Je zit nu op driekwart van je zwangerschap. Je hebt de 30 weken aangetikt en gemiddeld heb je er nu nog tien te gaan. Van die tien weken ga je al over een paar weken met verlof, dus je begint nu wel echt aan de laatste loodjes. Je werk wordt steeds iets zwaarder en ook zul je merken dat je je minder goed kunt concentreren. Ondertussen is je baby zich nog heel hard aan het ontwikkelen in je buik en bouwt hij een mooi vetlaagje op. Waarschijnlijk heb je zelf al een to-do lijstje voor tijdens je verlof. Wacht echter niet met alles tot je verlof hebt want voor je het weet is die kleine er. Bovendien is gewoon lekker niksen en genieten van de rust tijdens je verlof ook heel belangrijk.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Ben jij van plan om borstvoeding te gaan geven dan is het goed om je daar alvast op voor te bereiden. Borstvoeding is welliswaar de beste keuze voor je baby maar zeker in het begin niet altijd de gemakkelijkste. Wanneer je goed voorbereidt bent, is de kans van slagen een stuk groter. Je kunt daarom nu alvast een borstvoedingscursus doen. De kans is groot dat deze cursus aangeboden wordt door je verloskundigenpraktijk.
De Moeder – Zwanger week 30
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 30 van je zwangerschap
In deze laatste maanden van je zwangerschap krijg je weer last van andere kwaaltjes. Misschien krijg je nu symptomen die je nog niet eerder gehad hebt of symptomen die terugkomen zoals maagzuur en vermoeidheid. Er is bijna geen symptoom die je niet kunt linken aan je zwangerschap. Twijfel je over een kwaaltje, vraag dan gerust je verloskundige om advies.
Onrustige benen
Vreselijk irritant is het wanneer je ‘s nachts last hebt van onrustige benen. Je kunt niet echt lekker stil liggen. De oorzaak is nog niet helemaal bekend maar waarschijnlijk heb je last van onrustige benen doordat er meer druk op je benen staat. Het helpt om je benen om en om af te spoelen met warm en koud water en om je benen voor het slapengaan even omhoog te houden. Een heerlijke, maar misschien wat pittigere houding is om met je billen tegen de muur te gaan liggen en je benen rechtop tegen de muur. Lees hier meer over rusteloze benen tijdens de zwangerschap.
Tintelingen in je handen en onderarmen
Veel vrouwen hebben naarmate de zwangerschap vordert, last van tintelende handen en onderarmen. Dit kan zelfs pijnlijk zijn. Dit komt doordat je meer vocht vasthoudt als je zwanger bent. Hierdoor kunnen zenuwen in je arm wat bekneld raken. In principe verdwijnt deze klacht na de bevalling weer maar nu zit je ermee. Je kunt het niet echt verhelpen maar wel verlichten door met je handen in een bakje warm water wat oefeningen met je vingers te doen. Je noemt dit zwangerschapssymptoom ook wel het carpaal-tunnelsyndroom.
Aambeien en spataderen
Als je zwanger bent heb je zo’n twee liter extra vocht door je lichaam lopen. Hiernaast zijn je vaten wat slapen waardoor de kans op aambeien en spataderen een stuk groter is. Veel zwangere vrouwen met een staand beroep zijn alert op spataderen op hun benen. Preventief steunkousen dragen is een een goede manier om spataderen te voorkomen. Aambeien worden ook veroorzaakt door dunnere vaten. Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap last hebt van obstipatie en je hierdoor meer kracht moet zetten bij de ontlasting. Hierdoor kunnen spataderen ontstaan. Drink genoeg en beweeg regelmatig. Dit zijn de beste tips om obstipatie en ook aambeien te voorkomen. Lees hier meer over aambeien tijdens de zwangerschap.
Gevoelige borsten
Je borsten zijn aan het begin van je zwangerschap al gegroeid maar zullen nu ook weer groeien en gevoelig zijn. Je borsten maken zich klaar voor een belangrijke taak straks; het voeden van je baby. Melkklieren ontwikkelen zich en soms komt er misschien al wat vocht uit je tepels. Dit is niks om je zorgen over te maken en alleen maar een teken dat je borsten zich aan het voorbereiden zijn. Je kunt een speciale zwangerschaps-bh kopen die je borsten extra ondersteunen. Lees hier meer over je borsten tijdens de zwangerschap.
Blaasontsteking
Als je zwanger bent, ben je veel gevoeliger voor een blaasontsteking. Dit komt omdat je afweersysteem wat minder is. Voldoende drinken en regelmatig plassen zijn de twee beste tips om een blaasontsteking te voorkomen. Hiernaast kun je ook preventief vitamine C slikken. Vermoed je een blaasontsteking, dan kun je eerst starten met een hoge dosis cranberry en vitamine C. Helpt dit niet, ga dan even langs de huisarts. Lees hier meer over een blaasontsteking tijdens de zwangerschap.
Brandend maagzuur
Misschien heb je nog helemaal geen last van maagzuur gehad tot nu toe. Dan mag je je gelukkig prijzen want veel vrouwen hebben de hele zwangerschap last van brandend maagzuur. De reden dat je nu last hebt van brandend maagzuur is omdat de baarmoeder je maag echt aan de kant duwt. Gelukkig zijn er wel veel tips tegen brandend maagzuur. Zo kun je de zwaartekracht laten werken door wat rechter op te slapen. Het is beter om kleine porties te eten en kauwgom helpt ook om meer speeksel aan te maken wat het zuur neutraliseert. Lees hier meer over brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.
Benauwd gevoel
Je baarmoeder kan nu tegen je ribben aandrukken wat een benauwd gevoel kan geven. Je longinhoud is wel een derde minder. Geen wonder dat je het gevoel hebt dat je minder lucht hebt. Dit is dus ook echt zo. Waar je eerst fluitend een trap op rende, loop je nu halverwege al te hijgen. Lees hier meer over kortademigheid tijdens de zwangerschap.
Vergeetachtigheid
Dit symptoom kan behoorlijk vervelend zijn, vooral als het voor je werk nodig is om nog even goed te focussen. Vergeetachtigheid is een kwaal die bijna alle zwangeren hebben. Gelukkig komt die focus na de bevalling weer terug. Dingen noteren op een briefje helpt vaak om minder dingen te vergeten. Lees hier meer over zwangerschapsdementie.
Jeukende huid
Doordat je huid tijdens je zwangerschap op bepaalde plekken flink uitzet (buik, billen, borsten en benen) kan deze droger worden en gaan jeuken. Het helpt om je huid goed vet te houden met een pure olie of bijvoorbeeld shea butter. Ook kan je meer transpireren omdat je doorbloeding beter is, waardoor je meer jeuk krijgt. Dit is met name wanneer je synthetische kleding draagt. Probeer daarom vooral natuurlijke materialen zoals katoen, wol of bamboe te dragen. Lees hier meer over jeuk tijdens de zwangerschap. Lees hier meer over jeuk tijdens de zwangerschap.
Nesteldrang
Je zult merken dat je steeds meer behoefte hebt aan een opgeruimd huis en een kamertje voor de baby. Zoals een vogel zijn nest bouwt, zo maak jij jullie huis klaar voor de baby. Nesteldrang is dan ook een oerinstinct. Waar je je eerst niet druk maakte om slingerende spullen, kan je dit nu heel irritant vinden. Ook dit is heel normaal. Jullie huis wordt de belangrijkste omgeving voor jullie baby en dus wil je dat die omgeving netjes en veilig is. Lees hier meer over nesteldrang tijdens de zwangerschap.
Geboorteplan opstellen
Het is tijd om geboorteplan te schrijven. Daarin geef je je wensen aan met betrekking tot de geboorte. Wil je, wanneer er geen complicaties zijn, een thuisbevalling of liever bevallen in het ziekenhuis? Wie mogen er bij zijn, en in welke houding wil je bevallen? Het is slim om daar nu alvast over na te denken, en dat ook op papier te zetten voor als het straks zover is, zodat ook de verloskundigen en kraamhulpen bijvoorbeeld weten wat jouw wensen zijn. Wat niet wil zeggen dat je per se het plan dat op papier staat moet volgen zodra het zover is. Je kunt je wensen altijd wijzigen en op een later moment doorgeven.
Zwangerschapsverlof
Weet je al wanneer je met zwangerschapsverlof gaat? Je kunt hier berekenen wanneer je zwangerschapsverlof kan ingaan en hoe lang het duurt. Wees je er van bewust dat je dit verlof uiterlijk 3 weken van te voren bij je werkgever of UWV moet aanvragen.
Je lichaam bij 30 weken zwanger
Je weet nu al zo’n half jaar dat je zwanger bent. Ben je inmiddels aan het idee gewend? Hoe vind je de zwangerschap tot nu toe gaan? Je bent iets vatbaarder voor virale infecties omdat het aantal leukocyten in je bloed afneemt. Zes weken na je bevalling is alles weer als vanouds.
Groei van je buik
Je hoort waarschijnlijk steeds vaker hoe hard je buik groeit. En dat is ook echt zo. Je baby komt in deze periode flink aan. Hij wordt nog bijna drie keer zo zwaar! Dit betekent dat jouw buik ook nog even flink doorgroeit. Pas vanaf 37 weken zal de groei stagneren.
De Baby – Bij 30 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
De belangrijkste zintuigen van je baby zijn nu ontwikkeld. De focus ligt nu echt op het opbouwen van voldoende vet om zichzelf na de geboorte warm te houden. Het op temperatuur houden van je lichaam is een primaire levensbehoefte en dus ontzettend belangrijk.
Hoe groot is je baby bij 30 weken zwanger?
Je merkt nu echt dat het gewicht harder toeneemt dan de lengte. Je baby weegt nu al 1300 gram en is ongeveer 38 centimeter lang. Bij een eerste zwangerschap zijn jongens meestal iets zwaarder dan meisjes. Je baby is ongeveer zo groot als een aubergine.
Stuitligging
Rond de 30 weken ligt nog ongeveer 25 procent van de baby’s in stuitligging, dat wil zeggen met de voetjes of de billen naar beneden in plaats van met het hoofdje. Bij 36-37 weken is dit nog 3-4 procent. Een bevalling waarbij de baby met het hoofdje naar beneden ligt is vaak minder gecompliceerd dan wanneer de baby in stuitligging ligt.
De hik
Steeds vaker zul je voelen dat je baby de hik heeft. Soms is dit wel meerdere keren per dag. De hik hebben is heel gezond voor baby’s en draagt zelfs bij aan de ontwikkeling van de hersenen. De baby oefent met slikken, ademen en drinken door het nemen van slokjes vruchtwater.
Donshaartjes verdwijnen
Langzaam verdwijnen de donshaartjes van het lijfje van je baby. Deze donshaartjes komen in het vruchtwater terecht en drinkt je baby weer op. Geen zorgen want je baby poept ze ook gewoon weer uit. De eerste ontlasting van een baby noem je meconium. Hierin zitten o.a. de donshaartjes. Baby’s die wat te vroeg geboren worden, hebben vaak nog wat donshaartjes op hun lichaam zitten.
Het is nog een verrassing of je baby wordt geboren met een bos haar. Vanaf nu zullen de haren op het hoofd in ieder geval gaan groeien.
Indalen
Het kan zijn dat jouw baby al langzaam begint met indalen. Dit betekent dat hij dieper in je bekken gaat zakken. Vaak geeft dat jou weer wat extra lucht. Als je baby ingedaald is, dan is zijn definitieve geboortepositie waarschijnlijk bekend en weet je of jullie baby met zijn hoofdje naar beneden ligt of in stuit.
Handig – 30 weken zwanger
To do als je 30 weken zwanger bent
- Maak contact met je baby. Je kunt dit doen door je hand op je buik te leggen, tegen je baby te praten of voor je baby te zingen. Wanneer je baby reageert op jouw aanraking of je stem zul je merken dat dit een fijn gevoel is. Je maakt dan oxytocine aan wat ervoor zorgt dat je meer ontspannen bent. Ook zorgt dit nu al voor een goede hechting met je baby.
- Rond deze periode heb je het intakegesprek met de kraamzorg. Iemand van de kraamzorg organisatie waar jullie voor gekozen hebben, komt dan bij je thuis. Het is goed om je voor te bereiden op dit bezoek zodat je alle vragen die je hebt kunt stellen. Ook ga je tijdens deze intake door het lijstje met spullen die handig zijn om in huis te hebben voor de bevalling en kraamweek.
- Wil je een newbornshoot en/of ook nog een zwangerschapsshoot, dan is het verstandig om dit nu alvast te plannen. Je bent natuurlijk minder flexibel omdat je nu zwanger bent en je de newbornshoot ook graag in de eerste weken na de bevalling wilt. Goed om de shoot daarom alvast te plannen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Een baby kan met 30 weken geboren worden en heeft dan een goede kans om te overleven. Wel moet je er rekening mee houden dat je baby nog zeker acht tot tien weken in het ziekenhuis moet blijven. Baby’s die nu geboren worden hebben vaak nog moeite met zelfstandig ademen, zichzelf op temperatuur houden en zijn veel vatbaarder voor infecties. Je baby moet minimaal een gewicht hebben van 2300 gram om naar huis te mogen.
Je baby heeft steeds minder ruimte om te bewegen en de meeste baby’s zullen nu ook richting de uiteindelijke ligging gaan. Voor de meeste baby’s is dit met het hoofdje naar beneden maar je baby kan ook in stuit liggen. Ook baby’s die in stuit liggen kunnen gewoon geboren worden. Je baby kan zich tot ongeveer 34 weken nog draaien in je buik.
De meeste baby’s dalen ergens tussen de 30 en 38 weken zwangerschap in. Het kan dus best zijn dat jouw baby al meer in je bekken aan het zakken is. Dit kun je voelen doordat je misschien steken in je schaambeen hebt of al een beetje last hebt van indalingsweeën. Het kan ook zijn dat je baby helemaal niet indaalt en dit pas tijdens de bevalling gebeurd.