aan jouw baby. Hiernaast voert het juist afvalstoffen en kooldioxide af. Ook maakt je placenta antilichamen aan en geeft die door aan je baby zodat zijn afweer in de eerste maanden na de geboorte al wat sterker is.
Ontwikkeling hersenen en zenuwstelsel
Hoewel je baby al een tijdje ‘af’ is, gebeurt er toch nog heel wat. De zenuwen worden nu bedekt met myeline. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat de zenuwen boodschappen sneller kunnen doorgeven. Ook de hersenen groeien nog steeds en de cellen in de hersenen ontwikkelen waardoor je baby nu de zintuigen zien, horen, ruiken, proeven en voelen aan het specialiseren is.
Kraakbeen wordt bot
Het is belangrijk om dit laatste trimester extra goed te letten op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Met name calcium en vitamine D zijn belangrijk omdat het skelet van je baby nu van kraakbeen naar bot verandert.
Handig – 29 weken zwanger
To do als je 29 weken zwanger bent
- Heb jij je verzekering al aangepast? Als je je verzekering nog aan kunt passen is het goed om te kijken wat er allemaal verzekerd is in het huidige pakket. Veel zaken zoals extra uren kraamzorg en fysiotherapie zitten niet in het standaard pakket. Het is daarom goed om te kijken of je geen aanvullende verzekering wilt.
- Babyshower of mother blessing? De kans is groot dat jouw vriendinnen al bezig zijn met het organiseren van een babyshower. Hartstikke leuk natuurlijk maar wist je dat je ook een mother blessing ceremony kunt doen? Rens Kroes deed het en deelde hier prachtige foto’s van. Een babyshower draait met name om de komst van de baby terwijl een mother blessing veel meer over jou als aanstaande moeder gaat.
- Je zult merken dat je steeds meer behoefte hebt aan rust. Langzaam keer jij de komende maanden naar binnen om je voor te bereiden op de komst van jullie baby. Neem deze rust. Je kunt vanaf nu heel goed iedere dag een kwartiertje in stilte zitten om te voelen wat je nodig hebt. Waar verlang je naar? Het boek Groots van Marly van Leijsen is een prachtig boek dat je voorbereidt op de bevalling.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Je zit nu in de zevende maand van je zwangerschap. Gemiddeld duurt een zwangerschap tussen de 37 en 42 weken. Je kunt dus binnen twee maanden al bevallen of pas over drie maanden. Week 29 valt in het derde en laatste trimester van je zwangerschap. Dit trimester startte bij 28 weken en loopt tot het einde van je zwangerschap.
Inmiddels moet je je baby wel iedere dag voelen. De ene baby is rustiger dan de andere en je zult het patroon van jouw baby gaan herkennen. Trappelt hij veel of strekt hij zich juist lekker uit? Als je je baby een tijdje niet hebt gevoeld, wanneer je hem normaal wel regelmatig voelt, is het goed om je verloskundige even te bellen voor advies.
Gemiddeld komen vrouwen zo’n 12 tot 15 kg aan tijdens de zwangerschap. Bij 29 weken ben je hier zeker al meer dan de helft van aangekomen. Je zult dus ongeveer acht tot tien kg zijn aangekomen. In de komende zeven weken, kom je nog zo’n vier tot zes kg aan. In de laatste weken van je zwangerschap zul je niet zoveel meer aankomen.