Deze week is weer een mijlpaal in je zwangerschap. Aan het eind van deze week heeft je buik namelijk het hoogste punt bereikt; de ribboog. Vanaf nu dalen de meeste baby’s in en zal je buik ook wat zakken. Dit geeft weer iets meer lucht. Misschien ben je al met verlof en anders ben je je werk aan het afronden. Deze laatste weken staan helemaal in het teken van de bevalling. Je baby krijgt nog wat extra vet maar is bijna klaar om geboren te worden. Hoewel je misschien inmiddels echt wel klaar bent met die dikke buik moet je zeker nog proberen te genieten. Helemaal met een eerste baby op komst, staat de eerste periode na de bevalling echt op zijn kop.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Nu je met verlof bent of bijna met verlof gaat, ben je wat flexibeler in je tijd. Een prachtige periode om een blijvende herinnering van je buik te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een beeldje, een gipsafdruk of mooie foto’s.
De Moeder – Zwanger week 34
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 34 van je zwangerschap
Deze laatste weken heb je meer rust nodig. Ben je deze week met verlof gegaan, dan is het slim om ook overdag even te rusten. Ben je nog aan het werk, dan is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en op tijd te stoppen.
Indalingsweeën
Rond deze tijd begint je baby in het bekken te dalen. Je kunt dit voelen door kleine samentrekkingen van je baarmoeder die je baby al wat naar beneden duwt. Ook kun je nu je banden extra voelen doordat je steken in je onderbuik hebt. Je bekkenbodem krijgt het zwaarder nu je baby steeds meer druk op dat gedeelte van je lijf zet. Je kunt hierdoor af en toe wat druppeltjes urine verliezen. Probeer je bekkenbodem goed te blijven trainen door hem af en toe aan te spannen en te ontspannen. Indalingsweeën, voorweeën, oefenweeën, harde buiken; ze komen eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Lees hier alles over de verschillende soorten weeën. Je baarmoeder trekt zich samen ter voorbereiding op de bevalling. Je weet dat het geen echte weeën zijn wanneer de weeën niet in intensiteit toenemen. Lees hier meer over het indalen van de baby.
Vermoeidheid
Je wordt steeds vermoeider. Niet alleen lichamelijk kost alles veel meer moeite maar ook geestelijk kun je minder hebben. Je kunt je lastiger concentreren en bent sneller uitgeput. Toch is het wel belangrijk om te blijven bewegen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bewegingen die je tot het einde kunt blijven doen. In deze fase is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en op tijd rust te nemen. Lees hier meer over vermoeidheid tijdens je zwangerschap.
Gezwollen handen en voeten
Tijdens je zwangerschap houden veel vrouwen vocht vast. Dit komt omdat je behoorlijk wat meer vocht in je lijf hebt. Je kunt hierdoor gezwollen handen, voeten, polsen en enkels krijgen. Je kunt dit merken door sieraden die veel strakker zitten of je schoenen die niet meer lekker aan gaan. Je kunt het afdrijven van het vocht bevorderen door veel te drinken en veel te bewegen. Ook kun je je benen wat omhoog leggen als je gaat zitten. Hierdoor laat je de zwaartekracht zijn werk doen en zakt het vocht wat af. Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Kramp in je benen
Doordat je benen behoorlijk wat te verduren hebben nu je buik zo groot is, kun je last krijgen van kramp. Kramp kan ook ontstaan door een tekort aan vocht of calcium. Drink dus voldoende en let goed op wat je eet. Meestal krijg je ‘s nachts kramp in je kuiten. Je kunt je voet rustig proberen te flexen waardoor de kramp wegtrekt. Helemaal voorkomen van de kramp lukt vaak niet maar je kunt het wel verminderen door bovenstaande tips. Hiernaast helpt een wisseldouche ook om de bloedsomloop te stimuleren. Lees hier alles over kramp in je benen tijdens de zwangerschap.
Hoge bloeddruk
Veel vrouwen hebben wat later in hun zwangerschap weer een iets hogere bloeddruk. Dit kan in principe geen kwaad en is goed te verklaren omdat je lijf ook hard aan het werk is. Een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kan een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Om deze reden zal de verloskundige ook bij iedere controle je bloeddruk meten. Heb je zelf het idee dat je bloeddruk opeens omhoog gaat, neem dan contact op met je verloskundige.
Obstipatie
Tijdens je zwangerschap werken je darmen iets trager. Hierdoor kun je last krijgen van verstopping, oftewel obstipatie. Doordat je ontlasting langer in je darmen blijft, wordt het harder en is het lastiger om naar het toilet te gaan. Het helpt om genoeg te blijven drinken en vezelrijk voedsel te eten. Lees hier alles over obstipatie tijdens de zwangerschap.
Veel plassen
Al je hele zwangerschap moet je veel vaker plassen maar nu lijkt het wel onophoudelijk! Meerdere keren per nacht wekt je volle blaas je en wandel je toch maar weer naar het toilet. Die blaas is niet echt vol maar de druk op je blaas door de baarmoeder zorgt ervoor dat je veel vaker het gevoel hebt dat je moet plassen. Regelmatig plassen is belangrijk omdat je tijdens je zwangerschap ook meer kans hebt op een blaasontsteking. Lees hier meer over een blaasontsteking tijdens de zwangerschap.
Lage rugpijn
Groter en groter wordt je buik en dus ook zwaarder en zwaarder. Steeds meer hangt je buik aan de banden die verbonden zijn met je rug. Automatisch komt er hierdoor meer druk op je onderrug te staan. Het is heel fijn om de bekende yogaoefening ‘cat-cow’ te doen. Je gaat op handen en knieën zitten en maakt je rug hol en vervolgens bol. Probeer je rug zoveel mogelijk ondersteuning te bieden door er een kussentje achter te leggen als je zit en door sowieso niet te lang meer te staan. Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap.
Droge en geïrriteerde ogen
Door hormonen kun je last hebben van droge en daardoor geïrriteerde ogen. Je traanproductie en het vocht in je ogen is tijdelijk even minder en hierdoor kun je zelfs last hebben van een verminderd zicht. Na de bevalling zal je lichaam zich weer snel stabiliseren maar voor nu kunnen die droge ogen knap lastig zijn. Oogdruppels van de drogist kunnen tijdelijk wat verlichting bieden. Lees hier meer over slecht zicht en droge ogen tijdens de zwangerschap.
Sombere gevoelens
Lang niet alle vrouwen zijn happy preggy (zwanger). Zo’n 10 tot 15% van de zwangeren is door verandering van hormonen depressief. Als jij last hebt van depressieve gevoelens, is het vooral belangrijk om hier niet alleen mee te blijven zitten. Bespreek dit met je partner en liefst ook met je verloskundige. Als je namelijk depressief bent tijdens je zwangerschap is de kans groter op een postnatale depressie. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Lees hier meer over een prenatale depressie tijdens de zwangerschap.
Mentale toestand
Als je 34 weken zwanger bent, zal je wellicht merken dat je steeds meer in jezelf gekeerd raakt. Niet dat je je helemaal niet meer voor de buitenwereld interesseert, maar je hebt duidelijk iets anders aan je hoofd. Je kunt je misschien minder goed concentreren. Ook vergeet je dingen of hoor je het niet als iemand tegen je praat. Dat is volkomen normaal in deze fase van de zwangerschap. Ook je geest bereidt zich in deze periode namelijk voor op de komst van de baby, en dat betekent dat er niet altijd heel veel ruimte meer is voor aandacht voor andere zaken. Lees hier meer over stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap.
Wat hoort je baby?
Wil je weten wát je baby precies hoort? Steek je hoofd eens onder water. Je kindje ligt natuurlijk in het vruchtwater, zodat alles wat hij hoort net even wat anders klinkt.
Begin zwangerschapsverlof
Voor veel moeders die 34 weken zwanger zijn, is het zwangerschapsverlof begonnen. Tijd om wat voorbereidingen voor de geboorte te treffen. Heb je alle spullen in huis, en een vluchttas klaar staan voor als de bevalling begint en je opeens, al dan niet gepland, naar het ziekenhuis moet?
Je lichaam bij 34 weken zwanger
Je hebt misschien het idee dat je echt op ploffen staat. Dit komt vooral omdat je nu nog druk bent met van alles. Je bent net met verlof of nog aan het afronden op je werk. Zodra je echt rust pakt, zal je buik je minder in de weg zitten omdat je gewoon niet zoveel meer hoeft.
Groei van je buik
De hoogte van je buik bereikt deze week het maximum. Na deze week groeit je buik niet meer omhoog maar gaat je baby indalen en zakt je buik weer wat naar beneden.
De Baby – Bij 34 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Wanneer je baby nu geboren wordt zal hij zonder veel hulpmiddelen overleven buiten de baarmoeder. Zijn longen zijn voldoende gerijpt om goed te kunnen ademen. Wel is je baby nog erg dun en zal daarom moeite hebben om zichzelf op temperatuur te houden. Die laatste weken in de buik zijn dus heel belangrijk om nog wat vet te sparen.
Hoe groot is je baby bij 34 weken zwanger?
Baby’s zijn gemiddeld zo’n 50 cm bij de geboorte en jouw baby is nu al 42 centimeter lang. Ook het gewicht gaat steeds meer richting het uiteindelijke gewicht. De meeste baby’s wegen ongeveer 3500 gram bij de geboorte. Jouw baby is nu 2250 gram en is ongeveer zo groot als een krop sla. Dat betekent dat hij nog ruim een kilo groeit.
Immuunsysteem
Je baby kan nu zijn eigen antistoffen aanmaken. Dit is natuurlijk heel belangrijk als hij straks geboren wordt. Wist je dat het ook helpt dat je baby langs je vagina en anus komt bij de geboorte. Hierdoor krijgt hij nog meer afweerstoffen, wat bijdraagt aan een beter immuunsysteem.
Testikels dalen in
Wanneer jij zwanger bent van een jongetje dan dalen deze weken de testikels in. Deze zaten eerst nog in de buik maar zullen nu in zijn scrotum komen.
Geheugen
Je baby’s geheugen werkt al goed. Hij zal bijvoorbeeld muziek die hij nu hoort door de baarmoeder heen herkennen als hij geboren is. Tijd om nu af en toe een slaapliedje te laten horen!
Longen
De longen ontwikkelen zich verder, deze week beginnen longblaasjes of alveoli te ontstaan. De aanmaak hiervan gaat door tot wel 8 jaar na de geboorte.
Gewicht en lengte bij de geboorte
Het gewicht en lengte van de baby bij de geboorte is onder meer afhankelijk van de volgende factoren:
- Het geslacht: meisjes zijn bij de geboorte zo’n 120 gram lichter dan jongens
- De duur van de zwangerschap
- De gezondheid van de moeder
- De etnische achtergrond – Turkse baby’s zijn meestal iets zwaarder dan Nederlandse, terwijl Marokkaanse, Aziatische of Afrikaanse kinderen juist meestal iets lichter zijn dan Nederlandse kinderen.
- Hoe meer kinderen een vrouw krijgt, hoe zwaarder elk volgend kindje is.
Handig – 34 weken zwanger
To do als je 34 weken zwanger bent
- Vanaf week 37 moet je bed verhoogd staan. Dit betekent dat je bed minimaal 80 centimeter hoog moet zijn. Je brengt na de bevalling veel tijd in bed door en voor de kraamverzorgster is dit een betere werkhouding. Ook is het voor jezelf fijner om in en uit bed te komen. Je kunt bij de thuiszorgwinkel klossen halen. Het is goed om nu alvast even te kijken op welke manier jullie je bed kunnen verhogen. Als klossen niet werken, zijn bierkratjes ook een goede optie.
- Je kunt een heerlijke zwangerschapsmassage laten doen. Deze massage is er speciaal op gericht om jou zoveel mogelijk te laten ontspannen. En als je dan toch zo lekker bezig bent, boek dan meteen een massage voor na je kraamweek. Niks lekkerders dan even gemasseerd te worden na dat harde werken.
- Je kunt vanaf nu beginnen met het voorbereiden van je perineum op de bevalling. Je perineum is het stukje huid tussen je vagina en je anus. Tijdens de bevalling komt er ontzettend veel druk op dit stukje huid te staan en de kans is aanwezig dat je daar een beetje inscheurt. Je kunt nu beginnen met dit stukje huid in te smeren met olie. Er is speciale olie te koop die je zelf kunt masseren.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Het kan zijn dat jouw baby eerder geboren wordt. Wanneer een baby voor 37 weken wordt geboren, spreken we van een premature geboorte. Het is nu echter niet meer nodig dat je baby op de speciale NICU afdeling komt omdat de longen al voldoende gerijpt zijn. Wel zal je baby nog even op de kinderafdeling moeten blijven en zal de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden.
De algemene regel is dat je baby vanaf twee kg uit de couveuse mag en naar huis mag met 2,3 kg. Nu hangt dit natuurlijk heel erg af van de conditie van jullie baby en of hij zichzelf al goed warm kan houden.
Rond deze periode kun je al regelmatig last hebben van voorweeën. Deze kun je best eens verwarren met echte weeën. Echte weeën bouwen echter in intensiteit op en waarschijnlijk zul je dan ook wat bloed, slijm en vruchtwater verliezen. Twijfel je of dit echte weeën zijn, dan kun je het best even de verloskundige bellen.