Aan het eind van week 35 kan het niet anders dan dat je met verlof bent. Als je hebt gekozen om met 34 weken met verlof te gaan, heb je na je bevalling nog recht op 10 weken zwangerschapsverlof en als je nu, met 36 weken met verlof gaat dan heb je na de bevalling nog recht op 12 weken. Iedereen krijg in Nederland dus 16 weken zwangerschapsverlof. Dat verlof is er niet voor niks. Het is belangrijk om in de weken voor je bevalling echt even rustig aan te doen. Misschien heb je nog een mega to-do lijst maar gun jezelf rust. In dit artikel geven we een aantal tips van zaken die nog wel handig zijn om te regelen maar besef dat niks moet. De baby wordt evengoed wel geboren.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Vanaf het moment dat jullie baby geboren is, krijgen jij en je partner er een rol bij. Van alleen maar geliefden ga je opeens naar de rol van ouders. Dit kan soms best verwarrend zijn. Door te beseffen dat jullie er allebei een nieuwe rol bij krijgen, kun je soms wat milder naar een situatie kijken. Als je je hier alleen al bewust van bent, helpt dit om een hoop nare situaties te voorkomen. Het is ook goed om hier nu al over te praten met elkaar.
De Moeder – Zwanger week 35
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 35 van je zwangerschap
De laatste loodjes zijn het zwaarst en dat voel je. Het is in deze laatste weken heel belangrijk om echt je rust te nemen. Als je al met verlof bent, kun je iedere dag een middagslaapje doen. En ook al slaap je niet, je rust wel uit. Je geeft je benen wat ontspanning. Probeer ook echt je telefoon weg te leggen om zo volledig te kunnen ontspannen.
Veel plassen
Iedereen kan wel zeggen dat je nu je verlof hebt, zo lekker uit kunt rusten. Maar om de haverklap ‘s nachts moeten plassen, houdt je wel mooi wakker. Je baarmoeder is flink op je blaas aan het drukken waardoor je continu het gevoel hebt dat je moet plassen. Daarnaast is je bekkenboddem ook lekker aan het verweken waardoor je soms ook nog eens wat urine verliest. Het valt allemaal niet mee maar hou vol, je bent er bijna en belangrijker, je bent niet de enige! Lees hier mee over vaak plassen tijdens de zwangerschap.
Opgezwollen enkels
Verhip, je krijgt die leuke laarsjes niet meer dicht of de veters van je sneakers moeten opeens veel losser, als je die überhaupt nog kon strikken trouwens. Je enkels kunnen deze laatste weken flink opzwellen. Doordat je lichaam meer vocht vasthoudt, gaat dit zich ophopen aan de uiteinden van je lichaam dus bij je polsen en enkels. Omdat je benen het sowieso zwaarder hebben doordat ze al dat gewicht moeten dragen, is de kans groot dat jouw enkels wat dikker zijn. Het helpt om ze in een badje met koud water te doen, goed te bewegen, je benen tijdens het slapen op een kussen te leggen en zwemmen is echt fantastisch. Dan zie je het vocht gewoon verdwijnen. Voor even dan…Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Maagzuur
Nu je buik echt op zijn hoogste punt zit, druk hij flink tegen je maag en kun je behoorlijk last hebben van maagzuur. Wist je dat op amandelen of kauwgom kauwen helpt tegen maagzuur? Ook kun je de zwaartekracht een handje helpen door bijvoorbeeld met je hoofd op twee kussens te liggen ‘s nachts. Eet hiernaast kleine porties en niet te vet. Lees hier meer over maagzuur tijdens de zwangerschap.
Diarree
Doordat je baby waarschijnlijk ook aan het indalen is, komt er weer een andere druk op je darmen. De kans dat je ontlasting weer iets verandert is aanwezig. Als je af en toe diarree hebt, kan dit geen kwaad maar opeens veel diarree of misselijk zijn, kan een teken zijn dat er een complicatie is. Het is sowieso goed om contact op te nemen met je verloskundige wanneer je je opeens heel anders voelt. Lees hier meer over diarree tijdens de zwangerschap.
Harde buiken
Je lichaam is zich echt aan het voorbereiden op de naderende bevalling. Dit merk je onder andere aan je baarmoeder die steeds vaker zal samentrekken. Het voelt dan alsof er een harde bal in je buik zit. Harde buiken of voorweeën zijn letterlijk oefeningen van je baarmoeder in het samentrekken. Ook kan het een teken zijn dat je even teveel doet en je dus rust moet nemen. Harde buiken zijn ongevaarlijk en trekken vaak weer weg als je zelf even ontspant. Het verschil met harde buiken en echte weeën is dat harde buiken na verloop van tijd minder worden, terwijl echte weeën juist heftiger worden.
Indalingsweeën
Indalingsweeën herken je aan een krampende pijn in je onderbuik. Ze zijn heel onregelmatig en worden ook weer zwakker naar verloop van tijd. Een warm bad en een kruik kunnen je helpen om te ontspannen. Ook kamille en lavendelolie hebben een ontspannende werking. Lees hier meer over het indalen van de baby.
Aambeien
Zo laat in je zwangerschap is er best kans dat jij last krijgt van aambeien. De kans dat je een aambei oploopt tijdens de bevalling is helemaal groot. Aambeien zijn niet fijn maar gelukkig kun je er wel wat aan doen. Aambeien worden veroorzaakt door het hormoon progesteron. Dit hormoon neemt na je zwangerschap weer af en hiermee zullen je aambeien ook verdwijnen. Om de pijn te verlichten is er aambeienzalf te koop en ook ijsklontjes helpen goed. Lees hier meer over aambeien tijdens en na de zwangerschap.
Jeuk
Hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe meer je huid opgerekt wordt. Dit is niet alleen op je buik maar ook je borsten, billen en benen worden voller. Hierdoor wordt je huid dunner en droger en kun je jeuk krijgen. Hiernaast is je lichaamstemperatuur door je zwangerschap ook wat hoger en kan deze warmte een oorzaak zijn van de jeuk. Helemaal in combinatie met kleding die niet goed ademt kun je last krijgen van jeuk. Zorg er dus voor dat je kleding draagt van natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe of wol. Slechts twee procent van de zwangere vrouwen heeft last van zwangerschapscholestase. Dit is een vorm van jeuk waarbij je geen uitslag hebt en wordt veroorzaakt door een ophoping van gal. Later in de zwangerschap kan dit een gevaar voor je baby vormen. Als je vermoed dat je dit hebt, is het dus heel verstandig om dit bij de verloskundige te melden. Lees hier meer
Obstipatie
Heb jij moeite met naar de wc gaan? Dan ben je zeker niet de enige. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van obstipatie. Je zult merken nu de baby aan het indalen is dat je ontlasting juist misschien weer verandert. Obstipatie kun je verminderen door veel te drinken en vezelrijk voedsel te eten. Toch is bewegen misschien nog wel het allerbelangrijkst. Wandelen, fietsen en zwemmen kun je tot je bevalling blijven doen. Lees hier meer over obstipatie tijdens de zwangerschap.
Diastase
De diastase is de ruimte tussen je grote verticale buikspieren. Met 35 weken zwangerschap hebben alle vrouwen deze ruimte. Simpelweg omdat je buikspieren ruimte moeten maken voor je buik. Bij de meeste vrouwen sluiten de grote buikspieren zich binnen enkele maanden na de bevalling vanzelf weer. Heb jij het idee dat zes maanden na de bevalling, je nog steeds een grote ruimte tussen je buikspieren hebt, dan kun je hier eens door naar laten kijken door een fysiotherapeut.
Extra echo?
Mogelijk begint de baby wat in te dalen, het hoofdje zakt dan iets verder het bekken in waar het uiteindelijk vast komt te zitten in de positie waarin hij of zij geboren gaat worden. Als de verloskundige of arts twijfelt over de ligging van je baby, wordt je doorverwezen voor een liggingsecho.
Borstvoeding
Weet je al of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven? In beide gevallen is het goed om je hierop voor te bereiden. Geef bij de kraamzorg aan wanneer je borstvoeding wilt geven zodat ze je daar de eerste dagen mee op weg kunnen helpen. Als je flesvoeding wilt geven, is het handig om nu alvast de flesjes en de melkpoeder in huis te halen.
Hoofdligging, stuitligging of uitwendige versie
Als je 35 weken zwanger bent, begint de baby wat in te dalen, het hoofdje zakt dan iets verder het bekken in waar het uiteindelijk vast komt te zitten in de positie waarin het geboren gaat worden.
De fijnste manier om te bevallen is als het kindje met het hoofdje naar beneden ligt en de billetjes omhoog. Je kunt proberen de baby te draaien van stuitligging naar hoofdligging door middel van uitwendige versie: in het ziekenhuis zal dan door een verloskundige worden geprobeerd de baby te draaien. Dat gebeurt door met twee handen stevig tegen de buitenkant van de buik van de moeder aan te duwen, op de plaats van de billen en het hoofdje. Dit kan pijnlijk zijn voor de moeder, hoeft echter niet. De kans dat dit lukt is 40 tot 50 procent, bij een tweede of volgende baby iets hoger. Het hangt ook een beetje af van de hoeveelheid ruimte die de baby nog heeft in de buik.
Een uitwendige versie wordt meestal gedaan rond de 36-37 weken zwangerschap. Tegen die tijd ligt 3 tot 4 procent van de kinderen nog in stuit.
Lees hier alles over een stuitligging en uitwendige draaipoging.
Je lichaam bij 35 weken zwanger
Er is steeds minder ruimte voor de baby om te draaien en te bewegen. Het is dus niet gek als je de bewegingen ook aan de buitenkant van de buik ziet: een golving door de buik bij een draai, of een bult voor een uitstekend knietje. Leg je hand er eens op om zo contact te maken met je baby!
Groei van je buik
Je baby is maar liefst 1000 keer zo groot geworden! Als je naar je buik kijkt, snap je dit ook wel. Het is een wonder dat van een heel klein eitje er nu een baby is die je straks vast kunt houden. Nu je buik zijn hoogste punt eind vorige week bereikt heeft, zul je niet veel meer groeien. Je baby groeit in gewicht nog wel ongeveer een kilo maar in lengte komt er nog maar zo’n 7 centimeter bij. Je baby gaat ook steeds meer in elkaar zitten en neemt hierdoor minder ruimte in.
De Baby – Bij 35 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Na 35 weken zwangerschap is de baby al vrijwel helemaal “af”, al ontwikkelen onder meer de hersenen natuurlijk nog flink door. Dat zullen ze ook na de geboorte nog lang doen!
Hoe groot is je baby bij 35 weken zwanger?
Je baby weegt nu ongeveer 2,5 kilo en meet 43 centimeter en is zo groot als een tulbandpompoen. Als jij recent nog een groei-echo gehad hebt en jouw baby zit niet op dit gewicht of deze lengte dan moet je je zeker niet direct zorgen maken. Baby’s verschillen in dit stadium behoorlijk. Een kleine leidraad van hoe goot jouw baby bij de geboorte gaat zijn is om te kijken naar het geboortegewicht van jou en je partner.
Smaken leren kennen
De baby proeft en leert smaken kennen, al vanaf week 32. De moeder heeft hier invloed op. De smaak van het eten van de moeder komt namelijk terecht in het vruchtwater. Bijvoorbeeld: foetussen van moeders die anijs eten (de smaakstof in drop) blijken na de geboorte een voorkeur te hebben voor deze smaak. Terwijl baby’s die deze smaak vanuit de baarmoeder niet gewend waren geen anijs lusten na de geboorte. Als de moeder vanaf week 32 veel verschillende dingen eet zal de baby al snel veel smaken leren kennen.
Dromen
Na 35 weken in jouw baarmoeder heeft je baby een redelijk slaapritme gekregen. In zijn slaap komt hij nu ook in de fase die de remslaap heet, het onderdeel van de slaapcyclus waarin dromen voorkomen! Terwijl jij dus droomt van je baby, droomt hij misschien ook wel over jou!
Huidsmeer
Je baby is echt helemaal af. Rond deze tijd hebben de meeste baby’s nog een laagje vernix (huidsmeer) op zich. Dit is een wittige vette substantie die het huidje van je baby beschermd tegen het vruchtwater. Heeft je baby bij de geboorte nog wat huidsmeer op zijn lijfje. Laat dit dan vooral zitten. Het heeft hele belangrijke stoffen in zich om het huidje van je baby nog even extra te voeden. Je kunt aan de kleur van het vruchtwater zien of je baby misschien iets te vroeg is, precies op tijd geboren is of wat langer is blijven zitten. Is je vruchtwater helemaal helder van kleur, dan is je baby waarschijnlijk iets te vroeg en zit al het huidsmeer nog op de baby. Drijven er wittige vlokjes in je vruchtwater, dan is je baby precies op tijd en heeft het huidsmeer net losgelaten. Is je vruchtwater troebel en een beetje wittig van kleur, dan is je baby waarschijnlijk wat langer blijven zitten en is het huidsmeer al helemaal opgelost in het vruchtwater. Lees hier alles over huidsmeer.
Handig – 35 weken zwanger
To do als je 35 weken zwanger bent
- Het is handig om alvast alle belangrijke telefoonnummers in je telefoon te hebben staan en dit geldt natuurlijk ook voor je partner. Denk aan de nummers van de verloskundige (gewoon en spoed), de kraamzorg, de taxicentrale en het ziekenhuis.
- Je verlof is een mooie periode om babykleertjes te wassen. Het is belangrijk om nieuwe kleertjes eerst te wassen voordat je ze gebruikt. Als je kleertjes hebt gekregen hoef je ze niet per se te wassen maar misschien vind je dat zelf wel prettig. Let erop dat je een neutraal wasmiddel zonder geurtjes gebruikt en het liefst geen wasverzachter.
- Zijn er broertjes en zusjes in huis? Dan is het leuk om alvast na te denken over een geboorte traktatie op school of op de opvang. Op internet staan ontzettend veel leuke ideeën. Hier kun je ook inspiratie opdoen voor een traktatie thuis. Die beschuitjes met muisjes kunnen best wat origineler toch?
Veel gestelde vragen & antwoorden
Deze laatste weken zwangerschap kunnen qua vermoeidheid net zo heftig voelen als de eerste weken van je zwangerschap. Nu komt het alleen niet door de hormonen maar door je lijf wat zoveel meer energie nodig heeft. Niet voor niks ben je nu met verlof en is het beter om vooral lekker veel te rusten.
Gelukkig blijft de baby nog wel even zitten en bevallen de meeste vrouwen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Er zijn drie belangrijke signalen die aangeven dat de bevalling gaat beginnen. Dit zijn het verliezen van de slijmprop, weeën en het breken van de vruchtvliezen. Lees ook: voortekenen van de start van de bevalling.
Je kunt zeker bevallen met 35 weken zwangerschap maar het is beter wanneer de baby nog een paar weken blijft zitten. De baby is helemaal klaar maar nog erg dun. Dit betekent dat hij nog onvoldoende lichaamsvet heeft om zichzelf goed op temperatuur te houden. De kans is daarom ook aanwezig dat je baby nog even in een couveuse moet als hij geboren wordt. Je baby hoeft nu waarschijnlijk niet meer op de speciale NICU afdeling maar moet nog wel even op de kinderafdeling blijven.