Je bent al 31 weken zwanger. Je zult merken dat je steeds meer aan het aftellen bent. Ook je omgeving is waarschijnlijk erg bezig met je zwangerschap. Opmerkingen over je grote buik of de laatste loodjes kunnen soms best irritant zijn, want je moet nog wel twee maanden! Door je aankomende verlof zul je merken dat deze laatste maanden echter wel heel snel gaan. Opeens moet je nog van alles regelen. Neem ook echt de rust, je aanstaande zwangerschapsverlof is er niet voor niets. Ondertussen groeit je baby lekker door en krijg jij nu last van andere zwangerschapssymptomen zoals lekkende borsten. Lees er alles over in dit artikel.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Hoe dichterbij de bevalling komt, hoe groter je to do lijst wordt. Iedereen met goedbedoelde tips en adviezen laat je waarschijnlijk weten wat je ‘absoluut’ nodig hebt. Laat je hier niet te erg door beinvloeden en plan dagelijks een rustmoment in. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks in een boekje schrijven. Hoe gaat het met je? Wat voel je? Waar kijk je naar uit? Door dagelijks even bewust bezig te zijn met jezelf en je zwangerschap, voorkom je dat je blijft meerennen in die malle molen.
De Moeder – Zwanger week 31
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 31 van je zwangerschap
Nu het einde van je zwangerschap nadert zul je weer een stuk vermoeider worden. Niet gek ook om te bedenken dat je nu al een baby van zo’n anderhalve kilo meedraagt. Je baby zal nog verdubbelen in gewicht. Je voelt dit in je hele lijf. We zijn gemaakt om een kind te kunnen dragen maar dat betekent niet dat het altijd gemakkelijk is. Pak die rust is het enige dat we kunnen zeggen in dit laatste trimester.
Lekkende borsten
Ook je borsten bereiden zich voor op de nieuwe baby. Het kan zijn dat je nu al spontaan soms wat kleverig vocht uit je borsten verliest. Dit heet colostrum, de voorloper van de borstvoeding. De baby krijgt dit colostrum, dat enorm veel calorieën bevat, de eerste paar dagen na de geboorte te drinken. Pas daarna komt de gewone melkproductie op gang. Laat je je baby niet uit de borst drinken en kolf je niet af, dan zal de melkproductie verder ook niet op gang komen. Lees hier meer over je borsten tijdens de zwangerschap.
Hoge bloeddruk
Heb je regelmatig last van hoofdpijn? Dan kun je zwangerschapshypetensie hebben. Dit is een te hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap. Een te hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben en het is dus belangrijk dat hij niet te hoog wordt. Je kunt een hoge bloeddruk vaak al een stuk verminderen door je voedingspatroon aan te passen of bepaalde kruiden te nemen. Je verloskundige checkt in principe iedere controle je bloeddruk. Lees hier meer over een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
Carpaal tunnel syndroom
Het carpaal tunnel syndroom betekent dat de zenuwen die in je polsen lopen bekneld worden doordat je zwaarder bent geworden en meer vocht vasthoudt. Het gevolg is dat je een tintelend gevoel in je armen en handen kunt krijgen. Een vervelend gevoel dat zelfs een beetje pijnlijk kan zijn. Je kunt de doorbloeding stimuleren door met je armen te schudden en je handen tegen elkaar aan te wrijven. Veel achter de computer kan de kwaal juist verergeren. Het is een vervelend symptoom maar verdwijnt eigenlijk altijd direct na de bevalling weer. Lees hier meer over het carpale tunnel syndroom.
Striae
In deze periode van de zwangerschap is de kans om striae te krijgen het grootst. Dit komt omdat je in deze tijd het meeste aankomt. Soms wel een halve kilo per week. Je buik, borsten, billen en benen zullen met name dikker worden. Hierdoor kan je huid kleine scheurtjes vertonen die helaas niet meer weggaan. Je kunt striae niet voorkomen maar je kunt het wel verzachten door regelmatig een wisseldoche (warm en koud water afwisselen) te nemen en je huid lekker in te smeren. Bekende middeltjes zijn Bio-oil en shea butter. Lees hier alles over striae.
Andere stem
Een vreemd maar regelmatig voorkomend symptoom is je stem die verandert. hij kan wat harder en metaalachtiger klinken. Dit komt door een verwijding van de buis van Eustachius. Deze buis verbind je middenoor en je neuskeelholte. Hierdoor kan je stem voor jezelf harder klinken dan dat anderen je stem horen.
Vermoeidheid
Soms lijkt het wel alsof je je zo voelt als in het eerste trimester. Hartstikke moe en zelfs af en toe weer een beetje misselijk. Niet voor niets worden deze laatste maanden de laatste loodjes genoemd. Je bent veel sneller buiten adem doordat de baarmoeder een deel van je longen inneemt en je daardoor letterlijk minder lucht hebt. Toegeven aan de vermoeidheid is het enige dat je kunt doen. Bedenk dat je een minimens aan het maken bent. Dat vergt energie! Lees hier meer over vermoeidheid tijdens je zwangerschap en wat je eraan kunt doen.
Maagzuur
Een symptoom dat je bijna je hele zwangerschap kunt hebben is brandend maagzuur. Tijdens mijn eigen zwangerschappen kan ik herinneren dat ik liters melk dronk om het brandende maagzuur tegen te gaan. Nu is liters melk per dag drinken niet heel goed en gelukkig zijn er ook andere middeltjes waardoor je deze zwangerschapskwaal kunt verminderen. Zo helpt het om gember te eten en kamillethee te drinken. Ook kun je beter kleine porties eten en proberen iets rechterop te slapen. De zwaartekracht doet wonderen! Brandend maagzuur is het gevolg van je baarmoeder die op je maag drukt. Ook zijn al je spieren tijdens de zwangerschap wat slapper en zo ook je slokdarm. Hierdoor komt het maagzuur makkelijker omhoog. Lees hier meer over brandend maagzuur.
Kortademigheid
Je zult merken dat je steeds kortademiger wordt. Waar je eerst fluitend naar de winkel liep of fietste, ben je nu halverwege buiten adem. Doe gewoon iets rustiger aan. Loop of fiets nog steeds en pak niet de auto want ook bewegen is enorm belangrijk en gezond tijdens je zwangerschap. Beweging voorkomt weer allerlei andere kwaaltjes. Je moet alleen je tempo iets aanpassen en misschien wat vaker rust nemen. Deed je eerst wel honderd dingen op een dag, misschien doe je er nu nog maar een paar. En dat is ook oké! Lees hier meer over kortademigheid.
Harde buiken of oefenweeën.
Steeds vaker zul je merken dat je baarmoeder zich samentrekt. Dit noem je ook wel Braxton Hicks contracties. Je baarmoeder is aan het oefenen met samentrekken voor de bevalling. Je leest er hier alles over! Heb je vaak last van harde buiken, dan kan dit een teken zijn dat je iets rustiger aan moet doen. Bespreek het wel met de verloskundige als je vaak harde buiken hebt. Het helpt meestal om even te gaan liggen of van houding te veranderen.
Gezond en gevarieerd eten
Nu je baby zo hard aan het groeien is, is het belangrijk dat je zelf voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Die kleine peuzelt namelijk nogal wat van je op. Let er vooral op dat je voldoende eiwitten, ijzer en calcium binnenkrijgt.
Babyuitzet
Je zult misschien al het een en ander hebben aangeschaft voor de baby. Wil je de babykamer echt grondig gaan aanpakken met verf of behang en gordijnen, dan kun je daar nu wel vast mee beginnen. Kijk ook alvast wat je kunt vinden aan onmisbare spullen zoals een wiegje of ledikantje, commode of autostoeltje. Hier lees je wat je zoal nodig hebt aan spullen voor de baby.
Verlofregeling
Straks na de geboorte mag je partner ook verlof opnemen, voor het grootste gedeelte doorbetaald. Lees hier meer over de nieuwe regeling voor geboorteverlof voor partners. Los van de regelingen voor zwangerschapsverlof en geboorteverlof voor de partner, kunnen beide ouders ook nog tot een aantal jaar na de geboorte fulltime of part-time verlof opnemen in het kader van het ouderschapsverlof. Ideaal om meer tijd aan je kind te kunnen besteden en niet helemaal afhankelijk te zijn van kinderdagverblijven of andere vormen van opvang.
Pijnbestrijding
Heb jij er al over nagedacht of je pijnbestrijding wil tijdens de bevalling? Wanneer je in het ziekenhuis wil bevallen zijn hier mogelijkheden voor. Het is belangrijk dat je je van tevoren goed inleest over de mogelijkheden en voor- en nadelen van pijnbestrijding. Bekijk ook zeker de opties van natuurlijke pijnbestrijding. Als jij goed voorbereidt je bevalling in gaat, zul je merken dat je de bevalling beter overziet. Bespreek de opties daarom ook met je verloskundige. Lees hier alles over pijnbestrijding tijdens de bevalling.
Stuitligging
Het kan zijn dat jouw baby op dit moment nog in stuit ligt. Dit betekent dat hij rechtop in je buik zit in plaats van met het hoofdje naar beneden. Vanaf 32 weken draaien de meeste baby’s zelf met het hoofd naar beneden. Veruit de meeste baby’s worden op deze manier geboren. Als jouw baby in stuit ligt hoef je nog niet meteen in paniek te schieten. Baby’s kunnen nog tot 36 weken draaien en bovendien is een stuitbevalling helemaal geen ramp. Lees hier alles over een stuitligging.
Je lichaam bij 31 weken zwanger
De hoogte van je buik zit nu tussen je navel en middenrif in. Dit zorgt ervoor dat je minder lucht hebt. Waarschijnlijk gaat de baby in de komende weken wat dalen en zakt hij dieper in je bekken. Dit zal jou weer wat meer lucht geven.
Groei van je buik
Je buik heeft nu een serieuze omvang en zal ook nog wel even doorgroeien. Pas bij ongeveer 37 weken stagneert de groei wat. Zelf kom je nu ook zo’n halve kilo per week aan en dit komt vooral door de groei van de baby. Het is daarom fijn om kleding te dragen die je buik ondersteunen. De meeste zwangerschapsbroeken doen dit wel maar je kunt ook een buikband dragen voor extra ondersteuning.
De Baby – Bij 31 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je baby groeit nu hard in gewicht en wat minder in de lengte. Dat gewicht is ook heel belangrijk want met dat extra laagje vet kan de baby zich na de geboorte beter op temperatuur houden.
Hoe groot is je baby bij 31 weken zwanger?
Je baby weegt inmiddels 1,5 kg en die snelle groei zet nog even door. Gemiddeld zijn baby’s 3,5 kg als ze geboren worden. Je baby wordt dus nog zeker dubbel zo zwaar. Je baby is nu 39 centimeter en dus zo lang als een courgette. Leg maar eens een courgette op je buik, dan heb je een idee van de lengte van je baby.
Slaap en waakritme
In de laatste vier maanden van de zwangerschap zie je dat je baby een slaap-waak-ritme krijgt. Langere periode’s van activiteit worden afgewisseld met rustperiode’s. Het centrale zenuwstelstel wordt steeds complexer.
Herken jij al een patroon in het slaap-waak-ritme van je kindje? Meestal worden baby’s ‘s avonds en ‘s nachts actief, als jij juist wat rustiger bent. Dat ritme houdt je baby straks na de geboorte nog even vast. Hij zal pas in de weken na de geboorte leren om ‘s nachts te gaan slapen en overdag wat meer wakker te zijn.
Bewegen
Je baby is heerlijk aan het oefenen met alle bewegingen en reflexen. Er worden steeds meer verbindingen in de hersenen gelegd waardoor je baby steeds meer kan. Het schoppen van je baby kan best een beetje pijnlijk worden. Je baby kan je ‘s nachts zelfs wakker schoppen. Al die bewegingen wijzen op een gezonde en actieve baby en geef toe, het is best gezellig toch. Voel jij je baby een tijdje niet en twijfel je, bel dan altijd even met je verloskundige.
Alle zintuigen werken
Je baby kan nu ruiken, voelen, proeven, horen en zien. Hoewel je baby nu nog niks ruikt is jouw geur wel het eerste wat hij zal ruiken na de bevalling. Daarom is het ook zo belangrijk dat baby’s meteen na de bevalling op je borst gelegd worden en daar minimaal een uur liggen.
Handig – 31 weken zwanger
To do als je 31 weken zwanger bent
- Kraamvisite of kraamfeest? Heb jij al nagedacht over de kraamvisite straks? Het is goed om nu alvast te bedenken wat je straks prettig vindt. Vind jij het gezellig wanneer er iedere dag iemand langskomt of ga je juist voor de rust en organiseer je een kraamfeest waarbij je iedereen uitnodigt. Waar je ook voor kiest, het belangrijk om de kraamweek rustig te houden. Er komt dan al zoveel op je af dat het fijn is om die eerste dagen alleen met het gezin te zijn.
- Je kunt ervoor kiezen om direct na de bevalling navelstrengbloed te doneren of te laten opslaan voor je eigen baby. Uit het bloed van de navelstreng kunnen stamcellen gehaald worden waarmee bijvoorbeeld kanker behandelt kan worden. Overweeg je om dit te doen, dan is het goed om dit van tevoren aan te geven aan je verloskundige of het ziekenhuis. Het is namelijk van belang dat dit bloed direct na de geboorte verkregen wordt. Het is goed om te bedenken dat het uit laten kloppen van de navelstreng juist ook heel goed voor je baby is zodat hij zelf nog de laatste voedingsstoffen uit de placenta kan halen. Aan beide opties zitten voor- en nadelen.
- Maak alvast een lijstje van wat jij graag mee wilt nemen in je ziekenhuiskoffer. Deze koffer of tas moet je vanaf 34 weken stand-by hebben staan. Wanneer je onverwacht naar het ziekenhuis moet, wil je niet meer na hoeven denken over de inhoud van deze koffer. Denk bijvoorbeeld aan fijne kleding om in te bevallen en aan te trekken na je bevalling, een eerste setje kleding voor de baby, warme sokken en lippenbalsem.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Je baby kan wel tot 36 weken draaien. Meestal gebeurd dit zo laat in de zwangerschap niet meer maar je hoeft nu niet meteen te stressen als je baby nog niet met het hoofdje naar beneden ligt. Bovendien is een stuitligging helemaal geen ramp en kan je baby zo ook geboren worden. De meeste baby’s hebben met 34 weken hun uiteindelijke positie ingenomen.
Hoeveel je baby ook is ingedaald, je kunt zeker nog seks hebben. Het hoofdje van je baby is goed beschermd door je baarmoeder en een flinke hoeveelheid vruchtwater. Het kan natuurlijk zijn dat je het zelf niet prettig meer vindt voelen maar gevaarlijk is het zeker niet.
Wanneer je baby met 32 weken geboren wordt, moet hij nog wel de couveuse in maar hoeft hij waarschijnlijk niet meer naar de NICU (prematuren) afdeling. De longen van je baby zijn nu voldoende gerijpt maar hij kan zichzelf nog onvoldoende warm houden. Dit is de voornaamste reden dat je baby nu nog even in een couveuse moet.