Als je 3 weken zwanger bent groeit er een embryo en vindt de innesteling plaats. De foetus is op dit moment nog een cluster aan cellen die groeien en vermenigvuldigen. Dit noemen we de zygote. Je bent nu dus echt zwanger! In dit artikel lees je alles over de ontwikkeling van de baby, wat er verandert in jouw lichaam en geven we praktische tips.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Start met het schrijven van een zwangerschapsdagboek. Schrijven is een prachtig middel om je gedachten op papier te zetten. Deze bijzondere periode in jullie leven vraagt er om vastgelegd te worden. Ook als je misschien voor een tweede keer zwanger word, is het ontzettend leuk het dagboek van een eerdere zwangerschap terug te lezen.
De Moeder – Zwanger week 3
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 3 van je zwangerschap
De zwangerschapshormonen zijn nu in je lijf aanwezig dus je kunt lichamelijk ervaren dat je zwanger bent. Vanaf nu gaan de veranderingen in jouw lijf in een razend tempo. Hiervan zul je steeds meer merken. Onderstaande symptomen kunnen erop wijzen dat je zwanger bent.
Innestelingsbloeding
Lang niet iedere vrouw krijgt een innestelingsbloeding maar het komt wel regelmatig voor dat je een beetje bloed verliest ongeveer een week voordat je normaal ongesteld zou worden. Je kunt een innestelingsbloeding herkennen aan de kleur en de hoeveelheid. Deze is een stuk minder als bij een normale ongesteldheid en de kleur is vaak wat lichtroze of bruinig.
Lees hier meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap.
Lichte daling temperatuur
Wanneer je iedere dag je temperatuur meet, merk je dat je temperatuur ongeveer een halve graad lager is tijdens de innesteling. Hierna gaat de temperatuur weer omhoog en is hij gedurende de hele zwangerschap constant iets hoger dan normaal.
Lees hier meer over je lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap.
Misselijkheid door het HCG hormoon
Vanaf dit moment begint het bevruchte eitje het HCG hormoon af te scheiden. Een signaal naar je lichaam dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest meet of het HCG hormoon aanwezig is en kleurt op basis hiervan positief. Het HCG hormoon kan echter ook zorgen voor misselijkheid. Deze misselijkheid zakt bij de meeste vrouwen na het eerste trimester weer omdat de hoeveelheid HCG dan ook minder wordt.
Lees hier meer over het HCG hormoon.
Lichte krampen
De innesteling kan gepaard gaan met lichte krampen. Je hebt waarschijnlijk een beetje het gevoel dat je menstruatie eraan komt.
Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Een opgeblazen gevoel
Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je darmen wat minder actief zijn. Hierdoor kun je een opgeblazen gevoel ervaren. Ook dit gevoel is herkenbaar van de dagen voorafgaand aan je menstruatie. Veel vrouwen voelen daarom ook niet direct dat ze zwanger zijn, omdat de symptomen lijken op PMS.
Lees hier meer over een opgeblazen gevoel.
Vermoeidheid
Je lichaam is bezig met het maken van een baby. Geen wonder dat je vermoeider bent. De vermoeidheid is vaak in het eerste trimester het meest aanwezig. Dit is ook de periode waarin de ontwikkeling het hardst gaat. Van een hompje cellen, naar een embryo met alles erop en eraan.
Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Hoofdpijn
Die heerlijke hormonen zijn ook verantwoordelijk voor hoofdpijn. Hormonale hoofdpijn ervaren veel vrouwen ook als ze ongesteld moeten worden.
Lees hier meer over hoofdpijn tijdens de zwangerschap.
Gevoelige borsten en tepels
Heb je veel van bovenstaande symptomen en daarbij gevoelige borsten en/of tepels, dan is de kans dat je zwanger bent groot! De doorbloeding in je borsten wordt groter waardoor ze gevoeliger kunnen zijn.
Lees hier meer over je borsten tijdens en na de zwangerschap of lees meer over pijnlijke en gevoelige tepels.
Zwangerschapstest
Een zwangerschapstest meet de concentratie HCG hormoon in de urine. Als je 3 weken zwanger bent, zou de test positief uit kunnen vallen. Maar misschien is het nog te vroeg. Valt de test positief uit dan ben je zeker zwanger. Valt de test negatief uit, dan wil dat niet zeggen dat je niet zwanger bent, het is dan misschien nog te vroeg om te testen. Probeer het later nog eens of wacht deze week af of je toch nog ongesteld wordt. Wil je toch testen, gebruik dan ochtendurine, die is meer geconcentreerd. De test zal dan eerder positief uitvallen.
Je lichaam bij 3 weken zwanger
De innesteling die deze week plaatsvindt is een ontzettend belangrijk moment in de zwangerschap. Vanaf dat moment verandert er veel in je lichaam.
Slijmprop
Op het moment dat de innesteling heeft plaatsgevonden, vormt zich een slijmprop die je baarmoedermond afsluit. Er kan nu niks meer in of uit je baarmoeder. De slijmprop zorgt er samen met de vruchtvliezen voor dat bacteriën en andere ziekteverwekkers niet bij de baby kunnen komen. Enkele dagen voor je bevalling komt de slijmprop los. Vaak één van de eerste tekenen dat de bevalling gaat starten. Maar zover zijn we nog lang niet.
Gezonde voeding
Waarschijnlijk lees je in ieder artikel over de zwangerschap wel iets over het belang van gezonde voeding. En dat is natuurlijk niet voor niets. Alles wat jij eet, krijgt de baby ook. Dat is nu bij drie weken zwanger nog niet direct het geval doordat er nog geen navelstreng is maar jouw lichamelijke conditie is wel belangrijk voor een goede zwangerschap. Vanaf zes weken zwangerschap is de baby met jou verbonden door de navelstreng. Het is vanaf dan dus extra belangrijk wat je wel en beter niet kunt eten. In dit artikel staat een handige tabel waarin je gemakkelijk kunt zien wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap en wat je in mindere mate mag eten.
Lees ook: voedingsadvies tijdens de zwangerschap
Vroege zwangerschapshormonen
Al heel snel na de bevruchting (24 tot 48 uur) is een zwangerschap via het bloed al aan te tonen. Dit komt doordat het EPF (vroege zwangerschapsfactor) gemeten kan worden. EPF is een eiwit dat ervoor zorgt dat de zaadcel niet afgestoten wordt.
De Baby – Bij 3 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
In deze week maakt het bevruchte eitje de reis naar de baarmoeder waarop de innesteling volgt. Deze reis duurt ongeveer vijf tot zeven dagen. In deze periode blijft de celdeling doorgaan en groeit het bevruchte eitje al.
De innesteling
Het bevruchte eitje (een zygote genoemd nu) is inmiddels door de eileiders afgedaald naar de baarmoeder en begint zich door het slijmvlies van de baarmoeder te dringen. Dit wordt de innesteling genoemd. Hiervoor moet de zygote uit minimaal 64 cellen bestaan. Pas dan verschijnt er aan één zijde een knopje, waarmee de zygote de baarmoederwand kan binnendringen. Tegen dag 12 is het vruchtje volledig ingenesteld in de baarmoederwand.
De buitenkant van de eicel hecht zich aan de baarmoederwand. De bloedvaten van de moeder zullen hier contact maken met wat later de placenta wordt. Voorlopig krijgt het vruchtje nog alle voeding via de dooierzak. Straks in week 12 nemen de placenta en navelstreng die taak over en verdwijnt de dooierzak. Het vruchtje ligt in een vruchtvlies, of amnion dat nu nog maar uit een enkele laag cellen bestaat.
Primitiefstreep
De primitiefstreep begint zich tegen het einde van de derde week van je zwangerschap te vormen (14 dagen na de bevruchting). Dit is het begin van het proces van differentiatie: de cellen in de vrucht zijn niet meer allemaal hetzelfde maar krijgen ieder hun eigen plek en functie. Je kunt stellen dat het embryo nu een identiteit heeft gekregen.
Lengte van de baby
Vanuit één cel zijn inmiddels duizenden cellen gegroeid. Samen zijn deze cellen 0,1 tot 0,2 mm groot. Met het blote oog eigenlijk nog niet te zien dus.
Handig – 3 weken zwanger
To do als je 3 weken zwanger bent
Je weet nog steeds niet of je zwanger bent maar misschien voel je wel van alles in je lichaam. Het is juist goed om daar al bewust van te zijn. Wat kun je in week 3 van je zwangerschap al doen??
- We kunnen niet vaak genoeg benoemen dat gezonde voeding nu al heel belangrijk is. Een zwangerschap is een goede stok achter de deur om naar je eetpatroon te kijken. Er eet straks immers iemand met je mee!
- Deze week is het echt wachten totdat je de test mag doen. Zoek daarom afleiding! Spreek gezellig af met vriendinnen of rond die klus af die op je werk al lang ligt te wachten.
- Zet deze website in je favorieten zodat je in onze zwangerschapskalender iedere week kunt zien hoe jouw zwangerschap vordert.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Via een bloedtest zouden ze in het ziekenhuis het eiwit EPF al kunnen meten maar een zwangerschapstest uit de winkel is pas betrouwbaar vanaf 4 weken zwanger. Er zijn iets gevoeligere zwangerschapstesten te koop waarmee je al een paar dagen voordat je ongesteld had moeten worden kunt testen. Let er wel op dat hoe eerder je de test doet, hoe onbetrouwbaarder.
Omdat je nu echt zwanger bent, start je lichaam meteen met het aanmaken van zwangerschapshormonen. Hierdoor vinden er veranderingen in je lichaam plaats. De eerste zwangerschapssymptomen zijn; vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, zere borsten, misselijkheid, een innestelingsbloeding en lichte krampen.
Het is nog erg vroeg maar sommige vrouwen zijn inderdaad al in week 3 misselijk. Reden hiervoor is het HCG hormoon. Dit hormoon neemt gedurende het eerste trimester toe waardoor je met name in die eerste weken last kunt hebben van misselijkheid. Gelukkig neemt het hormoon daarna af en verdwijnt bij de meeste vrouwen de misselijkheid weer.