Je zit nu in de achtste maand van je zwangerschap. Je bent je meer en meer aan het voorbereiden op de bevalling. Wat zul je nieuwsgierig zijn naar hoe je baby eruit ziet. Misschien weet je het geslacht nog niet en is het een verrassing of je een zoon of een dochter krijgt. Als dit je eerste baby is, is de naderende bevalling best spannend. Zie het echter met vertrouwen tegemoet. Een bevalling is één van de meest bekrachtigende gebeurtenissen in je leven.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Wist je dat de beste slaaphouding op je linkerzij is? Dit komt omdat in deze houding de toevoer van bloed en zuurstof naar je placenta en dus naar je baby het meest optimaal is. Ook is deze slaaphouding het minst belastend voor je nieren. Heb je last van je bekken als je op je zij slaapt dan kun je een kussen tussen je knieën leggen. Een voedingskussen werkt heel goed omdat je deze ook nog deels onder je buik kunt leggen om die te ondersteunen. Het is overigens niet gevaarlijk om op je rechterzijde te slapen.
De Moeder – Zwanger week 33
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 33 van je zwangerschap
Die laatste weken zwangerschap zijn best pittig. Je hebt het gevoel dat je je als een olifant door de ruimte beweegt en morst oneindig op je dikke buik of stoot ergens tegen aan. Die buik begint nu echt serieus in de weg te zitten en ook je hersenen werken niet meer helemaal lekker mee. Je vergeet van alles en bent stuntelig. Welkom in de allerlaatste fase van je zwangerschap!
Zwangerschapsdementie
Het lijkt alleen maar erger te worden die vergeetachtigheid. Het is echt waar dat je niet alleen meer vergeet maar ook je reactievermogen en concentratie minder worden. Vooral op je werk zul je merken dat je er niet meer helemaal bij bent. Gelukkig ga je heel binnenkort met verlof en kun je echt alle aandacht op de komst van je baby richten. Lees ook: wat doet een zwangerschap met je brein
Kramp
Veel vrouwen hebben met name in deze periode van de zwangerschap last van kramp in hun onderbenen. Je kan ‘s nachts zomaar wakker worden met onwijze kramp. Probeer je been voorzichtig te strekken om zo de kramp te verminderen. Een oorzaak kan vocht- of kalktekort zijn. Ook komt het omdat je benen nu meer belast worden. Probeer veel te blijven drinken en bewegen zoals zwemmen en fietsen om de bloedsomloop op pijl te houden. Lees hier alles over kramp in je benen tijdens de zwangerschap.
Rusteloze benen
Niet alleen kramp kan worden veroorzaakt door een extra belasting op je benen maar ook je benen kunnen gaan tintelen waardoor je het gevoel hebt dat je ze niet stil kunt houden. Je benen moeten al dat extra gewicht maar opvangen. Hiernaast gaat er tijdens je zwangerschap meer bloed naar je buik en hier lijden je benen een beetje onder waardoor die in verhouding minder bloed krijgen. Je kunt zelf de bloedsomloop stimuleren door wisseldouches (warm en koud afwisselen) te nemen en voldoende te blijven bewegen. Lees hier meer over rusteloze benen tijdens de zwangerschap.
Spataderen
Komen er spataderen in je familie voor of heb je een staand beroep? Dan is de kans groot dat jij in je zwangerschap ook spataderen krijgt. Je kunt spataderen proberen te voorkomen door steunkousen te dragen. De reden dat je spataderen krijgt is omdat er meer druk op je benen staat, je meer bloed in je lijf hebt en je vaten dunner zijn. Lees hier meer over spataderen tijdens de zwangerschap.
Zo moe
Als je ‘s morgens wakker bent voel je je zelden meer echt uitgeslapen. Je hebt waarschijnlijk een gebroken nacht gehad en slaapt lichter. Hierdoor ben je overdag ook een stuk vermoeider. Die moeheid komt ook doordat je baby nu nogal wat van je lichaam vraagt. Hij heeft steeds meer voeding nodig en je buik wordt steeds zwaarder. Reken er maar op dat dit veel energie kost. Rust daarom echt voldoende zodat je straks een beetje uitgerust je bevalling in gaat. Lees hier meer over vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Last van spieren en gewrichten
Niet alleen je benen moeten het deze laatste weken ontgelden, je hele lijf moet er een extra tandje bijzetten om je buik te ondersteunen. Hierdoor kun je behoorlijk last krijgen van andere spieren en gewrichten in je lijf. Met name je bekken en rug zul je nu vaker gaan voelen. Is de pijn echt ondraaglijk, neem dan contact op met je verloskundige zodat je naar een specialist kunt. Ook kun je je buik ondersteunen met een buikband. Lees hier meer over gewrichtspijn tijdens de zwangerschap.
Hoofdpijn
Te weinig slaap is de grootste veroorzaker van hoofdpijn in het derde trimester. Vermoeidheid helpt nooit echt mee om je beter te voelen. Heb je last van hoofdpijn, dan kan het ook betekenen dat je te weinig drinkt. Zorg er ook voor dat je bloedsuikerspiegel niet te laag wordt door voldoende en regelmatig te eten. Je kunt tijdens je zwangerschap beter wat vaker kleinere porties eten. Lees hier meer over hoofdpijn tijdens de zwangerschap.
Snurken
Nu je steeds zwaarder wordt, is de kans dat je gaat snurken groter. Dit komt ook omdat je slijmvliezen in je neus meer opgezwollen zijn. Het helpt om je slaapkamer goed te ventileren en minder zout te eten. Snurk jij zo erg dat je partner hier niet van kan slapen, dan kun je overwegen om een snurkbeugeltje aan te schaffen.
Hogere lichaamstemperatuur
Als je zwanger bent, is je lichaamstemperatuur iets hoger. Hierdoor heb je het dus automatisch wat warmer. Door het extra vocht in je lijf zul je ook meer transpireren. Waar anderen met een warme trui aanzitten, zit jij in een t-shirtje. Je baby lijkt wel een kachel die gloeit in je buik. Lees hier meer over je lichaamstemperatuur tijdens je zwangerschap.
Zwangerschapsverlof
Wanneer begint jouw zwangerschapsverlof? Je kunt daarmee starten 6 weken voor de verwachte geboortedatum, dus als je 34 weken zwanger bent. Je kunt er ook voor kiezen om later met verlof te gaan, tot maximaal 4 weken voor de geboorte. Het voordeel is dat je dan wat meer weken zwangerschapsverlof na de bevalling hebt. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar houd er wel rekening mee dat deze laatste weken zwangerschap ook wel zwaar kunnen worden. Je hebt je rust nu ook nodig.
Voorweeën
Je kunt nu zogenaamde braxton-hicks weeën, indalingsweeën of voorweeën, voelen. Ze bereiden je baarmoeder voor op de échte weeën straks bij de bevalling. Het onderscheid tussen harde buiken en echte weeën is de verandering van de baarmoedermond. Voorweeën komen veel minder regelmatig dan echte weeën en geven geen verandering van de baarmoedermond. Bovendien zit er veel meer tijd tussen. Ze worden ook niet sterker maar houden op een bepaald moment weer op. Echte weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond korter wordt en/of ontsluit (open gaat), volgen een regelmatig tempo en worden steeds sterker. Lees hier meer over de verschillende soorten weeën. Voorweeën zijn volkomen onschuldig, maar als je vermoedt dat het toch om echte weeën gaat moet je je verloskundige raadplegen.
Zwanger van een tweeling
Wanneer je zwanger bent van een tweeling kan het best zijn dat je wat eerder gaat bevallen. Zorg er daarom voor dat je ziekenhuis tas klaarstaat. Ook een tweeling kan op een natuurlijke manier en thuis geboren worden. Wanneer je geen complicaties hebt gehad in je zwangerschap en de baby’s goed groeien dan is een natuurlijke bevalling mogelijk. Denk goed na over jouw geboorteteam en de plek waar jij je het prettigst voelt om te bevallen.
Keer naar binnen
Hoewel je misschien nog volop in de afrondingsfase op je werk zit, wordt het langzaam tijd om naar binnen te keren. Je zult merken dat je steeds minder behoefte hebt aan uitbundige feestjes en grote groepen mensen. Langzaam wordt je agenda leger en dat is goed! Jij en je baby leggen samen een reis af richting de bevalling. Door je hier goed op voor te bereiden, is de kans op een fijne bevalling al een stuk groter.
Je lichaam bij 33 weken zwanger
Je zult misschien wel wat flauwe grappen horen en waarschijnlijk voel je jezelf ook best groot nu. Je lijf is prachtig als je zwanger bent waarin je vrouwelijke vormen extra benadrukt worden. Het einde is in zicht. Je groeit nog eventjes door maar met 37 weken zal de groei een beetje stil komen te liggen.
Groei van je buik
Hoe groot de baby is, is niet precies aan je buik te zien. In een kleine buik hoeft niet per se een kleine baby te zitten. En in een grote buik niet zonder meer een grote baby. De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby ook bepaald door de stevigheid van het spierweefsel, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je postuur.
De Baby – Bij 33 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Als jij 33 weken zwanger bent, groeien het hoofdje en de hersenen van je baby nog steeds door. En niet alleen het hoofdje groeit, ook het vetpercentage groeit gestaag verder. Zo kan je baby zichzelf straks buiten de buik veel beter op temperatuur houden. Er komt nog zeker een kilo aan lichaamsgewicht bij. Tot deze week nam de hoeveelheid vruchtwater steeds wat toe, vanaf nu blijft de hoeveelheid ongeveer gelijk.
Hoe groot is je baby bij 33 weken zwanger?
Je baby is nu ongeveer zo groot als een meloen en is al 41 centimeter. Op dit moment zie je al wat grotere verschillen ontstaan in de lengte en het gewicht van baby’s. Hoe zwaar was je zelf bij de geboorte en je partner? Zijn jullie allebei lang van stuk of juist klein? Dit zal zeker invloed hebben op de grootte van jullie baby. Gemiddeld wegen baby’s met 33 weken zwanger 2 kg.
Huidskleur foetus
Het huidje van de foetus was rood maar wordt wat meer roze in de laatste weken van de zwangerschap. Dit komt omdat er steeds meer vet onder het huidje wordt opgeslagen.
Bij de geboorte hebben baby’s een huidskleur die uiteenloopt van roze of geelachtig tot bruin. Baby’s van getinte ouders zijn wat donkerder dan baby’s van blanke ouders, maar ze hebben nog niet de kleur die ze later krijgen. Zowel de ogen als de huid worden in de loop van de eerste dagen en weken na de geboorte nog donkerder.
Prematuur
Als de baby onverhoopt nu geboren zou worden is hij officieel nog wel prematuur maar met alle medische hulp in het ziekenhuis zijn er vrijwel geen problemen meer te verwachten.
Ligging
De meeste baby’s (96%) liggen voor de geboorte met het hoofdje naar beneden voor het geboortekanaal, wat de beste houding is om op een natuurlijk manier geboren te worden. Ligt jouw baby er nog niet goed voor? Het spontaan uit zichzelf omdraaien kan vaak nog tot en met deze week, daarna zal de arts of verloskundige tegen week 36 mogelijk een uitwendige draaipoging proberen te doen. Lees verder op de pagina over baby in stuitligging.
Vruchtwater drinken
Je baby neemt vaak kleine slokjes vruchtwater. Dit doet hij om reflexen zoals slikken en ademen te oefenen. In het vruchtwater zitten de donshaartjes die eerst het hele lichaam van je baby bedekten. Deze donshaartjes komen in de ontlasting. Hierdoor is de eerste ontlasting van je baby, die we meconium noemen, zwart van kleur.
Handig – 33 weken zwanger
To do als je 33 weken zwanger bent
- Zijn er broertjes of zusjes? Dan is het goed om na te denken waar die zijn tijdens de bevalling. Wanneer je thuis wilt bevallen, kunnen de andere kinderen prima thuis of bij de bevalling zijn. Maar misschien vind je dit helemaal geen relaxed idee en regel je liever oppas. Hoe dan ook is het goed om iemand stand-by te hebben staan voor het geval je toch naar het ziekenhuis moet.
- Zet de maxi-cosi alvast in de auto! Dit schrijf ik met een uitroepteken want echt waar, ik was het bij de geboorte van onze eerste vergeten. We moesten onverwacht naar het ziekenhuis en toen we een aantal uur later met onze dochter naar huis mochten ging dat bijna niet door omdat we het autostoeltje vergeten waren. Gelukkig kon iemand het stoeltje thuis snel ophalen en konden we onze dochter veilig mee naar huis nemen. Met andere woorden, tijdens de bevalling vergeet je dit soort dingen dus je kunt het maar beter nu alvast doen.
- Rond deze periode krijg je van de verzekering waarschijnlijk automatisch een kraampakket wanneer je hebt aangegeven dat je zwanger bent. Maar weet je dat je ook kunt kiezen voor een natuurlijk kraampakket? Hierin zit bijvoorbeeld kraamverband gemaakt van natuurlijke materialen en een cordring in plaats van een navelklem.
Veel gestelde vragen & antwoorden
In je 33e zwangerschapsweek ben je acht maanden zwanger. Officieel heb je aan het einde van deze week nog zes weken te gaan. Vrouwen bevallen echter gemiddeld tussen de 37 en 42 weken dus dit kan ook ietsje korter of langer zijn.
Het grootste deel van de baby’s ligt nu met het hoofdje naar beneden maar dat wil niet zeggen dat je baby niet meer kan draaien. Tot 36 weken kunnen baby’s zelf nog draaien. Ligt jouw baby nog in stuit dan is de kans aanwezig dat hij zelf nog draait. Toch is de kans groter dat wanneer je baby al met het hoofdje naar beneden ligt, hij zo zal blijven liggen.
Indalen betekent dat je baby met zijn hoofdje in het bekken zakt. Op een gegeven moment ligt het hoofdje vast en kan je baby echt niet meer in een andere positie liggen. Bij de meeste vrouwen, beginnen baby’s vanaf 35 weken met indalen maar het kan ook zijn dat het indalen pas tijdens de bevalling gebeurd of dat je baby al eerder ingedaald is.