Je mag vanaf deze week officieel thuis bevallen. Het overgrote deel van de vrouwen bevalt tussen de 37 en 42 weken, dus vanaf nu kan het echt ieder moment gebeuren. Toch bevallen de meeste vrouwen pas rond de 40 weken dus de kans is groot dat je nog wel even rondloopt met je buik. Deze weken voelen misschien een beetje als stilte voor de storm, wat kun je allemaal verwachten? Het is een spannende tijd maar ook een hele bijzondere.
Dit artikel is geschreven door de redactie van AllesOverKinderen, Laatste update: 2023
✔️ Medisch & inhoudelijk beoordeeld door drs. S. Bakker, kinderarts
Tip van de week
Dit klinkt misschien doodeng maar verwijder je to do lijst. Vanaf nu is het belangrijk om met de dag te leven. Wordt wakker en voel waar je behoefte aan hebt. Heb jij even helemaal zin in niks, dan moet dat kunnen. Als er nog een hele to do lijst ligt, dan is het misschien lastig om toe te geven aan de rust. Maar deze rust en ontspanning zijn in deze fase van de zwangerschap echt heel belangrijk.
De Moeder – Zwanger week 37
In deze video nemen we je week voor week mee om de groei van de buik en de baby te laten zien. Ontdek de fascinerende ontwikkelingen in elke fase van de zwangerschap.
Symptomen in week 37 van je zwangerschap
Je gaat nu echt aan alles merken dat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling. Je zult zelf minder behoefte hebben aan veel contacten of drukke feestjes. Ook jij keert naar binnen en maakt je klaar voor een nieuw hoofdstuk in je leven. Hieronder lees je alles over de symptomen die je kunt hebben in de aanloop naar de bevalling.
Misselijkheid
Aan het einde van je zwangerschap kan de misselijkheid weer terugkeren. Misselijkheid kan ook een teken zijn dat de bevalling gaat beginnen. Als je misselijk bent, probeer dan kleine porties te eten en eenvoudig te eten zoals rijst, crackers en fruit. Het helpt meestal ook om lekker naar buiten te gaan. Lees hier meer over misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Verliezen slijmprop
Je kunt nu de slijmprop verliezen. Deze prop heeft er de hele zwangerschap voor gezorgd dat je baarmoeder dicht bleef en zo je baby beschermde tegen bacterien en virussen van buitenaf. Het verliezen van de slijmprop is een teken dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. Echter is ‘niet lang’ een rekbaar begrip. Je kunt de slijmprop van een paar weken tot een paar uur voor de bevalling verliezen. Je herkent de slijmprop doordat je meer afscheiding hebt die helder, rozig of licht bloederig van kleur is. Lees hier alles over het verliezen van de slijmprop.
Dromen en angsten
Nu de bevalling zo dichtbij komt, is het niet gek dat je levendiger droomt en in je droom misschien ook bepaalde angsten hebt. In je dromen verwerk je je gedachten waar je bewust of onbewust mee rondloopt. Natuurlijk is de bevalling spannend maar ook de tijd daarna. Niet alleen word jij moeder maar je partner wordt ook vader. Voor het eerst wordt het vaderschap voor hem tastbaar. Jullie moeten hier een balans in vinden. Het is logisch dat je hiermee rond kunt lopen. De belangrijkste tip is om niet met je zorgen, angsten en gedachten te blijven zitten maar om ze te bespreken met je naasten. Lees hier meer over dromen en nachtmerries tijdens je zwangerschap.
Rugpijn
Met die dikke buik is het niet gek dat je rug het zwaar heeft. Je rug gaat automatisch een beetje hol staan en omdat je bekken ook flink aan het verweken is, kun je hier minder kracht uit halen. Probeer geen zware dingen meer te tillen om zo overbelasting te voorkomen. Neem op tijd rust en boek een fijne zwangerschapsmassage. Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap.
Zeurende buikpijn
Je baby kan zich bijna niet meer bewegen maar zal dat nog wel proberen. Hierdoor gaat je buik soms alle kanten op. De druk op je banden wordt opgevoerd en dit kan een zeurende buikpijn als gevolg hebben. Ook kun je al last hebben van voorweeën die kunnen voelen als buikpijn. Wanneer de pijn niet erger wordt en je hem kunt verlichten door te ontspannen, zijn het nog geen echt weeën. Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.
Steken in je schaambot
Doordat je baby indaalt, kun je van onder bij je schaambot een stekende pijn voelen. Vaak voel je dit als je een andere houding aanneemt. Het is onschuldig maar je kunt er wel even van schrikken wanneer je opeens zo’n stekende pijn voelt.
Vaker poepen
Een voorteken van de bevalling is dat je meer moet poepen en misschien wel diarree hebt. Je lichaam wil alles wat in de weg kan zitten, uit de weg ruimen. Misschien had jij de hele zwangerschap last van obstipatie en moet je nu opeens meerdere keren per dag naar de wc. Dikke kans dat de bevalling niet zo lang meer op zich laat wachten. Lees hier wat alle voortekenen zijn van de start van de bevalling
Last van je schouders en nek
Het meedragen van die dikke buik is niet niks. Niet alleen je rug en bekken hebben het zwaar maar je kunt het ook voelen aan je schouders en nek. Heb je veel last van je spieren en gewrichten, dan kun je hier altijd een fysiotherapeut naar laten kijken. Misschien is je houding niet helemaal goed of kun je oefeningen doen om je spieren te trainen. Lees hier meer over gewrichtspijn tijdens de zwangerschap.
Vaak plassen
Je sluitspier werkt aan het einde van de zwangerschap minder goed wat ervoor zorgt dat je vaker moet plassen. Ook drukt de baby op je blaas waardoor je minder ruimte hebt en je dus vaker het gevoel hebt dat je moet plassen. Het is misschien irritant maar gelukkig na de bevalling ook direct over. Lees hier meer over het vaak moeten plassen tijdens de zwangerschap plus tips!
Weeën opvangen
Tijdens je bevalling kun je last hebben van verschillende soorten weeën. Sommige vrouwen hebben alleen rugweeën, andere buikweeën en weer anderen een combinatie van de twee. Weeën kun je op veel manieren opvangen. Lees hier hoe je rugweeën kunt herkennen en opvangen. Het belangrijkst is om te weten dat weeën komen en gaan en meestal maximaal een minuut duren. Ademen, tegendruk geven en zelf juist bewegen zijn voorbeelden van het opvangen van weeën. Wanneer je geen zwangerschapscursus hebt gedaan en nog nooit gehoord hebt over het opvangen van weeën, is het goed om hier alvast over te praten met je verloskundige. Hiernaast mag je erop vertrouwen dat je verloskundige je tijdens de bevalling tips geeft om de weeën zo goed mogelijk op te vangen. Lees hier meer over de verschillende soorten weeën.
Nesteldrang
Een typisch verschijnsel aan het einde van de zwangerschap, vlak voor de bevalling is nesteldrang: alles moet nu klaar en geregeld zijn voor de bevalling begint zegt je instinct. Misschien heb je zelf enorm de neiging om nu het huis een flinke goede beurt te geven, of stuur je je man op pad om de laatste accessoires voor de kinderkamer te kopen. Heb je klossen in huis en staat de vluchtkoffer al klaar?
Hoe ga je om met pijn tijdens de geboorte?
Een bevalling kan pijnlijk zijn, maar hóe pijnlijk heb je voor een deel zelf in de hand. Een ontspannen houding zonder angst vooraf levert minder pijn dan wanneer je erg gestresst bent. Mocht je toch wat medische hulp willen bij de pijnbestrijding tijdens de bevalling dan is er ook bij een natuurlijke vaginale bevalling wel het een en ander mogelijk in overleg met arts of verloskundige. Lees hier meer over pijnbestrijding tijdens de bevalling.
Kraamvisite
Natuurlijk is iedereen, net als jij, hartstikke niewsgierig naar de baby. Een gouden tip is om het kraambezoek echter even uit te stellen. Het is goed om hier nu al over na te denken en dit ook kenbaar te maken. Het is veel fijner om visite te ontvangen wanneer je zelf weer een beetje op de been bent. Natuurlijk zal directe familie snel op de stoep staan maar bedenk vooral wat je zelf echt fijn vindt. Lees ook ons artikel met kraamvisite tips!
Je lichaam bij 37 weken zwanger
Vanaf nu kom je niet veel meer aan. De grootte van je buik blijft ongeveer gelijk maar kan nog wel van vorm veranderen doordat je baby indaalt. Hierdoor voel je meer druk op je bekken maar hebben je longen juist weer meer ruimte .
Groei van je buik
Tijdens je zwangerschap ben je al heel wat kilo’s aangekomen. Daar zal nu niet veel meer bijkomen.
De Baby – Bij 37 weken zwanger
De ontwikkeling van de baby
Je baby is voldragen! Als je baby na 37 weken zwangerschap geboren wordt is het geen prematuur meer. Je kindje hoeft – hoogstwaarschijnlijk- niet in de couveuse als hij nu geboren wordt. Een geboorte tussen de 37 en 42 weken zwangerschap wordt als normaal gezien. Toch is de kans groter dat de geboorte rond de 40 weken plaatsvindt.
Hoe groot is je baby bij 37 weken zwanger?
Je baby is ongeveer zo groot als een ananas . Dit is de grootte zoals je baby in de buik zit. Is je baby geboren en strekt hij zijn armen en benen, dan is hij natuurlijk veel groter. De lengte is dan ongeveer 47 centimter en het gewicht 3100 gram.
Vruchtwater
De hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder is op dit moment maximaal en zal gelijk blijven tot aan de bevalling. Wist je dat het vruchtwater continu ververst? Zo voert je lichaam afvalstoffen meteen af en zwemt je baby altijd in een schoon badje.
Minder bewegen
Doordat je baby nu met zijn beentjes opgetrokken ligt, en hij bijna geen ruimte meer heeft om te bewegen, voelen de bewegingen ook anders. Je voelt je baby niet minder maar hij zal geen harde schopjes meer uitdelen. Houdt de bewegingen van je baby altijd in de gaten. Wanneer je je baby een tijd niet gevoeld hebt, check dan altijd even met de verloskundige.
Zuigreflex
De spieren in de wangen en mond van je baby zijn nu zo goed ontwikkeld, dat hij straks zonder problemen uit jouw borst kan drinken. Je baby oefent deze reflex al door slokjes vruchtwater te drinken en op zijn duim te zuigen. Je baby drinkt wel zo’n 400 ml vruchtwater per dag en daar plast hij ook weer 500 ml van uit.
Handig – 37 weken zwanger
To do als je 37 weken zwanger bent
- Het is nu een goed moment om alle kleertjes, lakentjes, dekentjes en hydrofiel luiers van de baby goed te wassen en goed na te spoelen. Ook juist spullen die nieuw uit de winkel komen kun je het beste een keer wassen om de chemische stoffen waar ze mee behandeld zijn – verfstoffen of bijvoorbeeld formaldehyde, om kreuken in de winkel te voorkomen – er uit te wassen. Dit kan voor jeuk en huiduitslag zorgen. Gebruik liever ook geen wasverzachter. En los van al het praktische, zo’n kast vol met schone babykleertjes in het babykamertje voelt ook wel heel prettig voor de bijna uitgerekende zwangere.
- Zijn de geboortekaartjes al uitgezocht en klaar om gedrukt te worden als het zover is? Denk er ook alvast over na om de enveloppen te schrijven. Dat scheelt straks weer als je hoofd heel ergens anders naar staat.
- Staat je bed op klossen? Het vruchtwater kan veel schade aanrichten aan je matras. Leg voor de zekerheid vast een zeiltje of een waterdicht hoeslaken op je matras ter bescherming.
Veel gestelde vragen & antwoorden
Je baby is nu inderdaad voldragen maar dat betekent niet dat hij niet meer groeit! In de laatste weken kan je baby nog wel een kilo aankomen! Met 37 weken wegen baby’s gemiddeld 3 kilo. Als je baby nu ter wereld komt mag je thuis bevallen.
Omdat je baby bijna geen bewegingsruimte meer heeft, zul je geen harde schopjes meer voelen. Je voelt nu meer een soort van vegen als je baby probeert om anders te gaan liggen. Ook voel je het wanneer je baby iets strekt en je buik opeens oprekt naar één kant. Hoewel de bewegingen anders voelen, is het wel belangrijk dat je je baby nog voelt!
Je kunt echt tot het einde van je zwangerschap blijven bewegen. Dit wordt ook aangeraden. Probeer zeker nog een half uur per dag te fietsen of te wandelen. In deze weken is wandelen fijn omdat dit ook kan helpen je baby meer in te laten dalen. Als je last krijgt van je rug, bekken of andere spieren of gewrichten, weet je dat je misschien te veel doet en kun je beter even minderen. Dit is niet schadelijk voor de baby maar wel voor je eigen lijf.