Je bent met verlof! Je bent nu echt bijna bij het eindstation van deze zwangerschapsrit. Deze laatste weken is het vooral wachten tot wanneer de bevalling zich aandient. Als je je nog fit voelt, is je zwangerschapsverlof heerlijk om nog wat uitstapjes te maken maar zorg dat je je ziekenhuiskoffer altijd bij je hebt want het kan ineens zover zijn. Voel je je minder energiek, geniet dan van eindeloze kopjes thee met vrienden. Nu heb je de tijd om af te spreken en nog even bij te kletsen voordat je leven straks in het teken staat van een nieuw leven.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Het is goed om alvast na te denken over de tijd na de bevalling. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van een ‘foodtrain’? Hierbij maken verschillende mensen maaltijden klaar en hoef jij je hier in die eerste dagen na de bevalling niet druk om te maken. Vind je het fijn als er meteen visite komt of hou je het juist liever een beetje klein? De eerste 40 dagen na de bevalling zijn heel belangrijk dus zorg dat je weet wat je in deze periode graag wilt en welke hulp je nodig hebt.
De Moeder – Zwanger week 36
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 36 van je zwangerschap
Omdat je baby in gaat dalen, is de kans aanwezig dat je minder last gaat krijgen van maagzuur en je ook weer wat meer lucht krijgt. Dat is weer mooi meegenomen! Toch zul je ook voelen dat je steeds vermoeider wordt, je minder goed slaapt en je meer vocht vasthoudt in deze laatste weken van je zwangerschap.
Vocht vasthouden
Hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe meer vocht je lijkt vast te houden. Dit komt niet alleen omdat je minder beweegt maar ook doordat er meer druk op je voeten en enkels komt door je zwaarder wordende buik. Na een dag staan zul je merken dat vooral het vocht rondom je enkels en voeten zich opgebouwd heeft. Het helpt dan om je benen wat hoger te leggen. Je kunt zelfs tijdens het slapen een kussen onder je voeten leggen. Lees hier meer over vocht vasthouden tijdens de zwangerschap.
Indalingsweeën
Indalingsweeën herken je doordat ze kort zijn en niet doorzetten. Het indalen van de baby kan flinke steken geven in je schaambot of in je vagina. Je kunt ook krampende indalingsweeën hebben wanneer je baarmoeder samentrekt om het kindje nog verder naar beneden te duwen. Ben je al een keer bevallen? Dan is de kans groot dat je baby pas tijdens de bevalling indaalt. Indalingsweeën zorgen ervoor dat je kindje in het bekken gedrukt wordt maar deze weeën zorgen niet voor ontsluiting. Indalingsweeën, voorweeën en oefenweeën zijn eigenlijk allemaal samentrekkingen van je baarmoeder die je lichaam voorbereiden op de bevalling maar de bevalling nog niet in gang zetten. Als de weeën heftiger en frequenter worden, is de kans groot dat de bevalling wel begonnen is. Je kunt indalingsweeën opvangen door even te ontpannen. Lees hier meer over het indalen van je baby.
Meer plassen
Je baby kan nu echt flink op je blaas drukken waardoor er minder urine in kan en je vaker het gevoel hebt dat je moet plassen. Ga niet minder drinken om te voorkomen dat je vaker moet plassen. Drinken is juist ontzettend belangrijk en kan andere zwangerschapskwaaltjes zoals hoofdpijn, vocht vasthouden en obstipatie voorkomen. Lees hier tips als je erg vaak moet plassen.
Slecht slapen
Hoewel je nachtrust waarschijnlijk al je hele zwangerschap niet optimaal is, kan het in deze laatste weken echt slecht zijn. Je weet niet meer goed hoe je moet liggen, hebt last van maagzuur, rusteloze benen, kramp in je kuiten of moet om de haverklap plassen. Het is daarom echt belangrijk om in ieder geval te proberen je nacht zo ontspannen mogelijk in te gaan. Dim het licht al vanaf een uur of acht, kijk niet meer op je mobiel, tablet of laptop en zet rustige muziek aan. Pak een boek, ga in bad of neem een warme douche. Als jij ontspannen in slaap valt, is de kans groot dat je de meeste uren goede slaap pakt. Schroom ook niet om ‘s middags even een dutje te doen. Helemaal nu je met verlof bent, moet je die kans echt pakken. Lees hier meer over je nachtrust tijdens de zwangerschap.
Voorweeën
Het is helemaal niet gek als je nu al regelmatig lichte weeën hebt. Je baarmoeder is zich aan het voorbereiden en alles begint te verweken. Voorweeën zorgen er ook voor dat de baarmoedermond soepel en dun wordt. Voorweeën zorgen er dus eigenlijk heel rustig voor dat jouw lichaam straks helemaal klaar is om te bevallen. Je kunt voorweeën goed opvangen door in een fijne houding te gaan zitten of liggen of een warme douche te nemen. Lees hier hoe je voorweeën kunt herkennen.
Urineverlies
Veel vrouwen hebben aan het eind van de zwangerschap last van urineverlies. Vaak verlies je enkele druppeltjes als je bijvoorbeeld niest of net te laat bent met naar de wc gaan. Dit komt omdat je sluitspier nu niet meer zo goed werkt. Je kunt hier nu niet zoveel aan doen maar na de bevalling is het goed om meteen te beginnen met het trainen van je bekkenbodemspieren. Lees hier meer over zwangerschapsincontinentie.
Waggelen
Wanneer je baby goed ingedaald is en het hoofdje vastligt in je bekken, kun je letterlijk het gevoel hebben dat er een bal tussen je benen zit. Hierdoor gaan sommige vrouwen een beetje waggelen. Die druk op je vagina kan best intens zijn waardoor lopen lastiger wordt. Probeer wel te blijven bewegen. Als lopen echt vervelend is, kun je ook de fiets pakken.
Buikkrampen
Niet alleen drukt je baby op je blaas, maar ook je darmen worden flink aan de kant geschoven. Hierdoor kan het zijn dat je last hebt van buikkrampen. De ontlasting moet zijn weg door de darmen blijven vinden en dat is best een uitdaging als ze zo verdrukt liggen. Veel drinken en bewegen blijft daarom heel belangrijk. Zo houd je je ontlasting soepel en voorkom je obstipatie. Naast het drinken van water is kamillethee ook een goede optie. Lees hier alles over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Aambeien
Doordat er steeds meer druk op je onderkant komt, is de kans op aambeien groter. Als aambeien door de druk naar buiten komen, kunnen ze jeuk en pijn veroorzaken. Gelukkig is er wel iets tegen aambeien te doen zoals speciale crèmes die de zwelling verminderen en de aambei doen verschrompelen. Lees hier meer over aambeien tijdens en na de zwangerschap.
Hoge bloeddruk
Je bloeddruk kan aan het eind van je zwangerschap wat hoger worden. Je gaat nu één keer per week naar de verloskundige en zij zal je bloeddruk ook goed in de gaten houden. Heb je zelf het idee dat je bloeddruk opeens stijgt, trek dan altijd aan de bel. Een verhoogde bloeddruk kan een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging.
Zwangerschapsverlof
Als je nog niet met zwangerschapsverlof was dan gaat dat deze week in. Een mooie gelegenheid om wat meer tijd aan jezelf, je partner en eventuele oudere kinderen te besteden. Straks als de baby er is zal daar minder tijd voor zijn. Dit is dus het moment om heerlijk ontspannen samen een film te kijken, uit eten te gaan of gewoon even wat extra aandacht aan de oudere kinderen te besteden. Heb je je kinderen al voorbereid hoe het is om een broertje of zusje te krijgen?
Neem rust
Het zijn de laatste loodjes voor de bevalling, die kunnen erg zwaar zijn. Zorg dus ook goed voor jezelf en neem wat vaker rust. Doe bijvoorbeeld een lekker middagdutje. Ook al slaap je niet echt, het werkt ontspannend voor de geest en het geeft ook je rug en de rest van je lichaam wat rust. De prettigste houding om te liggen is op je zij, met een kussen ter ondersteuning onder je knie om je bekken en rug te ontzien.
Tip: een zwangerschapskussen is nu heel prettig ter ondersteuning van je lichaam, maar hier heb je straks tijdens de bevalling en wanneer je je kindje borstvoeding geeft ook veel plezier van.
Ligging en draaien
Hoe verder je kindje indaalt hoe moeilijker hij nog kan draaien. Ligt het kindje nog in stuitligging dan is deze week het moment voor een uitwendige versie of draaipoging. Met wat hulp lukt draaien dan vaak nog wel. Wanneer het kindje met het hoofdje naar beneden ligt zal het op dit moment in de zwangerschap dan meestal niet meer uit zichzelf in stuit draaien.
Ligt je baby in een andere houding zoals bijvoorbeeld in stuit? Dan is dit geen reden voor paniek. Ook baby’s die in stuit liggen kunnen gewoon vaginaal geboren worden. Merk je dat jouw verloskundige of gynaecoloog hier een beetje huiverig voor is en liever een keizersnede wil, dan kun je altijd nog op zoek naar iemand die jou wel kan begeleiden bij een vaginale bevalling.
Praktische voorbereidingen op de geboorte
Heb je je vluchtkoffertje al klaar staan, staat het bed op klossen voor een thuisbevalling? Lees hier meer over de voorbereidingen voor de geboorte die je beter op tijd kunt treffen. Je weet namelijk niet van tevoren wanneer de baby komt! Let er ook op dat jullie auto volgetankt is of dat je het nummer van de taxicentrale alvast in je telefoon hebt staan. Ben je van plan om thuis te bevallen, dan is het goed het nummer van de verloskundige en kraamzorg alvast op te slaan en te zorgen dat je bed op klossen staat.
Je lichaam bij 36 weken zwanger
Ben je je buik al zat of koester je je buik juist nu je weet dat het einde echt in zicht is? Het is echt per vrouw verschillend hoe ze zich voelen met zo’n veranderend lichaam. Ook al voel je je ongemakkelijk met een lijf dat veel groter en zwaarder is dan normaal, probeer je lijf te omarmen want het is wel een enorm wonder aan het produceren.
Groei van je buik
Je kunt inmiddels een kopje thee op je buik zetten, zo groot is hij. Hoewel je baby ook in deze laatste weken nog groeit, zal je buik minder hard groeien dan voorheen. Toch kan het zijn dat hij nog wel wat groeit, nu je meer rust hebt door je zwangerschapsverlof. In deze laatste weken kun je ook nog striae ontwikkelen. Blijf je buik daarom lekker insmeren om je huid soepel te houden. Het voorkomt striae niet maar een soepele huid voelt ook gewoon fijner.
De Baby – Bij 36 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Deze week bereikt je baby weer een mijlpaal. Aan het einde van deze week ben je namelijk 37 weken zwanger en mag je thuis bevallen. Wanneer je aan het begin van deze week bevalt, zul je nog wel naar het ziekenhuis moeten.
Hoe groot is je baby bij 36 weken zwanger?
Gemiddeld zijn baby’s na 36 weken zwangerschap ongeveer 45 centimeter en wegen ongeveer 2,9 kilo. Ze zijn gemiddeld zo groot als een flespompoen. In de laatste weken neemt het gewicht van je baby snel toe.
Minder bewegen
Mogelijk begint de baby nu met indalen. Het hoofdje (of de billen of de voeten) komen wat dieper in het bekken te liggen en het kindje komt zo vast te liggen, klaar om in deze positie geboren te worden. Daardoor krijgt je kindje steeds minder bewegingsvrijheid. De bewegingen gaan anders aanvoelen. Je moet je kindje wel dagelijks voelen bewegen. Is dit niet het geval, neem dan contact op met je verloskundige.
Vruchtwater
Aan het vruchtwater bij de bevalling kan je zien of het kind op het juiste moment wordt geboren. Is het kraakhelder zonder vlokjes, dan is je kindje iets te vroeg. Is het helder met vlokjes erin, dan is je kind keurig op tijd. Wanneer het vruchtwater melkwit van kleur is, zijn de vlokjes opgelost en is je kindje wat aan de late kant.
Laagje vet
Deze laatste weken maakt je baby vooral een extra laagje vet aan. Dit helpt hem om zijn lichaamstemperatuur na de geboorte op pijl te houden.
Handig – 36 weken zwanger
To do als je 36 weken zwanger bent
- Vanaf het eind van deze week mag je thuis bevallen. Het is daarom belangrijk dat je thuis alle voorbereidingen getroffen hebt. Denk hierbij aan klossen voor onder je bed en het in huis halen van een bevalbad als je graag in bad wil bevallen. Check ook het kraampakket en alle benodigde spullen die je tijdens en na de bevalling nodig hebt.
- Je kunt vanaf nu je perineum masseren. Dit is het stukje huid tussen je vagina en anus. Ook kun je je vaginamond masseren. Je hebt hier speciale perineumolie voor. Door te zorgen dat deze huid soepel is, is de kans op inscheuren kleiner.
- Neem rust! Misschien is dit wel de belangrijkste to-do. In de afgelopen weken hebben we je steeds to do’s meegegeven waardoor je in je verlof echt rust kunt nemen. Je hoeft niks meer te regelen deze laatste weken en bent helemaal klaar voor de bevalling. Als jij uitgerust en ontspannen de bevalling ingaat, zul je merken dat het beter gaat. Je kunt deze weken bijvoorbeeld wel nog even naar de kapper of een lekkere massage nemen.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Ongeveer 7% van de vrouwen bevalt voor de 37 weken zwangerschap. Alle andere vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken. Aan het eind van deze week is de kans dat je gaat bevallen dus al een stuk groter.
Je kunt zelf het gevoel hebben dat je baby eerder geboren wordt. Dit komt bijvoorbeeld doordat je zelf eerder geboren bent of andere verhalen uit je omgeving. Ook kan je lichaam signalen geven dat de bevalling niet lang meer duurt. De belangrijkste signalen zijn het verliezen van de slijmprop, het breken van de vliezen en aanhoudende weeën.
De meeste vrouwen bevallen net na de 40 weken zwangerschap. Toch bevalt 20% van de vrouwen pas met 41 weken zwangerschap en 5% met 42 weken zwangerschap. Het is daarom goed om nu nog niet teveel aan het wachten te zijn, anders duurt die laatste maand best lang!